Nogomet

Atletico z novo 'ničlo' Oblaka in 'dvojčkom' Morate prek Mallorce

Madrid, 03. 07. 2020 23.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Atletico Madrid je 34. krog španske Primere Division odprl z zmago nad Real Mallorco (3:0). Jan Oblak s soigralci ni imel veliko težav z otočani, ki bi lahko do konca kroga na nehvaležnem 18. mestu na lestvici še dodatno zaostali za Celto iz Viga. Dva gola je dosegel napadalec Alvaro Morata.

Morata (desno) ob branilcu Barcelone Clementu Lengletu.
Morata (desno) ob branilcu Barcelone Clementu Lengletu. FOTO: AP

Po uspešnem gostovanju v Barceloni, kjer je Atletico z dvema enajstmetrovkama Saula Nigueza uspel remizirati z branilko naslova Barcelono (2:2), je trener Diego Simeone spet malce osvežil ekipo pred domačim obračunom z Real Mallorco. To je bil sicer čustven dan za navijače madridskih rdeče-belih, potem ko so na zemljišču starega stadiona Vicente Calderon zrušili še del zadnje tribune, ki je od zaprtja legendarnega objekta stala ob reki Manzanares. Na bleščeče novi Wandi Metropolitano je Simeone tokrat od prve minute računal na Kierana Trippierja, Joaa Felixa in Alvara Morato, medtem ko sta kazen zaradi rumenih kartonov odslužila kapetan Koke in Stefan Savić. V prvi postavi je ostal tudi Yannick Ferreira Carrasco, ki se je tako izkazal na Camp Nouu, medtem ko je na levem boku "operiral" komaj 19-letni Manu Sanchez, ki je tekmo Primere začel šele tretjič v karieri.

V uvodnih desetih minutah večjih priložnosti ni bilo, Atleticovi obrambi pa je nekajkrat zapretil zgolj Realov japonski biser in nekdanji član Barcelone Takefusa Kubo, ki je zaposlil Alejandra Poza, ta pa je na prvo vratnico poslal oster predložek, ki mu je bil slovenski reprezentant v vratih Atletica Jan Oblak zanesljivo kos. Kubo je v 11. minuti še enkrat tudi sam preizkusil Oblaka, njegov strel po sredini gola pa spet ni povzročal pretiranih težav vratarju domačih. Razen nekaj prodorov Marcosa Llorenteja, po enem takšnih je Carrasco v 14. minuti meril v blok, Atletico ni pretil, vse pa se je spremenilo že minuto kasneje: po akciji Nigueza in Sancheza je slednji podal do Morate, ki mu v težkem položaju ni uspelo nevarneje streljati, žoga pa je prišla do Llorenteja, čigar strel proti izpraznjenim vratom je uspelo blokirati branilcema balearskega prvoligaša. V 17. minuti je bil po podaji s peto Morate spet nevaren Carrasco, čigar strel pa je poletel prek vrat Manola Reine.

Statistika tekme Atletico Madrid - Mallorca
Statistika tekme Atletico Madrid - Mallorca FOTO: Sofascore.com

Do konca polčasa že 'dvojček' Morate
V 21. minuti so Babo Rahmana centimetri delili od strela z glavo, ki bi ga Oblak težko ustavil, nato pa je Atletico odgovoril prek Kokeja, ki je streljal preslabo, še večjo priložnost pa je zapravil Felix v enem naslednjih napadov, ko je po izmenjavi podaj s Carrascom ostal povsem sam, a grdo zgrešil. V 26. minuti pa je v kazenskem prostoru ob Aleksandru Sedlarju padel Morata in izsilil najstrožjo kazen. Reina mu je poskus obranil, Morati pa ob hitrih branilcih ni uspelo v mrežo pospraviti odbitka. "Rešil" ga je sodnik, ki je podobno kot pred nekaj dnevi v Barceloni nogometašem Atletica ponudil novo priložnost za strel z bele pike (tokrat zaradi nogometašev, ki so pred strelom stekli v kazenski prostor), ponovljeni poskus pa je v zadetek spremenil kar Morata sam, ki v drugo ni grešil z močnim in visokim strelom proslavil jubilejni deseti ligaški gol v sezoni.

Tik pred premorom za osvežitev je imel Felix v 31. minuti lepo priložnost za povišanje vodstva, a je meril previsoko, takoj po nadaljevanju dogajanja v 34. minuti pa ga je v ugodni situaciji v zadnjem hipu blokiral Fran Gamez. Globoko v sodnikovem podaljšku prvega polčasa pa so rdeče-beli vnovič proslavljali, spet po zaslugi Morate, ki mu je po ukradeni žogi Kokeja za enostaven drugi gol na tekmi po prodoru vse do črte golavta podal Llorente. Precej nerazpoloženi Felix je v enem prvih napadov drugega polčasa zapravil novo lepo priložnost za boljši predložek, potem ko je v protinapad krenil skupaj s poletnim Carrascom. V 50. minuti je sledil odgovor Mallorce prek Aleksandra Trajkovskega, čigar strel pa je prisebno blokiral Jose Maria Gimenez. Veliko več bi lahko s podajo Poza v 52. minuti storil Juan Camilo Hernandez, ki je žogo po tleh poslal precej mimo vrat vnovič nezaposlenega Oblaka.

