Nogomet

Maribor stresel jezo nad Gorico, Olimpija v Kranju prekinila niz brez prvenstvene zmage

Kranj, Maribor, Domžale, 12. 08. 2018 19.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Nogometaši ljubljanske Olimpije so se na povratno tekmo kvalifikacij za Ligo Evropa ogreli z uspešnim gostovanjem v Kranju, kjer so branilci državnega naslova slavili najvišjo ligaško zmago po 14. marcu, ko so državni prvaki v Stožicah z enakim izidom premagali Rudar (4:0). Maribor se je v Ljudskem vrtu po neuspešnem gostovanju v Glasgowu znesel nad Gorico (5:0).

Stefan Savić (v zelenem dresu) je načel kranjsko mrežo.
Stefan Savić (v zelenem dresu) je načel kranjsko mrežo. FOTO: Damjan Žibert

Po tem, ko je Olimpija v četrtek pokazala učinkovito predstavo proti HJK Helsinkom v kvalifikacijah za Ligo Evropa, se je izbrancem Aleksandra Linte odprlo tudi v domačem prvenstvu, kjer so do te tekme zbrali vsega dve točki. Tokrat pa so bili precej boljši tekmec od Triglava, ki ostaja brez zmage in pri dveh točkah na predzadnjem mestu. Ljubljanski nogometaši so v prvem polčasu obračuna v Kranju prevladovali tako v posesti žoge kot v številu poskusov, tako da so povsem zasluženo vodili.

Do vodilnega zadetka so prišli v 28. minuti, ko je najprej Tomislav Tomić z leve strani podal do Issaha Abassa, ta je žogo odpeljal na levo stran kazenskega prostora in od tam podal v sredino, kjer je bil Stefan Savić hitrejši od svojega čuvaja Tilna Mlakarja in iz bližine zadel. Pred tem je bil najvidnejši v ljubljanski vrsti Abass, ki je v 15. minuti z glavo zgrešil za kak meter, v 20. minuti pa je prišel v dvoboj z Darjanom Curanovićem, a je bil slednji uspešnejši.

Priložnosti na obeh straneh
Abass je še eno priložnost zapravil v 34. minuti, ko je z branilcem "na hrbtu" žogo poslal čez gol. Pri Olimpiji je bil v 35. minuti nevaren še debitant v slovenski Prvi ligi Vitalijs Maksimenko, ko je poskusil z glavo, izkazal pa se je vratar Triglava. Ta je imel v prvem delu le eno lepo priložnost, in sicer je v 29. minuti Aljaž Ivačič dobil dvoboj s Tomom Žurgo. V drugem polčasu je v 51. minuti Abass prišel do strela z leve strani kazenskega prostora, a zadel le zunanji del mreže.

Zato pa je bil natančnejši Dino Štiglec v 55. minuti. Približno 35 metrov od gola Triglava je dobil žogo stekel proti kazenskemu prostoru, oddal žogo do Abassa, tam mu jo je vrnil, nato pa je bočni branilec malce z leve premagal še Curanovića za 2:0. V 59. minuti je znova Abass sprintal proti vratom domačih, a Olimpijin napadalec na koncu ni bil dovolj spreten. V 66. minuti so po dolgem času nase opozorili tudi pri Triglavu, s prostega strela z več kot 20 metrov je sprožil David Tijanić, a žogo poslal dober meter mimo gola, tako kot novinec Dickson Afoakwa v 68. minuti, ko je sprožil z roba kazenskega prostora.

Vsega minuto zatem je Savić prodrl po desni strani, podal v sredino kazenskega prostora, kamor je pritekel Asmir Suljić in brez težav povišal na 3:0. V 87. minuti pa so Ljubljančani le še potrdili zmago. Znova je bil v vlogi podajalca Savić, ki je poslal žogo na desno stran kazenskega prostora do Kingsleyja Boatenga, ta pa je z diagonalnim strelom po tleh zadel za 4:0. Tik pred koncem tekme je svoj drugi rumeni karton na tekmi dobil Gašper Udovič in moral predčasno z igrišča.

Če bodo Mariborčani tudi v četrtek tako razpoloženi, potem Rangers pod Kalvarijo čaka dolg večer.
Če bodo Mariborčani tudi v četrtek tako razpoloženi, potem Rangers pod Kalvarijo čaka dolg večer. FOTO: Damjan Žibert

"Petarda" v opozorilo Škotom
V četrtek krogu domačega tekmovanja sta se v Ljudskem vrtu pomerili doslej še neporaženi ekipi. Mariborčani so med tednom doživeli poraz na evropski sceni, ko so izgubili v kvalifikacijah za Ligo Evropa, naslednji teden jih v tem tekmovanju čaka povratna tekma s škotskimi Rangers. Za ogrevanje pred evropskim dvobojem so v Ljudskem vrtu gostili Goričane, ki so v začetku sezone že premagali prvake iz Ljubljane. V nedeljo so bili daleč od možnosti za podoben uspeh, Maribor je vse dvome o zmagovalcu odpravil že v prvi četrtini tekme.

