Nogomet

Olimpija šestič zapored neporažena iz Maribora, razlika ostaja štiri točke

Kranj, Celje, Maribor, 22. 02. 2020 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Prvi večni derbi spomladanskega dela Prve lige Telekom Slovenije se je v Mariboru končal brez zmagovalca, "vijoličasti" pa so do točke prišli v drugem polčasu, ko je gol Anteja Vukušića izničil nekdanji "zmaj" Rok Kronaveter (1:1). Na preostalih sobotnih obračunih je Triglav doma visoko ugnal zadnjeuvrščeni velenjski Rudar (3:0), hit jesenskega dela Aluminij pa je spomladanski del prvenstva odprl s porazom v Celju (2:0).

Povratnik v postavo "vijoličastih" Amir Dervišević (levo) poskuša zadeti ob Stefanu Saviću in Endriju Čekičiju.
Povratnik v postavo "vijoličastih" Amir Dervišević (levo) poskuša zadeti ob Stefanu Saviću in Endriju Čekičiju. FOTO: Damjan Žibert
Maribor na zmago nad Olimpijo v Ljudskem vrtu čaka od 17. novembra 2017, ko so "vijolice" svoje velike rivale pred domačimi navijači v prvenstvu premagale z golom kapetana Marcosa Tavaresa v šesti minuti (1:0). Takrat je Olimpijo vodil še Igor Bišćan, ki je na koncu sezone osvojil dvojno krono in moral zapustiti klub. Uspešen niz na derbijih je nadaljeval Safet Hadžić, ki v štajerski metropoli v dvobojih z Mariborom in svojim trenerskim kolegom Darkom Milaničem še ni izgubil.

Po tem, ko sta se tekmeca v tretjem krogu razšla z 0:0 v Mariboru, v 12. krogu pa s 4:2 v korist Maribora v Ljubljani, se je nov obračun v Ljudskem vrtu končal z novim neodločenim izidom, tako da razlika med tekmecema še naprej ostaja štiri točke. Je pa pri tem Maribor napredoval na drugo mesto lestvice, saj je Aluminij izgubil v Celju. Tretji derbi v sezoni sta ekipi začeli z rahlimi kadrovskimi spremembami. Pri Mariboru velja omeniti predvsem to, da jih je zapustil Dino Hotić. Pri vodilni Olimpiji pa to, da zaradi kazni nista smela igrati prva srednja branilca Macky Bagnack in Miral Samardžić, zamenjala sta ju novinec Daniel Kamy in Marko Putinčanin. Obenem je na klopi na priložnost čakala najodmevnejša okrepitev, reprezentant Roman Bezjak.

Po dokaj mirnem uvodu brez posebnih priložnosti, čeprav so številni gledalci videli nekaj zaključnih strelov, so se najprej razveselili gosti. V 33. minuti se je namreč še sedemnajstič v sezoni med strelce vpisal vodilni po številu zadetkov Ante Vukušić. Ta je s približno desetih metrov unovčil neposrečeno in nesrečno posredovanje debitanta v osrčju mariborske obrambe Luke Koblarja. Je pa ta preprečil podvojitev ljubljanskega vodstva v 37. minuti, ko je blokiral poskus Luke Menala iz bližine. Domači pa so imeli dotlej najlepšo priložnost v 41. minuti, ko je do neoviranega strela s 17 metrov prišel Luka Zahović, a je bil Nejc Vidmar v vratih Olimpije zanesljiv.

V 50. minuti je kot prvi v drugem polčasu rahlo zagrozil Amir Dervišević, ko je s prostega strela z desne zadel zunanji del mreže. Že dve minuti pozneje pa so Štajerci izenačili, po prodoru in podaji Rudija Požega Vancaša z leve je iz bližine z glavo zadel Rok Kronaveter za 1:1 in svoj 11. gol sezone. Kmalu zatem je bilo nevarno tudi na drugi strani, ko je Kenan Pirić posredoval po poskusu Tomislava Tomića. V 64. minuti pa so imeli gosti nekaj sreče, saj je Kronaveter s strelom od daleč zatresel vratnico. V 67. minuti je iz zelo ugodnega položaja z manj kot desetih metrov na drugi strani grdo zgrešil Stefan Savić, malce zatem pa je Vidmar obranil nov nevaren poskus Požega Vancaša. Sledilo je obdobje brez pravih priložnosti, ki se je nadaljevalo vse do konca tekme.

