Nogomet

Domžalčani zagrenili zimski spanec Olimpiji, Rudar pri remiju zadržal Maribor

Ljubljana, Sežana, Velenje, Kidričevo, 04. 12. 2019 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Na večernih tekmah zadnjega kroga jesenskega dela Prve lige Telekom Slovenije je Maribor iztržil zgolj remi v Velenju (1:1), Olimpijo pa so pred domačimi navijači presenetile Domžale (0:1). Že prej je Aluminij doma proti Triglavu slavil eno najvišjih zmag v zgodovini prvoligaškega tekmovanja (8:1), visoko pa so v Sežani slavili tudi Celjani (4:0).

Stefan Savić (na fotografiji) je razočaran zapuščal zelenico v Stožicah.
Stefan Savić (na fotografiji) je razočaran zapuščal zelenico v Stožicah. FOTO: Damjan Žibert

Ljubljanski nogometaši bodo zimski premor resda prebili na prvem mestu prvenstvene lestvice s štirimi točkami prednosti pred Aluminijem in Mariborom, a so si na zadnji tekmi želeli več kot poraz proti Domžalam. Obe ekipi sta imeli na tekmi, na kateri so bili sicer nevarnejši nogometaši Olimpije, na voljo najstrožjo kazen. Gosti so svojo unovčili, domači pa po zaslugi prvega strelca lige Anteja Vukušića ne. Oboji so tudi tekmo končali z desetimi igralci, pri čemer so Domžalčani, ki so jesen končali na šestem mestu, igrali z igralcem manj deset minut več. A to se jim ni poznalo.

TEKMA

Ljubljančani so sicer imeli veliko priložnost že po dobrih 50 sekundah, ko je sam pred Ajdina Mulalića prišel Joaquim Lupeta, domžalski vratar pa je bil na mestu. V 23. minuti je Stefan Savić z diagonalnim strelom z leve strani zgrešil cilj, pred tem pa so tako domači kot gostje sprožili še po en bolj ali manj nenevaren strel. V 25. minuti je bil v priložnosti Vukušić, ko je neoviran meril z enajstih metrov, strel pa je pred črto vrat blokiral Nikola Vujadinović. V 40. minuti je od daleč poskusil Vukušić, Mulalić pa je žogo odbil. Domžalski vratar je zatem obranil še poskus Luke Menala z glavo v 42. minuti.

V 53. minuti so imeli gosti na voljo najstrožjo kazen, ko je Vitja Valenčič nepravilno ustavljal Vujadinovića, z bele pike je bil zanesljiv domžalski kapetan Senijad Ibričić. Pred tem so neuspešno enajstmetrovko zahtevali domači po domnevnem igranju z roko enega gostujočih branilcev. V 68. minuti je Vukušić slabo streljal z desne strani, neuspešen pa je bil tudi v 73. minuti. Dve minuti pozneje je Lupeta z glavo grdo zgrešil iz ugodnega položaja, v 79. minuti pa so tudi gostitelji prišli do najstrožje kazni, ko je Sven Šoštarič Karić nepravilno v prodoru na robu kazenskega prostora ustavil Menala. Vukušić je prevzel odgovornost in povsem zgrešil cilj, po tem pa je Ibričić zaradi ugovarjanja dobil še drugi rumeni karton v dobri minuti in moral iz igre. Kljub igralcu manj so imeli Domžalčani že v sodniškem dodatku veliko priložnost za podvojitev prednosti, a je Dejan Lazarević zadel vratnico. Takoj zatem pa je zaradi grozljivega drsečega starta v stojno nogo Tonćija Mujana rdeči karton pri domačih dobil Macky Bagnack, kar je bilo zadnje razburjenje na živahni tekmi.

Kapetan Marcos Tavares (na fotografiji) državnim prvakom v Velenju ni uspel prinesti tako potrebne zmage.
Kapetan Marcos Tavares (na fotografiji) državnim prvakom v Velenju ni uspel prinesti tako potrebne zmage. FOTO: Damjan Žibert

Klavrn konec jesenskega dela tudi za Maribor: Rudar zdržal za remi
Velenjski Rudar, ki jesenski del končuje brez zmage, je še drugič na svojem igrišču v tej sezoni proti državnim prvakom iztržil remi z 1:1. Maribor je po porazu proti Triglavu doživel še eno zaušnico, kar pomeni, da bo šla ljubljanska Olimpija na "zimsko spanje" s štirimi točkami prednosti pred izbranci Darka Milaniča in tudi Aluminijem. Mariborčani so sicer takoj prevzeli pobudo na igrišču in v 20. minuti tudi povedli, ko je domača obramba pustila preveč prostora Roku Kronavetru za strel s približno 20 metrov, nogometaš Maribora pa je to izkoristil z natančnim strelom ob levi vratnici za 1:0 in svoj deseti gol sezone.

