Prva liga Telekom Slovenije

Barišić: Mandarić rad menja trenerje? Vedno imam pripravljen kovček

Ljubljana, 04. 09. 2018 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.V./M.J./STA
Komentarji
55

Avstrijski strokovnjak hrvaškega rodu Zoran Barišić je tudi uradno postal novi trener zmajev, s katerimi je podpisal triletno pogodbo. Na tem položaju je zamenjal že večkrat uspešnega in med navijači zelo priljubljenega 'dežurnega gasilca' Safeta Hadžića. "Prišel sem zmagovati," je med drugim na predstavitveni novinarski konferenci dejal Barišić.

Več videovsebin
  • Zoran Barišić prvič pred slovenskimi novinarji kot trener Olimpije
    00:41
    Zoran Barišić prvič pred slovenskimi novinarji kot trener Olimpije
  • Nov trenerski štab pri Olimpiji
    01:15
    Nov trenerski štab pri Olimpiji
  • Iz 24UR: Atletico Madrid odkrito o Janu Oblaku, Olimpija (spet) predstavila novega trenerja
    02:41
    Iz 24UR: Atletico Madrid odkrito o Janu Oblaku, Olimpija (spet) predstavila novega trenerja

Ljubljančani po dveh prepričljivih prvenstvenih zmagah z Domžalami in velenjskim Rudarjem ter remijem na povratnem obračunu zadnjega kroga kvalifikacij za Ligo Evropa proti Spartaku iz Trnave (1:1) začenjajo tako rekoč z ničle. Po kratki, a zelo uspešni trenerski epizodi pri navijačih zeleno-belih izredno priljubljenega Safeta Hadžića, je prišel čas za novo trenersko ime na klopi aktualnih slovenskih državnih in pokalnih prvakov. Odslej bo zelo odgovorno, a hkrati nepredvidljivo 'avanturo' začel avstrijski nogometni strokovnjak hrvaškega rodu Zoran Barišić, ki je svoje najlepše igralske in trenerske trenutke doživel pri slovitem dunajskem Rapidu.

Ponudba Olimpije najkonkretnejša

Zoran Barišić je z Olimpijo podpisal triletno pogodbo.
Zoran Barišić je z Olimpijo podpisal triletno pogodbo. FOTO: NK Olimpija Ljubljana, SPS/NK Olimpija Ljubljana
"Pred uvodnimi pogovori s predsednikom Milanom Mandarićem sem imel kar nekaj ponudb iz tujine, a me niti ena od teh ni tako prepričala, da bi odbil klic iz Ljubljane. Všeč mi je bila vizija in pogled našega predsednika na razvoj kluba, zato sem brez pretiranega razmisleka sprejel predsednikovo ponudbo, da se mu pridružim v Olimpiji," je pred zbranimi novinarji v središču prestolnice uvodoma dejal novi strateg zeleno-belih, ki ima z aktualnimi državnimi in pokalnimi prvaki velike načrte. "Olimpija je brez dvoma velik klub, ki v tem trenutku zaostaja za svojim večnim rivalom Mariborom. Prišel sem zmagovati, drugo me ne zanima. Drži, da so vijoličasti pred nami, a sezona bo še dolga in nepredvidljiva. Imamo dobro ekipo, ki želi napredovati, videl sem veliko mladih, nadarjenih nogometašev, kar je tudi sicer trend v PLTS. Toda kaj več o sami kakovosti državnega prvenstva v tem trenutku ne bi mogel povedati," se zahtevnosti položaja, v katerem se je znašel, zaveda 48-letni strokovnjak. 

Pomočnika Grubor in Topal
Pri delu mu bosta v vlogi najtesnejših sodelavcev pomagala znanec s slovenskih nogometnih zelenic Slobodan Grubor (v lanski sezoni trener Aluminija iz Kidričevega) in Murat Topal. Trener vratarjev bo Dino Šeremet, kondicijski trener pa Matic Lukman.
Zoran Barišić je po Marijanu Pušniku, Marku Nikoliću, Rodolfu Vanoliju, Luki Elsnerju, Safetu Hadžiću, Igorju Bišćanu, Iliji Stolici in Aleksandru Linti deveti trener, ki bo od prihoda predsednika Milana Mandarića leta 2015 sedel na klop zmajev.

 "Gruborja in Topala poznam že dolgo časa, zaupam jima, zato ni bilo nikakršnega dvoma o tem, kdo mi bo pomagal pri delu v Olimpiji. Le s pravim ekipnim duhom nam lahko uspejo velike stvari. Komaj čakam, da se spoznam z nogometaši. V naslednjih štirih dneh se bomo pripravljali v Kranjski Gori, kjer bomo imeli potreben mir za medsebojno spoznavanje tako v človeškem kot tudi tehnično-taktičnem smislu. Čaka nas veliko dela," je poudaril Barišić, ki je z zeleno-belimi podpisal triletno pogodbo.

