Nogomet

Nebogljene srake bi kmalu 'okradle' rekordni City, Sterling rešil zmago št. 18.

Newcastle upon Tyne, 27. 12. 2017 21.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Edina sredina tekma v otoški Premier League je postregla z nenavadnim obračunom, v katerem bi lahko Manchester City slavil tudi z dvomestnim številom golov, a so varovanci Josepa Guardiole pri Newcastle Unitedu na koncu vseeno trepetali za rekordno 18. zaporedno ligaško zmago (1:0). Nove tri točke je Cityju prinesel Raheem Sterling.

Le še zmaga manjka Josepu Guardioli do izenačitve rekorda, ki ga je postavil kot trener Bayerna. V Münchnu je namreč uspel nanizati 19 zmag v prvenstvu.

Rekorderji iz Manchestra so na legendarni St James' Park prišli v lovu za novimi rekordi, potem ko so v že zdaj nepozabni sezoni nanizali največ zmag, zbrali največ točk, zabili največ golov in najmanj golov tudi prejeli. Brez Davida Silve, ki ga Josep Guardiola ni uvrstil niti na klop, je dvoboj dveh slovitih trenerskih produktov španskega (oziroma katalonskega) nogometa z Rafaelom Benitezom Guardiola začel z Ilkayem Gündoganom. Nekaj počitka je dobil še en nemški reprezentant Leroy Sane, priložnost pa je katalonski strateg ponudil Bernardu Silvi in Danilu, medtem ko je Sergio Agüero spet dobil prednost pred Gabrielom Jesusom. Benitez je opravil kar pet sprememb začetne postave, po zmagi nad West Ham Unitedom se je na sredino igrišča vrnil Jonjo Shelvey, v obrambo Paul Dummett in Chancel Mbemba, medtem ko sta Jacob Murphy in Rolando Aarons dobila nehvaležno nalogo: praktično sama sta morala v napadu "pričarati" kaj nevarnega, medtem ko so se njuni soigralci branili globoko na svoji polovici.

Raheem Sterling (drugi z desne) je odigral še eno odlično partijo za sinje modre.
Raheem Sterling (drugi z desne) je odigral še eno odlično partijo za sinje modre. FOTO: AP

Murphy le po čudežu ostal na zelenici
Nad klasičnim "bunkerjem", sredi polčasa so imeli sinje modri celo 90-odstotno posest, so hitro začeli izgubljati živce tudi vedno zelo zahtevni domači privrženci nogometa, ki so v prvih sekundah sicer pozdravili optimističen poskus Shelveyja s sredine igrišča, ki pa ga je Ederson Moraes zlahka ujel. Nato je igral le še City: Agüero je v sedmi minuti zatresel vratnico, potem ko je po predložku s strani ušel branilcem in že premagal Roba Elliota, ne pa tudi aluminija. Kevin De Bruyne je sodeloval v praktično vseh nevarnejših akcijah vodilnega moštva Premier League in si s pomočjo Agüera v enajsti minuti pribori žogo na robu kazenskega prostora srak ter meril za las čez prečko. Guardiola je takoj zatem moral zamenjati kapetana Vincenta Kompanyja, ki je očitno staknil še eno v seriji poškodb mišice, namesto branilca pa je katalonski trener na zelenico poslal kar napadalca Jesusa. Še ena sporna odločitev prvega polčasa: Jacob Murphy bi za grob in nepotreben štart nad Gündoganom lahko dobil tudi neposreden rdeči karton, a sodnik Andre Marriner ni dosodil niti prekrška.

Prav Brazilec je v 14. minuti naslednji vknjižil nevaren poskus v kazenskem prostoru Newcastla, kjer pa je meril v blok. Tri minute kasneje je Elliott refleksno preprečil zadetek Agüeru, ki je z neposredne bližine proti njemu z glavo preusmeril podajo De Bruyneja, veselje pa mu je preprečil razpoloženi domači vratar. De Bruyne je v 26. minuti z roba kazenskega prostora po podaji Nicolasa Otamendija zapretil še enkrat, ko pa je minilo prve pol ure je Agüero lepo prodrl med dva domača nogometaša in še lepše meril z okoli 17 metrov, a spet zadel le vratnico. Minuto kasneje je City povsem zasluženo povedel, ko je Raheem Sterling po še eni "podaji z očmi" De Bruyneja prek obrambe v padcu spretno spravil žogo mimo Elliotta za 1:0. V 34. minuti je imel Newcastle nenadoma najlepšo priložnost na tekmi, Aarons je zaradi napake Kyla Walkerja prišel do strela in z lobom že premagal Edersona, pod prečko pa je žogo v zadnjem hipu požrtvovalno izbil Otamendi. Agüero bi lahko do konca polčasa zadel vsaj še dvakrat, najprej je po akciji De Bruyneja dolgo okleval in pred vrati črno-belih meril v blok, nato pa je neuspešno lovil še odbitek po strelu Sterlinga, ki ga je spet izvrstno ustavil Elliott.

