Prva liga Telekom Slovenije

Olimpija in Maribor brez milosti: Rudar in Triglav 'slišala' petardo

Kranj, 02. 09. 2018 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.J./STA/T.Š.
Komentarji
52

Mariborski nogometaši tudi po sedmem krogu državnega prvenstva ostajajo brez poraza. Aktualni slovenski podprvaki so na gostovanju v Kranju pri Triglavu visoko slavili s 5:1 in potrdili prvo mesto na razpredelnici. Zelo razpoloženi so bili tudi prvaki iz Ljubljane, ki so v Stožicah prepričljivo ugnali Rudar (5:0).

Darko Milanič
Darko Milanič FOTO: Damjan Žibert
Maribor je v gorenjski prestolnici dosegel peto zmago in se utrdil na prvem mestu prvenstvene lestvice. Pred zmagoslavjem v Kranju je zanesljivo ukanil še velenjski Rudar, Aluminij, Gorico in Olimpijo ter igral neodločeno z Muro in Celjem. Kranjska zasedba ostaja v spodnjem delu prvenstvene lestvice, s šestimi zbranimi točkami je na osmem mestu v 10-članski ligi. Mariborčani so takoj zagospodarili na igrišču in že iz svoje prve priložnosti povedli z 1:0.
V letošnjem prvenstvu še neporaženi Štajerci so uspešnejši na gostovanjih, na katerih za zdaj še niso oddali točke. Tudi po četrti tekmi sezone ni drugače. Gostovanje v Kranju so končali še s tretjo "petardo" v sezoni.
V sedmi minuti so izpeljali kombinirano akcijo, vodilni gol pa je dosegel Jan Mlakar. Triglavani so že v naslednji minuti izpeljali obetavno akcijo, po lepi podaji Dicksona Afoakwe se je v sijajni priložnosti znašel Luka Majcen, a je s petih metrov streljal visoko prek vrat. Izbranci gostujočega trenerja Darka Milanića so tudi v nadaljevanju imeli niti igre v svojih nogah. V 16. minuti so znova zagrozili, po lepem predložku Mitje Vilerja je Jasmin Mešanović zadel vratnico. Napadalec iz BiH se je v 28. minuti znova znašel v lepi priložnosti, obrambna vrsta Kranjčanov pa je v zadnjem hipu blokirala njegov strel.

Amir Dervišević je podal za drugi mariborski gol.
Amir Dervišević je podal za drugi mariborski gol. FOTO: Damjan Žibert
Le tri minute kasneje so Mariborčani povišali vodstvo, po prostem strelu z desne strani je bil v domačem kazenskem prostoru najvišji Blaž Vrhovec in po strelu z glavo zadel za 2:0. V 34. minuti so zagrozili tudi Kranjčani, žoga pa je po strelu Majcna z roba kazenskega prostora zadela okvir vrat. Mariborčani v drugi polovici tekme niso popustili niti za ped, že v drugi minuti nadaljevanja pa je Dino Hotić po pravem "evrogolu" ter po izjemno natančnem in močnem strelu s 23 metrov povišal na 3:0. V 56. minuti so Mariborčani znova "pičili" prek Luka Zahovića, ki je lepo spodkopal žogo prek domačega vratarja Darjana Curanovića in povišal na 4:0. Le dve minuti kasneje se je v lepi priložnosti znašel Mešanović, a je bil pri zaključnem strelu premalo zbran, prav tako Mlakar v 62. minuti. Gostitelji so v 70. minuti vendarle dosegli gol, po močnem strelu z roba kazenskega prostora je na 1:4 znižal "rezervist" David Tijanić. V končnici tekme so imeli nogometaši iz štajerske prestolnice imeli še nekaj priložnosti: v 77. minuti je Viler zadel vratnico, v sodnikovem podaljšku pa je Zahović dosegel svoj drugi gol na tekmi za končno zmago s 5:1.
 