V 29. minuti je do strela malo z desne prišel Luka Zahović, a je meril previsoko, tako kot domačin v mariborskih vrstah Denis Klinar v 33. minuti. Čeprav so bili praktično ves čas v podrejenem položaju, pa so Velenjčani ob koncu polčasa izenačili. Po hitrem protinapadu je Dominik Radić z desne podal v sredino, kjer je Borna Petrović ob premalo odločnem Nemanji Mitroviću prišel do neoviranega strela z glavo. V drugem polčasu je prvi nevarno zagrozil Zahović v 59. minuti, ko je prišel v kazenskem prostoru do strela malce z leve, produkt mariborske nogometne šole Matej Radan pa je bil na mestu, tako kot po poskusu Rudija Požega Vancaša od daleč v 63. minuti.

Le malce pozneje je Jasmin Mešanović z glavo iz bližine žogo poslal čez gol, podobno pa je bilo tudi v 70. minuti po poskusu Špira Peričića. V 78. minuti je Radan moral posredovati še po strelu Andreja Kotnika od daleč, v 89. pa je z glavo previsoko meril še kapetan Marcos Tavares, tako da je ostalo pri delitvi točk. Glavni sodnik Roman Glažar tudi ni nasedel simuliranju Peričića v zadnji akciji na tekmi oziroma prostem strelu, po katerem je hrvaški branilec v dvoboju z enim od domačih nogometašev kot pokošen padel v kazenskem prostoru, a je Glažar po krajšem posvetu prekinil prerekanje z nogometaši ter označil konec dvoboja.

TEKMA

Celjski nogometaši, ki jim s klopi poveljuje Dušan Kosić (na fotografiji), so uspešno sklenili jesenski del prvenstva.
Celjski nogometaši, ki jim s klopi poveljuje Dušan Kosić (na fotografiji), so uspešno sklenili jesenski del prvenstva. FOTO: Damjan Žibert

Celjani na počitnice z lepo zmago v vetrovni Sežani
Kraševci v svoji (tokrat vetrovni) Sežani jeseni niso bili prav gostoljubni, saj sta tam slavila le Aluminij in Olimpija, zadnji poraz na stadionu Rajka Štolfe pa so doživeli konec avgusta. Toda tokrat so brez pomoči kaznovanih Rodrigueja Bongonguija in Dominika Mihaljevića le naleteli na premočnega tekmeca. Celjani, ki so bili brez "kartoniranih" Karla Plantaka in Jureta Travnerja, so s konkretnejšo in agresivnejšo igro že v prvem polčasu prišli do prednosti, ki je bila dovolj za deveto zmago, s katero so se vsaj začasno prebili na četrto mesto. Tabor ostaja osmi.

TEKMA

Uvod prvega polčasa je minil brez pravih priložnosti, Celjani pa so povedli iz prve prave. V 23. minuti je po kotu z desne strani Josip Ćalušić žogo podaljšal proti drugi vratnici, kjer je bil Dario Vizinger, ki je kljub ne najbolj posrečenemu strelu vendarle dosegel svoj 13. zadetek v sezoni za vodstvo z 1:0 in drugo mesto na lestvici strelcev. Le malce zatem je Rok Štraus s strelom malce izven kazenskega prostora zatresel prečko domačih vrat, v 28. minuti je s 13 metrov poskusil še Mitja Lotrič, a je žogo končala v naročju Ariana Renerja.

Božićeva 6. in 7. gol sezone
Zato pa so izbranci Dušana Kosića podvojili prednost v 43. minuti. Najprej je Lotrič povsem neoviran streljal z 20 metrov in zadel vratnico, odbito žogo pa je v prazno mrežo pospravil Ivan Božić. V 50. minuti so imeli prvo resnejšo priložnost na tekmi tudi Kraševci, po podaji z desne strani pa je z glavo pred vrati za malo zgrešil Lazar Milošev. Na drugi strani je malce pozneje od daleč sprožil Luka Kerin, a je žoga končala malo mimo vrat Tabora.

