Nogomet

Mura v nori tekmi v Ljudskem vrtu spisala pravljico in osvojila naslov prvaka

Ljubljana, 22. 05. 2021 21.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Nogometaši Mure so pripravili neverjetno nogometno pravljico: z zmago v zadnjem krogu Prve lige v Ljudskem vrtu nad Mariborom (3:1) so si priigrali zgodovinski prvi naslov v slovenskem državnem prvenstvu. Maribor, ki je tako kot Mura osvojil 63 točk, je še drugič zapored zaključil v vlogi podprvaka.

Zadnja tekma 30. sezone slovenskega prvoligaškega prvenstva je odločila novega prvaka. Mariborčani, ki ob nekaterih poškodovanih niso mogel računati niti na kaznovanega Denisa Klinarja, so si želeli vsaj točko pred po 14 mesecih znova z navijači zasedenimi tribunami Ljudskega vrta. "Preračunljivost ne pride v poštev, misel o remiju ne bo prisotna. Gremo po zmago," je pred dvobojem zatrjeval Blaž Vrhovec, upajoč na 16. državni naslov. Na drugi strani je Mura svoje naredila že z uvrstitvijo v evropska tekmovanja, kot so poudarjali v klubu, a hkrati dodajali, da si športno želijo tudi to zmago, ki bi jim prinesla prvi naslov prvaka. Pokalnega je osvojila v prejšnji sezoni, obenem pa v Ljudski vrt prišla neporažena na zadnjih šestih tekmah. Želen scenarij se je tudi uresničil, tako da je Mura, točkovno izenačena z Mariborom, a boljša na medsebojnih tekmah, na vrhu slovenskega klubskega nogometa zamenjala Celjane.

Mariborčani so odločno začeli dvoboj, Aljoša Matko pa je v četrti minuti z desne strani iz ostrega kota zadel le zunanji del mreže. Šest minut zatem je z 18 metrov poskusil Jan Repas, a žogo poslal malce mimo cilja. Po rahlem zatišju v znova glasnem Ljudskem vrtu pa je v 33. minuti Mura povedla. Klemen Šturm se je odločil za strel malce z leve strani v kazenskem prostoru, žoga je na poti proti golu zadela še Blaža Vrhovca, spremenila smer leta in presenetila Ažbeta Juga.

V 39. minuti so gosti spet malce kombinirali v mariborskem kazenskem prostoru, a na koncu Staniši Mandiću z glavo ni uspelo resno ogroziti domačih vrat. V teh trenutkih so gosti tudi zahtevali najstrožjo kazen, ko je žoga v roko zadela Vrhovca v kazenskem prostoru, toda sodniki se niso odločili za strel z bele pike. Tik pred koncem polčasa pa so se razveselili domači navijači, ko je Jan Mlakar v osrčju kazenskega prostora ob Maticu Marušku prišel do strela in matiral Matka Obradovića za 1:1 in svoj 14. gol sezone, s čimer se je izenačil z Nardinom Mulahusejnovićem iz Kopra na vrhu lestvice strelcev.

Statistika tekme Maribor - Mura
Statistika tekme Maribor - Mura FOTO: Sofascore.com

V uvodu drugega polčasa je Obradović moral enkrat posredovati v 52. minuti, v 54. pa je Jug pri izbijanju zadel Amadeja Marošo, a je žoga na njegovo srečo zletela mimo gola. Pozneje je spet zavladalo mirnejše dogajanje, kar zadeva nevarne akcije, v 75. minuti pa je spet udarila Mura. Nino Kouter je s prefinjeno in dolgo podajo v kazenskem prostoru našel Mihaela Klepača, ta pa je iz prve ugnal Juga za vodstvo z 2:1.

Dodaten udarec so domači doživeli v 78. minuti, ko je Luka Bobičanec unovčil najstrožjo kazen. To je zakrivil Aleks Pihler, ki je storil prekršek nad Klemnom Šturmom na robu kazenskega prostora. Nekaj minut zatem je malce z desne z roba kazenskega prostora za malo zgrešil cilj Martin Milec, nato pa je še Obradovič ustavil Mlakarjev poskus. Maribor je nato pritiskal, a neuspešno, tako da so se velike zmage veselili Sobočani. Z zmago so z enakim točkovnim izkupičkom kot Maribor (63 točk) osvojili naslov prvaka.