Začetek je s prvo nevarnejšo akcijo sicer pripadel gostom, a je po prostem strelu Uroša Celcerja s kakšnih 20 metrov vratar Jasmin Handanović dobro posredoval. Prva prava akcija Mariborčanov pa je že poskrbela za veselje domačih navijačev. Dolgo podajo v kazenski prostor v deseti minuti je sprejel Jasmin Mešanović in z glavo podaljšal do druge vratnice, kjer je žogo meter pred vrati počakal Jan Mlakar ter jo porinil v gol.

Tavares vstopil s klopi in pritisnil piko na i
Precej podobno akcijo, le da z desne stran, so domači izvedli šest minut zatem. Tokrat je Mešanović podal pred gol z glavo, na drugi strani vrat pa sta bila skupaj Luka Zahović in goriški branilec Žiga Lipušček, domači napadalec pa je bil dovolj hiter, da je žogo z glavo potisnil v mrežo, tako da so imeli Mariborčani že po 15 minutah v rokah trdno vodstvo. To je postalo še trdnejše v 22. minuti: Maribor je izvajal kot, pred vrati je do skoka prišel precej neovirani Saša Ivković, vratar gorice Grega Sorčan je bil sicer blizu in se je žoge celo dotaknil, a se je le odbila za njegov hrbet za 3:0.

Kljub visokemu zaostanku so Goričani še poskušali, najbližje je bil Andrija Filipović v 26. minuti, a je akcijo slabo končal in s kakšnih desetih metrov zgrešil vrata Maribora. Domača ekipa pa je imela ob koncu polčasa še dve priložnosti, najprej Mešanović, ki je zaposlil Sorčana, potem pa še Zahović, ki pa je udaril prek vrat. V nadaljevanju je ritem precej popustil. Mariborčani so se zadovoljili z visokim vodstvom, gostje niso mogli resneje zapretiti, poskus Jake Kolenca pa je domači vratar ustavil. Maribor je bil v 60. minuti blizu četrtemu golu, ko je Zahović po podaji Amirja Derviševića že premagal Sorčana, a je žogo z golove črte izbil Jani Curk.

Brez moči pa so bili gostje v 78. minuti, ko je Dare Vršič, v igro je vstopil deset minut prej, z natančnim udarcem poskrbel za 4:0. A to še ni bil končni izid tekme, zadnjo besedo je imel domači kapetan Marcos Tavares; v igri je bil od 75. minute, v 90. pa je po podaji Denisa Klinarja iz bližine zadel za končnih 5:0. To je bil njegov 141. gol v Prvi ligi in že jubilejni 20. proti Gorici.

Za Domžalčani je nekaj napornih dni, ki so sledili nesrečnemu remiju z rusko Ufo in izpadu iz kvalifikacij za Ligo Evropa.
Za Domžalčani je nekaj napornih dni, ki so sledili nesrečnemu remiju z rusko Ufo in izpadu iz kvalifikacij za Ligo Evropa. FOTO: Aljoša Kravanja

Rumeni slavili brez trenerja Rožmana
Domžalski nogometaši, ki so igrali brez kaznovanih Tilna Klemenčiča in trenerja Simona Rožmana, so se pobrali po visokem porazu v Murski Soboti in prišli do tretje zmage v sezoni, s katero so se prebili na drugo mesto pred današnjega tekmeca in le za točko zaostajajo za vodilnim Mariborom. Čeprav Domžalčani tekme niso začeli prepričljivo in so kar nekajkrat "viseli", pa so prvih 45 minut dobili z 2:0. Povedli so v 35. minuti, ko je po podaji Adama Gnezde Čerina s približno 20 metrov z desne strani zadel Agim Ibraimi.

Vodstvo je podvojil Shamar Nicholson v 40. minuti, potem ko je z glavo unovčil lepo podajo Matije Roma z desne strani. Nicholson je bil sicer nevaren že v enajsti minuti, ko je meril previsoko, v 18. je Gnezda Čerin iz obrata meril prešibko, Tonči Mujan pa je v 25. minuti neposredno iz kota zadel prečko. Na drugi strani je Aluminij že v četrti minuti zagrozil po protinapadu, na koncu je Rok Kidrič pred vrati zgrešil žogo. Osem minut pozneje je strel Francesca Tahiraja z roba kazenskega prostora obranil Ajdin Mulalić, v 27. minuti je Kidrič imel na pladnju vodstvo, a žogo iz bližine poslal mimo vrat, v 39. minuti pa je bil od daleč malce premalo natančen še Dejan Petrovič.

