Nogomet

Man. City še bližje naslovu, prvi poraz Tuchla, sprehod Liverpoola na Emiratesu

London, Leicester, 03. 04. 2021 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
J.B., J.K., STA
Komentarji
3

Nogometaši londonskega Chelseaja so prvič, odkar jih je pred dobrima dvema mesecema prevzel nemški trener Thomas Tuchel, izgubili. Poraz je bil še kako boleč, saj je West Bromwich Albion modre v Premier League premagal na njihovem Stamford Bridgeu tik pred gostovanjem v Portu na prvi tekmi četrtfinala Lige prvakov (2:5). Manchester City je v derbiju kroga na gostovanju ugnal Leicester City in se še približal ekspresni osvojitvi državnega naslova (2:0). Liverpool ni imel težav na gostovanju pri Arsenalu (3:0).

Pereira (na fotografiji) proslavlja po golu na Stamford Bridgeu.
Pereira (na fotografiji) proslavlja po golu na Stamford Bridgeu. FOTO: AP
Četrtfinale Lige prvakov se začenja v torek, 6. aprila, ko bo Liverpool gostoval pri madridskem Realu. Prenos se na Kanalu A in VOYO s studijskim delom začne ob 20.30. Bodite z nami. Zamujene tekme in vrhunce dneva si oglej na VOYO.

Čeprav Chelsea v sredo čaka prvi obračun četrtfinala Lige prvakov s Portom, Thomas Tuchel proti WBA ni želel preveč kalkulirati. Manjkal je le N'Golo Kante, ki ima težave z mišico, namesto njega pa je začel Jorginho. V napadu domačih so začeli Hakim Ziyech, Christian Pulišić in Timo Werner, Kai Havertz pa je bil znova le na klopi. V osrčje obrambe se je vrnil kapetan Thiago Silva, ki je v Premier League nazadnje igral na začetku februarja na derbiju proti Tottenhamu.

Le na klopi je bil Mason Mount, a je bila to logična odločitev, glede na to, da je mladi Anglež v minulem reprezentančnem ciklu odigral vse tri tekme. "Povedal sem mu, da ga s težkim srcem pustim na klopi, a da to moram storiti zaradi natrpanega urnika. Lahko bi igral, a to je moja odločitev," je vse skupaj pojasnil Tuchel. 

Statistika tekme Chelsea - WBA.
Statistika tekme Chelsea - WBA. FOTO: Sofascore.com

Počila je celo 'petarda'
V prvih minutah nismo videli veliko akcije, v 24. minuti pa je moral z igrišča poškodovani branilec gostov Dara O'Shea. Namesto njega je vstopil Branislav Ivanović, ki je svoja najboljša leta nogometne kariere preživel prav kot nogometaš Chelseaja. Kmalu zatem je Pulišić dosegel prvi gol na tekmi, potem ko je Marcos Alonso s prostega strela meril v vratnico, Američan pa je v mrežo gostov pospravil odbitek. 

A že v 29. minuti so Londončani ostali z igralcem manj, ko je Silva storil svoj drugi prekršek za rumeni karton. Kljub temu je imel Chelsea še naprej vse niti igre v svojih nogah, dokler ni v drugi minuti sodniškega dodatka Matheus Pereira po odlični globinski podaji vratarja Sama Johnstona lobal slabo postavljenega Edouarda Mendyja za 1:1. V četrti minuti dodatka pa je Brazilec po napaki domače obrambe še enkrat prišel do strela in zopet premagal Mendyja za ekspresen preobrat gostov, ki so pred tem krogom zasedali 19. mesto v Premier League. 

Navijači WBA so v najmočnejšem otoškem tekmovanju enkrat že proslavljali "čudežen" obstanek, ko se je že zdelo, da so vsi upi izgubljeni, v drugem polčasu pa so njihovi ljubljenci v lovu za novim "čudežem" zmago še povišali. Callum Robinson je v 63. minuti povišal na 3:1, Mbaye Diagne pa po podaji junaka tekme Pereire pet minut kasneje na 4:1. Mason Mount je v 71. minuti znižal izid, a se Chelsea do konca dvoboja ni uspel še bolj približati. Še več: odjeknila je celo 'petarda', za katero je po novi podaji izjemno razigranega Pereire poskrbel dvakratni strelec Robinson. Tuchel je utrpel šele prvi poraz na klopi modrih, kar pred bližajočim četrtfinalnim spopadom Lige prvakov v Portu še zdaleč ni najboljša priprava na eno izmed tekem sezone. Trenutno še vedno četrti Chelsea lahko za nameček  v tem krogu prehitita mestna tekmeca West Ham United in Tottenham, medtem ko je WBA kljub visoki zmagi še vedno sedem točk oddaljen od 17. Newcastle Uniteda, ki ima tudi tekmo manj.

Statistika tekme Leicester City - Manchester City.
Statistika tekme Leicester City - Manchester City. FOTO: Sofascore.com
Leeds je imel proti zadnjeuuvrščenemu Sheffield Unitedu veliko priložnosti, a je za zmago trepetal do zadnjega žvižga (2:1). Ben Osborn je v sodniškem podaljšku izničil vodstvo domačih, ki jim ga je zagotovil Jack Harrison. V 49. minuti je z avtogolom Phila Jagielke Leeds spet vodil, gostom pa do konca ni uspelo še enkrat izenačiti.

