Nogomet

Rashford zadeval za prvi poraz Mourinha, Liverpool s 'petardo' dobil derbi

London, Leicester, Manchester, Liverpool, 04. 12. 2019 22.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Manchester United je na najtežje pričakovanem obračunu 15. kroga v Premier League premagal Tottenham z bivšim trenerjem Josejem Mourinhom na čelu (2:1). Junak obračuna je bil napadalec Marcus Rashford, ki je zabil oba gola za "vrage". Liverpool je bil na zadnji večerni tekmi zanesljiv na mestnem obračunu z Evertonom (5:2). Spet je slavil tudi Leicester City, ki je doma ugnal Watford in se vrnil na drugo mesto.

Mourinho (v ozadju) spremlja dvoboj Harryja Winksa in Aarona Wan-Bissake ob svojem povratku na Old Trafford.
Mourinho (v ozadju) spremlja dvoboj Harryja Winksa in Aarona Wan-Bissake ob svojem povratku na Old Trafford. FOTO: AP

Joseja Mourinha je na Old Traffordu pričakal razmeroma topel sprejem v režiji navijačev Manchester Uniteda, a v prvem polčasu ni šlo prav nič po načrtih njegovega novega kluba Tottenhama. Portugalec je dobil tudi močen udarec v koleno, potem ko je vanj v boju za žogo trčil Daniel James, a je bilo z obema na koncu vse v najlepšem redu, čeprav je imel karizmatični Portugalec nekaj trenutkov precej boleč izraz na obrazu. Na zelenici "Gledališča sanj" je v prve pol ure igral praktično le domači United, ki je nizal priložnost za priložnostjo, že eno prvih pa je s strelom ob bližnji vratnici, ki je presenetil vratarja Paula Gazzanigo, izkoristil Marcus Rashford.

TEKMA

Prav angleški reprezentant je bil daleč najboljši posameznik prvega polčasa in enkrat ob posredovanju Gazzanige zatresel tudi prečko ter bil še nekajkrat blizu drugemu golu, medtem ko je argentinski čuvaj mreže ukrotil tudi nevaren poskus Masona Greenwooda, ki ga je Ole Gunnar Solskjaer kljub velikemu pritisku na svojih plečih prvič uvrstil v začetno enajsterico na tekmah Premier League. Na sredino igrišča pri "rdečih vragih" je nekaj prepotrebne čvrstosti prinesel povratnik Scott McTominay, medtem ko Mourinhovi varovanci v prvem polčasu nikakor niso uspeli sestaviti konkretne akcije.

Rashford udaril še enkrat
V 39. minuti pa je Dele Alli z izjemno potezo vrnil Spurse med žive, ko je najprej strel Sergu Aurierju s strani ubranil v prvem polčasu povsem nezaposleni David de Gea, Alli, ki pod Mourinhom igra kot prerojen, pa je mojstrsko s "sombrerom" preigral Freda in Ashleyja Younga ter natančno zadel s strelom ob daljši vratnici. Zaradi Allijevega morebitnega igranja z roko so sodniki dolgo časa preverjali posnetke v sobi za VAR, a se na koncu odločili, da je bilo vse "čisto". Drugi polčas se je vnovič začel izvrstno za rdeče, ki so po prodoru Rashforda, na nedovoljen način ga je ustavljal Moussa Sissoko, že v 49. minuti izkoristili najstrožjo kazen. To je hladnokrvno izvedel ravno 22-letni Anglež, ki je Gazzanigo poslal v eno, žogo pa v drugo smer.

Son Heung-min je bil že nekaj minut kasneje blizu izenačenju, a po napaki Younga meril v blok, najverjetneje pa bi gol, če bi ga Južnokorejec uspel zabiti, sodniki razveljavili zaradi igre z roko. Večjih priložnosti nato dolgo časa ni bilo in za drugo polovico drugega polčasa je Mourinho v igro namesto nevidnega Lucasa Moure poslal Christiana Eriksena. James je nato v 68. minuti z roba kazenskega prostora resno preizkusil Gazzanigo, ki je žogo odbil v kot. Aurier je šele v 83. minuti poslal prvi strel v okvir vrat De Gee v drugem polčasu, Španec pa se tudi ob nekaj naslednjih poskusih, velja izpostaviti predvsem tistega Allijevega v sodnikovem dodatku, ni dal premagati in poskrbel za potrditev prvega poraza Mourinha na novi klopi. Ob glasnem vzklikanju "Ole, Ole, Ole, Ole" so privrženci domačega kluba, med katerimi je bil tudi tokrat legendarni Sir Alex Ferguson, pozdravili priljubljenega Solskjaerja, ki bo po sredini zmagi najbrž dobil nekaj dodatnega kredita tudi pri nepotrpežljivemu vodstvu kluba.

