Nogomet

Nor začetek v Angliji: Liverpool na neverjetni tekmi z Leedsom slavil s hat-trickom Salaha

London, Liverpool, 12. 09. 2020 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.K., STA
Komentarji
7

Že v prvem krogu nove sezone Premier League sta Liverpool in povratnik med elito Leeds United uprizorila obračun, ki ga bo v naslednjih mesecih težko kdo presegel. Branilci naslova so na Anfieldu trikrat vodili, Leeds pa je trikrat izenačil, nato pa je z enajstmetrovko in svojim tretjim golom na tekmi dvoboj v 88. minuti odločil Mohamed Salah (4:3). Arsenal v mestnem obračunu ugnal Fulham (0:3).

Salahov "projektil" v prvem polčasu, ko je Egipčan zadel pod prečko vrat Leedsa.
Salahov "projektil" v prvem polčasu, ko je Egipčan zadel pod prečko vrat Leedsa. FOTO: AP

Nogometaši Liverpoola so z zmago začeli sezono 2020/21 v elitni Premier League, v kateri prvič v zgodovini tekmovanja branijo naslov prvaka. Tokrat so gostili povratnika med elito Leeds United in ga ugnali s 4:3. Veliko pričakovanj je iz drugoligaškega tekmovanja s seboj prinesel karizmatični argentinski strateg Uniteda Marcelo Bielsa, čigar ekipa na prvi tekmi v Premier League po letu 2004 ni razočarala, po pričakovanjih pa smo spremljali zelo odprt obračun. Že prvi polčas je bil precej razburljiv, saj je najprej Liverpool zadel po najstrožji kazni Mohameda Salaha (4. minuta), v 12. je z izjemnim solo prodorom po levem boku in strelu z roba kazenskega prostora izenačil Jack Harrison, v 20. je rdečim novo prednost prinesel Virgil van Dijk, v 30. pa jo je spet izničil Patrick Bamford, potem ko je eno redkih napak v zadnjih sezonah storil prav drugi Liverpoolov strelec. 

Statistika Mohameda Salaha na tekmi Liverpool - Leeds United.
Statistika Mohameda Salaha na tekmi Liverpool - Leeds United. FOTO: Sofascore.com

V 33. minuti je nato Salah postavil izid polčasa z lepim strelom z roba 16-metrskega prostora tik ob stičišču prečke in vratnice, potem ko je obramba belih slabo "razčistila". Mateusz Klich je v 66. minuti z novim lepim golom poskrbel za že tretje izenačenje varovancev Bielse, v 88. minuti pa je za zmago izbrancev Jürgna Kloppa novo enajstmetrovko unovčil Salah, ki ga je nespametno podrl debitant v gostujočih vrstah Rodrigo Moreno.

Arsenal nadaljuje z zmagovitim nizom
Willian, nekdanji član mestnega tekmeca Chelseaja, se je na prvi uradni ligaški tekmi kot član Arsenala izkazal z dvema podajama in močno pripomogel k zmagi nad Fulhamom. Zadeli so Alexandre Lacazette, po "odbitku" oziroma strelu Williana, pa tudi novinec Gabriel in kapetan Pierre-Emerick Aubameyang. S tem se je zelo uspešno začela prva polna sezona Mikela Artete, ki je na klopi "topničarjev" že zbral kar dve lovoriki. Na uvodu v sezono, tekmi za tako imenovani Community Shield, je Arsenal po izvajanju najstrožjih kazni premagal državnega prvaka Liverpool, v zaključku minule sezone pa je osvojil še nov naslov v pokalu FA.

Lacazette je prvi gol nove sezone dosegel po devetih minutah, potem ko je tekmo sicer bolje odprl Fulham, a so gostje izkoristili nezbranost v njihovi zadnji vrsti: po slabem izbijanju branilca se je v priložnosti znašel Willian, ki mu je domači vratar Marek Rodak strel z neposredne bližine ubranil, a ni bil dovolj hiter, da bi ustavil še Lacazetta, ki mu v padcu ni bilo težko zadeti. Willian je v 27. minuti s prostega strela zadel še vratnico Rodakovih vrat, "kočarji", ki jih vodi nekdanji vezist kluba (pa tudi Charltona, Newcastle Uniteda, Chelseaja, Tottenhama in West Ham Uniteda) Scott Parker, pa so najresneje zapretili v 31. minuti, ko sta kombinirala Denis Odoi in Neeskens Kebano, ostre žoge pred vrati pa proti mreži ni uspelo preusmeriti nikomur.

Pierre-Emerick Aubameyang in Hector Bellerin (v sredini) proslavljata zadetek na stadionu Craven Cottage.
Pierre-Emerick Aubameyang in Hector Bellerin (v sredini) proslavljata zadetek na stadionu Craven Cottage. FOTO: AP

Arsenal je po slabšem zaključku prvega polčasa bolje krenil v drugih 45 minut, saj je novinec Gabriel zadel za 2:0 že po nekaj napadih. Kot je svoji ekipi priboril Lacazette, Willian pa je našel osamljenega rojaka, ki je z glavo zadel po sredini vrat. Že sedem minut kasneje je bila tekma odločena, ko je bil v osrčju akcije spet Willian, ki je z diagonalno podajo na levem boku našel Aubameyanga, ta pa si je žogo mirno ustavil na prsih, jo popeljal v 16-metrski prostor in poslal v zgornji kot vrat. V 70. minuti bi lahko gostje s severa prestolnice zmago še povišali, a je po akciji Kierana Tierneyja in Aubameyanga, ki je našel Lacazetta, Rodak strel Francoza ubranil, Hector Bellerin pa je nato lepo zadel. Toda sodniki so gol razveljavili zaradi prepovedanega položaja.

Izidi 1. kroga angleške Premier League:

West Ham United ‒ Newcastle United 0:2 (0:0)
Wilson 56., Hendrick 87.

Liverpool ‒ Leeds United 4:3 (3:2)
Salah 4./11-m, 33., 88./11-m, Van Dijk 20.; Harrison 12., Bamford 30., Klich 66.

Statistika tekme Liverpool - Leeds United.
Statistika tekme Liverpool - Leeds United. FOTO: Sofascore.com

Crystal Palace ‒ Southampton 1:0 (1:0)
Zaha 13. 

Fulham ‒ Arsenal 0:3 (0:1)
Lacazette 8., Gabriel 49., Aubameyang 57.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

er0nixx
13. 09. 2020 19.23
spet ste strokovnjaki prišli komentirat kateri bo prvak po prvi tekmi sezone :D :D .... majstri ste :D
Sortegilio
12. 09. 2020 21.23
-2
Liverpool letos ne bo prvak. Letos bo Arsenal boljši kot lani, tudi United bo nevaren. Chelsea pa se mora uigrati. Tako hitro modrim ne bo šlo, pa tudi Lampard ni toliko izkušen trener.
Anticripstoned
12. 09. 2020 21.22
-9
ehjaehja
13. 09. 2020 08.15
+7
2:8 nimaš pravice se javljati zgini nazaj v luknjo🤣
MEDVED7
12. 09. 2020 21.02
-6
Livwrfool, spet vsaj 30 let suše
Matrax
12. 09. 2020 20.42
+6
Če dobiš 5 penalov ni problem hatricka stisnit.