Prva liga Telekom Slovenije

Projektil Derviševića zlomil odpor Krškega, Štajerci v dežju odplesali na +2

Krško, 12. 05. 2018 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zadnji medsebojni obračun Krškega in Maribora v sezoni je bil negotov do zadnjih minut, državni prvaki pa so z goloma Amirja Derviševića in Luka Zahovića uspeli priti do pomembne zmage v boju za novo prvenstveno zvezdico (2:1).

Več videovsebin
  • Gol Amirja Derviševića na tekmi Krško - Maribor
    01:12
    Gol Amirja Derviševića na tekmi Krško - Maribor
  • Gol Luka Zahovića na tekmi Krško - Maribor
    01:03
    Gol Luka Zahovića na tekmi Krško - Maribor
  • Gol Josipa Balića na tekmi Krško - Maribor
    00:55
    Gol Josipa Balića na tekmi Krško - Maribor
  • Izjava Darka Milaniča po tekmi Krško - Maribor
    00:55
    Izjava Darka Milaniča po tekmi Krško - Maribor
  • Izjava Alena Šćulca po tekmi Krško - Maribor
    00:37
    Izjava Alena Šćulca po tekmi Krško - Maribor

Brez srednjega branilca Saše Ivkovića je moral mariborski strateg Darko Milanič sestaviti prvo postavo za gostovanje v Krškem, kjer je Izolčan na štajerski klopi naredil še tri spremembe prve postave: priložnost od prve minute so dobili Aleksander Rajčević (namesto Ivkovića), Dare Vršič, Blaž Vrhovec in Jan Mlakar. Krčani, ki so kot zadnji premagali državne prvake v prvenstvu, so se v boj podali tudi z dolgo časa prvim strelcem tekmovanja Miljanom Škrbićem, a brez morda najboljšega moža v spomladanskem delu prvenstva, napadalnega vezista Tonćija Mujana. Nevihte so se Krškemu do začetka obračuna izognile, zato je bila zelenica kljub nekaj dežnim kapljam dobro pripravljena.

Mariborčani od "ničle" s Krškim sredi marca ne poznajo poraza.
Mariborčani od "ničle" s Krškim sredi marca ne poznajo poraza. FOTO: Damjan Žibert

Prvič je bilo pred domačimi vrati vroče že v četrti minuti, ko je po predložku z levega boka in skoku Rajčevića žoga na oddaljenejši vratnici prišla do Luka Zahovića, ki je iz težkega položaja v padcu za las zgrešil vrata Marka Zalokarja. Odgovor zelenih je bil dve minuti kasneje pobeg Luka Volariča, ki pa v sredini ni uspel zaposliti Škrbića. Razen poskusa Vršiča z razdalje, ki ga je rutinirano ujel Zalokar, Mariborčani v prvih 15 minutah niso več pretili. Zalokar je bil na mestu tudi po akciji Vršiča, ki je v 19. minuti poslal ostro žogo pred domača vrata, kjer je bil prekratek Zahović.

Handanović pospremil Škrbićev strel mimo svojih vrat
Škrbić se je po skoraj točno pol ure igre znašel v lepi priložnosti po predložku z desnega boka, a se zelo slabo odzval in meril daleč mimo vrat Jasmina Handanovića. Mariborčani so po krajšem pritisku, ki so ga vzpostavili med 18. in 22. minuto, povsem popustili in v priložnosti niso prihajali. Do tedaj največja priložnost na tekmi se je v 37. minuti nenadoma ponudila Škrbiću, ki je po izgubljeni žogi gostov na sredini igrišča začel prodor, ki ga je 16 metrov od gola končal s preigravanjem Marka Šulerja in strelom po tleh, s katerim je po tleh za nekaj centimetrov zgrešil oddaljenejšo vratnico Handanovića.

Branilec Maribora Marko Šuler je po enem od dvobojev obležal na zelenici.
Branilec Maribora Marko Šuler je po enem od dvobojev obležal na zelenici. FOTO: Damjan Žibert

Nemudoma je na drugi strani zapretil Hotić, čigar poskus s podobne razdalje pa je bil previsok za kaj drugega kot golavt. Pobuda Maribora se kljub nekaterim poskusom do konca prvih 45 minut ni pretopila v še kakšno priložnost, ki so bile v prvem polčasu zares redke. Prosti strel Volariča v zadnjih sekundah polčasa je Handanović zanesljivo ujel. Mariborčani so veliko bolje začeli drugi polčas, Vrhovec je po predložku s strani silovito udaril z volejem, na pravem mestu pa je bil spet Zalokar.