Sadio Mane in Divock Origi (desno) sta bila nerešljiva uganka za obrambo Evertona. Ganec je zabil gol in dvakrat podal, medtem ko je Origi po uvodnem zadetku v 6. minuti zatresel mrežo modrih tudi 25 minut kasneje.
Sadio Mane in Divock Origi (desno) sta bila nerešljiva uganka za obrambo Evertona. Ganec je zabil gol in dvakrat podal, medtem ko je Origi po uvodnem zadetku v 6. minuti zatresel mrežo modrih tudi 25 minut kasneje. FOTO: AP
Liverpool je z 32. zaporedno tekmo v Premier League brez poraza postavil nov klubski rekord. Uvod v mestni derbi je bil še posebej ganljiv, saj so se navijači obeh ekip združili v podpori 96 žrtvam tragedije na stadionu Hillsborough. Družine, prijatelji in znanci pokojnih, ki so življenja izgubili na sheffieldskem stadionu davnega leta 1989, so v minulih dneh objokovali odločitev kronskega sodišča v Prestonu, ki je po sedmih tednih ponovnega sojenja šefa takratne policije južnega Yorkshira Davida Duckenfielda oprostilo obtožb zaradi povzročitve smrti 95 ljudi iz malomarnosti.

>Anfield še naprej neosvojljiva trdnjava, Origi spet usoden za Everton
V tekoči aktualni sezoni še vedno nepremagani Liverpool na mestnem derbiju z Evertonom pričakovano ni imel težav z ekipo Marca Silve, ki najverjetneje preživlja zadnje trenutke na klopi "karamel". Njegovemu kolegu Jürgnu Kloppu se ni maščevalo niti precejšnje rotiranje ekipe, ki jo v naslednjih tednih in tudi po novem letu čaka peklenski razpored ter tudi obisk Katarja za tekmi klubskega svetovnega prvenstva. V izjemnem prvem polčasu je Liverpool zabil kar štiri gole, a res je tudi, da je dva prejel.

Belgijski reprezentant Divock Origi je malce presenetljivo dobil priložnost skupaj s Xherdanom Shaqirijem (Mohamed Salah in Roberto Firmino sta čakala na klopi, namesto kaznovanega Alissona Beckerja pa je branil Adrian Lopez) in vnovič potrdil, da je igralec za največje tekme. Strelec v finalu Lige prvakov proti Tottenhamu (2:0) je bil za Everton v infarktni končnici usoden že v minuli sezoni, tokrat pa je zadel že po nekaj minutah igre, ko ga je izjemno zaposlil Sadio Mane. Senegalec je bil skupaj z Belgijcem neustavljiv in po vodilnem zadetku v šesti minuti tudi v 17. podal drugemu strelcu Shaqiriju, ki je v tej sezoni odigral vsega peščico minut, a se izkazal z golom na derbiju. Svojega drugega v sredinem večeru proti Evertonu, ki mu je zdaj zabil več golov kot zvezdniški napad Salah-Mane-Firmino skupaj, se je Origi razveselil v 31. minuti, potem ko je deset minut prej Michael Keane sicer znižal izid in prinesel nekaj veselja modremu delu mesta.

Po tem, ko je na 4:1 v 45. minuti povišal Mane, se je zdela tekma že odločena, čeprav so se gostje z druge strani Stanleyjevega parka vnovič vrnili v igro tik pred polčasom prek Richarlisona, a je bil to le kozmetičen popravek. Klopp si je lahko privoščil na klopi pustiti Salaha, priložnost pa denimo kapetanu Jordanu Hendersonu ponuditi šele v 72. oziroma 73. minuti, ko je v igro namesto Origija prišel še Firmino. Končni izid je v enem zadnjih napadov na tekmi po podaji svežega Brazilca postavil Georginio Wijnaldum. S 43 točkami rdeči spet za osem vodijo pred Leicestrom oziroma za enajst pred branilcem naslova Man. Cityjem, medtem ko Everton, ki na Anfieldu ni slavil od leta 1999, na derbiju zmage ni okusil že na zadnjih 20 tekmah v vseh tekmovanjih. Pogled na lestvico je zdaj še bolj boleč: modri, ki bi jih lahko kmalu prevzel nov trener, trenutno zasedajo 18. mesto, ki ob koncu sezone prinaša slovo v nižji rang tekmovanja.