Komunikativen tip trenerja
V svojem delu prisega na pristno komunikacijo z varovanci: "Takšen sem od svojih trenerskih začetkov, zato ne vidim razloga, da bi karkoli spreminjal. Pripravljen sem poslušati vsakogar, ki ima kakršnekoli težave, tudi če so zasebne narave. Upam, da bom v najkrajšem možnem času uspel spoznati vse fante. Veselim se dela z njimi," je še dejal Zoran Barišić. Novi trener NK Olimpije pravi, da je zagovornik napadalnega nogometa, da od igralcev zahteva spoštovanje in disciplino ter da ima Olimpija še precej prostora za napredek. "Nogomet se igra zaradi gledalcev in njih moramo prepričati, da bodo z veseljem prišli na stadion," je na predstavitvi poudaril Barišić. "Ogledal sem si nekaj tekem Olimpije. Všeč mi je, da ekipa igra napadalni nogomet, saj sem tudi jaz predstavnik takšne igre. Se pravi, da od svojih igralcev vedno zahtevam nadzor nad žogo in tekmecem, poudarjam kreativnost v igri in želim igrati nogomet, ki je gledalcem všeč. Opazil sem, da ima ekipa še precej prostora za napredek. To so detajli, na katerih bomo delali na treningih," dodaja Barišić. "Čeprav s predsednikom Mandarićem še nisem govoril o konkretnih ciljih, je to zagotovo prvo mesto v državnem prvenstvu in finale pokala, predvsem pa vrniti gledalce na stadion. Nogomet se igra zaradi njih," meni Barišić, ki se ni mogel izogniti vprašanjema novinarjev o največjem tekmecu Mariboru in dejstvu, da predsednik Mandarić zelo rad menja trenerje.

Zoran Barišić, Slobodan Grubor in Murat Topal
Zoran Barišić, Slobodan Grubor in Murat Topal FOTO: Damjan Žibert
"Maribor ima dobro, uigrano ekipo, ki že vrsto let igra skupaj. Samo poglejte, kolikokrat je igral v ligi prvakov. Se pravi, da ima kontinuiteto rezultatov. A jaz sem tu zaradi Olimpije, ukvarjal sem bom le z njo in naredil vse, da v Sloveniji pustim svoj pečat. Zavedam pa se, da smo trenerji odvisno od rezultatov in da lahko ob slabem startu hitro ostanem brez dela," je dejal Barišić. Na Dunaju rojeni Barišić je svojo nogometno znanje, tako igralsko kot tudi trenersko, razvijal v avstrijski ligi. Igral je za Wiener Sport Club, Favoritner AC, Admira Wacker iz Mödlinga in Rapid.
Kariero igralca je končal 2005, štiri leta pozneje pa se je kot trener vrnil na klop Rapida. Pod njegovim vodstvom so zeleno-beli z Dunaja domače prvenstvo trikrat končali na drugem mestu, v sezoni 2013-14 pa so nastopili v skupinskem delu Lige Evropa, dve leti kasneje pa so prišli celo v izločilne boje tega tekmovanja.

Največje uspehe je dosegel prav s slednjim; dvakrat je bil avstrijski prvak, kot vezni igralec pa na 55 tekmah prispeval enajst zadetkov. Naslov državnega prvaka v Avstriji je nato osvojil še trikrat z Linzom. Kariero igralca je končal 2005, štiri leta pozneje pa se je kot trener vrnil na klop Rapida. Pod njegovim vodstvom so zeleno-beli z Dunaja domače prvenstvo trikrat končali na drugem mestu, v sezoni 2013-14 pa so nastopili v skupinskem delu evropske lige, dve leti kasneje pa so prišli celo v izločilne boje tega tekmovanja. V sezoni 2014/15 je pod njegovo taktirko v dresu dunajskega kluba blestel slovenski napadalec Robert Berić, ki je na 49 tekmah v vseh tekmovanjih dosegel kar 33 zadetkov. O Beriću ima Barišić samo pohvalne besede. "Super fant, odličen igralec, ki je bil tedaj v top formi. Škoda, da sva bila skupaj le eno sezono, a sem bil vesel zanj, saj mu je uspel odmeven prestop v Saint-Etienne," je dodal Barišić, ki je nazadnje trenersko delo opravljal v Turčiji pri prvoligašu Karabüksporju.