Maribor nizal napade
Domači vratar je ustavil tudi atraktiven poskus Mlakarja s peto, potem ko so vijolični izpeljali dolgo akcijo in je ljubljanski napadalec poskušal preusmeriti podajo s strani. Škrbić je na drugi strani uspel iztrgati žogo Šulerju in kreniti proti Handanoviću, a ga je kljub uspešnemu preigravanju med nogama Rajčevića slednji ujel in Srbu preprečil strel. Zahović je bil po podaji v globino Martina Milca že naslednjo minuto za las prekratek, da bi v padcu zagrozil razpoloženemu Zalokarju. Domači čuvaj mreže se je izkazal že v naslednjem napadu, ko je Mlakar odložil žogo Mitji Vilerju, njegov strel pa je zadel Zahovića in okroglo umetno usnje je nato končalo v rokah Zalokarja.

Amir Dervišević in soigralci slavijo po golu Ljubljančana za 1:0.
Amir Dervišević in soigralci slavijo po golu Ljubljančana za 1:0. FOTO: Damjan Žibert

Viler je v 59. minuti še enkrat poskusil, tokrat pa je žoga poletela prek vrat Zalokarja. Še veliko bolj nevarno bi moralo biti tik pred iztekom prve ure igre, ko je Zahovića, ki je ostal sam pred Zalokarjem, ustavil Klemen Šturm. Mariborski nalet je s prvo menjavo, Marka Jakolića je zamenjal z Geraldom Diyokejem, želel ustaviti tudi domači strateg Alen Šćulac. Toda Zalokar je bil še vedno zelo zaposlen, v 62. minuti je pravočasno zaprl Vršiča in nekdanjemu reprezentantu preprečil strel. Prav Vršič je bil tisti, ki ga je kot prvega že čez nekaj minut iz igre potegnil Milanič, na zelenico pa je pritekel kapetan Marcos Tavares.

Izjemni Zalokar kos (skoraj) vsem izzivom
Zalokar je bil v 68. minuti kos tudi poskusu Vrhovca z razdalje, ki ga je zanesljivo ujel, Krčani pa so nato opravili dvojno menjavo: Tomaž Zakrajšek je prepustil svoje mesto posojenemu članu ljubljanske Olimpije Leu Ejupu, v igro pa je prišel tudi Luka Vekić namesto načetega Esterja Soklerja. Nevarno je s prostim strelom v 71. minuti poskušal zadeti Amir Dervišević, spet pa večjih težav ni imel Zalokar. Milanič je za zadnjih 15 minut v ogenj poslal še Jasmina Mešanovića (namesto Vrhovca) in s tem napovedal popolno ofenzivo. Prav Mešanović je bil tisti, ki se mu je v nadaljevanju ponudila največja priložnost, z desne strani je znotraj kazenskega prostora sprejel podajo in meril na bližnjo vratnico, kjer je bil priseben kdo drug kot Zalokar.

Rezervist Diyoke si je v 80. minuti privoščil veliko napako na polovici Maribora, ko mu je žogo vzel Dervišević, Diyokeju pa je sodnik Dejan Balažič v protinapadu nato precej strogo dosodil prekršek. Ravno Dervišević si je žogo na okoli 25 metrih od gola domačih namestil za strel in jo perfektno poslal pod prečko tokrat nemočnega Zalokarja, ki mu na črti vrat ni uspel pomagati niti kapetan Šturm. Po tem, ko so Krčani neuspešno zahtevali igro z roko v kazenskem prostoru gostov (Šturm je zadel Vilerja), sta Tavares in Zahović dokončala delo: po novi napaki Diyokeja je kapetan z zadnjimi močmi podal na oddaljenejšo vratnico, kjer se je mladi napadalec z žogo zapeljal prek črte. V zadnjih minutah se je nad stadionom razbesnela nevihta, toda gostujoči navijači se za to niso zmenili in zadnje minute pospremili brez majic. Maribor na vrhu lestvice s tekmo več pred Olimpijo spet vodi za dve točki.

Prva liga Telekom Slovenije, 33. krog:

Krško ‒ Maribor 1:2 (0:0)
Balić 90.; Dervišević 81., Zahović 88.

Postavi:

Krško: Zalokar; Jakolić (od 61. Diyoke), Zakrajšek (od 69. Ejup), Krajcer, Šturm, Kulinitš, Balić, Kovačič, Sokler (od 69. Vekić), Škrbić, Volarič. Na klopi: Frelih; Vidović, Mirt, Hing-Glover.

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Šuler, Viler, Vrhovec (od 73. Mešanović), Dervišević, Vršič (od 64. Tavares), Hotić; Mlakar (od 82. Kramarič), Zahović. Na klopi: Cotman; Uskoković, Pihler, Ahmedi.