TEKMA

Vardy in Leicester ostajata vroča
Napadalec Leicester Cityja Jamie Vardy je zadel še na sedmi zaporedni ligaški tekmi in pomagal "lisjakom" do zmage nad zadnjeuvrščenim Watfordom, ki se je nedavno vnovič razšel s španskim trenerjem Quiquejem Sanchezom Floresom (2:0). Z že sedmo zmago v nizu je ekipa Brendana Rodgersa spet prevzela drugo mesto iz rok branilca naslova Man. Cityja. Najboljši strelec lige in angleški reprezentant Vardy je v 55. minuti v mrežo poslal strel z bele točke, s čimer se je razveselil že 14. gola v tej sezoni, a so domači vse tri točke dokončno potrdili šele po zadetku Jamesa Maddisona globoko v sodnikovem podaljšku.

Vardy je že pred zadetkom za 1:0 dobil rumeni karton zaradi domnevnega simuliranja v kazenskem prostoru, nato pa je glavni sodnik le zapiskal, potem ko je Adam Masina v obraz udaril branilca Leicestra Jonnyja Evansa. Pod taktirko začasnega trenerja Haydena Mullinsa so londonski "sršeni" prikazali borbeno predstavo, ki pa ni bila dovolj za kakšno točko. Domači krilni nogometaš Harvey Barnes je bil sicer razpoložen in zapravil več priložnosti, v eno ga je po svojem zadetku za vodstvo poslal Vardy, a je Barnesa s pogumnim posredovanjem v zadnjem hipu ustavil Masina.

Abrahamov povratek z golom in podajo
Tammy Abraham
 se je z golom in podajo vrnil v ekipo Chelseaja po težavah s poškodbo in modrim pomagal do prekiniti krajši niz porazov ter pripraviti slavje na domačem Stamford Bridgeu ob zmagi nad Aston Villo (2:1). Abraham, ki je še v minuli sezoni kot posojen nogometaš Londončanov nosil dres Ville v drugoligaškem Championshipu, je z glavo z nekaj metrov zadel v 24. minuti, potem ko ga je za njegov že enajsti gol ligaške sezone lepo našel še en vzhajajoči produkt klubskega mladinskega pogona Reece James

Gostje iz Birminghama so izenačili v 41. minuti iz praktično prve "prave" priložnosti: egiptovski virtuoz Trezeguet je z glavo izkoristil predložek rojaka Ahmeda Elmohamadija, čeprav je zadel lastno nogo, a je žoga nekako le pristala za hrbtom Kepe Arrizabalage. Na Stamford Bridgeu je bilo spet veselo kmalu po začetku drugega polčasa, ko je Abraham lepo ustavil predložek Williana s prsmi in pripravil strel Masonu Mountu za prekrasen volej in še lepši zadetek. Willian bi lahko v nadaljevanju drugega polčasa zadel tudi sam, a je njegov prosti strel vratar Tom Heaton ubranil s pomočjo okvirja svojega gola, Arrizabalaga pa je zmago Chelseaja rešil s posredovanjem ob strelu Ezrija Konse povsem v zaključku tekme.

Izidi 15. kroga Premier League:

Liverpool ‒ Everton 5:2 (4:2)

POSTAVI

Manchester United ‒ Tottenham Hotspur 2:1 (1:1)

POSTAVI

Leicester City ‒ Watford 2:0 (0:0)

POSTAVI

Chelsea ‒ Aston Villa 2:1 (1:1)

POSTAVI

Southampton ‒ Norwich City 2:1 (2:0)

Wolverhampton Wanderers ‒ West Ham United 2:0 (1:0)

Že odigrano:

Burnley ‒ Manchester City 1:4 (0:1)

POSTAVI

Crystal Palace ‒ Bournemouth 1:0 (0:0)

PARI

LESTVICA

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

metallica-one
06. 12. 2019 10.42
+1
Kvaliteto pac nadomestijo z vecjo borbenostjo in rezultat je tu
KavčStrokovnjak
06. 12. 2019 08.20
+1
Petarda in to z rezervisti! Super tekma. YNWA