Olimpija katastrofalen zaključek sezone popoprala s porazom proti Bravu
Nogometaši Brava so na mestnem derbiju z zmago s 3:0 še poglobili rane Olimpije, ki ji v zadnjih sedmih krogih Prve lige ni uspelo zmagati in je tako iz rok izpustila naslov prvaka. Celje je z odličnim zaključkom sezone in novo zmago – tokrat proti Kopru – obstalo v Ligi, Primorce pa čakajo dodatne kvalifikacije s Krko. V večernem obračunu se bosta za naslov prvaka v Ljudskem vrtu udarila Maribor in Mura. 

Tekma v Šiški, ki so si jo ogledali le gledalci z vabilom, saj vstopnic ni bilo v prosti prodaji, je bila pomembna bolj ali manj zgolj za domači Bravo, ki je za dokončno potrditev obstanka v ligi potreboval točko proti Olimpiji – ta je v prejšnjem krogu v zadnji sekundi ostala brez boja za prvaka. Tudi zato je Goran Stanković dodobra premešal začetno postavo, hkrati še z mislijo na torkov finale pokalnega tekmovanja, ko se bo zeleno-bela zasedba merila s Celjem. Bravo, ki je med drugim pogrešal kaznovana Andraža Kirma in Martina Kramariča, je na zadnjih 12 tekmah zmagal le enkrat, tokrat pa je svojo nalogo opravil z odliko in bo tudi v prihodnji sezoni del slovenske elite.

V zadnjem krogu so pri Olimpiji, potem ko je ta že krog pred koncem izpadla iz boja za naslov prvaka, dobili priložnost mlajši nogometaši, ki pa niso bili kos Bravu.
V zadnjem krogu so pri Olimpiji, potem ko je ta že krog pred koncem izpadla iz boja za naslov prvaka, dobili priložnost mlajši nogometaši, ki pa niso bili kos Bravu. FOTO: Damjan Žibert

Tekma v Ljubljani je v prve pol ure minila brez resnih nevarnosti, v 33. minuti je nato David Brekalo poskusil, Uroš Korun pa blokiral strel, minuto pozneje pa je na drugi strani poskusil Đorđe Ivanović, tudi on pa ni bil posebej blizu zadetku. V 51. minuti je bilo malce bolj vroče v Bravovem kazenskem prostoru, po kotu je Antonio Delamea Mlinar s prsmi žogo usmeril proti vratom, a je zadel vratnico. V malce živahnejšem uvodu polčasa je Radivoj Bosić poskusil kot naslednji, a na koncu za malo zgrešil cilj. 

Statistika tekme Bravo – Olimpija
Statistika tekme Bravo – Olimpija FOTO: Sofascore.com

Čeprav je bila Olimpija odločnejša, so v 60. minuti povedli domači, po podaji z desne strani je pred vrati z glavo spretno zadel Milan Tučić. Vsega tri minute pozneje je Bravo vodil z 2:0. Po podaji Mustafe Nukića – zanj je bila to deseta v prvenstvu, s čimer je na vrhu v tem elementu – je akcijo učinkovito končal Loren Maružin. V 73. minuti je bilo že 3:0 za domače, po novi, enajsti podaji Nukića, tokrat z desne strani, je z glavo na drugi vratnici spet zadel Tučić. Dve minuti pozneje je Korun poskusil od daleč, toda Igor Vekić je delo opravil dokaj zanesljivo. V 80. minuti so spet zagrozili gosti, najprej je Bosić žogo poslal malo mimo gola, nato pa je še Eric Boakye z močnim strelom malce zunaj kazenskega prostora zadel prečko. Le malce zatem so se domači veselili četrtega zadetka, ko je Rok Maher sprožil volej z 20 metrov in zadel mrežo tekmeca, a je pred vratarjem v prepovedanem položaju na igro vplival Tučić, tako da je ostalo pri 3:0.

