Nogomet

Celjanom štajerski obračun z Dravo, Maribor klonil proti Reimsu

Celje, Gornja Radgona, Vrbna, 05. 08. 2020 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred slovenskimi nogometnimi klubi je pestra sreda, ki prinaša več zanimivih prijateljskih tekem. Državni prvaki iz Celja so že v dopoldanskih urah na domačem stadionu Z'dežele premagali Dravo in tako kot na uvodnem obračunu z Radomljami niso prejeli gola (3:0). V soboto varovance Dušana Kosića čaka zadnja in tudi zelo zahtevna pripravljalna preizkušnja v Zagrebu s hrvaškim državnim prvakom Dinamom.

Trener Celja Dušan Kosić (na fotografiji) se z varovanci pripravlja na začetek nove ligaške sezone in začetek za celjski klub zgodovinskih kvalifikacij za Ligo prvakov.
Trener Celja Dušan Kosić (na fotografiji) se z varovanci pripravlja na začetek nove ligaške sezone in začetek za celjski klub zgodovinskih kvalifikacij za Ligo prvakov. FOTO: Damjan Žibert

Po uvodni zmagi priprav nad Radomljami (4:0) so bili državni prvaki iz Celja boljši še od ptujskega drugoligaša Drave (3:0). Za zaprtimi vrati domačega stadiona Z'dežele se je obračun štajerskih rivalov začel že ob 10. uri, "grofje" pa so po izenačenem prvem polčasu slednjega dobili z dvema hitrima goloma v 40. in 44. minuti, ko sta zadela Jakob Novak in Gašper Koritnik. Zmago so varovanci Dušana Kosića, ki jih zdaj za konec priprav čaka velika preizkušnja proti hrvaškemu prvaku Dinamu v Zagrebu, potrdili v 87. minuti, ko je bil natančen še kapetan in najboljši posameznik minule sezone Mitja Lotrič. Prvaki se na pot proti hrvaški metropoli podajajo v petek, tekma z Dinamom, ki je lani spet igral v skupinskem delu Lige prvakov, zdaj pa ga tako kot Celje čakajo kvalifikacije, pa bo na sporedu v soboto ob 18. uri.

S starim znancem evropskih tekmovanj se je v sredo meril tudi slovenski podprvak Maribor. Francoski Reims, šesta ekipa minule predčasno končane sezone elitne Ligue 1, je sicer že več desetletji močno oddaljen od stare slave, a je s šestimi državnimi naslovi še vedno med najtrofejnejšimi kolektivi dežele galskih petelinov. Ne nazadnje je Reims kar dvakrat igral v finalu Evropskega pokala, predhodniku Lige prvakov, obakrat pa je bil od Francozov boljši Real Madrid. Mariborski strateg Sergej Jakirović je v Vrbni lahko spet računal na Roka Kronavetra in Rudija Požega Vancaša, medtem ko so se odsotnemu Jasminu Handanoviću pridružili Marcos Tavares, Felipe Santos, Mitja Viler, Andrej Kotnik, Rene Mihelič in Špiro Peričić.

Zahović zgrešil, nekdanji soigralec zadel
Obračun klubov, ki ju čakata kvalifikacije za Ligo Evropa, je bolje začel Maribor, ki je v deseti minuti zapretil prek Luke Zahovića, a so slednjega po akciji med Požegom Vancašem in Žanom Kolmaničem francoski branilci še pravočasno ustavili. Minuto kasneje je z roba kazenskega prostora prek vrat meril Požeg Vancaš, prvi nevarni poskus Reimsa pa beležimo v 15. minuti, ko je poskus Marshalla Munetsija z okoli 20 metrov blokiral Nemanja Mitrović. Sledil je še en strel z razdalje, tokrat Tristana Dingomeja, a je žoga zletela preko vrat, najlepšo priložnost polčasa pa je v 23. minuti zapravil Zahović, ki po podaji v prostor in samostojni akciji ni zadel s strelom mimo desne vratnice.

