Nogomet

Poslastica na Old Traffordu brez zmagovalca, poraz Chelseaja, Liverpool ne popušča

London, Burnley, Manchester, 05. 12. 2018 22.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dramatičen zaključek 15. kroga v otoški Premier League je prinesel poraz Chelseaja v Wolverhamptonu (1:2) in razburljiv remi starih rivalov Manchester Uniteda ter Arsenala na Old Traffordu (2:2). Liverpool je s prigarano zmago pri Burnleyju (3:1) ostal za petami vodilnemu Man. Cityju, Ralph Hasenhüttl pa je kot prvi Avstrijec vodil ligaško tekmo v Angliji in moral s Southamptonom priznati premoč Tottenhamu (1:3).

Prizor s tekme v Manchestru, kjer je v drugem polčasu za drugo vodstvo Arsenala na tekmi takole "zadel" Alexandre Lacazette.
Prizor s tekme v Manchestru, kjer je v drugem polčasu za drugo vodstvo Arsenala na tekmi takole "zadel" Alexandre Lacazette. FOTO: AP

Liverpool se je vrnil po zaostanku na gostovanju pri Burnleyju in z zmago (3:1) ohranil pritisk na vodilnem Manchester Cityju. Na začetku vedno zelo napornega decembra v Premier League je Jürgen Klopp pripravil številne spremembe v prvi postavi, saj je na klopi pustil kasnejšega junaka tekme Roberta Firmina in tudi Mohameda Salaha ter Fabinha, medtem ko Sadia Maneja sploh ni bilo v ekipi. Po trdih uvodnih 25 minutah je bilo moč prešteti veliko več prekrškov kot obetavnih akcij, Joe Gomez je moral v 23. minuti po štartu Bena Meeja celo iz igre, zamenjal ga je Trent Alexander-Arnold.

TEKMA

Ashley Barnes je z volejem mojstrsko zadel v 40. minuti po visoki žogi prek obrambe rdečih, a so sodniki gol razveljavili, zato je bil izid na semaforju ob polčasu enak kot na samem začetku tekme. Burnley je tudi v nadaljevanju povzročal preglavice gostom in zasluženo povedel, ko je Jack Cork z neposredne bližine pospravil žogo v mrežo po refleksnih posredovanjih Alissona Beckerja, ki je ustavil Jamesa Tarkowskega in Ashleyja Barnesa.

Odlična tekma na Old Traffordu brez zmagovalca
A sledil je preobrat: James Milner je po podaji Divocka Origija premagal nekdanjega reprezentančnega kolega Joeja Harta z natančnim strelom po tleh in izenačil, po prihodu v igro Firmina in Salaha pa je Liverpool ujel vse tri točke. Brazilec je izkoristil podajo branilca Virgila van Dijka po lepo izvedenem prostem strelu, pod tretji gol pa velja podpisati tudi vratarja Alissona, ki je začel protinapad, po katerem je Salah v prostoru zaposlil vtekajočega Xherdana Shaqirija, ki je v sodnikovem podaljšku zabil žogo mimo Harta. Liverpool (39) tako še naprej za dve točki zaostaja za Man. Cityjem (41), čeprav še nobene sezone v 126-letni zgodovini kluba rdeči niso začeli s takšno bero točk.

TEKMA

Izjemno tekmo so na Old Traffordu videli navijači Manchester Uniteda in Arsenala, saj sta ob remiju z 2:2 obe ekipi zapravili še celo kopico zrelih priložnosti za zmago. Rdeči vragi zdaj na ligaško zmago čakajo že štiri kroge, medtem ko bodo pri topničarjih razočarani, ker niso uspeli "potrditi" navdušujoče domače zmage na velikem derbiju z najhujšimi rivalom Tottenhamom. Tudi Jose Mourinho je sredi krize s poškodbami branilcev močno premešal postavo Uniteda po razočaranju proti Southamptonu (2:2), najbolj pa je odmeval pogled na sedeža na klopi, ki sta ju pred prvim žvižgom sodnika zavzela zvezdnika Paul Pogba in Romelu Lukaku.

Chelsea (na fotografiji v modrem dresu napadalec Olivier Giroud) je ostal praznih rok pri Wolverhamptonu. Po drugem ligaškem porazu v sezoni ga je na tretjem mestu zamenjal mestni tekmec Tottenham, še en londonski sosed Arsenal pa se je z modrimi točkovno izenačil.
Chelsea (na fotografiji v modrem dresu napadalec Olivier Giroud) je ostal praznih rok pri Wolverhamptonu. Po drugem ligaškem porazu v sezoni ga je na tretjem mestu zamenjal mestni tekmec Tottenham, še en londonski sosed Arsenal pa se je z modrimi točkovno izenačil. FOTO: AP

Poškodbi Holdinga in Ramseyja, drugi polčas v znamenju rezervistov
Arsenal je v 26. minuti zelo trde tekme, ki so jo zaznamovali številni grobi štarti, povedel tudi po zaslugi velike napake Davida de Gee. Španski vratar Uniteda je na videz nenevaren strel Shkodrana Mustafija izpustil iz rok, pred črto vrat pa je ni uspelo ustaviti njegovemu rojaku Anderju Herreri. A vodstvo topničarjev ni trajalo dolgo, saj je Anthony Martial po tem, ko je Bernd Leno ubranil poskus Marcosa Roja, v mrežo pospravil podajo Herrere z golavt črte, ob kateri se člani Arsenala niti slučajno niso izkazali.