Gorica se je vrnila po zaostanku z 0:2
Nogometaši Mure so v prvenstvenih obračunih do zdaj le enkrat zmagali v Novi Gorici, tokrat so bili na dobri poti, da to storijo drugič. Skoraj tri četrtine tekme so držali ugoden rezultat, vodili tudi z 2:0, a v zadnjem delu dvakrat zamudili v obrambi, dvakrat sta bila za njih usodna predložka z desne strani in visoka skoka goriških nogometašev. Ti bi na koncu celo lahko prišli do polnega izkupička, toda Andrej Kotnik vso tekmo ni bil pri strelu, zapravil je tudi zadnjo priložnost na tekmi, čeprav je tudi on dobil skakalni dvoboj s svojim čuvajem. Tekma se je začela z ofenzivo gostiteljev, ki so v peti minuti prišli do prve priložnosti, Andrija Filipović je v kazenskem prostoru storil vse tako, kot napadalec, ki je s hrbtom obrnjen proti vratarju, mora, toda streljal visoko čez gol. Sobočani pa so domače hitro umirili, saj so z nekaj sreče v deveti minuti povedli. Alen Kozar se je od daleč odločil za strel, žoga je na poti do gola zadela Mattea Tomička in presenetila Grega Sorčana. V 17. minuti se je po kotu Kotniku ponudila priložnost za izenačenje, na drugi vratnici je ostal neoviran, vendar je streljal čez gol.

Miran Srebrnič
Miran Srebrnič FOTO: Damjan Žibert

V 21. minuti je imel Sorčan spet veliko dela, ko je od daleč poskušal s strelom Luka Bobičanec, podoben položaj kot pri prijetem golu pa je domači vratar tokrat rešil v svojo korist. V protinapadu bi lahko bil zato tudi nagrajen, toda Kotnik je bil po preigravanju na levi strani kazenskega prostora pri strelu spet nenatančen. Priložnosti za izenačenje sta imela do konca prvega dela še Uroš Celcer in Rok Grudina, še ena se je ponudila tudi Kotniku, toda mreža je ostala nedotaknjena. V 58. minuti Grudina ni izkoristil lepe podaje Celcerja, pet minut pozneje je sledila kazen. Po številnih poskusih Prekmurcev od daleč je bilo le vprašanje časa, kdaj bo moral Sorčan spet po žogo v mrežo, to se je zgodilo v 63. minuti, ko je bil s približno 20 metrov natančen Žan Karničnik. Glede na potek dogodkov je bilo na stadionu malo tistih, ki so verjeli, da bi domači še lahko vstali od mrtvih, a zgodilo se je ravno to. V 73. minuti je Filipović izkoristil natančno podajo Janija Curka z leve strani, nato pa je bil z glavo natančen še Žiga Lipušček, ki je postavil končni izid.

Tudi v Stožicah odjeknila petarda
Olimpija je odigrala zadnjo tekmo pod vodstvom začasnega trenerja Safeta Hadžića, ki se je od ljubljanske klopi poslovil z zmago. V ponedeljek bo moštvo prevzel Zoran Barišić. Zmaji, ki so se v četrtek v Trnavi poslovili od evropskih tekmovanj, so odigrali tudi prvo tekmo brez Issaha Abassa, na njegovem mestu pa je zaigral Jucie Lupeta. Prišlek iz Celja je bil v prvem polčasu najboljši posameznik domače zasedbe, izkazal se je s podajo za prvi gol in atraktivnim golom s škarjicami za 2:0, tekmo pa je končal v 44. minuti zaradi poškodbe kolena, ki jo je utrpel nekaj minut prej po dvoboju z Ivanom Vasiljevićem, ko je portugalski napadalec končal v betonskem zidu ob robu igrišča. Olimpija je hitro zagospodarila na domači zelenici, pritisk je obrodil sadove v 16. minuti, ko je z leve strani podal Asmir Suljić, v kazenskem prostoru je bil ob enem od velenjskih branilcev prvi pri žogi Jucie Lupeta, podaljšal do Andresa Vombergarja, napadalec Olimpije pa je žogo neoviran poslal v gol.

Joaquim Lupeta je ob debiju v Stožicah dosegel prekrasen gol s strelom preko glave, a tekmo zaradi poškodbe končal predčasno.
Joaquim Lupeta je ob debiju v Stožicah dosegel prekrasen gol s strelom preko glave, a tekmo zaradi poškodbe končal predčasno. FOTO: NK Olimpija Ljubljana

Pet minut kasneje je lepo priložnost Rudarja zapravil Anže Pišek, ki je po žogi udaril z roba kazenskega prostora, meril pa mimo gola. V 23. minuti je novo priložnost domačih imel Lupeta, njegov strel z glavo je šel preveč po sredini, Matej Radan ni imel veliko dela. V 35. minuti je za potezo tekmo poskrbel Lupeta, ki je v kazenskem prostoru prejel žogo po podaji Roka Kronavetra, okroglo usnje si je ob dveh branilcih nastavil in s škarjicami premagal Radana. Novi napadalec Olimpije je v 44. minuti moral zapustiti igrišče, po tem ko je nekaj minut pred po dvoboju z Ivanom Vasiljevićem pristal v betonski ograji ob robu igrišča. V sodniškem dodatku prvega polčasa je s prostega strela z roba kazenskega prostora prečko stresel Kronaveter.

