Nogomet

Čeferin pozdravil odločitev Man. Cityja, vsi Angleži odpovedali sodelovanje

London, 20. 04. 2021 20.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jan Krstovski
Komentarji
386

Nov dramatičen dan v evropskem nogometu: Manchester City je po dnevu govoric uradno potrdil, da se po vsega nekaj urah sodelovanja poslavlja od Superlige. Navijači Chelseaja so pred ligaškim obračunom na domačem stadionu Stamford Bridge obkolili klubski avtobus, tudi vodstvo londonskega kluba pa je okoli polnoči skupaj z ostalimi otoškimi predstavniki potrdilo, da v novem tekmovanju ne bo sodelovalo. Manchester United je poleg izstopa iz novega gibanja potrdil tudi, da bo klub do do konca leta zapustil izvršni podpredsednik Ed Woodward.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ostri odzivi na ustanovitev Superlige
    03:04
    Iz 24UR ZVEČER: Ostri odzivi na ustanovitev Superlige
  • Iz 24UR ZVEČER: Navijači Chelseaja o Superligi
    04:53
    Iz 24UR ZVEČER: Navijači Chelseaja o Superligi
  • Navijači Chelseaja so protestirali pred stadionom Stamford Bridge
    00:37
    Navijači Chelseaja so protestirali pred stadionom Stamford Bridge

 

BBC je skupaj z ostalimi otoškimi mediji v torek zvečer poročal, da Chelsea pripravlja dokumentacijo, ki bi londonskemu premierligašu omogočala izstop iz novoustanovljene evropske Superlige. Ta se je sicer uradno izoblikovala v noči z nedelje na ponedeljek, Chelsea pa se je znašel v družbi šestih angleških klubov, ki so pristali na pobudo predsednika madridskega Reala Florentina Pereza in somišljenikov. 

V javnosti je poteza klubskih veljakov dvignila veliko prahu, pred stadionom Stamford Bridge pa se je pred torkovo ligaško tekmo z Brighton & Hove Albionom zbralo okoli 1000 navijačev. Ti so ovirali prihod ekipe in nekaterih klubskih veljakov, med katerimi je bil tudi legendarni vratar Petr Čech, ki je lahko slišal marsikatero sočno na svoj račun, ko je stopil z avtobusa in poskušal pomiriti jezne privržence.

Torkov protest navijačev Chelseaja v Londonu.
Torkov protest navijačev Chelseaja v Londonu. FOTO: AP

"Vem! Dajte čas vsem!" je navijače poskušal pomiriti upokojeni češki čuvaj mreže:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
BBC je nekaj pred polnočjo poročal o slovesu vseh šestih angleških klubov. "Kot posledica tega, da smo poslušali vas in širšo nogometno skupnost v zadnjih dneh, se umikamo iz predlagane Superlige. Storili smo napako in zanjo se opravičujemo," je na Twitterju zapisal londonski Arsenal, ki je bil z najhujšim rivalom Tottenhamom, Chelseajem, manchestrskima Unitedom ter Cityjem in Liverpoolom vključen v odmevno pobudo. Vsi angleški velikani so okoli polnoči v kratkih izjavah za javnost potrdili, da v Superligi ne bodo sodelovali.

Skoraj sočasno je BBC objavil tudi informacijo, da umik iz tekmovanja pripravlja tudi Manchester City. Ta je v večernih urah kot prvi tudi uradno potrdil, da se tekmovanju ne bo pridružil. V skopem zapisu na uradni spletni strani so pri vodilni ekipi angleške Premier League zapisali, da lahko potrdijo začetek formalnosti pri umiku iz "skupine, ki razvija načrte za evropsko Superligo".

Čeferin: Potreben je pogum, da priznaš napako
"Izjemno sem zadovoljen, da City pozdravim ob povratku v evropsko nogometno družino," je v izjavi za javnost iz Švice sporočil predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin. "Pokazali so izjemno inteligenco pri poslušanju številnih glasov, najbolj pa njihovih navijačev, ki so jim jasno pokazali, kako vitalnega pomena so koristi trenutnega sistema za celoten evropski nogomet ‒ od finala Lige prvakov, ki mu v svetu ni para, vse do prvega treninga mladega igralca v svojem prvem klubu. Kot sem rekel na Uefinem kongresu, je potreben pogum, da priznaš napako, a nikoli nisem dvomil, da imajo to sposobnost in zdravo pamet, da to odločitev sprejmejo. City je resnična dobrina za to igro in izjemno sem zadovoljen, da bom z njimi delal za boljšo prihodnost evropske igre," je dodal.

