Nogomet

Mura slavila v Celju, Aluminij do točke v Mariboru

Domžale, Celje, Maribor, 20. 12. 2020 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, J.K., T.Š.
Komentarji
3

Na prvi nedeljski tekmi zadnjega jesenskega kroga Prve lige Telekom Slovenije so se morali Domžalčani kljub večjemu številu priložnosti na domači zelenici zadovoljiti z remijem proti Bravu (0:0). Nogometaši Mure so v gosteh premagali Celje s 3:1. V Mariboru sta se moštvi Maribora in Aluminija razšli z neodločenim izidom 2:2.

Mariborčani so si že pred zadnjim jesenskim krogom zagotovili trdno prvo mesto, za slovo od koledarskega leta pa jih je čakal še obračun z Aluminijem. Teoretično drugi domači, a prvi na zelenici, saj so prvega na začetku sezone domači dobili za zeleno mizo s 3:0. Na terenu vsaj prvi polčas ni kazal razmerij moči oziroma položaja na lestvici (prvo in deveto mesto). Začetek je sicer pripadel domačim, ki so bili v 11. minuti blizu vodilnemu zadetku. Po predložku Žana Kolmaniča je žoga na drugi vratnici prišla do Jana Mlakarja, ki pa jo je z dveh metrov z močnim strelom poslal v prečko vrat Luke Janžekoviča.

Gostje so nato vratarja Ažbeta Juga preizkusili v 14. minuti s strelom Davida Flakusa Bosilja, že naslednja akcija pa je prinesla spremembo izida. Najprej je Alen Kranjc dobro vtekal po globinski podaji, Jug je žogo po njegovem strelu le odbil, a točno do Flakusa Bosilja, ki mu je ni bilo težko poslati v mrežo. Toda odgovor Mariborčanov je bil ekspresen. Le minuto so potrebovali za izenačenje, po mariborski akciji je gostom žogo sicer uspelo pospraviti izpred gola, a le do Jana Repasa. Ta je s silovitim strelom s kakšnih 18 metrov pod prečko poskrbel za 1:1.

A niti ta izid ni zdržal prva dolgo. V polčasu, v katerem sta moštvi igrali v visokem ritmu in skrbeli za lepe zadetke, so naslednji spet udarili gostje. V 30. minuti so imeli nogometaši Aluminija prosti strel. S kakšnih 20 metrov je izjemno natančno meril Roko Prša, saj je žoga preletela živi zid in se od prečke odbila za hrbet Juga v gol. Vendar so Mariborčani vrnili s skoraj enako mero. V 38. minuti je bilo na semaforju 2:2, akterja pa Denis Klinar in Rudi Požeg Vancaš. Prvi je natančno podal v kazenski prostor, žoga pa je skorajda padla na glavo Požegu Vancašu za novo izenačenje. Zadnjo besedo v prvem delu bi lahko imeli gostje, toda po nevarnem poskusu Kranjca je v 41. minuti Mariborčane rešila prečka.

V drugem polčasu je bil ritem opazno nižji, moštvi pa ne več tako razpoloženi kot v prvem. Nevarnejši pa so bili domači, Amir Dervišević je ogrel Janžekoviča, še bolj pa se se nato Mariborčani približali novemu golu v 65. minuti. Akcijo je takrat začel Rok Kronaveter, ki je v igro vstopil le nekaj minut prej, podal do Jasmina Mešanovića, predložek slednjega pa je na drugi vratnici slabo sprejel Požeg Vancaš in zgrešil.

Bolj ko se je tekma bližala koncu, nevarnejši so bili domači, gostje pa so predvsem branili zanje ugoden izid. Za mariborsko zmago bi lahko poskrbel predvsem Aljoša Matko; nevaren je bil že v 81. in 83. minuti, ko je Janžekovič ustavil žogo pred golovo črto. Že v sodnikovem dodatku pa je imel Matko še zadnjo veliko priložnost, ko je skušal iz bližine premagati vratarja Aluminija, vendar se je Janžekovič še enkrat izkazal in že med padcem ubranil zadnjo nevarnost.

Trener Maribora Mauro Camoranesi.
Trener Maribora Mauro Camoranesi. FOTO: Damjan Žibert

Mura je na tretjem medsebojnem dvoboju Celju prizadejala že drugi poraz. Po zmagi z 2:0 v uvodnem krogu jo je na današnjem obračunu v mestu ob Savinji ukanila še s 3:1, njuna medsebojna tekma v Murski Soboti pa se je končala brez golov. Zasedba iz Murske Sobote bo spomladanski del sezone pričakala na visokem tretjem mestu in dvema točkama zaostanka za drugouvrščeno Olimpijo.

Uvodne minute na stadionu Arena Z'dežele so minile v znamenju Celjanov, ki so si prvo priložnost priigrali že v tretji minuti, po strelu Miča Kuzmanovića z dvajsetih metrov pa je zanesljivo posredoval gostujoči vratar Marko Zalokar. Izbranci domačega trenerja Dušana Kosića so tudi v nadaljevanju imeli jalovo premoč in bili aktivnejši. V prvi polovici polčasa si prave priložnosti niso priigrali, nekoliko bolj vroče je bilo v prekmurskem kazenskem prostoru v 20. minuti, ko je Kuzmanović iz levega "mrtvega kota" zadel zunanji del vrat. 

V 34. minuti so gostje dosegli vodilni zadetek. Pobudnik akcije je bil Nino Kouter, po njegovem uporabnem predložku z desne strani pa je bil ob pravem času na pravem mestu Amadej Maroša in iz bližine premagal nemočnega domačega vratarja Matjaža Rozmana. Celjani so v začetku drugega polčasa pritisnili proti vratom Mure, ki pa je v 49. minuti zapravila idealno priložnost za povišanje na 2:0. Po bliskovitem nasprotnem napadu je Žiga Kous lepo spustil žogo do Tomija Horvata, njegov strel pa je s "čudežno in refleksno obrambo" zaustavil Rozman.