Nogometaši Aluminija (na fotografiji) imajo pred Celjani po porazu v knežjem mestu le še minimalno prednost.
Nogometaši Aluminija (na fotografiji) imajo pred Celjani po porazu v knežjem mestu le še minimalno prednost. FOTO: Miro Majcen

Hit jeseni zdrsnil na prvi tekmi nogometne pomladi
Prva medsebojna dvoboja Celja in Aluminija sta se končala z 0:0. Tokrat pa so četrtouvrščeni Celjani, ki so imeli za seboj niz dveh zmag, prišli do novega uspeha proti največjemu presenečenju jesenskega dela sezone Aluminiju, ki ima po novem le še točko naskoka pred sobotnim tekmecem. Celjani so prvi obračun pomladi dočakali v dokaj podobni ekipi kot jeseni, saj so izgubili praktično le Tadeja Vidmajerja. Je pa trener Dušan Kosić v začetno postavo uvrstil dva novinca, in sicer na oba bočna obrambna položaja ‒ Advana Kadušića in Denisa Marandicija. Ob njima sta novinca še Domantas Antanavičius in Valentin Zekov.

Aluminij do spomladi prav tako deloval s podobnim kadrom, a z eno pomembno izjemo. V ekipi ni več enega ključnih vezistov Dejana Petroviča. Proti Celju nista imela pravice nastopa niti Nemanja Jakšić in Ivan Kontek, brez podaljšanja pogodbe pa je še naprej Ilija Martinović. So pa izbranci Slobodana Gruborja v svoje vrste spet privabili napadalca Luko Štora, prišli pa so še Lovro Grajfoner, Miloš Šaka in Stipe Vrdoljak. Slednji je tudi bil v prvi postavi. Tekmo so bolje začeli Celjani, ki so v 25. minuti tudi zasluženo povedli, potem ko je po kotu žoga prišla do Luke Kerina na vrh kazenskega prostora, ta jo je oddal v svojo desno do Mitje Lotriča, ki jo je z diagonalnim strelom poslal v mrežo za 1:0 in svoj deveti gol sezone.

Celjani so dobršen del prvega polčasa povsem onemogočili razvoj igre Aluminija, tudi po izgubljeni žogi so takoj pritisnili na tekmeca, a tudi sami v tem delu igre niso več posebej nevarno ogrozili vrat Matije Kovačića. Zato pa so nase opozorili v uvodu drugega dela, ko je poskusil Kadušić, a brez uspeha. Že v 52. minuti pa je svoj deseti gol sezone (za deseto celjsko zmago) zabil Lotrič, s strelom z roba kazenskega prostora je po novi Kerinovi podaji povišal vodstvo domačih na 2:0. V 78. minuti je imel Ivan Božić novo lepo priložnost za Celje, ko je prišel v bližino gola malce z desne, a je bil Kovačić na mestu. V 82. minuti pa so medli gosti za nameček na igrišču ostali z igralcem manj, drugi rumeni karton je po prekršku nad Kerinom odbil nekdanji član Celja Tilen Pečnik. V 86. minuti je eden ključnih igralcev celjske vrste Žan Benedičič sprožil od daleč, a bil malce premalo natančen. To je bila tudi zadnja večja priložnost tekme.

