Nogomet

Evropski derbi brez zmagovalca: Olimpija zdržala z igralcem manj

Ljubljana, Maribor, 28. 07. 2019 19.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Prvi večni derbi aktualne ligaške sezone se je v Ljudskem vrtu razpletel brez zmagovalca, čeprav je Maribor od 15. minute igral z igralcem več v polju po izključitvi Olimpijinega branilca Vitalijsa Maksimenka (0:0). Na prvi nedeljski tekmi je v Ljubljani v dvoboju novincev domači Bravo premagal Tabor Sežano in proslavil premierno zmago med elito (1:0).

Napadi Mariborčanov niso našli poti skozi dobro postavljeno obrambo Olimpije in njenega vratarja ter kapetana Nejca Vidmarja, ki se je takole pomeril z mariborskim stanovskim kolegom Marcosom Tavaresem.
Napadi Mariborčanov niso našli poti skozi dobro postavljeno obrambo Olimpije in njenega vratarja ter kapetana Nejca Vidmarja, ki se je takole pomeril z mariborskim stanovskim kolegom Marcosom Tavaresem. FOTO: Damjan Žibert

Prvi večni derbi nove ligaške sezone je bil tokrat tako za domači Maribor kot za gostujočo Olimpijo neke vrste generalka pred povratnima tekmama v Evropi, zaradi slabega začetka in vsega točke. ki so jo osvojili na uvodnih dveh obračunih, pa so bili pod malce večjim pritiskom vijoličasti. Kljub nevarnosti nastanka že težko ulovljivega zaostanka za velikimi rivali je Darko Milanič, ki mu na neposrednih obračunih ni uspelo še nikoli premagati trenerskega kolega Safeta Hadžića, na klopi vnovič pustil kapetana Marcosa Tavaresa, medtem ko je manjkal tudi kaznovani nekdanji napadalec Olimpije Rok Kronaveter. Hadžić na drugi strani niti v ekipo ni uvrstil enega najboljših ljubljanskih posameznikov zadnjih mesecev Endrija Čekičija.

TEKMA

Prvi poskus proti golu je bil v tretji minuti delo Rudija Požega Vancaša, ki je na svojem prvem večnem derbiju poskusil presenetiti Nejca Vidmarja z lobom, a ni bil preveč blizu uspehu. Olimpija je pet minut kasneje odgovorila prek Luka Menala, junaka uvodnih evropskih preizkušenj z latvijskim Rigasom, ki si je podajo z desnega boka lepo ustavil in še lepše zaključil s strelom proti daljši vratnici, a je žoga za las poletela mimo gola Kenana Pirića. "Zmaji" so prevzeli pobudo in narekovali ritem igre, nato pa je glavni sodnik Matej Jug v 15. minuti pokazal rdeči karton branilcu Vitalijsu Maksimenku, ki je z drsečim startom s hrbta globoko na polovici Maribora zrušil Jasmina Mešanovića.

Savić 'žrtev' izključitve, Hotić najaktivnejši v vijoličastem
Protesti ljubljanskih nogometašev in klopi niso zalegli, a se izključitev gostom dolgo ni preveč poznala, že po nekaj minutah so prišli celo v izjemno priložnost za vodilni zadetek, ko je podaja iz kota Asmirja Suljića našla Marka Putinčanina, a je ta povsem sam pred vrati z glavo grdo zgrešil. Po tem, ko je Dino Hotić dvakrat nevarno zapretil Vidmarju s streloma z roba kazenskega prostora, na drugi strani pa je Pirića s polvolejem "raztegnil" Menalo, je Hadžić le opravil taktično menjavo: "žrtev" je bil Stefan Savić, ki ga je zamenjal bočni branilec Mario Jurčević.