Olimpija je na uvodu drugega polčasa nadaljevala z napadalno igro, v 54. minuti pa dosegla že tretji gol. V vlogi podajalca s prostega strela je bil Kronaveter, skok v kazenskem prostoru je dobil Vitalijs Maksimenko in dosegel svoj prvi gol v dresu državnih in pokalnih prvakov. Težave Velenja so v 61. minuti postale še večje, saj je debitant v PLTS Cene Kitek zaradi prekrška nad Vombergarjem dobil direkten rdeči karton. Četrti gol domačih je v 63. minuti preprečil Radan, ki se je izkazal s parado po strelu Stefana Savića. V 74. minuti je atraktivno poskusil Kronaveter, gostujoča obramba je pravočasno razčistila nevarnost. V 85. minuti se je na levi strani kazenskega prostora Velenja znašel rezervist Matic Črnic in v gol pospravil podajo Suljića. Dve minuti kasneje je Damjan Trifković v svojem kazenskem prostoru igral z roko, Kronaveter je imel z bele točke priložnost za gol, a je enajstmetrovko zapravil. Kar Kronavetru ni uspelo v 87. minuti, je uspelo Črnicu v 90. minuti. Znova se je pod podajo podpisal Suljić, Črnic je neoviran brez težav dosegel svoj drugi gol na tekmi.

Izidi:
Triglav - Maribor 1:5 (0:2)
Tijanić 70.; Mlakar 7., Vrhovec 31., Hotić 47., Zahović 56., 91.

Gorica - Mura 2:2 (0:1)
Filipović 74., Lipušček 83.; Kozar 9., Karničnik 66.