Manchester City se je z zmago nad Leicester Cityjem (2:0) že na 17 točk oddaljil od prvega zasledovalca, mestnega tekmeca Manchester Uniteda, medtem ko tretjeuvrščenim "lisjakom" beži še za točko več. Za zmago v Leicestru sta zadela branilec Benjamin Mendy in novopečeni 24-letnik, napadalec Gabriel Jesus, je pa res, da je City zdaj odigral kar dve tekmi več od Uniteda. Vseeno bi že osvojenih 11 točk na naslednjih sedmih tekmah, če seveda "vragi" ne bodo grešili, potrdilo nov državni naslov za sinje modro polovico Manchestra.

Man. City je še naprej v igri za zgodovinski "četverček", saj jih v Ligi prvakov čakata četrtfinalna obračuna z Borussio Dortmund, uvrščeni pa so tudi v polfinale pokala FA (tekmec bo Chelsea) in finale ligaškega pokala (Tottenham). Ekipa Josepa Guardiole je hitro povedla prek izkušenega vezista Fernandinha, a je bil zadetek Brazilca hitro razveljavljen zaradi prepovedanega položaja napadalca Sergia Agüera, ki je tudi "pokrival" vratarja Kasperja Schmeichla. Kevin De Bruyne je bil naslednji, ki je zapretil, njegov prosti strel je v 23. minuti končal v prečki. Pritisk gostov se je nadaljeval in Riyad Mahrez je z nekaj metrov zapretil Schmeichlu, ki pa z njegovim blagim poskusom ni imel težav.

Statistika tekme Arsenal - Liverpool.
Statistika tekme Arsenal - Liverpool. FOTO: Sofascore.com

Tik pred polčasom pa je uspelo zadeti Leicestru, a je bil tudi gol "lisjakov" razveljavljen zaradi prepovedanega položaja strelca Jamieja Vardyja. Domači so v drugi polčas krenili veliko odločneje in Ruben Dias je z izvrstnim posredovanjem preprečil zadetek Youriju Tielemansu, Man. City pa je le uspel načeti mrežo modrih v 58. minuti, ko je na odbito žogo v kazenskem prostoru z zavitim strelom prvi "skočil" Mendy in tudi lepo zadel. City je tekmo odločil v 74. minuti, ko je Jesus z neposredne bližine zgolj še podstavil nogo po akciji De Bruyneja in rezervista Raheema Sterlinga. James Maddison bi lahko vsaj malce ublažil poraz,  a je z neposredne bližine slabo pomeril točno v Edersona Moraesa.

Jota dvakrat in Salah enkrat za zmago Liverpoola nad Arsenalom
Na zadnji sobotni tekmi je Liverpool prepričljivo ugnal bledi londonski Arsenal (3:0). Liverpoolčani se po silnih težavah v letošnji ligaški sezoni z dobrimi občutki podajajo v Madrid, kjer jih v torek čaka prva tekma četrtfinala Lige prvakov s tamkajšnjim Realom. Zmaga rdečih v nobenem trenutku ni bila pod vprašajem, prevlada čete Jürgna Kloppa je bila tolikšna, da je bil manjši čudež, da sta ekipi na polčas odšli z izidom 0:0. Morda največjo priložnost je po podaji s strani z ugodnega položaja pred vrati "topničarjev" zapravil James Milner, a so rdeči vse skupaj nadoknadili v drugem polčasu, ko je poleg "dvojčka" rezervista Dioga Jote mrežo domačih zatresel še Mohamed Salah.

Kloppu je tako uspela zamenjava, saj je vodilni zadetek v 64. minuti dosegel Jota, ki je le tri minute pred tem vstopil v igro. Portugalec je izkoristil natančno podajo Trent-Alexander Arnolda z desne strani in z glavo poslal žogo v mrežo. Jota je v 82. minuti dosegel tudi tretji gol Liverpoola, vmes pa je bil uspešen še Salah, ki je v polno zadel po samostojnem prodoru, vratarju Berndu Lenu pa je žogo za hrbet poslal kar med nogama. Egipčan, z 18 goli trenutno najboljši strelec lige, je do konca tekme zapravil še dve lepi priložnosti. Liverpool se je le na dve točki približal četrtemu mestu, ki vodi neposredno v skupinski del sezone 2021/22 v Ligi prvakov, še vedno ga zasedajo nogometaši Chelseaja, a bi se to lahko spremenilo že čez nekaj ur.

Prenosi prvih tekem četrtine finala Lige prvakov

Izidi 30. kroga Premier League:

Arsenal – Liverpool 0:3 (0:0)
Jota 64., 82., Salah 68.

Leicester City – Manchester City 0:2 (0:0)
Mendy 58., Jesus 74. 

Chelsea – West Bromwich Albion 2:5 (1:2)
Pulišić 27., Mount 71.; Pereira 45., 45., Robinson 63., 90., Diagne 68.
RK: Silva 29. (Chelsea)

Leeds United – Sheffield United 2:1

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
03. 04. 2021 18.32
+1
Tudi to se.je enkrat moralo zgoditi
Sortegilio
03. 04. 2021 17.28
+0
Ta poraz ni realna slika moči Chelseaja. Se pa poraz zgodi, vendar končni izid je deloma tudi posledica sodniških napak.
Hachi
03. 04. 2021 16.23
+3
No,dejansko so tekmo sodniki peljali v povsem drugacno smer in poskrbeli za hladen tus. Prekrsek Silve naj bo.drugi rumen karton nikakor ne.sel je v blok strelu.niti gledal ni.ampak ok.ce je to bil rumen karton,potem bi moral za enako posredovanje biti tudi pri izidu 0-0 penal in rumeni karton,ko je v kazenskem prostoru v sredino podajal Werner in ga je nasprotnik po podaji usekal po gleznju.no,Werner je bio kar nekajkrat oskodovan danes.enkrat so ga na 18 metrih ustavljali kar z obema rokama,pa je celo na zacudenje nasprotnika,ostala sodniska piskalka nema.