Celje z norim zaključkom sezone čudežno obstalo
Nogometaši Celja so na današnji tekmi zadnjega kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije premagali Koper z 2:1 (1:1). Celjani so na izjemno pomembnem obračunu na kolena spravili Koprčane in se izognili kvalifikacijskima tekmama za obstanek v PLTS. Dodatna obračuna s Krko, drugouvrščeno ekipo iz 2. slovenske nogometne lige, po današnjem porazu v mestu grofov čakata osmoljence današnje tekme iz Kopra, ki so osvojili deveto mesto v domačem elitnem ligaškem tekmovanju. Štajerci so tekmo odprli na najboljši možni način in že v četrti minuti povedli z 1:0. Večino dela je opravil Mićo Kuzmanović, ki je v bliskovitem nasprotnem napadu po desni strani preudarno podal do Esterja Soklerja, ta pa je z močnim in natančnim strelom ukanil nemočnega gostujočega vratarja Davida Adama. Primorci v zadnjem času niso blesteli na zelenih igriščih – na zadnjih osmih tekmah v PLTS so le dvakrat remizirali in šestkrat izgubili, zato je vodstvo kluba v prvi polovici tega tedna razrešilo italijanskega trenerja Rodolfa Vanolija in na njegovo mesto začasno ustoličilo Nedžada Okčića. Njihova pobuda je bila v nadaljevanju jalova, Celjani pa so svoje priložnosti iskali v nasprotnih napadih. Koprčani so še najbolj pritisnili sredi prvega polčasa, po dolgi podaji Gorana Jozinovića z leve strani je strel Žana Žužka z glavo šel čez vrata domačega čuvaja Matjaža Rozmana. Disciplinirani Celjani so v 27. minuti izpeljali novo bliskovito akcijo, po podaji Kuzmanovića pa je strel Luke Kerina z 20 metrov švignil mimo leve vratnice Kopra. V 40. in 41. minuti je imel dve (pol)priložnosti še Ivan Božić. Njegov prvi strel z glavo dobro postavljenemu gostujočemu vratarju ni povzročil nobenih preglavic, njegov drugi strel nekoliko z leve strani pa je bil nenatančen.

Statistika tekme Celje – Koper
Statistika tekme Celje – Koper FOTO: Sofascore.com

Koprčani so sijajno odigrali končnico prvega polčasa, po kombinirani akciji je Nardin Mulahusejnović s 17 metrov z natančno odmerjenim strelom poslal žogo v levi spodnji kot Rozmana in izenačil na 1:1. Dosegel je svoj 14. gol sezone ter znova prevzel prvo mesto na lestvici strelcev v PLTS. Le minuto kasneje je bil domači vratar znova na preizkušnji, z velikimi težavami je zaustavil strel Mulahusejnovića z roba kazenskega prostora. Izbranci domačega trenerja Agrona Šalje so v drugem polčasu prevzeli pobudo in skušali doseči "gol odrešitve". V 58. minuti je Žan Benedičič izvedel prosti strel s 35 metrov z desne strani, žoga pa je zadela vratnico. Gosti so se v nadaljevanju dobro branili. V 79. minuti so si priigrali lepo priložnost, zadetek rezervista Luke Vekića pa je po strelu z desetih metrov z refleksno obrambo preprečil Rozman. Domači nogometaši so v končnici tekme vendarle dosegli zmagoviti gol. Po prekršku Gorana Jozinovića – ta je drugič na tekmi "porumenel" in zapustil igrišče – nad Kadušićem je glavni sodnik Slavko Vinčić pokazal na 11-metrovko, ki jo je uspešno izvedel Božić in Celjanom prinesel "tri zlata vredne točke".

Točka Aluminiju zadoščala za obstanek
V Domžalah je Aluminij iskal dokončno potrditev obstanka v ligi, za kar bi bila dovolj točka. Na drugi strani pa so domačini bolj ali manj pogledovali proti torkovemu pokalnemu finalu med Olimpijo in Celjem, saj bi jim kot četrtouvrščenim na lestvici zmaga ljubljanske ekipe prinesla nastope v evropskih tekmovanjih v prihodnji sezoni. 

