Nogomet

Gorica po primorskem derbiju nazaj med živimi, Bravo do točke v Mariboru

Nova Gorica, 13. 02. 2021 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nogometaši Gorice so v primorskem derbiju proti Kopru prišli do izjemno pomembne zmage v boju za obstanek in tako za predzadnjim Aluminijem ob dveh tekmah več zaostajajo za točko. Vrtnice so z goloma Etiena Velikonje in Tjaša Begića slavile z 2:1. Na drugi sobotni tekmi sta se z neodločeni izidom (1:1) razšla vodilni Maribor in ljubljanski Bravo.

Tjaš Begić je vpisal prvi zadetek v prvoligaški konkurenci.
Tjaš Begić je vpisal prvi zadetek v prvoligaški konkurenci. FOTO: Jakob Batič

Goričani so drugi del sezone začeli bolje kot prvi. Po remiju z Bravom brez zadetkov, v katerem so bili podjetnejši od Ljubljančanov in so preko Etiena Velikonje zapravili tudi najlepšo priložnost na srečanju, jim sreča tokrat le ni obrnila hrbta, kar je bilo dovolj za prvo zmago v letu 2021. Novogoričani so z zbrano igro v obrambi in učinkovitostjo v napadu ugnali primorske rivale iz Kopra ter jim tako zadali še drugi letošnji poraz, potem ko je četa Mirana Srebrniča v prvem krogu nadaljevanja prvenstva izgubila derbi z Olimpijo. 

Prav Velikonja je bil v 15. minuti tisti, ki je vrtnice popeljal v vodstvo. Domači nogometaši so izpeljali lepo akcijo po desni strani napada, od koder je Matija Širok lepo podal v kazenski prostor, kjer je bil v slogu pravih napadalcev dovolj iznajdljiv nekdanji nogometaš Maribora in Olimpije za 1:0. V nadaljevanju je Gorica držala niti igre v svojih nogah, a ni bila več nevarna, kar bi jo kaj lahko stalo v 43. minuti. Maks Barišić je nevarno meril za Koper, a je Darko Marjanović v vratih Gorice z odličnim posredovanjem poskrbel, da je do polčasa ostalo 1:0. 

Statistika tekme Gorica – Koper
Statistika tekme Gorica – Koper FOTO: Sofascore.com

Prvenec velikega goriškega upa
Že kmalu po začetku drugega dela pa je prvič letos in sploh prvič v članski prvoligaški konkurenci udaril Tjaš Begić. Veliki novogoriški up, ki je pri 17 letih glavni adut Gorice na prestopni tržnici, je kronal lepo ekipno akcijo. Zimski prišlek iz Domžal Til Mavretić je z desne strani podajal Velikonji, ta je opazil, da je za njegovim hrbtom odlično postavljen Begić, zato mu je žogo nesebično prepustil, kar je 17-letnik znal kronati z zadetkom za 2:0. Le dobro minuto kasneje bi Begić kaj lahko zadel še drugič, a je iz neposredne bližine stresel okvir vrat. 

Po dobri uri je poškodbo staknil Velikonja, ki je moral zapustiti igrišče, nadomestil pa ga je mariborski up Žan Vipotnik. Nato je Koper le nekoliko prevzel pobudo v igri, kljub temu pa je ob odlično postavljeni goriški obrambi le stežka prihajal do pravih priložnosti. V 72. minuti je goriška zadnja vrsta nekoliko zaspala od prostem strelu Ivice Guberca, ki je lepo zaposlil Claudia Spinellija, ta pa je v zračnem dvoboju z Nejcem Mevljo zabil za znižanje na 2:1. Vse je kazalo na dramo v zadnjem delu tekme, a bledi Koper tokrat enostavno ni premogel dovolj streliva, da bi lahko v novogoriškem Športnem parku upal na vsaj točko. Marjanović tako do konca ni prejel niti enega strela več, posredovati je moral zgolj ob še eni v vrsti podaj s prostega strela, kar pa je storil z odliko. 

Claudio Spinelli je bil v drugem delu najbolj nevaren v vrstah Kopra.
Claudio Spinelli je bil v drugem delu najbolj nevaren v vrstah Kopra. FOTO: Jakob Batič

Koper je po porazu z Olimpijo (1:2) še drugič v letu 2021 izgubil z identičnim izidom, Gorica pa je v le nekaj dneh prišla do štirih točk, s čimer se je močno približala Aluminiju, ki je trenutno predzadnji. Vrtnice za Kidričani zaostajajo za točko, je pa res, da ima Aluminij kar dve tekmi manj. Koper pa bi lahko po porazu za vodilnim Mariborom zaostajal že za 12 točk, a bo po tokratni soboti ostalo deset točk razlike med prvo- in četrtouvrščeno ekipo prve lige. Maribor je namreč še drugič letos le remiziral, tokrat proti ljubljanskemu Bravu. 

