Nogomet

Man. City visoko ugnal Arsenal, VAR zasenčil remi v Birminghamu

Birmingham, Manchester, 17. 06. 2020 21.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.K., A.V.
Komentarji
2

Nogometaši v angleški Premier League so odigrali prvo tekmo po premoru zaradi pandemije novega koronavirusa. V Birminghamu sta se udarila domača Aston Villa in Sheffield United, golov pa navijači, ki so lahko tekmo spremljali le prek TV-zaslonov, niso videli (0:0). Obračun so povsem zaznamovale napake sistema VAR in sistema, ki nadzira dogodke na črti obeh golov. V večernem obračunu pa je Manchester City na domačem Etihadu z zadetki Raheema Sterlinga, Kevina De Bruyna in Phila Fodna brez težav s 3:0 ugnal londonski Arsenal.

Več videovsebin
  • Prihod nogometašev Sheffield Uniteda na stadion v Birminghamu
    02:23
    Prihod nogometašev Sheffield Uniteda na stadion v Birminghamu
  • Prihod nogometašev Aston Ville in Sheffield Uniteda na zelenico pred prvo tekmo po nadaljevanju Premier League
    01:01
    Prihod nogometašev Aston Ville in Sheffield Uniteda na zelenico pred prvo tekmo po nadaljevanju Premier League
  • Prihod nogometašev Manchester Cityja in Arsenala na stadion v Manchestru
    03:00
    Prihod nogometašev Manchester Cityja in Arsenala na stadion v Manchestru
  • Prihod nogometašev Manchester Cityja in Arsenala na zelenico pred tekmo Premier League
    01:00
    Prihod nogometašev Manchester Cityja in Arsenala na zelenico pred tekmo Premier League

 

Nogometaši Manchester Cityja so ob težko pričakovani vrnitvi na zelenice po trimesečnem prisilnem premoru zaradi novega koronavirusa na domačem Etihadu v 29. krogu Premier lige zlahka opravili z londonskim Arsenalom in ga premagali s končnih 3:0.

Terenski premoči navkljub so varovanci Josepa Guardiole potrebovali celoten prvi polčas, da so naposled le strli gostujočo obrambo. K prvemu zadetku meščanov je največ 'pripomogel' sicer izkušeni brazilski osrednji branilec Londončanov David Luiz, ki je ob navidez nenevarni podaji Kevina De Bruyna žogo preusmeril naravnost na nogo Raheema Sterlinga, ki mu ni bilo težko premagati nemočnega Bernda Lena. Po 15-minutnem predahu so domači še nekoliko bolj stopili na plin in že v 6. minuti nadaljevanja po novi katastrofalni napaki Luiza, ki je bil po zagrešeni najstrožji kazni nad Riyadom Mahrezom 'nagrajen' še z rdečim kartonom, povišali svoje vodstvo na 2:0. Zanesljivi izvajalec strela z bele točke je bil odlični belgijski vezist De Bruyne.

Kevin De Bruyne je bil zanesljivi izvajalec najstrožje kazni, s čimer je povišal vodstvo Manchester Cityja na 2:0.
Kevin De Bruyne je bil zanesljivi izvajalec najstrožje kazni, s čimer je povišal vodstvo Manchester Cityja na 2:0. FOTO: AP

City ni popuščal, Guardiola pa ni snedel besed pred začetkom tekme, ko je napovedal, da bo do konca sezone s pridom izkoristil novo pravilo, ki trenerjem dovoljuje opraviti pet menjav namesto dozdajšnjih treh. S tem je le še stopnjeval ritem, ki mu topničarji niso bili zmožni slediti. Tretji zadetek v gostujoči mreži je tako visel v zraku, potrditev visoke uvodne zmage Manchester Cityja po 'koronakrizi' pa je prišla v drugi minuti sodnikovega dodatka, ko je v polno meril nadobudni Phil Foden.

S to zmago so se aktualni angleški državni prvaki utrdili na drugem mestu prvenstvene razpredelnice, njihov zaostanek za vodilnim Liverpoolom pa se je zmanjšal na 22 točk. Do konca sezone je ostalo še devet ligaških preizkušenj. 

