Nogomet

City s pol moči preko Arsenala, West Ham vzel mero bledemu Tottenhamu, vragi boljši od srak

London, Birmingham, Manchester, 21. 02. 2021 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
J.K., A.V., J.B.
Komentarji
4

U uvodni tekmi nedeljskega popoldneva v angleški Premier League sta se pomerili moštvi West Ham Uniteda in Tottenhama. Ob zmagi domačih z 2:1 sta bila v vrstah West Hama natančna Michail Antonio in Jesse Lingard, medtem ko je za goste častni zadetek dosegel Lucas Moura. Kasneje je Manchester City brez prevelikega naprezanja ugnal topničarje (1:0), Leicester je z zmago nad Aston Villo (2:1) storil nov velik korak na poti do Lige prvakov, Manchester United pa doma ni imel težav z Newcastlom (3:1).

Statistika tekme Arsenal – Manchester City
Statistika tekme Arsenal – Manchester City FOTO: Sofascore.com

V nedeljski derbi angleške Premier League je Manchester City vstopil z mislijo na sredin obračun osmine finala Lige prvakov, ko ga v gosteh čaka Borussia Mönchengladbach, to pa je bilo poznati tudi v predstavi varovancev Pepa Guardiole. Ta nikakor ni bila tako prepričljiva in napadalna, kot smo od Cityja v zadnjih tednih vajenih, je pa bila kljub temu dovolj za 18. zaporedno zmago v vseh tekmovanjih. Na Emiratesu je edini zadetek že v drugi minuti dosegel Raheem Sterling, in to z glavo! Čeprav osrednji branilec Arsenala Rob Holding, ki je bil ob njem, meri kar 188 centimetrov, kar je 18 več od Sterlinga, je hitronogi krilni nogometaš prišel do strela v skoku po podaji Riyada Mahreza z desne strana, vratar domačih Bernd Leno pa je bil brez moči. 

Arsenal je v nadaljevanju imel svoje situacije, iz katerih bi lahko iztržil več, a so bili topničarji vselej premalo konkretni. V drugem delu je tempo igre vidno padel, City je bil zadovoljen z minimalno prednostjo, Mikel Arteta pa si bo moral priznati, da njegovi varovanci enostavno ne premorejo dovolj kvalitete, da bi v takšnih obračunih lahko računali na točke. Zopet je razočaral prvi napadalec moštva Pierre–Emerick Aubameyang, za katerega se je po hat-tricku na tekmi z Leedosm zdelo, da je našel lansko formo, a je tokrat in proti Benfici v Evropski ligi pred dnevi zopet pokazal dve zares bledi predstavi.

Statistika tekme Manchester United – Newcastle United
Statistika tekme Manchester United – Newcastle United FOTO: Sofascore.com

Lisice in vragi brez večjih težav ostajajo na drugem mestu
Še pred tem je Leicester prišel do zmage na gostovanju na Villa Parku, kjer je vse rešil že v prvem polčasu. Harvey Barnes je v 19. minuti lepo podal Jamesu Maddisonu, ta pa je z roba kazenskega prostora natančno meril za prednost lisic. Prav Barnes je pred koncem prvega dela zadel še enkrat za dvojno prednost Leicestra. Zanj je bil to že deveti zadetek v tej sezoni Premier League in vse več je tistih, ki trdijo, da bi si zaslužil celo mesto v angleški reprezentanci za prihajajoče evropsko prvenstvo. domači levi so sicer na začetku drugega dela uspeli znižati, to pa je bilo tudi vse, kar so v nedeljskem popoldnevu zmogli. 

Leicester je z zmago začasno prehitel Manchester United, ki pa ga je v večerni tekmi na Old Traffordu zopet ulovil pri 49 točkah. Rdeči vragi so s 3:1 ugnali Newcastle United, ki je po solidnem začetku zašel v rezultatsko krizo in se bo, kot zaenkrat kaže, do konca boril za obstanek med elito. Marcus Rashford v prvem in Daniel James ter Bruno Fernandes v drugem so navijačem srak dali nov razlog za kritiziranje trenerja Stevea Brucea, ki je na St. James' Parku vse manj priljubljen. Številni navijači so namreč s transparenti pred stadionom pred dnevi zahtevali njegov odstop, po novem porazu pa najbrž niso spremenili svojega stališča. 

Lingard (tretji z leve) blesti v novem dresu in je po 57 tekmah brez gola v Premier League zdaj dosegel že štiri gole na svojih zadnjih petih tekmah v tem tekmovanju (enega še kot član Man. Uniteda).
Lingard (tretji z leve) blesti v novem dresu in je po 57 tekmah brez gola v Premier League zdaj dosegel že štiri gole na svojih zadnjih petih tekmah v tem tekmovanju (enega še kot član Man. Uniteda). FOTO: AP

Obračun nekdanjih trenerjev Manchester Uniteda na londonskem olimpijskem stadionu je David Moyes začel z dvema spremembama v primerjavi s postavo, ki je nazadnje zanesljivo odpravila Sheffield United (3:0). V prvi postavo sta se vrnila Pablo Fornals in Michail Antonio, po poškodbi pa je okreval Fabian Balbuena, a je obračun začel na klopi. Kar sedem menjav pa je v primerjavi z nedavno tekmo Lige Evropa z avstrijskim Wolfsbergerjem opravil Jose Mourinho, ki je zaupal tudi pred derbijem vprašljivemu bočnemu branilcu Sergiu Reguilonu. V prvo postavo so se vrnili Davinson Sanchez, Pierre-Emile Hoejbjerg, Erik Lamela, Japhet Tanganga, Tanguy Ndombele in seveda tudi kapetan ter prvi strelec Harry Kane. Spet ni bilo "prostora" za Garetha Bala in Dele Allija.