Velenjski nogometaši (na fotografiji desno napadalec Dominik Radić) ne najdejo poti z dna lestvice.
Velenjski nogometaši (na fotografiji desno napadalec Dominik Radić) ne najdejo poti z dna lestvice. FOTO: Miro Majcen

Triglav brez milosti do izgubljenega Rudarja
Velenjski Rudar tudi po 21 krogih ostaja brez zmage in je z vsega osmimi točkami trdno na zadnjem mestu lestvice. Ekipi sta pomlad začeli z nekaterimi novostmi. Pri Triglavu velja omeniti predvsem odhod Davida Tijanića, Egzona Kryeziuja in Elvedina Herića, za nameček je bil danes kaznovan še Luka Majcen. Gorenjci nastale luknje skušajo zapolniti z novinci, kot so Žan Luka Kocjančič, Armin Ćerimagić, Erik Gliha, Berat Bečiri ter brata Reno Wilmots in Marten Wilmots. Za razliko od Kocjančiča in Rena Wilmotsa so vsi dobili priložnost od prve minute. Pri Velenjčanih, ki so pozimi izgubili Rijada Kobiljarja ter tudi Ivana Vasiljevića, Nemanjo Tomaševića in Harisa Kadrića, pa je od novincev začel le Jovan Pavlović, sicer pa sta po novem člana velenjske zasedbe tudi Mateo Panadić in Dino Škvorc.

Zasedbi pa sta bili v prve pol ure precej zadržani, pravih priložnosti ni bilo ne na eni ne na drugi strani, pa čeprav so oboji prišli do nekaj strelov iz obetavnih položajev, velja omeniti dva poskusa Ćerimagića. Šele v 39. minuti je bilo malce bolj vroče v kranjskem kazenskem prostoru, kjer pa Dominik Radić po podaji pred gol ni prišel do pravega zaključnega strela. V izdihljajih prvega polčasa pa so domači povedli, potem ko se je po prostem strelu Ćerimagića z desne strani žoga v kazenskem prostoru odbijala od enega do drugega igralca, na koncu pa je Aleš Mertelj na kratko preusmeril podajo proti Žanu Kumru, ki je iz neposredne bližine poskrbel za 1:0. To je bil njegov prvi gol sezone.

Že v prvih sekundah drugega polčasa pa so bili blizu zadetka tudi Velenjčani, ko se je za strel z več kot 25 metrov odločil Mićo Kuzmanović in zatresel prečko. V 56. minuti je na drugi strani obetavno akcijo zapravil Bečiri, ko je zgrešil iz bližine malce z desne strani. Isti igralec pa se je med strelce v prvi ligi vpisal v 65. minuti, ko je zadel z roba kazenskega prostora, žoga se je na poti proti golu odbila še od gostujočega Marka Ćosića. V 77. minuti so imeli Gorenjci novo lepo priložnost, a je Mertelj s strelom z glavo le za malenkost zgrešil cilj. Zato pa je bil kmalu po vstopu v igro natančnejši Gaber Petric, ki je v 83. minuti zadel za 3:0 z roba kazenskega prostora za končnih 3:0. Zanj je bil sicer to četrti gol sezone.

Izidi Prve lige Telekom Slovenije, 21. krog:

Maribor ‒ Olimpija 1:1 (0:1)
Kronaveter 52.; Vukušić 34. 