Predsednika Milana Mandarića ni bilo na predstavitvi v 19. nadstropju hotela Intercontinental v Ljubljani, saj se trenutno nahaja v ZDA, kjer bo jutri praznoval 80. rojstni dan. Prek sporočila za javnost je povedal: "Iskreno se veselim, da smo zaključili to poglavje in da je Olimpija danes dobila novega trenerja. Čaka ga veliko dela in želim mu, da ga uspešno opravi. Pri tem bo imel polno podporo kluba in ustrezne pogoje za delo. Naloga ni lahka, pričakovanja javnosti pa velika."

 

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WAUKA
05. 09. 2018 17.01
+0
Podpisal pogodbo za 3 dni .
mackon08
05. 09. 2018 10.49
-3
Barišič bo trener do 16.09.2018 po tekmi z Muro bo dobil odpoved.
degenos
05. 09. 2018 17.34
+0
da ne bo to šimundža….!! modeli …!! hehe
engar
04. 09. 2018 21.22
+2
Olimpija bo počasi imela na plačilni listi več trenerjev kot igralcev.
degenos
04. 09. 2018 19.50
-2
olimpija ...invazija v mursko soboto !!
murkecc
04. 09. 2018 19.35
+13
3 letna pogodba :D
najram
04. 09. 2018 18.58
+3
spet komentira eden s hudimi bolečinami...maribor šampion
lusma00
05. 09. 2018 11.57
+1
Brundorfar...Nikoli ni bil in nikoli ne bo...
degenos
04. 09. 2018 18.42
-14
olimpija...kva a še žalujete trotki .še na tekmah vam to prov pride modeli ..hehehe
cbr1001
04. 09. 2018 18.37
+4
podpisal 3 letno pogodbo.... zadostovala bi 9 mesečna, vse drugo bi bil čudež. realno bo pa najverjetneje pogodba za leto 2018 .... pa srečno , trener v odhodu iz kluba bejžigerade 05. MARIBOR ŠAMPION
degenos
04. 09. 2018 18.41
-11
mackintosh
04. 09. 2018 18.29
+10
po izkušnjah sodeč ( mojih) ne bo dolgo :)
mpk2
04. 09. 2018 18.28
+13
Kdo bi le takšno ponudbo zavrnil? 1.mesec dela in 3.leta plače!
cbr1001
04. 09. 2018 19.30
+0
ko se pogodba prekine, se prekine.. tako kot si ti napisal, bi imeli regači že celo marijo tožb z trenerji.. kvečjemu kakšna odpravnina... po moje še to ne...
expert100
04. 09. 2018 21.15
+1
trotek umiri se, skrbi za tvoj Maribor, ki je lahko prvak samo pod pogojem, ko Mandarič menja trenerje in igralce, ko pusti ekipo in trenerje pri miru, si pa videl kaj je bilo v sezoni 2017/18, kje je že bil Maribor.
degenos
04. 09. 2018 18.19
-8
olimpija bo očitno zlo mešala štrene ekipam ki hočjo v vrh !! hehe
mpk2
04. 09. 2018 18.29
+11
Kako si se Tilen imel danes na šoli s posebnimi potrebami?
tedoVV2HCmedo
04. 09. 2018 17.59
+5
Mandarina zdaj že išče naslednjega trenerja.
tarzan13
04. 09. 2018 17.37
+4
ja luba dušaa a smo na modni pistii...dej mo začet žogo brcat
degenos
04. 09. 2018 17.28
-12
ja no dejte še mal povedat o kakem drugem klubu v slov. prvenstva …..vsi so obremenjeni z olimpijo ..!! hehehe tko treba
tarzan13
04. 09. 2018 17.27
+5
kje je video ? slišu sem samo govor tega predstavnika olimpije...pa dej model pustgaa da on kej povee....
degenos
04. 09. 2018 17.27
-7
olimpija.!! gremo dalje
RUBEŽ
04. 09. 2018 17.14
+7
Sami strokovnjaki zadnje čase v Lolimpiji, ni kaj. HAHAHAHAHAHAHAHA
13klu?
04. 09. 2018 16.53
+12
hahaha a tud v Avstriji majo fudbalskega strokovnjaka na -ić
lusma00
05. 09. 2018 12.01
+0
Hahahaha si pameten da je joj...V trotariji je celotno vodstvo društva na ic
andrej2004
04. 09. 2018 16.24
+10
A si je to celo življenje želel? Samo vprašam. Do novega leta, potem pa nadaljevanje pranja denarja.
tarzan13
04. 09. 2018 15.59
+20
škoda safeta, on je čist primeren za olimpijo sicer ob njegovi prisotnosti so bili vidni tudi rezulatati...Sam mandarič je seljo da tega še ni opazil