BBC je sicer že prej poročal, da Chelsea in City nista bila glavna pobudnika načrtov, h katerim sta pristopila "v strahu" pred tem, da bi "ostala zadaj". V torek se je nekaj spremenilo, ocenjuje BBC, vpliv pa bi lahko imeli odzivi v javnosti, politični pritiski ali celo mnenje igralcev, nekateri so svoje nasprotovanje seveda že izrazili tudi javno.

Slavje navijačev Chelseaja, ko so se začele širiti novice o pripravah na izstop iz Superlige:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Tekma na Stamford Bridgeu med domačim Chelseajem in Brightonom se je začela z nekaj minutami zamude. Po zadržanem prvem polčasu se je igra v nadaljevanju vsaj malce razživela, a se mreži nista zatresli, so pa gostujoči "galebi" zadeli okvir domačih vrat. Chelsea ima zdaj na četrtem mestu enako število točk kot peti mestni tekmec West Ham United, Liverpool za obema na šestem mestu zaostaja za dve točki, medtem ko je točko pred Londončanoma Leicester City, ki pa ima tudi tekmo manj.

Slovo izvršnega podpredsednika Manchester Uniteda, sledi nov sestanek
Svetovni mediji tudi poročajo o tem, da se umikajo še Liverpool, Arsenal, Barcelona in Atletico Madrid. V torek zvečer naj bi se ustanovni člani nesojenega novega tekmovanja dobili na kriznem sestanku, ko bo tudi jasno, če nameravajo s svojo pobudo nadaljevati.

V neverjetnem večeru za evropski klubski nogomet je okoli 21. ure udarila še novica, da je po pritiskih odstopil izvršni podpredsednik Manchester Uniteda Ed Woodward, ki ga je predsednik Uefe Čeferin v svojih ponedeljkovih izjavah poleg predsednika Juventusa Andree Agnellija še posebej ostro oštel kot eno "najbolj nemoralnih" oseb, ki jih je spoznal v življenju. Woodward naj bi predstavljal glavno povezavo z JP Morganom, ki je nameravala finančno podpreti novo tekmovanje. Manchester United je v večernih izjavah za javnost zapisal, da bo Woodward svoj položaj zapustil ob koncu leta.

"Izjemno sem ponosen, da sem služil Unitedu, bilo pa mi je v čast delati za največji klub na svetu zadnjih 16 let," je v izjavi zapisal Woodward. "Klub je v dobrem položaju za prihodnost in težko bo oditi ob koncu leta," je med drugim še dejal Woodward, ki je prepričan, da bo po zaslugi temeljev, ki jih je pomagal postaviti, klub kmalu spet začel osvajati največje naslove, vključno z državnim, "cveteti" pa da je spet začela tudi klubska akademija.

Levy: Nikoli ne smemo stati na mestu
Pri Tottenhamu je odločitev o tem, da se ne pridružijo Superligi, pojasnil predsednik kluba Daniel Levy, ki ga sicer družijo izjemno dobri odnosi z madridskim Realom, s katerim je klub iz severnega Londona že večkrat uspešno posloval.

"Obžalujemo napetost in vznemirjenje, ki ju je povzročil predlog ESL (evropske Superlige, op. a.). Čutili smo, da je pomembno, da naš klub sodeluje pri razvoju možne nove strukture, ki je želela izboljšati finančni fair play in finančno vzdržnost ter je v isti sapi prinašala občutno izboljšano podporo širši nogometni piramidi," je zapisal Levy in dodal: "Verjamemo, da ne smemo nikoli stati na mestu in da bi moral naš šport neprestano proučevati izboljšave tekmovanja in vodenja, z namenom, da se igra, ki jo imamo vsi radi, še naprej razvija in navdušuje navijače po svetu. Radi bi se zahvalili vsem tistim navijačem, ki so predstavili svoja premišljena mnenja."

Perez verjame v velikopotezne načrte
Predsednik nove Superlige in madridskega Reala, Perez, je v popoldanskih izjavah za francoski dnevnik L'Equipe sicer dejal, da je "prepričan", da se bosta projektu priključila tudi francoski in nemški prvak, Paris Saint-Germain oziroma Bayern.

"Moramo ju povabiti v pravem trenutku, saj je zdaj v ozadju veliko pritiskov. Prepričan sem, da se nam bosta sčasoma pridružila, a z njima še nismo govorili," je Perezov intervju povzel madridski športni časnik AS. "Da je predsednik PSG moj dober prijatelj? Res je, je moj prijatelj, a je zelo blizu tudi predsedniku Uefe."

Dodal je, da ga ne skrbi, da bi si kdo premislil, saj da je trenutna situacija "tako slaba, da se vsi strinjajo s tem projektom" in iščejo rešitve. Dodal je, da nihče ni bil deležen pritiskov in da nastopajoči ne bodo deležni nikakršnih sankcij, saj da jih "ščiti zakon".

