Nogomet

Preobrat Hrvaške, poker zadetkov za tulipane, poraz Stojanovićeve Latvije

Zagreb, Skopje, 21. 03. 2019 22.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2020 so Hrvatje s preobratom na domačem Maksimiru porazili Azerbajdžan (2:1). Nizozemci so doma opravili z Belorusi (4:0), Belgijci pa so tudi po zaslugi Hazarda vknjižili tri točke proti Rusiji (3:1). Slaviša Stojanović je ob prvencu na klopi latvijske izbrane vrste utrpel poraz na gostovanju v Severni Makedoniji (3:1).

V uvodnih tekmah skupine G je Severna Makedonija gostila Latvijo, Avstrijci pa so pred domačimi navijači igrali s Poljaki. Slaviša Stojanović je svojo selektorsko službo na klopi Latvije pričel s porazom. V Skopju sta za makedonsko slavje v prvem polčasu poskrbela Egzijan Alioski in Elif Elmas, poraz Latvijcev pa je v zadnjih minutah tekme skušal ublažiti Vlaceslavs Isajevs, ki je zatresel mrežo v 87. minuti. V sodnikovem podaljšku pa so Makedonci zmago še utrdili z novim zadetkom Elmasa. Na Dunaju so Poljaki presenetili Avstrijce, pod zadetek gostov se je podpisal rezervist Krzysztof Piatek.

Prvi je mrežo Azerbajdžana zatresel Borna Barišić, nogometaš škotskih Rangersov.
Prvi je mrežo Azerbajdžana zatresel Borna Barišić, nogometaš škotskih Rangersov. FOTO: AP

Naši južni sosedje Hrvatje so na zagrebškem Maksimirju proti Azerbajdžanu skušali opravičiti naslov svetovnih podprvakov. Čeprav so bili domači v prvem polčasu podjetnejši, je za razočaranje v hrvaški prestolnici že v 20. minuti poskrbel Ramil Šejdaev. Slednji je utekel po desni strani in sprožil močan strel proti vratom Lovra Kalinića, žoga je oplazila Dujo Ćaleta-Cara in se od odbila v prečko ter končala v domači mreži.

Hrvatje so uspeli odgovoriti šele v 40. minuti. Po podaji s kota je prav Ćaleta-Car žogo usmeril v mrežo, Kamran Agajev jo je spretno odbil, a le do Borne Barišića, ki jo je pospravil za hrbet azerbajdžanskega vratarja. Hrvatje so zmago potrdili v 79. minuti po zaslugi Andreja Kramarića, ki je utekel z leve strani, prelisičil gostujočo obrambo in proti oddaljeni vratnici poslal močan strel za 2:1.

Hazard je za belgijsko izbrano vrsto vknjižil kar dva zadetka.
Hazard je za belgijsko izbrano vrsto vknjižil kar dva zadetka. FOTO: AP

Nogometaši Belgije so v poslastici skupine I ugnali Ruse. V 15. minuti je mrežo Guilhermeja načel Youri Tielemans, že v naslednji minuti pa so ruski nogometaši odgovorili z izenačenjem. Žogo je za hrbet Thibauta Courtoisa potisnil Denis Čerjšev. Tik pred koncem prvega polčasa so domači uspeli vnovič povesti, po prekršku Jurija Žirkova v kazenskem prostoru je priložnost z bele točke dobil Eden Hazard. Nogometaš londonskega Chelseaja je žogo suvereno poslal v mrežo. Hazard se je proti koncu tekme, v 88. minuti, še drugič vpisal med strelce. Izkoristil je zmedo pred vrati ruske izbrane vrste ter z močnim strelom premagal gostujočega vratarja. 

Nizozemci so na tekmi z Belorusijo opravičili vlogo favorita. Dva zadetka za tulipane je dosegel Memphis Depay, prvega že v uvodni minuti, drugega z enajstih metrov v 55. minuti. Med strelce sta se za domače vpisala tudi nogometaša Liverpoola: Georginio Wijnaldum v 21. minuti in Virgil van Dijk v 86. minuti. 

Skupina C:
Nizozemska - Belorusija 4:0 (2:0)
Severna Irska - Estonija 2:0 (0:0)

Skupina E:
Slovaška - Madžarska 2:0 (1:0)
Hrvaška - Azerbajdžan 2:1 (1:1)

Skupina G:
Avstrija - Poljska 0:1 (0:0)
Izrael - Slovenija 1:1 (0:0)
Severna Makedonija - Latvija 3:1 (2:0)

Skupina I:
Kazahstan - Škotska 3:0 (2:0)
Ciper - San Marino 5:0 (4:0)
Belgija - Rusija 3:1 (2:1)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.