Med strelci tudi Koke
V 55. minuti je Simeone z dvojno menjavo končal večer Felixa in Carrasca, ki sta ju zamenjala Vitolo in Angel Correa, medtem ko sta dve minuti kasneje z gostujoče klopi prišla Lago Junior in Salvador Sevilla, ki je po prvi medsebojni tekmi v sezoni dobil novo priložnost za merjenje moči z Morato. Ta je bil na Majorki z dvema rumenima kartonoma v nekaj minutah izključen, zapletel pa se je tudi v vroč besedni obračun s prekaljenim "Salvo". Mallorca, ki je v prejšnjem krogu tako navdušila z zmago nad sosedo na lestvici Celto iz Viga (5:1), v lovu za sinje modrimi in 17. mestom nujno potrebuje vsako točko, sicer se bo morala vnovič preseliti v nižji rang tekmovanja. A Oblaka, ki je v 59. minuti pravočasno stekel na podajo Hernandeza do Seville, do konca tekme niso uspeli ogroziti. Po tem, ko so kamere pokazale jezno reakcijo zamenjanega Felixa na klopi (udaril je po nič hudega sluteči žogi), je Simeone iz igre potegnil še dvakratnega strelca Morato in mladega Sancheza, na zelenico pa sta pritekla Diego Costa in Renan Lodi.

Sevilla je v 64. minuti z optimističnim strelom s precejšnje razdalje meril prek vrat Oblaka, dve minuti kasneje pa je Trippier brez uspeha zahteval najstrožjo kazen, potem ko je njegov prodor v kazenskem prostoru ustavil Antonio Raillo. Correa se je v enem naslednjih napadov lepo obrnil po podaji angleškega branilca, a z diagonalnim strelom zgrešil cilj. Veliko bližje cilju je bil v 73. minuti Lodi, ki je s spektakularnim strelom zadel prečko in le za nekaj centimetrov ostal brez drugega gola v španskem prvenstvu v karieri. Nemudoma po zadnjem premoru za osvežitev pa se je mreža Mallorce vendarle zatresla še tretjič, ko se je po visoki podaji za hrbet obrambi boril Correa in se je žoga idealno namestila za strel Kokeju, kapetan pa je tudi s pomočjo enega od gostov premagal Reino. Mallorca, ki bi si glede na prikazano verjetno zaslužila doseči vsaj kakšen gol, vratom Oblaka do konca dvoboja ni več resneje zapretila in ostala pri petih točkah zaostanka za 17. Celto, ki kot zadnja drži vozovnico za naslednjo prvoligaško sezono. Atletico je na tretjem mestu četrti Sevilli pobegnil za pet točk, a ima tekmo več od Andaluzijcev, daleč pa ni niti Villarreal (-8). 

Statistika Jana Oblaka na tekmi Atletico Madrid - Mallorca
Statistika Jana Oblaka na tekmi Atletico Madrid - Mallorca FOTO: Sofascore.com

Izid 34. kroga španske Primere Division:

Atletico Madrid ‒ Real Mallorca 3:0 (2:0)
Morata 29./11-m, 45., Koke 79.
Jan Oblak (Atletico) je igral vso tekmo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AtleticoSLO
04. 07. 2020 08.49
+5
Čestitke za zmago, ki ji sporna, 11-metrovka pa pač
igyyp
04. 07. 2020 11.01
+2
AtmSlo: Čestitke, kaj je blo z sojenjem, nisem gledal tekme?
gullit
04. 07. 2020 11.32
+3
Ponavljal so spet penal ko je golman branil. Pravila so pravila ni kaj. Golman ni bil na črti pri strelu.
AtleticoSLO
04. 07. 2020 11.44
+2
Ma Morata je zastreljal prvi penal, ter ga ponavljali kot na Camp nou, stem da po mojem mnenju za las ampak je Reina stal z eno nogo na črti....kakor koli če zmagaš s 3 razlike upravičeno slaviš...ampak vseeno
samomojemnenje
04. 07. 2020 11.53
+2
Čestitke Atletom za čisto zmago. Kar se tiče penala, pa bodo morali zdaj v Španiji do konca prvenstva striktno paziti pri vsakem penalu, da ne bo kaj narobe, tudi milimetre, če so že proti Barci sodili ponavljanje.
igyyp
04. 07. 2020 11.58
+0
Spet penal ponavljali 😆 to je že kot Stan in Olio, sojenje v Španiji je res za nikamor. Ena tekma ne mine da ni nekakšnega sranja. Sam glede nato da je bilo 3:0 ne vem če bi se kaj spremenilo.
samomojemnenje
04. 07. 2020 12.03
+2
Igyyp, saj pravim, zaradi ter Stegnovega penala, bodo zdaj do konca leta striktni pri vsakem penalu.
AtleticoSLO
04. 07. 2020 12.05
+2
Vrjetno res samomojemnenje, in upam da se do nadalnjega sedaj to upošteva
samomojemnenje
04. 07. 2020 12.23
+1
AtleticoSLO...Ja, če gledajo pri offsidu do milimetra, imajo isto možnost v VAR sobi, da tudi pri penalu gledajo do milimetra. Naj velja za vse enako. Škoda, ker niso začeli že pri obranjenem penalu Courtoisa proti Sociedadu, ali še bolje, takoj ko so uvedli VAR, bi to lahko striktno gledali, ampak potem bi morali ponavljati vsaki drugi ubranjen penal.
AtleticoSLO
04. 07. 2020 12.57
+1
dark horse
04. 07. 2020 08.48
-2
Video smešnice sodnikov se nadaljujejo. Ponavljanje ko je branil,ker so prehitro stekli,ko je zadel in ni bil na črti je pa ok. Proti barci ni bil na črti ponavljanje,ko je zadel in se prehitro stekli je bilo ok
samomojemnenje
04. 07. 2020 13.04
+1
Horse, ko je dosežen gol, je lahko golman tudi meter od črte. Taka so pravila. Ker ko golman prehitro zapusti črto, s tem zmanjša kot in ima večjo možnost ubraniti.