Najboljši vratar slovenske lige iz minule sezone je pet minut kasneje drugič pobral žogo iz svoje mreže. Po prostem strelu Koutra z desne strani je bil v domačem kazenskem prostoru najvišji Kevin Žižek, po njegovem strelu z glavo je žoga zadela Dušana Stojinovića in spremenila smer ter končala v celjskem golu. Celjani so bili v šoku, novega pa so doživeli v 61. minuti, ko je Amadej Brecl v kazenskem prostoru zrušil Kousa. Glavni sodnik Roberto Ponis je brez obotavljanja pokazal na enajstmetrovko, ki jo je zanesljivo izvedel Maroša in povišal na 3:0.

Izbranci gostujočega trenerja Anteja Šimundže so v nadaljevanju nadzirali potek dogajanja. V 71. minuti se je Maroša sam znašel pred celjskimi vrati, v dvoboju "ena na ena" je bil zmagovalec Rozman. Celjani so v 71. minuti dosegli častni gol na dvoboju prek Žana Zaletela, bližje pa niso mogli, Sobočani so v mestu grofov zasluženo osvojili vse tri točke.

Domžalčani so jesenski del prvenstva sklenili na petem mestu.
Domžalčani so jesenski del prvenstva sklenili na petem mestu. FOTO: Damjan Žibert

Na zadnji tekmi jesenskega dela so bili domači nogometaši vsaj v prvem delu precej boljši tekmec, toda niso zadeli. V drugem je bila igra bolj enakovredna, vseeno pa se je sosedski dvoboj končal brez zmagovalca. V prvem polčasu so bili domači zelo nevarni, a tudi neučinkoviti. Prvič je za delo za vratarja Igorja Vekića poskrbel Tamar Svetlin v peti minuti, ko je gostujoči vratar njegov poskus z desetih metrov ubranil. Naslednjič je bilo vroče v 15. minuti, po kotu je vratar gostov slabo ocenil let žoge in jo zgrešil, česar pa ni izkoristil Damjan Vuklišević, ki je žogo poslal mimo vrat.

Potem so imeli Domžalčani še dve lepi priložnosti v dveh minutah, toda ne Arnel Jakupović ne Dario Kolobarić nista bila natančna. Prvemu je veselje, potem ko je sicer natančno streljal z glavo, z odlično obrambo preprečil Vekić, Kolobarić pa je sicer dobro izkoristil podajo z leve strani, a je žoga končala tik ob vratnici. Vekić pa je nato svoje soigralce reševal še dvakrat: najprej v 22. minuti, ko je Senijad Ibričić podal pred gol in našel Svetlina, ki je nevarno meril s kakšnih štirih metrov, a spet ni premagal Vekića. Drugič pa dve minuti pozneje, ko je Matej Podlogar podal Jakupoviću, ki je bil precej osamljen na kakšnih enajstih metrih, spet pa je bil zmagovalec dvoboja vratar Brava.

Nekaj dela tudi za Sorčana
V nadaljevanju se je ritem umiril, gostje so lahko zadihali in si pripravili tudi dve polpriložnosti, vendar Grega Sorčan ni imel veliko dela. Zadnjo priložnost domačih v prvem delu pa je imel Jakupović v 38. minuti. Gostje so živahneje začeli drugi polčas, ko je moral po strelih Roka Kidriča in Sandija Ogrinca resneje posredovati tudi Sorčan. Pri domačih je imel nato novi priložnosti Ibričić, najprej v 55., potem še v 58. minuti. Takrat so imeli Domžalčani prosti strel s kakšnih 20 metrov, a je šla žoga prek vrat Brava.

Sledilo je obdobje nevarnejše igre gostov. Nino Žugelj, ki je v igro vstopil v drugem delu, je dobro zaposlil Marka Španringa, Sorčan pa je njegov nevaren strel iz bližine ubranil. V 75. minuti pa je zbranost domačega vratarja preizkusil še Martin Kramarič s strelom od daleč. Zadnjo priložnost za spremembo izida so Domžalčani imeli v 81. minuti, ko je po podaji Ibričića s precejšnje razdalje streljal Jakupović, vratar Vekić pa je imel nekaj težav, preden je žogo ukrotil pred črto svojih vrat.

Koronavirus pasica november

Izidi 19. kroga Prve lige Telekom Slovenije:

Domžale – Bravo 0:0

Olimpija Ljubljana – Gorica 2:0 (0:0)
Vombergar 72., 80.

CB24 Tabor Sežana – Koper 3:4 (1:4)
Stančič 8., Aldair 62., Stanković 90.; Barišić 4., 7., Mulahusejnović 21., Žužek 38.

Celje - Mura 1:3 (0:1)
Zaletel (74.); Maroša (34.), (62./11 m), Žižek (54.) 

Maribor - Aluminij 2:2 (2:2)
Repas (23.), Požeg Vancaš (38.); Flakus Bosilj (22.), Prša (30.)

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

papi1
21. 12. 2020 21.22
A je to nogomet? Kar gledam je mučenje žoge, sodnikov, gledalcev....
gogi_
20. 12. 2020 20.38
-1
Bravo maribor da se je dvakrat vrnil po zaostanku. Odkar ne igra smajserov fant je igra maribora gledljiva.
realmadrid the best
20. 12. 2020 20.20
+5
Gremo aluminij!!!!!!