Johnson: Absolutno pravilna odločitev
Oglasil se je tudi britanski premier Boris Johnson, ki naj bi odigral pomembno vlogo pri nasprotovanju napovedani preureditvi evropskega klubskega nogometa.

"Odločitev Chelseaja in Manchester Cityja je, če bo potrjena, absolutno pravilna in čestitam jima zanjo. Upam, da bodo drugi klubi, ki so vpleteni v evropsko Superligo, sledili njunemu vzoru," je prek družbenih omrežij sporočil Johnson.

"Ni nam všeč in ne želimo si, da bi se to zgodilo. To je naše kolektivno stališče. Naša predanost temu nogometnemu klubu in njegovim navijačem je absolutna in brezpogojna. You'll never walk alone," pa je na družbenih omrežjih objavil kapetan Liverpoola Jordan Henderson.

Koronavirus pasica nova

Izidi 32. kroga Premier League:

Chelsea ‒ Brighton & Hove Albion 0:0
RK: White 90. (Brighton)

Statistika tekme Chelsea - Brighton & Hove Albion.
Statistika tekme Chelsea - Brighton & Hove Albion. FOTO: Sofascore.com
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (386)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightifly
21. 04. 2021 21.52
+2
Ceferin je porazil najbolj nadute in bogate klube ,se posebno njihove upravne odbore . Kapo dol , zelo mocna osebnost je Ceferin ,da se je spustil v tak neenakopraven boj z najvecjimi . Bravo . Zelo lepo bi bilo ,ce bi bil on ,ali pa taka oseba prdsednik vlade v Sloveniji in bi v 4 letih naredil cistko in red , bi bilo pa tezko sanirati ropanje drzave zadnjih 30 let . Skoraj nemogoce . .......... in da ne govorimo ,kako bi ga celotna politicna sfera skusala onemogociti in odstraniti . Joj Slovenija ,kam ploves zdaj .
StarWars
21. 04. 2021 18.20
+2
Mislim, da najboljši klubi, ki plačujejo svoje igralce z milijoni in milijoni, razlagajo o dihanju na škrge, je pa res brez veze. Zakvačkali so se pri nakupih igralcev, zdaj pa ne vedo, kako se rešiti iz dreka.
bundy crocodile
21. 04. 2021 16.19
+5
Da zatreš tak megalomantski projekt pod taktirko največjih in pod sponzorstvom skoraj neomejenega denarja v parih dneh.. no tega si ni upal napovedat nihče. Veliki fantje so resno štartali z načrtom, izvedbo in denarjem. Upam si trdit, da je to največja Čeferinova zmaga pa čeprav rezultatov nima malo. Kdorkoli drug bi verjetno tej situaciji podlegel in samo vprašanje, kdaj bi začel nogomet kot šport propadat. Hoteli so malo e-e Čeferina, kontra reakcija pa ga je ponesla v oblake. Je pa tudi dejstvo, da ima tudi Čeferin za sabo ogromno denarja, pravnikov, podpornikov in tem pajacom, ki so ga hoteli malo e-e, gre tudi priznanje. Moraš met jajca. Eni so že izgubili službe, druge sankcije še čakajo. Bravo Čeferin!
kiki46
21. 04. 2021 13.56
+2
hitro se je končalo
adapter
21. 04. 2021 10.40
+2
mafijozkotu se tresenjo hlace
Bofur
21. 04. 2021 10.35
+2
Smešno. Ko je superliga slovenski notranjepolitični problem. Sloveniji ne more bit v interesu superliga. Smo premajhni. Zdaj dobi NZS od Uefe letno 3 milijone evrov, dobijo pa tudi slovenski klubi, če se uvrstijo v ligo prvakov/evropsko ligo ... V primeru superllige ne bi slovenski nogomet dobil od superlige NIČ ... Janša brca v temo, ko napada Uefo in Čeferina ... Saj zato je pa ta ideja o superligi doživela poraz že takoj na začetku. Napoved superlige bi pomenila zgolj to, da bi Uefa ligo prvakov oblikovala BREZ "velikih" klubov. In to takoj. PSG bi postal letošnji prvak. Nič drugega. In ti veliki klubi ne bi mogli sodelovati v svojih nacionalnih ligah ... Kar bi pomenilo tudi razpad premier lige, primere division, serie A. Ideja ni bila domišljena in še manj premišljena.
Bofur
21. 04. 2021 10.34
+9
Berite ljudje angleške portale, hvalnice Čeferinu. Presenetilo me je stališče britanske vlade, Johnsona, ki se je v celoti postavil na stran navijačev. Mediji na Otoku objavljajo skesana opravičila lastnikov klubov.