V 30. minuti je Reims povedel, ko je po slabem posredovanju štajerske obrambe zadel Arbër Zeneli, ki je poslal žogo ob vratnico. Švedski napadalec kosovskih korenin in nekdanji Zahovićev soigralec pri nizozemskem Heerenveenu je bil vnovič natančen že v enem naslednjih napadov, ko je z izjemnim strelom z roba kazenskega prostora tudi s pomočjo prečke zatresel mrežo vratarja Kenana Pirića. V 42. minuti je imel Dereck Kutesa z neposredne bližine lepo priložnost, da bi naskok svoje ekipe še povišal, a ni bil natančen. Jakirović je ob začetku drugega polčasa v igro poslal Blaža Vrhovca, Aleksa Pihlerja in Gregorja Bajdeta, Pirić pa je moral hitro pred hat-trickom ustaviti Zenelija.

Ferencvaros boljši od Kopra, Mura slavila pri Zalaegerszegu
Na drugi strani je vratarja Yehvanna Dioufa s prostim strelom preizkusil Kronaveter, a je francoski vratar žogo odbil čez prečko v kot. Diouf se je izkazal tudi v 58. minuti, ko je po akciji Martina Kramariča in Martina Milca ustavil strel slednjega proti kotu svojih vrat. Sledila je popolna "prenova" postave Maribora, tudi v vratih, kjer se je sveži Ažbe Jug izkazal v 65. minuti, ko je iz bližine poskušal zadeti Anastasios Donis. Prečka je Reims rešila v 66. minuti, ko je po podaji iz kota in posredovanju Dioufa okvir vrat zadel Bajde, strel z glavo Jasmina Mešanovića pa so ustavili nasprotniki na črti vrat. Štiri minute kasneje se je tresla tudi prečka Maribora, Mathieu Cafaro je že premagal Juga, a se je žoga odbila od "napačne" strani prečke v golavt. Jug je nato še enkrat ustavil Donisa, zadnjo večjo priložnost za ublažitev poraza pa je v 83. minuti po akciji z Janom Repasom zapravil Mešanović, oziroma se je spet izkazal Diouf.

Povratnik v slovensko prvoligaško konkurenco Koper se je v sredo popoldne v Gornji Radgoni pomeril z madžarskim velikanom in aktualnim prvakom Ferencvarosem ter moral po golih Francka Bolija v 55. in Davida Sigerja v 62. minuti priznati premoč. Pri Zalaegerszegu, ki je v minuli sezoni zasedel sedmo mesto na lestvici, je zvečer gostovala murskosoboška Mura, ki je zmagala z golom Luke Bobičanca v 37. minuti.

Izidi prijateljskih tekem:

ZTE ‒ Mura 0:1 (0:1)
Bobičanec 37.

Maribor ‒ Reims 0:2 (0:2)
 Zeneli 30., 32.

Koper ‒ Ferencvaros 0:2 (0:0)
Boli 55., Siger 62.

Celje ‒ Drava 3:0 (2:0)
Novak 40., Koritnik 44., Lotrič 87.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Styria
06. 08. 2020 09.12
+0
MB bo postal oz. žal že je povprečno moštvo. Igralci ne igrajo z neko željo, pripadnostjo....vse kar je dobro in pride v MB postane povprečno ali pa sploh ne igra, kupujejo se igralci, ki ne izpolnijo pričakovanj, pa ne da ne izpolnijo...kot, da jih nekdo sformatira pa pozabijo vse, pri Olimpiji vsaj igralci obdržijo kakovost pa ga vodstvo kluba mimo piha. Je pa lepo, da se drugi klubi razvijajo v pravo smer kot so Celje, Bravo, Mura in ostali.
Sortegilio
05. 08. 2020 19.19
-1
Drava ni lih nek nasprotnik za evropske tekme. Naj spilajo proti Dinamu, Hajduku ali Grazu.
poserjemsenavas
05. 08. 2020 18.56
+11
V Zagreb gredo že v petek?
gullit
05. 08. 2020 15.11
+19
V nedeljo pa držimo pesti za čimbolj ugoden žreb.
samomojemnenje
05. 08. 2020 14.58
+23
Upam, da Lotrič še ostane v Celju. Kot MVP lige je verjetno zanimiv za več klubov. Še čudno, da Olimpija in Maribor že ne stegujeta lovke.