Nogomet

Leeds bolj super od Liverpoola, Llorente s prvencem poskrbel za remi

Leeds, 19. 04. 2021 23.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Leeds United je na edini ponedeljkovi tekmi otoške Premier League v izdihljajih dvoboja z Liverpoolom na domačem Elland Roadu iztržil zasluženo točko, ki jo je Unitedu s prvencem v belem dresu prinesel španski branilec Diego Llorente (1:1). Dvoboj so zaznamovali številni izrazi neodobravanja, ki so bili uperjeni proti napovedanim spremembam v evropskem klubskem nogometu.

Llorente (na fotografiji levo) se je razveselil prvega gola v majici Leedsa.
Llorente (na fotografiji levo) se je razveselil prvega gola v majici Leedsa. FOTO: AP
"Napol sem upal, da si bodo premislili zaradi odzivov v javnosti," je v čustvenem nastopu v studiu Sky Sports dejal Neville, dolgoletni branilec in kapetan Manchester Uniteda. "Odziv me je navdušil. A če jim to uspe izpeljati, ti lastniki pa so v preteklosti že izpeljali težke reči, saj so kot jeklo, potem bo to spremenilo nogomet v tej državi za vedno. Za vedno. Zdaj se moramo mobilizirati, organizirati. Vsi morajo podpreti to. Pozabite na to, za kateri klub navijate. Poskušajo nam vzeti nogomet," je še povedal Neville.

Spopad Leeds Uniteda in Liverpoola na legendarnem Elland Roadu je minil v znamenju številnih sporočil proti oblikovanju novega elitnega evropskega tekmovanja, tako imenovane superlige, h kateri je sicer pristopilo tudi vodstvo Liverpoola. "Nogomet pripada navijačem," je pisalo na enem od velikih transparentov na stadionu, medtem ko sta se napovedanih sprememb v samem vrhu evropske klubske piramide ostro lotila tudi vplivna strokovna komentatorja televizije Sky Sports Gary Neville in Jamie Carragher, ikoni večnih rivalov iz Manchestra in Liverpoola.

Nogometaši Leedsa so se ogrevali z majicami z logotipom Lige prvakov, na katerih je pisalo "Zasluži si na zelenici". Domači v prvem polčasu niso pokazali veliko, Liverpool pa je na premor odšel z golom prednosti, ko je Diogo Jota v prostoru zaposlil Trent Alexander-Arnolda, ta pa je s podajo "na prvo" našel Sadia Maneja, ki je v 31. minuti zadel za 1:0.

Statistika tekme Leeds United - Liverpool.
Statistika tekme Leeds United - Liverpool. FOTO: Sofascore.com

Po novi zapravljeni priložnosti Salaha prišla kazen
Mohamed Salah, osmoljenec povratne tekme četrtfinala Lige prvakov z madridskim Realom na Anfieldu, ko kljub številnim priložnostim ni uspel zadeti in preprečiti slovesa rdečih od (trenutno) najelitnejšega evropskega tekmovanja, je vstopil šele v 71. minuti, a kmalu bi Leeds veliko boljšo predstavo v drugem polčasu kronal z izenačujočim golom. Patrick Bamford je s prekrasnim strelom uspel zadeti le prečko. S prsmi je nato svoj klub po strelu Tylerja Robertsa rešil še vratar Alisson Becker. Salah se za svojo zapravljivost sredi minulega tedna ni uspel odkupiti s kakšnim golom, blizu je bil v 85. minuti, ko je ušel Diegu Llorenteju, a pomeril mimo oddaljenejše vratnice.

Kazen je prišla v enem naslednjih napadov v podobi izenačenja: United je pritisk kronal s povsem zasluženim golom za 1:1, potem ko je ravno Llorente po predložku Jacka Harrisona z glavo zabil svoj prvi zadetek za klub. Kljub napadom domačih bi ob koncu tekme zmago kmalu slavil Liverpool, ki je izigral nasprotno obrambo po zaslugi Roberta Firmina, ta pa je zaposlil Alex Oxlade-Chamberlaina, ki pa je z ugodnega položaja meril točno v vratarja. 

Liverpool je na lestvici ostal na šestem mestu (53 točk), kjer ima točko zaostanka za četrtim Chelseajem, ki ima trenutno zagotovljeno zadnjo vozovnico za naslednjo sezono Lige prvakov, ima pa tudi tekmo manj od ekipe, ki jo vodi nemški trener Jürgen Klopp. Leeds se je na desetem mestu točkovno izenačil z devetim Arsenalom (oba 46).

Najboljši posameznik tekme Leeds United - Liverpool.
Najboljši posameznik tekme Leeds United - Liverpool. FOTO: Sofascore.com

Bielsa o superligi: Zakaj takšna osuplost? To se je napovedovalo.
"To me ne preseneča. Najmočnejši klubi so svojo prevlado uspeli uveljaviti tudi skozi tekmovanje. Teh za služenje denarja ne potrebujejo več, tisto, česar ne potrebujejo več, pa zavržejo. To je zelo običajna stvar, ne le v nogometu. To nas ne sme presenečati," se je pred tekmo o trenutni situaciji v nogometu in svetu razgovoril eden največjih mislecev v svetu nogometa, argentinski trener Leedsa Marcelo Bielsa.

"Temeljna težava je, da želijo bogati vedno postati še bogatejši, ne zmenijo pa se za posledice, ki jih ima to na preostale. S tem, ko pridobijo na moči, začenjajo zahtevati še več privilegijev. Najmočnejši so močni zaradi igralcev, ki jih pripeljejo, vse ostale pa lahko zavržejo. Tekmovanje je izvrstno zaradi tega, ker omogoča razvoj eni od teh šibkih ekip, ne le velikim ekipam, ki igrajo med seboj. A nogomet ni ločen od logike sveta, ki ga imamo v tem trenutku, kjer močnejši postajajo še bogatejši, posledica pa je, da šibkejši postanejo še revnejši. Če je to način, na katerega deluje svet v tem trenutku, zakaj potem takšna osuplost? To nas ne bi smelo presenetiti. To se je napovedovalo."

Koronavirus pasica nova
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.