Kot že rečeno zelo "trd" prvi polčas se je končal z očitno hujšo poškodbo Arsenalovega branilca Roba Holdinga, ki je moral v 36. minuti z zelenice na nosilih. Tudi gostujoči kapetan Aaron Ramsey je zdržal vsega en polčas, saj je ostal v slačilnici, trener Unai Emery pa ga je zamenjal s Henrikom Mhitarjanom. Na londonski klopi so se spet veselili v 68. minuti, ko je Rojo na sredini igrišča izgubil žogo in jo predal rezervistu in nekdanjemu članu Uniteda Mhitarjanu, ta pa je zaposlil še enega rezervista Alexandra Lacazetta, ki je v padcu skupaj z neposrečenim posredovanjem Roja nekako uspel spraviti žogo mimo neprepričljivega De Gee.

Poraz Chelseaja, Tottenham 'prebolel' derbi, čustven remi Ranierija
United je že v naslednjem napadu izenačil, saj je Jesse Lingard izkoristil veliko napako Seada Kolašinca po dolgi podaji na svežega Lukakuja in matiral nemočnega Lena. De Gea se je nato odkupil za svoje napake in prekrasno ubranil strel Pierra-Emericka Aubameyanga, Španec pa je slavje topničarjev preprečil tudi ob poskusu Lucasa Torreire.

Veliko presenečenje je na domači tekmi s Chelseajem pripravil Wolverhampton, ki je po zaostanku ob polčasu, zanj je v 18. minuti poskrbel Ruben Loftus-Cheek, uprizoril zmagovit preobrat (2:1). Tik pred iztekom ure igre je izenačil Raul Jimenez, že v enem naslednjih napadov pa je Diogo Jota prizadejal boleč poraz ekipi Maurizia Sarrija. Tottenham je pred domačimi gledalci na Wembleyju opravil s Southamptonom in "prebolel" boleč izid z velikega derbija proti Arsenalu (3:1). Avstrijski trener Ralph Hasenhüttl, ki se je Southamptonu pridružil po uspešnem vodenju RB Leipziga, je kot prvi Avstrijec debitiral na klopi katerega od premierligašev, a je lahko do konca večera po golih Harryja Kana, Lucasa Moure in Heunga-mina Sona proslavljal le tolažilni zadetek Charlieja Austina v zadnjem napadu na tekmi.

Zelo čustveno je bilo tudi na drugi strani Londona na stadionu Craven Cottage, kjer je Fulham z novim trenerjem Claudiem Ranierijem remiziral z nekdanjim klubom italijanskega strokovnjaka Leicester Cityjem (1:1). Ranieri, ki je z lisjaki pred dvema letoma osvojil neverjeten naslov, se je veselil vodilnega gola Aboubakarja Kamaraja tik pred polčasom, a je James Maddison po podaji enega od junakov Leicestrove šampionske sezone, Šindžija Okazakija, v 74. minuti poskrbel za delitev točk. Italijan, ki je dobil glasen aplavz s strani gostujočih navijačev, ti so mu posvetili tudi številne pesmi, je z Londončani kljub zmagi na svojem debiju zdaj izgubil drugič zapored in ostal prikovan na dno lestvice z Burnleyjem in Southamptonom.

Izidi 15. kroga Premier League:

Manchester United ‒ Arsenal 2:2 (1:1)
Martial 30., Lingard 69.; Mustafi 26., Lacazette 68.

POSTAVI

Tottenham Hotspur ‒ Southampton 3:1 (1:0)
Kane 9., Lucas 51., Son 55.; Austin 90.

POSTAVI

Burnley ‒ Liverpool 1:3 (0:0)
Cork 54.; Milner 62., Firmino 69., Shaqiri 90.

POSTAVI

Wolverhampton Wanderers ‒ Chelsea FC 2:1 (0:1)
Jimenez 59., Jota 63.; Loftus-Cheek 18.

POSTAVI

Watford ‒ Manchester City 1:2 (0:1)
Doucoure 85.; Sane 40., Mahrez 51.

Everton ‒ Newcastle United 1:1
Fulham ‒ Leicester City 1:1
AFC Bournemouth ‒ Huddersfield Town 2:1
Brighton & Hove Albion ‒ Crystal Palace 3:1
West Ham United ‒ Cardiff City 3:1

LESTVICA

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.