Statistika tekme Domžale – Aluminij
Statistika tekme Domžale – Aluminij FOTO: Sofascore.com

Aluminij, ki je igral brez kaznovanih Roka Prše in Nika Marinška, je tekmo v Domžalah začel z dobro popotnico, saj je bil neporažen na zadnjih petih preizkušnjah. Prav tako so bili zadovoljni tudi na koncu, saj so si s točko le zagotovili igranje v prvoligaški konkurenci tudi v prihodnji sezoni. Prvi polčas ni postregel s posebej razburljivo predstavo, pravih priložnosti ni bilo, omeniti velja zgolj poskus Arnela Jakupovića z glavo v 30. minuti, ki pa je zgrešil cilj.

V 51. minuti je od daleč poskusil Marcel Čermak pri Aluminiju, toda Klemen Mihelak, ki je dobil tokrat priložnost med domžalskima vratnicama, ni imel težkega dela, tako kot po strelu Davida Flakusa Bosilja malce pozneje. V 57. minuti pa so Kidričani prišli do prednosti, v bližini gola je po podaji Nemanje Jakšića do strela malce z desne prišel Armin Đerlek in zadel za 1:0. Nadaljevanje ni bilo posebej nabito z zanimivimi akcijami, v 84. minuti je Matej Podlogar poskusil z volejem s 13 metrov, a je za malo zgrešil cilj. Natančnejši je bil Slobodan Vuk v 86. minuti, ko je z 20 metrov močno sprožil, žoga pa se je od vratnice odbila v gol za končnih 1:1.

Slovo Gorice z zmagovitim golom 17-letnika
Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v zadnjem, 36. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Gorici z 0:1 (0:0). V Sežani maloštevilni gledalci na tribunah niso videli ravno blesteče predstave ekip, katerih usodi v prihodnji sezoni sta bili že zapečateni. Tabor si je po končnem šestem mestu še tretjo sezono zapovrstjo zagotovil status prvoligaša, medtem ko se štirikratni državni prvaki kljub zmagi v zadnjem krogu po zadnjem mestu drugič v dveh letih poslavljajo od elite.

Domači, pri katerih ni igral kaznovani Denis Kouao, so bledo odprli dvoboj, nekoliko podjetnejši pa so bili sprva Goričani. Streli obeh tekmecev niso bili ravno natančni, še najbližje pa je bil uspehu v 32. minuti Aldair Djalo. Toda že sam je slabo streljal, dovolj dobro pa je posredoval Grega Sorčan v goriških vratih in preprečil vodstvo domačih. Dve minuti kasneje je priložnost po izgubljeni žogi Tabora našel Lamin Colley, a je dobro posredoval branilec Marko Ristić za kot Gorice.

Statistika tekme Tabor Sežana – ND Gorica
Statistika tekme Tabor Sežana – ND Gorica FOTO: Sofascore.com

Goričani so nato poskusili še prek Žana Vipotnika, ki pa je iz zahtevnega položaja v 36. minuti zgrešil cilj z desne strani. Til Mavretič je minuto kasneje slabo streljal od daleč in ni ogrozil Ariana Renerja v vratih domačih. Prvo ime domačih je bil zagotovo Aldair. Poskusil je s kar sedmimi streli, a je bil vselej nenatančen ali pa mu je poskuse ubranil Sorčan. V 42. minuti je z leve strani za malo zgrešil, v drugem polčasu pa je v 58. minuti kot najnižji na igrišču dobil skok, a žogo poslal prek gola.

Gorica je do vodstva nato prišla v 62. minuti, ko je po podaji iz kota svoje čuvaje in nepazljivega Renerja preskočil debitant, komaj 17-letni Rok Ljutić. Domači so nato še enkrat vse moči usmerili v napad, najbližje izenačenju pa je bil dvakrat Aldair. Po slalomu v 71. minuti je od blizu branil Sorčan, v 85. minuti pa je zadetek 29-letnemu krilnemu nogometašu iz Gvineje Bissau preprečila še obramba Gorice. V zaključku tekme sta do priložnosti na drugi strani iz protinapada prišla še rezervista Etien Velikonja in Mathias Oyewusi, a je Rener njuna poskusa ubranil, rezultat na zadnji tekmi Sežancev in Goričanov v sezoni 2020/21 pa se nato ni več spremenil.