Olimpija - Rudar 5:0 (2:0)
Vombergar 16., Lupeta 35., Maksimenko 54., Črnic 85., 90.
RK: Kitek 61./Rudar 
Kronaveter je v 87. minuti zastreljal enajstmetrovko.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aki10
03. 09. 2018 09.26
+6
Hvala Sajo za vse! Zdaj pa Barišić prihaja v idealnem momentu. Imel bo 14 dni časa, da se spozna z ekipo, ki jo je praktično spoznal na zadnjih 3 tekmah, kar je odlična poteza, da si je najprej ogledal tekme, sedaj bo pa prevzel ekipo v roke. Verjamem, da bo uspešen, gre za klasično nemško mentaliteto trenerja: delo, red in disciplina.. to potrebujemo! OLIMPIJA!!
RedRooster
03. 09. 2018 09.23
+5
To, kar je Olimpija prikazala v zadnjih minutah za mene ni profesionalno! Posebej penal in igračkanje pred golom Rudarja, ko je nasprotnik že premagan se zapravljajo priložnosti na meji poniževanja! Prave ekipe igrajo resno do konca, mogoče bi se vsaj Kronaveter zresnil in nabil penal kot se spodobi, ne pa izigravat Panenko proti moštvu z napol amaterji! Sicer pa lepa zmaga, tudi Mariboru čestitke za petardo, ki je kar stalnica letos...
istrajenaša123
03. 09. 2018 09.16
+2
kasn gol lupete svaka cast... upam da ni kej hujsega z njim.
tekač
03. 09. 2018 08.49
+5
Lupeta bo prodan še pred koncem sezone 2018/2019. Po sezoni pa sigurno če bo tako igral. Za prodajo pa so še Kapun in Vomberger (v kolikor jih bodo pustili igrati-potencial je). Mandarič ne naredi nič da bi jih zavaroval z odškodninsko klavzulo. Tako gre ves denar lastniku. Zgodba se ponavlja.
degenos
02. 09. 2018 22.34
+0
lupeta car …..!! take rabimo
degenos
02. 09. 2018 22.29
-14
kaj trotki še žalujete ….olimpija !!!
Nevzdrzni
02. 09. 2018 22.52
+13
Optimisty
02. 09. 2018 22.12
+7
Lepa igra fantje hvala safet za tvojo lepo vodenje ekipe.. Kronaveter pa kaj naj rečem tako zapravljati enajstmetrovke je res smešno. Prepusti komu drugemu to zadolžitev.... Rudar je danes totalno razpadel in videli smo kaj pomeni začeti tekmo z dvema res dobrima napadalcema.. Abas hvala ker si šel ampak s tabo igra spredaj ni stekla... Hvala za vse gole in trud... Salalalalala olimpijaaaaa
Nevzdrzni
02. 09. 2018 22.07
-6
Bravo sampioni!!!!!!
Mariborrrrrrrrr
02. 09. 2018 21.50
+1
Bravo samo tak naprej pubeci
Optimisty
02. 09. 2018 20.54
+29
Evo kaj se zgodi ko olimpija da v enajsterico dva klasična napadalca... Takoj daš dva gola. Kok časa smo rabil to postekat... Jaooooo, čestitke mbju za lepo zmago...in lepa tekma tudi Mure in Gorice... Lp
šmajser1
02. 09. 2018 22.07
+10
Hvala optimist.... Samo zgleda da so ene ekipe letos res slabe, ali pa mi vijolični in zeleni tako dobri! Mislim,da je nekaj vmes..
Malopezde14
02. 09. 2018 22.12
+7
res je čudno lani četrto uvršcena ekipa trenutno zadnja
CastrumFF
02. 09. 2018 20.47
+7
Ampak RES! Premagat Triglav ni kar tako!! Svaka cast!
Optimisty
02. 09. 2018 20.58
+15
Mislim da v slovenski ligi ni slabe ekipe. Vsaka ekipa lahko preseneti..
Norbert
02. 09. 2018 20.24
+0
Gledam tekmo močvirnikov.. Sem kaj zamudil, spregledal al zakaj igrajo pred praznimi tribunami??? Se mi zdi da je igralcev več kot gledalcev...
Malopezde14
02. 09. 2018 22.12
+1
buenos1
03. 09. 2018 07.40
+10
Thomasb
02. 09. 2018 20.11
+3
kdaj bodo nehali naslavljati z podprvaki večne šampione
gogi_
02. 09. 2018 20.13
+6
degenos
02. 09. 2018 19.57
-14
mene nič ne boli ….jst uživam kadar sm na prektrojanski strani .hehehe
bralec.xy
02. 09. 2018 20.38
+4
Ata_Smrk
02. 09. 2018 19.51
+19
najram
02. 09. 2018 19.27
+13
bravo vijolice....že spet pa tu gor komentira nekdo z hudimi bolečinami
Matjaž Poto?nik 1
02. 09. 2018 19.38
+12
.....nima bolečin-neumnost ne boli......pa pozdraviti se je tudi ne da......buahahahahahhahaahaa.....pač si je bogi bogi in tu se ne da pomagat.....
degenos
02. 09. 2018 19.58
-32
v81e92
02. 09. 2018 20.11
+14
Dami27
02. 09. 2018 22.08
+11
Tukaj se vidi kakšen bolnik si. Iz smrti človeka se norca delaš.
degenos
02. 09. 2018 19.11
-31
hehehe ...... tri petarde proti najslabšim !!! hehehe
murate
02. 09. 2018 19.38
+15
PRVENSTVO SE DOBI ALI IZGUBI Z TOČKAMI,in nikjer ne piše od kje so
degenos
02. 09. 2018 19.56
-19
Norbert
02. 09. 2018 20.07
+13
be*bo - 7 kol in 4 petarde! Kaj tebi be*bec ni jasno???
degenos
02. 09. 2018 22.31
-4
in kaj je zdej ste blizu reala ??? heheheheh
mejacrnikal
02. 09. 2018 19.11
+16
kasn gol Hote omg
degenos
02. 09. 2018 19.04
-23
olimpija!! je tut sesula triglav in to 4: 0
Viejo cabron
02. 09. 2018 19.07
+20
degenos
02. 09. 2018 19.10
-29
Dami27
02. 09. 2018 22.11
+11
Sram je lahko 24ur da pustijo takšne komentarje.
Malopezde14
02. 09. 2018 22.15
+10
Mungos2
03. 09. 2018 07.41
+2
oježeš
02. 09. 2018 18.42
-14
Saj, če bi jih pa Triglav porazil, potem bi bilo najbolje zapreti štacuno!