Hotić je bil do konca polčasa daleč najnevarnejši posameznik v vijoličastem, a ga je po prodoru skozi kazenski prostor v 30. minuti v zadnjem hipu ustavil Macky Bagnack, nato pa je po kotu, ki je sledil, skok dobil Aleksander Rajčević, Aleks Pihler pa je z vsega nekaj metrov meril neposredno v Vidmarja. V eni zadnjih akcij polčasa je bil Maribor spet nevaren po desnem boku, žogo pa je v kazenskem prostoru pripravljeno za strel dobil Martin Milec, a je bil na mestu ljubljanski blok, najverjetneje pa je soigralcu ponagajal tudi Mešanović. Tik pred zadnjim sodnikovim žvižgom je lepo z razdalje meril še Andrej Kotnik, čigar poskus pa je švignil mimo desne Vidmarjeve vratnice.

Olimpija zdržala vse nalete
Maribor je v drugem polčasu začel odločno in že v prvi pravi akciji, z glavo je podajal Kotnik, je osamljen na oddaljenejši vratnici ostal Požeg Vancaš, ki pa ga je z drsečim startom spet ustavil vseprisotni Bagnack. Vrag je v Ljudskem vrtu vzel šalo in v 61. minuti je Kotnika zamenjal kapetan Tavares, a na drugi strani je bila po dolgem času spet nevarna Olimpija: Jurčević je pobegnil po boku in podajal v sredino, kjer so pred ljubljanskimi napadalci Mariborčani uspeli izbiti. Glasno so državni prvaki protestirali v 74. minuti, ko je strel Hotića z roba 16-metrskega prostora od bloka zletel v roko Bagnacka, a se Jug ni oglasil. V 77. minuti je imel lepo priložnost Ante Vukušić, ki pa po uigrani akciji med Jurčevićem in Tomislavom Tomićem s prostega strela v padcu ni uspel nevarneje zapretiti Piriću.

Dve minuti kasneje se je v priložnosti v ljubljanskem kazenskem prostoru znašel Tavares, čigar strel blizu vratarjevega prostora pa spet ni našel poti skozi noge branilcev. Silovito je v 81. minuti s prostega strela  z več kot 30 metrov poskusil Jurčević, Pirić pa je uspel žogo odbiti zgolj predse, na njegovo srečo mimo vseh napadalcev iz prestolnice. Sveži mariborski napadalec Nardin Mulahusejnović bi lahko v 86. minuti nemudoma postal junak južne tribune, če bi pred njo po dolgi žogi pred vrata Olimpije in ne najboljšem posredovanju Vidmarja ter branilcev uspel zadeti, a je po preigravanju gostujočega kapetana meril zgolj v stranski del mreže. Zadnje minute so ostale v znamenju raztrgane igre, še najlepšo priložnost je s prostega strela zapravil Vukušić, ki s poskusom prek vrat ni uspel resneje ogroziti vrat Pirića. Mariborčani tako tudi po treh krogih ostajajo brez zmage v novi ligaški sezoni, Olimpija pa se je na vrh lestvice povzpela z ohranjenimi petimi točkami prednosti pred štajerskimi rivali.

Bravo za Bravo: prva zmaga med elito
Bravo je po uvodnih porazih proti Olimpiji in Muri dosegel premierno zmago na prvoligaški sceni. Na stadionu v Spodnji Šiški je nogometno mero vzel še v minuli sezoni drugoligaškemu tekmecu iz Sežane, ki je na uvodnih dveh tekmah premagal Celje in izgubil proti Aluminiju. Ljubljančani so bolje pričeli obračun na razmočenem igrišču. Od prve minute so imeli jalovo premoč, prvič pa so vrata Krašovcev resneje ogrozili v deseti minuti, ko je po predložku z desne strani Mitja Križan z glavo streljal čez gol.

TEKMA

Šest minut kasneje so domači igralci znova zapretili, po kotu z desne strani je bil najvišji David Brekalo, a je zadel enega obrambnega igralca, pa tudi gostujoči vratar Arian Rener je bil na pravem mestu. Po dinamičnem uvodu se je igra precej umirila, v končnici prvega polčasa pa so na igrišču ponovno zagospodarili izbranci domačega trenerja Dejana Grabića, ki so si najlepši priložnosti priigrali v 35. in 44. minuti.