Prva liga, zadnji, 36. krog, izidi:
Bravo – Olimpija 3:0 (0:0)
Tučić 60., 72., Maružin 63.

Celje – Koper 2:1 (1:1)
Sokler 4., Božić 87./11-m; Mulahusejnović 43.

Domžale – Aluminij 1:1 (0:0)
Vuk 86.; Djerlek 57. 

Tabor Sežana – ND Gorica 0:1 (0:0)
Ljutić 17. 

Maribor – Mura 1:3 (1:1)
Mlakar 45+1.; Šturm 33., Klepač 75., Bobičanec 78./11-m

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

podalpski
24. 05. 2021 11.05
+0
čestitke Muri ob prvencu ..lani je bila kolonija Hrvatov v Celju in Grofje so bili prvaki, predlani Biščan bil trener in ob golgeterju Anteju bil prvak in letos z Fazanerije spet kolonija HRvatov prinesla prevago...zares so dobri
BitterTruth
24. 05. 2021 08.08
cestitke, privoscim, zmaga je bila zasluzena
Marjan h.1966
23. 05. 2021 12.54
+5
Matko naj malo manj stopa po plinu v avti in bolj po plinu na igrišču, Tavares pa naj se posveča bolj treningom in manj svoji religiji in nogometni šoli ker vse troje v njegovi starosti ne gre več
zmago56
23. 05. 2021 11.46
+2
Muri privoščim ta naslov, glavno pa je da ga ni dobila Olimpija.
User792410
23. 05. 2021 11.19
+14
V petek sem zapisal, da bo zmagala ekipa, ki ima več srčnosti in želje in da je to je Mura. Danes moram popraviti le, da je zmagala je ekipa, ki je pokazala več srčnosti in želje! Muri in Murašem iskrene čestitke za popolnoma zasluženo osvojeni prvi naslov državnih prvakov in resnično verjamem, da ne bo zadnji, le nadaljevati morajo po začrtani smeri in ostati na realnih tleh. Ta naslov pa v Mursko Soboto ni prišel čez noč, saj se pri njih že od nekdaj igra dober in lep nogomet, verjetno celo najlepši na slovenskih nogometnih zelenicah. Tudi ekipa je vedno selekcionirana tako, da se pri igralcih že od daleč opazi pripadnost klubu, tako na igrišču, kot izven njega. In na koncu so tu navijači, ki so ostali zvesti svoji Muri tudi v časih, ko je bil klub v nezavidljivem položaju, celo na robu propada. In ti navijači so potrpežljivo čakali in sinoči tudi dočakali zasluženo zadoščenje, kateremu nihče ne more oporekati. Na vse zadnje tudi za slovenski nogomet ni slabo, da že drugo leto zapored zmaga rek, da kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima! Čas je, ta se tako pri Olimpiji, kot Mariboru, malce streznijo in spoznajo, da kadrovanje brez repa in glave, z nekimi namišljenimi zvezdami, katerih sumljiva igralska kvaliteta obstaja le na papirju, praviloma pa prihajajo iz sredin kjer se jim ni uspelo uveljaviti, zahtevajo pa za naše razmere velike denarne vložke. To in pa nenehne menjave trenerjev, ki s sabo prinašajo in odnašajo vsak svojo nogometno filozofijo in strategijo ne prinaša ničesar, celo nasprotno, veliko prej kaj odnese kot prinese!
revolucija_mb
23. 05. 2021 11.23
-7
Ne enači Maribora z olimpijo, ker je 100 proti 1. Vsi natolcujete kako milijone služijo igralci, a blage veze nimate... Če ti vzponi in padci niso jasni, nimaš pojma o športu. Kaj te naj neki Real naredi ko ni prvak ? Zaprejo vse ? Ne samo jamrat, vsaka stvar rabi čas..kot ga je Mura da je bila prvak in super da je tako, ker jim privoščim. Samo ne eno isto vedno nabijat, ker nima smisla...