PLTS 12. in 13. maj
PLTS 12. in 13. maj FOTO:

KOMENTARJI (232)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

degenos
13. 05. 2018 08.41
-4
stožice ….največji stadion ...to je zakon pa če je prazen !! ane
cpero
13. 05. 2018 08.29
+5
Ti uporabnik degenos kaj je slabo za derbi maribor ina razprodan stadion ze 10 dni pred tekmo ,kaj vam tu ni jasno,stajerska zivi za fuzbal in to ne morete obrnit vi mocvirniki lahko navijate edino za hokejiste al pa za kosarkarje pa se to vam polzi iz rok,fuzbal je dona v mariboru in tako bo se napre,edino mi je zal stozic ki samevajo na tribunah ,
degenos
13. 05. 2018 08.41
-4
pa ka maš ti od tega …..a te baron alko plača !!????
apodgra
13. 05. 2018 09.46
-3
Štajerska živi za nogomet. Deset tisoč gledalcev ni Štajerska . Ne vem kaj imamo mi Štajerci od teh amaterskih tekem . Ko pa lahko spremljamo tekme po igriščih Evrope , ki so vredne gledanja in so prava atrakcija proti našim ,ki so eno samo mučenje usnja . Jaz od naših tekem ne živim in nima od njih kaj pričakovati. Včasih jih bežno spremljam samo iz radovednosti ,da se prepričam , kaj se bo iz tega bednega nogometa izcimilo.
Domzek
16. 05. 2018 18.15
Te pa ti niti iz radovednosti ni treba več glejat.. Gledaj ti samo tvojo evropo
starcov
13. 05. 2018 08.20
-1
pobegnil na plus 2 pa kaj ste novinarji bolani a ne veste da ima mb tekmo vec
DirtySanchez
13. 05. 2018 08.07
+3
Maribor se trudi že celo pomlad in na koncu bo nagrajen za to.
degenos
13. 05. 2018 08.13
-4
trudi ….!!!! heheheeeeh pa nej vzame tisto kanto ...sej druzga pa tko ne dobijo
degenos
13. 05. 2018 07.43
-4
žalost …..slabo za derbi .neka olimpija vas bo nabila
degenos
13. 05. 2018 07.21
-6
uff…..dons pa Domžale igrajo .to bo za gledat !!
Kollerik
13. 05. 2018 07.41
+1
degenos
13. 05. 2018 07.20
-5
pet napadalcev tekalo po igrišču pa nobenga efekta ...šele na koncu nekaj skp spackal toteki !! to ni za za civilizacijo evropsko
degenos
13. 05. 2018 07.18
-6
zdej pa spet pišejo o nekem golu enega trotka včeri kot da takih golov še ni blo v evropi ???!! hmhmhmhmhm
degenos
13. 05. 2018 07.16
-6
trotki so se tok matral z eno vasjo imenovano krško ….en trotk pa napiso krka !
macro
12. 05. 2018 22.26
+7
Je pa danes dal kar štiri napadalce not. To pa že dolgo nisem videl. Uvertura.
zztop5
12. 05. 2018 22.25
+1
Projektil ????? Da gorje kakšen začetek naslova!!
degenos
12. 05. 2018 22.04
-16
trotki slabo je blo .. v soboto bo še težje !!!!
degenos
12. 05. 2018 21.46
-14
olimpija !! hehehe Ankaran
bohinj je zakon
12. 05. 2018 21.42
-8
Maribor zmagal? ja............toda.........kdor se zadnji smeji...............
degenos
12. 05. 2018 21.29
-14
Dami27
12. 05. 2018 21.42
+16
degenos spremljaj raje eurosong, tja bolj pašeš
degenos
12. 05. 2018 21.45
-14
Veliki82
12. 05. 2018 21.20
+12
NI PREDAJE ........😀😀😀
MacekMuri75B
12. 05. 2018 21.04
-13
Ponovno odločnost v zadnjih minutah odločila. Na koncu bo derbi odločil prvaka te sezone. Bo pa Olimpija v boljšem položaju, saj ne bo potrebovala zmage.
macro
12. 05. 2018 21.13
+11
degenos
12. 05. 2018 21.28
-11
macro
14. 05. 2018 16.40
šmajser1
12. 05. 2018 20.46
+8
Je pa bil izreden gol Dervisevica! Se je odkupo za celotno slabo odigrano tekmo(ogromno netocnih podaj in nic agresivnosti)...mam obcutek, da pa imamo napadalce v formi, vsaj nekaj. MARIBKR SAMPION
degenos
12. 05. 2018 20.49
-9
ti model si bi živčen med polčasom ..ane hehehehe . SI PLAČAN ZA TO ??
degenos
12. 05. 2018 20.50
-11
ah slabo za popotnico derbija v njivi ljudski!!
mi30
12. 05. 2018 21.01
+2
upam da so res v formi ampak me je vedno strah gledat tekme ker se v naši ligi hitro vse obrne meni pa nič jasno kak to :)
degenos
12. 05. 2018 20.24
-16
macro
12. 05. 2018 20.22
+13
Lahko se mi tu prerekamo, na tekmi provociramo. Samo po tekmi še vedno skup spijemo pivo. Tega on ne razume. Bo pa v kratkem.
HouseBeatz
12. 05. 2018 20.49
+5
macro
12. 05. 2018 20.52
+7