Primorci brez stebra obrambe le klonili
V prvi akciji je vse naredil Ibrahim Mensah, po njegovi samostojni akciji in strelu se je žoga od prečke odbila v vratnico, a ni končala v mreži Sežancev. Tik pred odhodom na veliki odmor je Ante Vrljičak sprožil pravi "projektil" z 20 metrov, z bravurozno obrambo pa se je izkazal Rener. Ljubljančani so imeli v prvem polčasu absolutno premoč, izvedli so kar 13 kotov, gosti pa nobenega. V prvi polovici tekme povsem podrejeni gosti so v začetku drugega polčasa ostali še brez stebra obrambe Klemna Nemaniča, ki je prejel rdeči karton.

A to je goste še bolj "podžgalo", med 52. in 55. minuto so izpeljali dva obetavna napada. Predvsem nevaren je bil poskus Dominika Mihaljevića, njegov oster strel z roba kazenskega prostora je švignil mimo desne vratnice dokaj nezaposlenega vratarja Domna Grila. A gostitelji jim niso ostali dolžni. Po obetavni akciji Križana, ko je njegov strel v zadnjem trenutku zaustavil Mario Zebić, so se v 61. minuti vendarle veselili vodilnega zadetka, ki ga je po strelu z glavo dosegel Mensah po lepi podaji Jake Ihbeisheha z desne strani. Po golu so ljubljanski igralci zaigrali nekoliko bolj previdno, številčno oslabljeni gosti pa so navkljub temu izpeljali dve obetavni akciji. V 78. minuti se je po strelu Stjepana Babića z leve strani izkazal Gril, v 88. minuti pa je bil strel Erika Sikilića z glavo le za las previsok in ostalo je pri zmagi domače ekipe.

Izidi 3. kroga Prve lige Telekom Slovenije:

Maribor ‒ Olimpija 0:0
RK: Maksimenko 15./Olimpija

POSTAVI

Bravo ‒ Tabor Sežana 1:0 (0:0)
Mensah 61.
RK: Nemanič 50./Tabor 

POSTAVI

Triglav ‒ Rudar Velenje 3:2 (2:1)
Majcen 22., 40./11-m, Tijanić 78.; Črnčič 45., Tučić 55.
RK: Kašnik 39., Škoflek 68./oba Rudar