User792410
23. 05. 2021 11.23
+9
P.s. Na koncu lahko rečemo, da ima Mura vse to kar Mariboru in Olimpiji manjka in zato je naslov povsem zasluženo v Murski Soboti!
revolucija_mb
23. 05. 2021 11.27
-8
revolucija_mb
23. 05. 2021 11.16
-12
Več ljudi je veselih ker Maribor ni bil, kot da je Mura bila. 🤣 Vzponi in padci so sestavni del, to ve vsak ki je kdaj bil ali je, športnik. Vsi bi kupovali in oh in sploh, potem pa jamrali ko ni €€. Maribor je najboljši slovebski klub in vrnil se bo močnejši, tako da uživajte, dokler še lahko. Negativci pa verjamem da niti iz Maribora niste, ker takšni nismo tukaj, zato pa smo 2x igrali v LP in bili prvaki večkrat kot ima večina zmag na sezono. Tak da ja, zadnje tekme so bile že precej boljše, ko pridejo mali ki bodo grizli, ste pečeni vsi. 😁
Marjan h.1966
23. 05. 2021 11.11
+8
Določeni nogometaši NK Maribor se naj bolj posvetijo treningu kot pa svojim obredom v enem od mariborskih kopališč.
revolucija_mb
23. 05. 2021 11.07
-6
Žalostno da lahko nekdo komentira kot je ta pajac včeraj, zamenjuje igralce, nima blage veze kdo je kdo, kdo kje igra...komedija.
poserjemsenavas
23. 05. 2021 10.11
-3
Pri 1-1 igra Rožman bunker z 6 v zadnji vrsti. Končno se je videlo kakšen trener je. Je pirhe pozabil pri ljubici.
blackwizard
23. 05. 2021 09.56
+5
sicer mi je vseno za slo ligo,ampak privoščim muri ta naslov...črno belo barva je le črno bela
Fyakerman
23. 05. 2021 09.51
+7
Čestitke Muri,Maribor zamislite se,kako biti prvak,če prejmeš čez 40 golov,ni idej,ni kreativnosti v igri,pol ekipe zamenjat.
XYZO
23. 05. 2021 09.36
+10
ČESTITKE MURI ..ZASLUŽENO SE PA LAHKO ZAHVALIJO ROŽMANU NA TAKTIKI.....
Petarda10
23. 05. 2021 09.35
+12
Bravo Mura, upam da se celje v torek premaga olimpijo in da ostanejo obojni brez lovorike
samomojemnenje
23. 05. 2021 09.32
+4
Čestitke Muri za naslov prvakov. Lani Celje, letos Mura. In tako lani kot letos je Olimpija v zadnjih kolih, ko je imela v svojih rokah, nerazumljivo popustila. Ampak to je nogomet oz. šport in žoga je okrogla.
Hitri78
23. 05. 2021 09.23
+8
Bravo Mura . Olimpija in Maribor vas je pa pokopal ego in pristop. Sem navijač Oljmpije samo letos si s prkkazano igro ni zaslužila prvaka.
zabuko
23. 05. 2021 09.03
+4
čestitke Muri. Da pa je bilo to finale, pa je najbolj zaslužna Olimpija. Zbrati v 7 zadnjih kolih 2 točki, ni mačji kašelj. Težko bo še kdo ponovil tak rezultat. Upam na naslednjo boljšo sezono.
gripson
23. 05. 2021 09.02
A je bil kje prenos tekme - da si lahko ogledam?
Fuzbaler
23. 05. 2021 09.43
Firnk
23. 05. 2021 08.54
+10
bravo mura bravo👍👍👍👍👍
User416781
23. 05. 2021 08.53
+8
To je pa se bolj razburljivo, kot španska liga...
dule100
23. 05. 2021 08.45
+20
Čestitke Mura! Vedno ne moreš zmagovati z enajstmetrovkami! Glede na kvaliteto, bi bila velika krivica, če bi zmagal Maribor! Ni niti malo boljši od Olimpije! Samo malo več sreče je imel! Še enkrat, čestitke Mura! 👏👏👏👏👏👏👏👏👏