V 65. minuti so gosti potrdili zmago. Lotrič je odvzel žogo tekmecem, jo nato tik pred kazenskim prostorom oddal na svojo levo do Vizingerja, ta pa jo je vrnil pred vrata, kjer jo je Božić le še potisnil v mrežo za 3:0 in svoj sedmi gol sezone. Svojega osmega pa je v 89. minuti dosegel Lotrič, potem ko je po Vizingerjevi s 15 metrov učinkovito zaključil protinapad ob znova precej neodločnih in nezainteresiranih domačih branilcih.

Vesoljni potop Triglava v Kidričevem
Čeprav so igrali brez kaznovanega Ilije Martinovića, so igralci Aluminija brez posebnih težav odpravili Triglav. Ta je v prejšnjem krogu znova presenetil z zmago v Ljudskem vrtu, tokrat pa je ‒ še vedno brez Žana Kumra in suspendiranega kapetana ter prvega strelca Luke Majcna ‒ že po dobrih 20 minutah zaostajal z 0:3. Aluminij bo tako jesen končal najmanj na tretjem mestu, Triglav po 12. porazu na sedmem. Kidričani so hitro povedli, v sedmi minuti je namreč po dolgi podaji s 15 metrov zadel Mihael Klepač, ki je zadel šestič v sezoni. Potem ko je v 14. minuti na drugi strani nase opozoril David Tijanić z nevarnim strelom od daleč, pa so v 16. domači podvojili prednost.

TEKMA

Matic Vrbanec je lepo podal za hrbet gostujoče obrambe, kamor je stekel Nikola Leko in nato dosegel svoj osmi zadetek v sezoni. Devetega pa je vpisal že pet minut zatem, ko je v mrežo pospravil žogo, ki jo je odbil Jalen Arko po strelu Marcela Čermaka. V 39. minuti so gostitelji vodili že s 4:0, ko je po strelu Vrbanca žogo v lastno mrežo preusmeril Aleš Mertelj. Takoj zatem je prišel sam v kazenski prostor spet Klepač, a je slabo zaključil akcijo. V 51. minuti se je Klepač še drugič na tekmi vpisal med strelce, ko je iz bližine dosegel sedmi gol sezone. Enega manj je vpisal njegov soigralec Ante Živković, tega je prispeval v 56. minuti, ko je prav tako zadel iz bližine.

V 58. minuti se je moral na drugi strani izkazati Matija Kovačić po poskusu Filipa Jankovića, so pa Gorenjci zmanjšali zaostanek v 69. minuti, ko je Qendrim Hasanaj zadel s približno desetih metrov. Toda domači se še niso ustavili, v 84. minuti so že sedmič ugnali Arka, takrat je najprej streljal Klepač, odbito žogo pa je v gol pospravil David Flakus Bosilj. Isti igralec je v 87. minuti zapravil še eno veliko priložnost, ko je pred vrati zgrešil oziroma slabo zadel žogo. Bolje pa se je mladenič izkazal v 89. minuti, ko je iz prve unovčil podajo Dejana Petroviča z desne strani za končnih 8:1.

Izidi 20. kroga Prve lige Telekom Slovenije:

Olimpija ‒ Domžale 0:1 (0:0)

POSTAVI

Rudar Velenje ‒ Maribor 1:1 (1:1)

POSTAVI

Aluminij ‒ Triglav 8:1 (4:0)

POSTAVI

CB 24 Tabor Sežana ‒ Celje 0:4 (0:2)