POSTAVI

Celje ‒ Aluminij 0:0

POSTAVI

LESTVICA

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
30. 07. 2019 08.20
+4
Evropski derbi , kaj se je avtorju tega prispevka popolnoma utrgalo .Malo več kot vaški derbi ali iz ulice naključno pobranih rekreativnih nogometašev dveh največjih slovenskih mest.
Anticripstoned
29. 07. 2019 21.54
+3
Če bi olipija igrala z vsemi igralci bi zmagala vsaj 0:6
Anticripstoned
29. 07. 2019 21.53
+7
Toteki sramota da vas mora sodnik reševat
Anticripstoned
29. 07. 2019 21.51
+3
Toteki zahvalite se Jugu...drgac bi bli tam kjer vam je mesto...druga liga
RUBEŽ
29. 07. 2019 17.12
-10
OK tekma končana tako kot je. Ampak jaz mislim da na dolgi rok, do konca prvenstva, je v prednosti Maribor. In bo spet prvak.
lusma00
29. 07. 2019 19.14
+9
Rubez...na dolgi rok ce Mandaric pusti ekipo tako kot je in Safeta na trenerskem mestu mb nima nikakršne prednosti
Thomasb
29. 07. 2019 21.33
+4
olimpija žal še ni igeala dobro 5 tekem zapored,počakajmo,v evropi navijajmo za oba,doma nas zmaga boljši brez kuhinje sodnikov
Thomasb
29. 07. 2019 16.13
+5
maribor je v slepi ulici to vidi vsakdo in rešitev je strokovnjak na čelu ne oproda zz
Petarda10
29. 07. 2019 13.53
-3
Evropski derbi hahahahahahahhahah pa saj to je noro
edinho70
29. 07. 2019 13.42
+2
Evropski derbi.....Šala meseca 🤣🤣🤣
martinov
29. 07. 2019 12.58
+8
Za ta portal in Planet bo Milanič igral samo še eno tekmo ! Izola ga čaka, pa bližnji dom upokojencev ! V sobi bo, verjetno z ZZ in bosta obujala spomenine na € prihodke ! V kakšni sosednji sobi pa vsi navijaški komentatorji !!
vsakdanjik
29. 07. 2019 09.02
+10
Milanič bo spet pametoval v stilu: Bila je težka tekma, igrali smo odlično, tudi gola nismo dobili... jasno je, da smo zmagovalci in bla, bla, bla, bla....
natolcevanjenapolno
29. 07. 2019 08.58
+52
Olimpija igra trenutno bolj všečen nogomet od Maribora. Naveza Suljić, Savić, Menalo je hitra, spretna in prodorna, ter ustvarja veliko priložnosti. Zadaj zna žogo zadržati Tomić in podati pravilno, ko je potrebno, Samardžić igra dobro v obrambi in tu je še Bagnack, ki je suveren, izvrsten. Vidmar na golu dober. Maribor ima probleme z realizacijo. Konkretno je Mešanović kot ena megla v napadu. Viler na levem boku je nepredvidljiv, ne ve se ali bo podal, ali brcnil v aut linijo. Hotić in Požeg Vancaš sta talentirana in prodorna, vendar ne moreta vsega izven 16m rešiti, nekdo mora tudi v kazenskem prostoru stat in dajat gole, tu Mešanović zataji. Tavares, vsaka čast za kariero ampak počasi je čas za druge izzive v življenju. Manjka mali Zahović definitivno. Res da včeraj ni bilo Kronavetra, ampak kljub temu za evropo Maribor izgleda dokaj počasno. Po drugi strani pa se Olimpija ne zna zapreti, kar je v Evropi tudi lahko problem. Zgodaj je še za napovedi in veliko je odvisno od dnevne forme, želim si da oba kluba napredujeta v Evropi in potem bomo videli kje smo...Zaenkrat pušča Olimpija boljši vtis v domači ligi, ampak vse se še lahko spremeni.
Watson
29. 07. 2019 09.18
+17
smajser1
29. 07. 2019 13.40
-3
yeah
29. 07. 2019 14.04
+3
elrocco77
29. 07. 2019 08.46
+26
Olimpija ima boljšo ekipo, predvsem pa je boljši ekipni duh. Saj tudi Maribor ni slab, ampak pod Milaničem in nepredvidljivim Zahovičem je vse skupaj v nekakšnem krču...
bikoborec69
29. 07. 2019 08.43
+30
Olimpija imela veliko srce in željo. Škoda, ker si je včeraj zaslužila zmago.
Diebaumaister
29. 07. 2019 09.12
-24
Pa dej ne pokaj po katerih priložnostih si je zaslužila zmago???
NPC24ur
29. 07. 2019 09.16
+16
Olimlija je mela bolj konkretne sanse z 10, kot MB z 11... Vi Mariborcani ste res slepci.
Watson
29. 07. 2019 09.25
+1
