Nogomet

Prevelika raven testosterona: Južnoafričanka atletiko morala zamenjati z nogometom

Cape Town, 06. 09. 2019 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Južnoafriška atletinja Caster Semenya, ki zaradi prevelike ravni hormona testosterona na letošnjem svetovnem prvenstvu v Dohi ne bo mogla braniti naslova na 800 metrov, je dejala, da se bo začela ukvarjati z nogometom. Zadevo je vzela resno, saj je že našla klub.

"Hvaležna sem za to priložnost ter cenim ljubezen in podporo, ki sem jo že dobila v klubu. Veselim se nove poti in upam, da bom klubu lahko čim bolj pomagala," je za spletno stran južnoafriškega kluba JVW dejala 28-letna Caster Semenya

Ustanoviteljica kluba in kapetanka južnoafriške reprezentance, Janine Van Wyk, pravi, da je počaščena, da bo Semenya svoje nogometno znanje razkazovala ravno pri njih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dvakratna olimpijska prvakinja v teku na 800 m, Semenya, na prihajajočem svetovnem prvenstvu ne bo mogla braniti zlatega odličja zaradi pravila Mednarodne atletske zveze (IAAF). To določa, da ženske na tekmi lahko nastopijo na srednjih progah le, če v krvi nimajo več kot pet nanogramov testosterona na liter krvi. Obenem pravilo atletinjam nalaga, da morajo v določenem obdobju znižati vrednost, denimo z jemanjem hormonskih kontracepcijskih sredstev.

Semenya se je na odločitev IAAF sicer pritožila, a je tako Mednarodno športno razsodišče (Cas) kot švicarsko vrhovno sodišče njeno pritožbo zavrnilo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gullit
06. 09. 2019 13.28
+15
Bo igrala za moško ali žensko ekipo?
Nimiuseen
06. 09. 2019 20.40
+4
Vprašanje bi se moralo glasiti: Bo igral za moško ali žensko ekipo?