Rafael Benitez (na fotografiji) se je na ligaški tekmi kot trener prvič udaril z rojakom Guardiolo.
Rafael Benitez (na fotografiji) se je na ligaški tekmi kot trener prvič udaril z rojakom Guardiolo. FOTO: AP

Newcastle ostajal "med živimi"
City je izjemno podjetno začel tudi drugi polčas in Sterling je po preigravanju v 50. minuti poslal ostro žogo proti oddaljenejši vratnici, ki pa je zgrešila tako gol Newcastla kot Agüera, ki jo je poskušal ujeti v padcu. Gündogan je v 54. minuti izkoristil napako Mohameda Diameja in sam prodrl proti golu domačih, a streljal preslabo z roba kazenskega prostora. Neustavljivi De Bruyne si je dve minuti kasneje izmenjal podajo z Jesusom in nato slabo streljal, Benitez pa je na negodovanje s tribun odgovoril z aktivacijo napadalca Dwighta Gayla. A ves obrambni trud bi bil verjetno že zaman, če bi De Bruyne v 66. minuti le malce natančneje meril z okoli 20 metrov, a je Belgijec po podaji Danila zadel vratnico, Agüerov zadetek pa so sodniki pravilno razveljavili zaradi prepovedanega položaja.

Jamaal Lascelles bi v 68. minuti predložek Agüera kmalu preusmeril v lastna vrata, a so imele srake spet srečo ter ostale v igri za nepričakovano točko. To bi lahko dobili po zaslugi najstrožje kazni v 75. minuti, toda stik med Gaylom in Danilom je glavni sodnik videl kot simuliranje Angleža. Newcastle je postajal vedno pogumnejši in Guardiola je obrambo okrepil tudi z Eliaquimom Mangalajem, ki je zamenjal spet ne ravno zadovoljnega Agüera. Obramba Cityja je bila do konca obračuna nekajkrat pod manjšim pritiskom, a srake Edersonu s kakšnim strelom niso zapretile vse do 89. minute, ko je Christian Atsu našel Gayla, ta pa je z glavo meril za las mimo gola. To je bilo vse, kar je do konca dvoboja zmogel Newcastle, meščani pa so lahko nazdravili novi najvišji prednosti (15 točk) na vrhu lestvice, kjer bežijo mestnemu tekmecu Manchester Unitedu.

Izidi 20. kroga Premier League:

Newcastle United ‒ Manchester City 0:1 (0:1)
Sterling 31.

Liverpool ‒ Swansea City 5:0 (1:0)
Coutinho 6., Firmino 52., 66., Alexander-Arnold 65., Oxlade-Chamberlain 82.

Chelsea ‒ Brighton & Hove Albion 2:0 (0:0)
Morata 46., Alonso 60.

Manchester United ‒ Burnley 2:2 (0:2)
Lingard 53., 90.; Barnes 3., Defour 36.

Bournemouth ‒ West Ham 3:3 (1:1)
Gosling 30., Ake 57., Wilson 90.; Collins 8., Arnautović 82., 89.

Huddersfield Town ‒ Stoke City 1:1 (1:0)
Ince 10.; Sobhi 60.

Watford ‒ Leicester City 2:1 (1:1)
Wague 45., Doucoure 65.; Mahrez 38.

West Bromwich Albion ‒ Everton 0:0

Tottenham Hotspur ‒ Southampton 5:2 (2:0) 
Kane 22., 39., 67., Ali 49., Son 51.; Boufal 54., Tadić 82.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ledr
28. 12. 2017 10.08
+6
Kje so zdaj vsi tisti "modrijani" ki so trdili, da Guardiola sploh ni neli trener, da je z Barco pač lahko zmagoval, ker je imel tako superiorno ekipo, v Anglijo si pa itak ne upa, ker bi pogrnil na celi črti??? Še naprej dokazuje, da je trenutno najbolj vrhunski trener in istočasno nočna mora za Murija. Predvsem pa vse njegove ekipe ki jih je vodil "igrajo nogomet"!!! To pa je bistvo te igre!
RdečiKarton
28. 12. 2017 11.04
+2
Ma Gladiola je fenomen zase. Deloholik in controlfreak na prvem mestu, takoj za tem pa odličen strateg. Vsem gre na živce njegova obsedenost s posestjo ampak v praksi se izkaže za odlično strategijo. Mou je lepo povedal da mu niti miljarda funtov ne bi bila dovolj da bi lahko pariral Pepovem Šitiju.