Prizor pred začetkom tekme v Birminghamu: nogometaši so, vključno s sodniki, s klečanjem na enem kolenu izrazili solidarnost s protesti temnopolte skupnosti v Združenih državah Amerike.
Prizor pred začetkom tekme v Birminghamu: nogometaši so, vključno s sodniki, s klečanjem na enem kolenu izrazili solidarnost s protesti temnopolte skupnosti v Združenih državah Amerike. FOTO: AP

Ne preveč navdahnjen prvi polčas se je začel z minuto molka za umrle v zadnjih mesecih in nato še s simboličnim klečanjem v podporo protestom temnopolte skupnosti v Združenih državah Amerike ter po svetu. V ta namen sta ekipi Aston Ville in Sheffield Uniteda nosili posebne drese brez priimkov nogometašev, nad številkami je bil izpisan slogan Black Lives Matter. Prvi polčas na Villa Parku sicer ni postregel s presežki in ostal povsem v senci dveh spornih VAR-odločitev. Oziroma bolje rečeno "neodločitev", saj je glavni sodnik Michael Oliver s pomočniki na zelenici in v VAR-sobi "zamudil" kar dve sporni situaciji.

Žoga je prečkala črto, toda sodniki se niso odzvali:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najprej ob padcu Anwarja El Ghazija v kazenskem prostoru Uniteda ob Johnu Lundstramu v 26. minuti, ko si Oliver niti ni ogledal počasnega posnetka, še bolj pa bo odmevala (oziroma že odmeva) 42. minuta, ko je vratar Orjan Nyland z žogo po prostem strelu Oliverja Norwooda več kot očitno prečkal črto gola, a glavni sodnik na svojo za to namenjeno uro ni dobil obvestila, da je padel zadetek. Nylanda so sicer odrinili, a sodnik za prekršek ni zapiskal, protesti gostujočega moštva pa niso zalegli.

V drugem polčasu prav tako ni bilo "umiranja" v lepoti. V 52. minuti je dobro posredoval Dean Henderson, ki ga je po podaji Matta Targetta z močnim strelom preizkusil Keinan Davis. Birminghamčani so prevladovali tudi v naslednjih minutah, nato pa popustili, vseeno pa prek Jacka Graelisha po dobri uri igre prišli še do ene priložnosti. Graelish je preigraval in nato našel Johna McGinna, Henderson pa je bil po novi "bombi" z razdalje spet na mestu. Izid se do konca ni spremenil in Sheffield je s točko skočil na šesto mesto s 44 točkami, točko za Manchester Unitedom (45) in tremi za Chelseajem (48), tako da je še povsem v igri celo za vozovnice elitne Lige prvakov, medtem ko se Aston Villa ni uspela dvigniti z nezaželenega 19. mesta (26 točk). Do "varnosti" jih sicer loči vsega točka, 17. Watford jih ima namreč 27.

Aston Villa se je izkazala z ganljivim poklonom očetu trenerja Deana Smitha, Ronu, ki je bil velik navijač Ville in dolga leta tudi reditelj na stadionu Villa Park prejšnji mesec je po okužbi z novim koronavirusom umrl: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izidi 29. kroga angleške Premier League:

Manchester City - Arsenal 3:0 (1:0)
Sterling 45., De Bruyne 51./11-m, Foden 92.
RK: Luiz 50./Arsenal

Aston Villa ‒ Sheffield United 0:0

Lestvica:
1. Liverpool 82 točk
2. Manchester City 60
3. Leicester City 53
4. Chelsea 48                        
5. Manchester United 45
6. Sheffield United 44
7. Wolverhampton 43
8. Tottenham 41
9. Arsenal 40 (-1)
...
17. Watford 27             
18. Bournemouth 27
19. Aston Villa 26
20. Norwich City 21

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roglič šampion
18. 06. 2020 12.33
+2
Gledal tekmo. Pa lahko le recem da city je po koroni kot kaze v izjemni formi
Bigbadjohn
18. 06. 2020 12.08
Lojtrca bi morala kazati še vsaj število odigranih tekem- varčujete s prostorom?