Debely
21. 04. 2021 10.28
+3
ESL: 18.4.2021-20.4.2021
Uporabnik1812060
21. 04. 2021 10.23
+5
No, to pa je polom, še preden se je začelo.
Andree
21. 04. 2021 10.15
+7
To je izjavil nemški podkancler in finančni minister Olaf Scholz: Super League 'Verrat an Idealen des Fußballs'. Super Liga je izdaja idealov nogometa
TerminatorX
21. 04. 2021 09.48
-8
Popolnoma jasno je da UEFE ne more voditi nek potrčko iz Slovenistana. Tu ni demokratičnih manir v politiki. Ni podjetnosti in ne invatiovnosti. O demokratičnem miljeju družbe v smislu zahodnih demokracij pri enem Čeferinu ne more biti govora. Vsak kdor je prišel iz zahoda sem v to šetflorjansko vuko.... se je opekel, kdor pa je nastavil rdečega kmera iz Slovenije v karšnokoli funkcijo v EU pa je že v naprej obsojen na propad.
Bofur
21. 04. 2021 10.38
+5
Čeferin je zelo cenjen na Zahodu, angleški mediji pojejo hvalnice predsedniku Uefe. Britanska vlada v stalnem kontaktu s predsednikom Uefe. Zanimivo.
Pa3ot
21. 04. 2021 17.08
-2
Bi prej menil Terminator-ex. Ti gre v nos ker ima več kot ti. No, verjetno ti gre še kaj drugega v nos, kajne?! 😉😂
bobiv
21. 04. 2021 21.29
+1
Terminatorx, malo se skuliraj in prilezi iz jajotove zadnjice, propad EU se lahko zgodi, ko bo tvoj kajo vodil EU!
Adolph
21. 04. 2021 09.39
-4
Vas papirnati imperij je brez vrednosti,angloameriski imperialisti !
Viejo cabron
21. 04. 2021 09.05
+5
Nogomet je bil nekdaj šport delavskega razreda v Angliji in po svetu. Danes pa je "gojišče" kapitala za stare prdece ala Perez in Tajkune. Nič več kruha in iger amapak še samo kruh (denar)!
Shisui
21. 04. 2021 08.55
-1
Cel svet se veseli potencialnega razpada super lige le naši levaki mislijo da so Janšo premagal.
Viejo cabron
21. 04. 2021 09.06
+8
Janša sam sebe premaguje samo še tega ne ve!
bobiv
21. 04. 2021 21.31
+1
Dolenjševik
21. 04. 2021 08.49
-5
Pajac iz Grosupljega ne ve kaj se mu plete pod nogami - počasi bodo tudi njegove svinjarije prišle na dan. To pot 24. ur ne bo mogel ščititi,. Že sedaj je v tujih medijih veliko negativnega napisanega o temu novemu kandidatu luzerske KUL. Verjetno so ga ravno oni nastavlili, pa ga bodo tud odstavili in še malo posvinjali!
bobiv
21. 04. 2021 21.32
+1
A to misliš Janšo, tudi on je iz Grosuplja!
SmoothOperator
21. 04. 2021 08.47
+14
Čestitke Čeferinu za trdnost in neomajanost. Ni podlegel pritisku. Takih Slovencev je več a žal ne v politiki.
vrtnar01
21. 04. 2021 09.47
+1
Pa3ot
21. 04. 2021 17.20
+2
Na žalost, na srečo... V 🇸🇮 je to zelo podobno.
Roko66
21. 04. 2021 08.38
+8
Če bo Čeferin mandatar,dobi 70%glasov! Udeležba na volitvah bo čez 90%,pol pa sprejet zakone o nezastaranju korupcije in obvezna dokazila o izvoru premoženja vsej žlahti do 10.kolena...To bi bila gužva ba letalih za Argentino!😂😂😂
TerminatorX
21. 04. 2021 09.29
-5
Mokre sanje vsakega iz zlahte izcedkov dalmatinske brigade.
Rde?a barva
21. 04. 2021 08.28
+5
Hehe še en udarec za Jajota
cakra
21. 04. 2021 08.46
-1
Zakaj , kaj jajo organizira to ligo, ne mešajte politike z športom , tega še za čas jugoslavije nismo počeli
Pa3ot
21. 04. 2021 17.13
+0
res je, ampak žal tega se neumnemu ne da dopovedati.
DavorPraprotnik
21. 04. 2021 08.28
-4
Nisem vedel, da ima Chelsea zopet navijače v Sloveniji!!! a niso propadli...
blef
21. 04. 2021 08.22
+12
Lepa zmaga Čeferina.
portorico 1
21. 04. 2021 08.23
+3
cakra
21. 04. 2021 08.34
-3
O tej ligi bodo odločali navijači, če se bodo strinjali z njo bo , če pa se ne bodo pa je ne bo. Čeferin pri takšni komunikaciji kot jo izvaja bo izgubil to službo, tudi tisti ki so proti ligi niso našli lepih besed o njem na kašen način se je postavil.