Kombinacija Ibraimija in Haljete dokončala delo
V drugem polčasu je najprej zagrozil Aluminij prek Lucasa Horvata, ta je od daleč meril previsoko, in Tahiraja, čigar strel je v zadnjem trenutku toliko blokiral Gaber Dobrovoljc, da se je žoga odkotalila mimo gola. Na drugi strani je v 58. in 66. minuti nase opozoril Senijad Ibričić, najprej je po strelu z desne Luka Janžekovič toliko preusmeril let žoge, da je ta končala v kotu, nato pa se je Aluminijev vratar izkazal še po Ibričićevem strelu z leve strani.

V 71. minuti pa so gosti znižali zaostanek, ko je bil Ibrahim Mensah odločen v boju za žogo na robu kazenskega prostora, prišel pred vratarja in zadel za 2:1. V 82. minuti so Domžalčani prek Ibraimija zadeli vratnico z roba kazenskega prostora, v 84. minuti pa je sam proti vratom stekel Ibričić, a predolgo odlašal s strelom, tako da ga je Janžekovič dobro zaprl. Zato pa so domači zadeli v 89. minuti, takoj po vstopu v igro je namreč v kazenskem prostoru po Ibričićevi podaji prišel do žoge Nermin Haljeta, si lepo pripravil strel in malce z leve z diagonalnim strelom po tleh ukanil Janžekoviča.

Izidi četrtega kroga Prve lige Telekom Slovenije:

Domžale ‒ Aluminij 3:1 (2:0)
Ibraimi 35., Nicholson 40., Haljeta 89.; Mensah 71.

Maribor ‒ Gorica 5:0 (3:0)
Mlakar 10., Zahović 15., Ivković 22., Vršič 78., Tavares 90.

Triglav ‒ Olimpija Ljubljana 0:4 (0:1)
Savić 28., Štiglec 55., Suljić 69., Boateng 87.
RK: Udovič 90./Triglav

Krško ‒ Celje 1:1 (1:0)
Mandić 3.; Lupeta 71.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ddolores
13. 08. 2018 10.25
+5
"Maribor je stresel jezo nad Gorico" - Ne razumem, sem preveč neumen, na kerga so jezni in zakaj so jezni! Jao, jao kaki glupi naslovi!
Maximus
13. 08. 2018 14.24
+2
Mungos2
12. 08. 2018 22.55
+3
Bravo Domžale !!! Čestitke Aluminiju za odprto igro !!
Ekomentator
12. 08. 2018 22.13
-4
ZDAJ KO JE OLIMPIJA ZMAGALA EN BOGI TRIGLAV JI JE TREBA ZDAJ PISATI HVALOSPEVE. SRAMOTA!!
snorki123
12. 08. 2018 21.53
+21
Dobra igra, res zadnje čase igramo fantastično. Upam, da v četrtek tekmo na Finskem mirno dobimo, da gremo v derbi mirni. In veliko sreče želim MB v četrtek, upam da vam rata preobrat doma. Tega ste vsekakor zmožni.
degenos
12. 08. 2018 21.34
-8
trotki bojo kr razbil škote ….-hehehehehehe
degenos
12. 08. 2018 20.45
-13
Rangersi niso gorica ..ane modeli
degenos
12. 08. 2018 20.33
-9
olimpija šampion ...hehehe
cbr1001
12. 08. 2018 20.32
+10
24 ur, kje je prenos ??? :))))) bravo mb...
degenos
12. 08. 2018 20.41
-9
Ciymbalta
12. 08. 2018 20.20
-30
Naš nogomet ajoj katastrofa kako to sploh lahko gledate me zanima
Optimisty
12. 08. 2018 20.24
+33
šmajser1
12. 08. 2018 20.10
+18
Bravo Mb! Visoka zmaga in spet brez dobljenega gola. Na zacetku drugega ste malo zaspali in nekaj netocnih podaj, a na kancu spet dodali nekaj in se dva zabili! Komaj cakam cetrtek, da razbijemo Rangerse! MARIBOR SAMPION
Optimisty
12. 08. 2018 20.18
+34
Tudi jaz držim pesti za vas v četrtek in da se prebijete v naslednji krog... Lp
degenos
12. 08. 2018 20.30
-15
šmajser1
12. 08. 2018 21.10
+1
Kam to pelje.....
13. 08. 2018 21.00
Optimisty
12. 08. 2018 19.32
+19
Haha, v članku piše Kevin Prince boateng.... Pa vi ste res smešni...
Optimisty
12. 08. 2018 19.31
+15
Lepa igra.... Čedalje boljše igramo kar me veseli predvsem učinkovitost, zmaga več kot zaslužena, lp