Statistika tekme Maribor – Bravo
Statistika tekme Maribor – Bravo FOTO: Sofascore.com

Bravo na koncu bližje zmagi kot Maribor
Izbranci Maura Camoranesija so spomladanski del sezone začeli z dvema remijema. Drugega so vpisali, potem ko so v drugem polčasu izničili prednost Brava, ki je neporažen devet tekem zapovrstjo. Maribor je z remijem ljubljanski Olimpiji ponudil možnost za skok na vrh lestvice, zeleno-beli za to potrebujejo zmago na nedeljski tekmi z Muro.

Mariborčani, ki so pogrešali kaznovanega Roka Kronavetra, so v prvem polčasu prevladovali v posesti žoge, toda prav posebej nevarni niso bili. Izjemi sta bila poskusa Rudija Požega Vancaša v sedmi in Aljoše Matka, novega "vijol'čnega bojevnika" v 12. minuti, ki pa prav tako nista posebej ogrozila gostujočega vratarja Igorja Vekića. Na drugi strani je Bravo unovčil svojo edino pravo priložnost, ko je v 21. minuti po podaji Sandija Ogrinca iz kota z desne strani z glavo zadel David Brekalo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V uvodu drugega polčasa so bili spet nevarni gosti iz Ljubljane, ko je po kotu z desne strani na prvi vratnici z glavo poskusil Milan Tučić, ki je povzročil kar nekaj težav Ažbetu Jugu, a je ta na koncu le ukrotil žogo. V 50. minuti je na drugi stran z volejem iz bližine poskusil Požeg Vancaš, Vekić pa je dobro reagiral. V 57. minuti je imel novo veliko priložnost Bravo, ko je Mustafa Nukić prišel pred Juga, toda Mariborov vratar je zgledno opravil svoje delo. Pobudo je nato vse bolj prevzemala domača vrsta, v 68. minuti pa je tudi izenačila. Tudi Štajerci so zadeli po kotu, le da z leve strani. Podal je Žan Kolmanič, z glavo pa zadel Aleks Pihler.

Ta je z glavo poskusil tudi v 83. minuti, a je bil precej manj natančen, tako da je žogo zletela čez gol. V 84. minuti pa je spet zagrozil tudi Bravo, od daleč je sprožil Andraž Kirm, Jug pa se je izkazal. V 89. minuti je bilo še bolj nevarno pred vrati Maribora, saj je pred Juga prišel Tučić, žogo poslal mimo vratarja, a je ta zadela le vratnico, tako da je ostalo pri delitvi točk.

Prva liga, 13. februar, izidi: 

Gorica – Koper 2:1 (1:0) 
Velikonja 15., Begić 49.; Spinelli 72. 

Maribor – Bravo 1:1 (0:1)
Pihler 68.; Brekalo 21.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gogi_
13. 02. 2021 21.56
+2
Bravo pubeci,se pozna dobro delo cez zimski premor. In zopet odlicni markus tavares ki je se vedno dodana vrednost ( vsaj po kilogramih) . Dokler bo v ekipi tava bo maribor brez zmag in naslova. Ne da ni nicbod njega,naredi se guzvo in nima pregleda nad igro in igriscem. Naj igrajo mladi ce hoce biti mb prvak.
Realni
13. 02. 2021 20.13
-1
En klub, ena čast. Ve se kdaj vijolice zacvetijo. In bodo.
kraljsituacije
13. 02. 2021 20.07
+3
Vijolice so pomrznile
Intihar
14. 02. 2021 11.05
T-S-M
13. 02. 2021 20.07
-2
T-S-M
13. 02. 2021 20.06
+1
Camoranesi Srečno!
MaksiLopez
13. 02. 2021 19.58
+7
Gorica ima dobro mostvo, veliko domacih in mladih.
bingo
13. 02. 2021 19.55
+0
TROTEKE je gotovo spet sodnik oskodoval
Ban Jela?i?
13. 02. 2021 19.43
-4
Kdo še spremlja te livade...samo Dinamo Zagreb
Nimiuseen
13. 02. 2021 20.19
+0
AbrA0_KadaBRa
13. 02. 2021 19.24
-1
Camoranesi spokaj
Fyakerman
13. 02. 2021 19.21
+1
CAMORANESI,SE BO PELJAL
User792410
13. 02. 2021 18.25
+1
Za zanimivost prvenstva bi bilo dobrodošlo, če danes zmaga Bravo, jutri pa še Mura...
degenos
13. 02. 2021 19.43
+1