Celje ‒ Aluminij 2:0 (1:0)
Lotrič 25., 51.
RK: Pečnik 82./Aluminij

Triglav ‒ Rudar Velenje 3:0 (1:0)
Kumer 45., Bečiri 65., Petric 83.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Basti0604
25. 02. 2020 12.25
Vijolice cvetijo spomladi:)
Rok1970
23. 02. 2020 18.46
+1
bikoborec69
23. 02. 2020 16.57
+6
Olimpija si je sicer včeraj zaslužila zmago. Maribor po prikazanem lahko igra le še z kakšnim vaškim klubom. Za njih je Mura ali Kidričevo po kvaliteti svetlobno leto spredaj. Pozna se, da ni Hotiča in so vijolčni še slabši kot lani in postajajo popolnoma nepomembni za domačo ligo.
united
23. 02. 2020 12.49
+6
Olimpija nič posebnega.Maribor celo sezono zanič.Upam,da Celje osvoji
drimtim
23. 02. 2020 11.48
+0
Bravo Celje,letos napad na naslov .
degenos
23. 02. 2020 11.55
+0
Nimiuseen
23. 02. 2020 17.24
+5
mackon08
23. 02. 2020 18.33
-5
Celje bo letos spet za Muro se pravi na drugem mestu.
Optimisty
23. 02. 2020 11.27
+11
noben ne piše o igranju z roko v 36 minuti
degenos
23. 02. 2020 11.52
+4
seveda ne piše ker bi troti pol še bolj zgubl
gogi_
23. 02. 2020 11.23
+16
V boljsih casih malega kluba je tavares bil enakovreden clan ekipe,potem je pridobil na kilogramih je vstopal kot joker,vceraj pa je bil le se crni peter.
KOdOvce
23. 02. 2020 10.28
+17
Bedn nogomet v bedni ligi. Eni redki dobri potezi sledi 3-5 napak zaradi nespretnosti ali nezbranosti. Tako gledas nogomet, kjer nobena akcija nima ne glave in ne repa. No gol Krone je bil izdelana akcija, ampak to bojo znali ponovit cez 4 tekme. Zgledaj tako, kot da eni trenirajo podaje, eni pa strele na gol, ne trenirajo pa izdelovanja akcij xD Mali zaho pa na koncu ugotovil, da je bolje zaigrat poskodbo in pobegnit dol, ker vec ni vedel, kaj bi blo krivo da je neviden. Skoda casa za gledanje tega res. P.s. al se meni samo zdi, al postaja fuzbal (presenetljivo) dolgocasen, ce ga primerjamo z 10,15 let nazaj?
KOdOvce
23. 02. 2020 10.29
+7
Vprasanje na koncu je mislje o za evropski nogomet, ne samo slovenski.
mjkox
23. 02. 2020 10.28
+15
Maribor v zadnjem casu postaja en bolj antipaticnih klubov... samo neke provokacije... tisto z kronavetrom vceraj pred tekmo je tudi bila samo navadna provokacija navijacev... vcasih sem bil za mb... ampak mi je zal da vceraj niso zgubili... mislim da bo mb z taksim nacinom dela se izgubljaj privrzence... zalostno kaj to delajo z nk maribor... pred leti je bil ta klub na veliko vecjem nivoju v vseh pogledih.
?ojsi
23. 02. 2020 09.53
+15
Maribor nima igre, mislim da je zadnij čas za spremembo in sveži veter, zdaj pa kaj je lažje menjati
degenos
23. 02. 2020 08.54
+2
olimpija ...hehehe!!
Thomasb
23. 02. 2020 08.28
-3
olimpija se je okrepila z 40 letnim brzjakom
degenos
23. 02. 2020 08.54
+5
degenos
23. 02. 2020 08.11
+1
gogi_
23. 02. 2020 07.11
+2
Kot sem napivedal,ce mas v ekipi bekoga ki se klice rudi pizeg tancas in zraven se malkus tavares ne mores zmagat derbija kaj sele biti prvak. tancas se brez zoge tezko drzi ravnotezje ,tavares pa je bolj stabilen ,kot tank ,pocasen in neokreten. darko odlicnavtaktika ,nova energija iz Izole direkt v zaselek pod Pohorjem . Lep uspeh za vaski klub .
KOdOvce
23. 02. 2020 10.21
+9
Ti lahko edino napoves, kdaj boste ustanovili klub na novo v tretje
Underdog2
23. 02. 2020 14.35
+6
Pravi poznavalec tega športa... Verjetno se nisi videl žoge od blizu?
NDM
22. 02. 2020 20.45
+14
maribor sploh nima igre za zdaj in zato je kriv ribic
Mererrek
22. 02. 2020 16.58
+5
Končno se je začela tudi naša superliga