A po ogledu tekme na stadionu, na TV ali po statistiki ?
NPC24ur
29. 07. 2019 09.40
-2
3 m od gola se ne steje kot neka super priloznost, al?
Diebaumaister
29. 07. 2019 10.57
-6
Kje je bila ta??? A ko smo že pri sodnikih, roka Olimpije v kazenskem, ni bila a??? Tavares ko je nastreljal svojega iz nekaj metrov od gola??
NPC24ur
29. 07. 2019 11.29
+12
zoga odbita najptrj od nasprotnikove noge v roko je po pravilih brez penala.
Viejo cabron
29. 07. 2019 08.36
+23
Sem gledal včerajšnji derbi in moram priznati da ima Olimpija boljšo ekipo. Sicer nisem ne vem kakšen veliki nogometni navijač (ta leta so za mano) vendar kot Štajerec moram priznati, da mi je igra Olimpije bolj všeč. Maribor igra "prečitano" igro in preveč carini žogo. Vprašujem pa se kaj takšen igralec kot je Luka Menalo dela pri Olimpiji? Ta igralec je zrel za Španijo ali Italijo.
Viejo cabron
29. 07. 2019 08.38
+24
Sicer pa ima Maribor preveliko koncentracijo podobnih igralcev in tudi novo trenersko kri bi rabil. Gre za iztrošenost materiala(idej) pri Milaniču.
yeah
29. 07. 2019 14.01
+5
res je,Menalo je top igralec,hvala Dinamu Zg,kjer ni bilo prostora za njega
percek
29. 07. 2019 08.24
+13
Milanic ne zna izkoristiti odlicnih igralcev ki jih ima zaho se trudi in nabavlaja on pa nic katastrofa be vem zakaj ga sploh se gleda tu Simundza je moral iti po dveh neodlocenih tekmah
Le vkup uboga gmajna
29. 07. 2019 10.19
+2
Eno resno vprašanje zate. Si ti prišteven? Maribor da ima odlične igralce!? Zahović da se trudi!? OK, če si pisal s sarkazmom, potem se opravičujem, v nasprotnem primeru....obisk veš kje . Lep dan želim
saturnsky23 saturnsky23
29. 07. 2019 08.22
+33
Konstantno ob vsaki novi sezoni prvenstva, silovit pritisk na "sodniško". Maribor to nešportno metodo uporablja desetletje in več. Tudi Jug je včeraj temu podlegel, a se ni izšlo. Ljubljana ima, tudi Domžale, super moštvo, ki mu ni para. Mestni veljaki bi morali to izkoristit in trdno podpret. Maribor postaja vse bol "star" in dolgočasen, kot da bi večkrat gledal dolgočasen film.
Watson
29. 07. 2019 08.30
-21
Petarda10
29. 07. 2019 08.20
-7
to ni niti d od derbija, totalno zanic nogomet en sam dolgcas
za bojši jutri
29. 07. 2019 08.16
-38
Izključitev Maksimenka je bila več kot upravičena, po zelo grobem (zverinskem) prekršku, v primerjavi s Kronavetrovo izključitvijo, nad katerim je bil storjen prekršek, pa je zmedeni Sagrkovič izključil Kronavetra.
User513426
29. 07. 2019 08.22
+19
saj ne veš kaj govoriš, tako kot ne ve tvoj vzornik Milanič: so izključili igralca olimpije in nam podrli taktiko. da kaj takega izjaviš se pa človek vpraša če ima taka oseba končano osnovno šolo.
saturnsky23 saturnsky23
29. 07. 2019 08.41
+6
Optimisty
29. 07. 2019 08.16
+49
Milanićev komentar je bila pa pika na i!! Olimpija je ostala brez igralca in nam pokvarila taktiko... Spet je sodnik kriv... Buhahah, pokam od smeha
Watson
29. 07. 2019 08.20
-22
Tipično zate, da ne razumeš kaj je želel s tem povedat..
Optimisty
29. 07. 2019 08.27
+34
Haha nisem še slišal trenerja ki bi jamral ko nasprotnikov ekipa dobi rdeči karton.... Dj mi prosim razloži kaj je mislil s to izjavo??
NPC24ur
29. 07. 2019 09.04
+24
Pa izjava: imamo naporen urnik. Koliko vem, Olimpija je predlagala prestavitev tekme, Maribor je bil pa proti. Kdo je tu nor?
Optimisty
29. 07. 2019 08.14
+32
Olimpija je odigrala fantastično tekmo in to kar 80 min brez enega igralca, cel dan s potovanjem iz turčije z manj pocitka... Sojenje in rdec karton pa ne bom komentiral vidi se da so se tiskovne konference obrestovale in jokanje.... Kapo dol fantom za borbo, pustili so srce in pljuča na igrišču...salalalalala olimpijaaaaa 🐉🐉🐉🐲🐲💚💚💚
Diebaumaister
29. 07. 2019 09.28
-9