POSTAVI

PARI

LESTVICA

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štajerc65
05. 12. 2019 11.33
+0
Kaj Milanič in Hadžić sta se trenerja?
ivan.z Doba
06. 12. 2019 14.21
+0
pomlad14
05. 12. 2019 11.22
+4
Sabotaza mb nogometa. ZahoniČ ne da obljubljene nagrade prepogoltnim nogometašem, ti pa se mascujejo z lenobo na igrišču in hkrati s stavnicami.
Basti0604
05. 12. 2019 11.05
+2
Zaj si bojo vijolice cez zimo odpocile,pol bojo pa rusli vse pred sabo:)
Thomasb
05. 12. 2019 10.52
+9
res ne vem,kaj vodstvo nk maribor še čaka,zahovIČ in milanIČ vodita vijolice v propad
Nimasmisla
05. 12. 2019 10.15
+8
al sta še milaNIČ in zahoNIČ še kar položajih al sta gotofa
mikpiki191
05. 12. 2019 09.08
+7
naši Mbjevci so ga biksnili,Olimpija še pa bolj
apodgra
05. 12. 2019 08.47
+5
Po nogometni slovenski ne/ stroki imamo kvaliteto in vrhunske igralce. Pozabijo pa povedati za drugo ali tretjo ligo . Da ne bo pomota ,se razume z istimi igralci .
bobiv
05. 12. 2019 08.42
+10
Milanič spokaj, če pa ga Zaho ne bo nagnal, pa naj Zaho spoka skupaj z njim! Zamenjal je dobre trenerje (Čačić, Jurčič, Šimundža), Milanič pa je zaščiten kot kočevski medved!
macek_garfield
05. 12. 2019 10.41
+10
zasciten je zato, ker uboga in kleceplazi pred gazdo zahotom, ki vodi vse niti v svojih rokah, trenerji, ki pa so razmisljali s svojo glavo, pa jih je gazda zaho nagnal, pa to
apodgra
05. 12. 2019 08.42
+9
Če je to sploh še nogometna igra, ki jo gledamo na naših nogometnih travnikih . Ni čudno ,da je vedno manj gledalcev na stadionih , kjer se preprosto ne splača na mrazu sedeti dve ali več ur in uživati v gledanju "nabijanja" ,ki se ji reče nogometna igra. Žalost od žalosti. Favorit tepejo ekipe , ki se komaj držijo nad vodo . Izgleda , da je nogometna igra samo en veliki biznis , vse drugo je en veliki blef.
Uporabnik1211614
04. 12. 2019 21.56
+4
Še kar ne bo menjave trenerja pri MB? Čudno! A Vijole še kar trpijo to?
macek_garfield
05. 12. 2019 10.41
+6
dokler ima gazda zaho eurcke za placevanje kazni, ki jih naberejo viole tako dolgo ga bodo podpirale, pa to
osnovna šola
04. 12. 2019 21.46
+1
Zanimiv je podatek o posesti žoge.
Dany75
04. 12. 2019 21.31
+7
Zalost od zalosti ... nic ne spravijo vec skup ... ocitno je enim denar prevec v glavo stopil....na igriscu pa ne znajo pokazat kako se igra za svoj klub ....in za denar ki ga dobijo ... niti pod razno si to sezono Mb ne zasluzi bit prvak,ker bi morali vse po vrsti premagovat z vsaj dvema goloma razlike .... vse ostalo so samo izgovori ...
gogi_
04. 12. 2019 21.00
+3
Ni krivec milanic in ne Zahovic,krivec je ruiz tavares,clovek ni za 5 ligo,zapravi vec zog kot
štajerc65
04. 12. 2019 20.24
+25
Albuminij pa pospravi Triglav, Maribor pa izgubi. To mi nekaj smrdi na stave oz. prodane tekme. Brez plač naslednje leto banda.
Le vkup uboga gmajna
04. 12. 2019 20.22
+25
Ja saj, če ni denarja v blagajni, bomo pa rezultat tekme priredili. Sramota za en NK Maribor, da se spustijo tako nizko.
Maister1
04. 12. 2019 20.18
+19
Dragi moji-ZAHO je reziser on pocasi in sigurno prazni blagajno.Cela zlahta oddaja stanovanja in dobi najemnino za celo leto.Je pa ena velika krivica ki se jim je zgodila RUDARJEV vratar nebi smel branit strel malega Zahota -je ati zalosten zopet bo treba visky spit-ha....ha
štajerc65
04. 12. 2019 20.17
+9
Zlatko kak stavim naslednji krog da ne grem v stečaj?
Fatanamoru
04. 12. 2019 19.57
+27
brcnite že enkrat tega ribiča Milaniča tja v Izolo naj gre ribe lovit ker za kaj drugega ni več sposoben....nasploh igra Maribora prepočasna in nekreativna da bi lahko konstantno računali na uspehe.....Milanič spelji se čimprej iz Maribora....sram naj te bo nesposobnež
Radte2nje
04. 12. 2019 20.02
+32