Nogomet

'Pripravljen je voditi Barcelono – ima več izkušenj, kot sem jih imel jaz'

Manchester, 30. 10. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pep Guardiola - nekdanji igralec in trener Barcelone, sedaj pa strateg Manchester Cityja, je na novinarski konferenci pred sobotnim obračunom s Crystal Palaceom odgovarjal tudi na vprašanja o bivšem klubu in bivšem varovancu Xaviju, ki bo najverjetneje naslednji sedel na vročo klop katalonskega ponosa.

Na tradicionalni novinarski konferenci, na katerih trenerji premierligaških klubov običajno odgovarjajo na vprašanja o tekmah naslednjega kroga in o svojih varovancih, je strateg Manchester Citja Pep Guardiola tokrat večino časa odgovarjal na vprašanja o svojem bivšem klubu Barceloni in bivšem varovancu Xaviju, ki bo, če se bosta Barcelona in katarski Al Sadd dogovorila za odkupnino, postal novi trener kluba z vzhodne obale Španije.

Guardiola se je najprej odzval na odpustitev Ronalda Koemana, s katerim sta si nekaj sezon tudi delila slačilnico pri Barceloni: "Ronald in jaz dobro veva, da smo trenerji odvisni od rezultatov, da živimo zanje in da jih od nas pričakujejo. Je moj prijatelj, v prihodnosti mu želim vse najboljše in prepričan sem, da je storil nekaj dobrega za mlade igralce v akademiji."

Ronald Koeman in Pep Guardiola
Ronald Koeman in Pep Guardiola FOTO: AP

Španski mediji že vlečejo vzporednice med trenersko potjo Xavija in Guardiole, saj sta oba Balugrano prevzela kot nekdanja igralca, na začetku svoje trenerske kariere. Zato se 50-letni španski strateg ni mogel izogniti vprašanju o nekdanjem varovancu, ki je zanj v najbolj blestečih Barceloninih letih dirigiral na sredini igrišča: "Najprej naj povem, da ne vem, kaj se bo zgodilo, sedaj je trener moj dober prijatelj Sergi Barjuan in želim mu vso srečo. Če bo Xavi v prihodnosti res trener Barcelone, pa sploh ne dvomim, da je pripravljen voditi moštvo in opraviti dobro delo. Dobro pozna ustanovo, okolje in ljudi, kar je pomembno za to vlogo, predvsem pa dobro pozna nogomet in je zelo strasten. Poleg tega ima več izkušenj, kot sem jih imel jaz, ko sem prevzel vodenje prve ekipe Barce."

Xavi in Pep Guardiola
Xavi in Pep Guardiola FOTO: AP

Ob tem pa je Guardiola tudi poudaril, da so za uspeh ključni igralci in ne trener: "Kot vemo Ronald, Sergi, Xavi in jaz, je uspeh moštva odvisen od kakovosti igralcev, ki jih imaš v ekipi, ter od njihovega dela in predanosti. Ljudej še vedno ne razumejo in mislijo, da smo trenerji odgovorni za vse, a v resnici je naš vpliv precej manjši, kot si ljudje mislijo, da je. Moj oziroma naš uspeh v Barceloni se je zgodil zaradi igralcev, ki sem jih imel, vključno s Xavijem. Tako lahko Sergiju in Xaviju, če bo v prihodnosti sedel na klop Barce, samo želim, da bi Barco korak za korakom dvignili na raven, na kateri mora biti."

Mnogi poznavalci španskega nogometa pa navijače Barcelone že opozarjajo pred pretiranimi primerjavami in pričakovanji od bodočega stratega. Če bo Xavi prevzel moštvo katalonskega ponosa, bo to povsem drugačna ekipa od tiste, ki jo je imel na voljo Guardiola leta 2008, poleg tega pa je bil klub takrat v precej boljšem finančnem stanju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Guardiola bo City v soboto vodil že na 200. tekmi v angleški Premier ligi, ki jo je s Citizensi osvojil trikrat. A na vprašanje enega izmed novinarjev, ali bo na klopi sinjemodrih sedel še 200 premierligaških tekem, je z nasmeškom na obrazu odgovoril: "Ne, mislim, da ne." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HALAcR7
30. 10. 2021 13.38
+1
Pepćek bo kmalu novi trener newcastla
TEDOxy50pMEDO
30. 10. 2021 12.30
-2
Ni ebenih šans, da bo šel Pep nazaj v Barcelono. On bi zamenjal skoraj vse in zahteval pol milijarde za nove nakupe.
HALAcR7
30. 10. 2021 09.37
+1
Kar naj pride se bo itak vrnil za pol leta
blue3dragon
30. 10. 2021 09.10
+3
Težka bo. Z Al Saadom ima še dve leti pogodbo in ga ne bodo zlahka spustili, so že iz kluba objavili.