Dobro razpoloženje, ki ga je Mourinho pred prvim sodnikovim žvižgom podelil z nasprotnim trenerjem, se je razblinilo že po petih minutah, saj so domača "kladiva" povedla. Jarrod Bowen je z levega boka poslal nevarno zavito žogo, ki jo je zgolj s pogledom pospremil Eric Dier, Tangangi pa je ušel Michail Antonio, ki je po slabem posredovanju Huga Llorisa zadel z neposredne bližine. Odgovor Spursov na zgodnje vodstvo West Hama ni bil slab, toda v deseti minuti sta Ndombele in Hoejbjerg pod pritiskom Antonia "zakuhala" novo priložnost domačih. Strelec prvega gola je našel Jesseja Lingarda, ta pa se je namesto strela odločil za povratno podajo, ki pa ni bila preveč posrečena in sicer lepa priložnost je splavala po vodi. Tekma se je nato umirila, prvi strelec West Hama Tomaš Souček pa je po neprijetnem trčenju s Tangango sredi polčasa potreboval celo nekaj šivov nad očesom, a vseeno nadaljeval z igro.

Statistika tekme: West Ham United vs. Tottenham
Statistika tekme: West Ham United vs. Tottenham FOTO: Sofascore.com

Udarec za Tottenham tudi na začetku drugega polčasa
V 38. minuti je bil West Ham spet blizu golu za 2:0, ko je po kotu Aarona Cresswella z glavo močno streljal Craig Dawson, a je meril preveč po sredini vrat, zato je lahko žogo izpod prečke v kot izbil Lloris. Povsem v zadnjem napadu polčasa sta dobro akcijo na drugi strani igrišča izvedla Lamela in Hoejbjerg, žoga je prišla do v prvem delu tekme precej nevidnega domačega kapetana Kana, čigar strel pa je uspel ustaviti Lukasz Fabianski. Mourinho ni čakal in drugi polčas začel z Balom in Mattom Dohertyjem, omenjena nogometaša sta zamenjala Lamelo in Tangango. A tudi drugi polčas se ni začel po željah severnih Londončanov, saj je že v enem prvih napadov njihovo mrežo zatresel Lingard. Zdelo se je že, da je Mourinhov nekdanji varovanec z Old Trafforda, kjer ga je seveda vodil tudi Moyes, po podaji Fornalsa in natančnem zaključku v "malo mrežico" slavil prehitro, saj je stranski sodnik dvignil zastavico, a so VAR-sodniki potrdili, da je bilo vse čisto in gol je bil tudi uradno priznan.

Tottenham je bil blizu znižanju izida v 59. minuti, ko je Kane dobro pomeril s prostega strela in obšel "živi zid", na srečo Fabianskega pa je bil zvezdnik Spursov z nizkim strelom za las nenatančen. To so bile morda najboljše minute gostov na tekmi in za trud so bili nagrajeni v 64. minuti, ko je "udarila" precej nepričakovana naveza: po podaji Bala iz kota je namreč izid z izvrstnim strelom z glavo znižal Lucas Moura, ki je mojstrsko zadel s pomočjo vratnice. Deset minut kasneje je bil spet Moura tisti, ki je bil v osrčju akcije Tottenhama: našel je Kana, ki si je pripravil strel in v padcu meril zelo natančno, a bil spet le nekaj centimetrov oddaljen od uspeha. Mourinho je slabih 15 minut pred koncem v igro poslal tudi Allija, ki je zamenjal Reguilona.

Koronavirus pasica november

Izidi 25. kroga Premier League:

West Ham United ‒ Tottenham 2:1 (1:0)
Antonio 5., Lingard 47.; Lucas 64.

Aston Villa – Leicester City 1:2 (0:2) 
Traore 48.; Maddison 19., Barnes

Arsenal Manchester City 0:1 (0:1)
Sterling 2. 

Manchester United – Newcastle United 3:1 (1:1)
Rashford 30., James 57., Fernandes 75. (11-m); Saint-Maximin 36. 

Southampton ‒ Chelsea 1:1 (1:0)
Minamino 33.; Mount 54./11-m

Burnley – West Bromwich Albion 0:0 

Liverpool – Everton 0:2 (0:1)
Richarlison 3., Sigurdsson 83./11-m

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blef
21. 02. 2021 19.42
+4
Arsenal je zanič in tudi Arteta.
jankoslo
21. 02. 2021 15.55
-4
Aston Villa izgublja proti Leicesterju 😂
Anon92
21. 02. 2021 16.20
+2
undisputed
21. 02. 2021 15.53
+6
WEST HAM dragi novinarji