Nogomet

'Prvo mesto? Kar izvolite!' Zakaj Belgiji in Angliji zmaga v skupini ne diši …

Moskva, 26. 06. 2018 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V skupini G na svetovnem nogometnem prvenstvu se obeta poslastica, ki pa to morda ne bo. Angleži in Belgijci so si že zagotovili napredovanje, na papirju pa je pred izločilnimi boji celo bolj mamljivo drugo mesto, zato bo zanimivo videti, kako se bosta reprezentanci lotili tekme.

Angleži so z 2:1 premagali Tunizijo in s 6:1 Panamo ...
Angleži so z 2:1 premagali Tunizijo in s 6:1 Panamo ... FOTO: AP
Da se pravi šampioni izogibajo kalkulacijam, je na zadnjem evropskem prvenstvu v košarki dokazala slovenska izbrana vrsta, ki je osvojila prvo mesto v predtekmovalni skupini, izbrala težjo pot do evropskega vrha, najprej v polfinalu ugnala prve favorite Špance, v finalu še Srbe in dosegla največji uspeh v zgodovini slovenskega športa. No, v primeru Anglije in Belgije pa bi vendarle utegnilo biti drugače. Favorita skupine G v zadnji krog skupinskega dela vstopata s potrjenima vozovnicama za izločilne boje, ob tem pa sta izenačeni tudi po številu doseženih in prejetih golov (8:2). V primeru neodločenega izida bi tako o zmagovalcu skupine odločali prejeti karton. Za zdaj ima Anglija en prejeti rumeni karton manj, tako da je iz tega vidika v prednosti. A vse skupaj ne bi bilo niti približno tako pomembno, če ne bi drugo (ne prvo!) mesto v skupini prinašalo, vsaj na papirju, bistveno lažje poti do polfinala.

Vsi radi gledajo morebitne poti do uspeha. Mislim, da kot profesionalec, ne smeš stopiti na igrišče, če ne želiš zmagati. Roberto Martinez
Reprezentanca, ki bo osvojila drugo mesto, se bo v naslednji treh tekmah (seveda, če v osmini finala in četrtfinalu zmaga) izognila dolgim potovanj. Naslednje tri tekme bo namreč odigrala v Moskvi. Zmagovalci skupine bodo imeli, tudi logistično, precej bolj zahtevno pot. Prizorišča naslednjih tekem za najboljše moštvo v skupini G bi namreč bila Rostov na Donu, Kazan in St. Peterburg. Zmagovalec skupine G se bo v osmini finala pomeril z zmagovalcem skupine H, kjer najbolje kaže Japoncem, možna tekmeca pa sta še Senegal ali Kolumbija. Predvsem slednja je glede na kader morda najtežji, a hkrati, tako za Belgijce, kot Angleže, premagljiv tekmec. Je pa zato zelo velika možnost, da bi se prva reprezentanca skupine G, v primeru uspeha v osmini finala, že v četrtfinalu pomerila ali z enimi izmed glavnih favoritov Brazilci, ali z aktualnimi svetovnimi prvaki Nemci. Na drugi strani se lahko drugo moštvo iz večkrat omenjene skupine v četrtfinalu pomeri z zmagovalcem skupine F (kjer so v najboljšem položaju Mehičani) ali drugim iz skupine E (najverjetneje Švica ali Srbija).

... Belgijci pa Panamo s 3:0 in Tunizijo s 5:2.
... Belgijci pa Panamo s 3:0 in Tunizijo s 5:2. FOTO: AP
Kljub vsemu oba stratega zatrjujeta, da ju na derbiju skupine zanima le zmaga. "Trenutno vodimo, kar se tiče rumenih kartonov. A ne vemo, ali bo to tudi dejansko prednost," je medijem dejal Gareth Southgate in s tem namignil, da jih zanima prvo mesto v skupini, še bolj nazoren pa je bil belgijski selektor Roberto Martinez: "Vsi radi gledajo morebitne poti do uspeha. Mislim, da kot profesionalec, ne smeš stopiti na igrišče, če ne želiš zmagati." 
Harry Kane je postal tretji Anglež s "hattrickom" na tekmi SP, pred tem je to uspelo Geoffu Hurstu v finalu 1966 in Garyju Linekerju leta 1986.

Oba selektorja bosta verjetno na zadnji tekmi skupinskega dela spočila nekatere izmed nosilcev in igralce, ki jim v primeru prejetega rumenega kartona grozi prepoved igranja. Koliko pa si pri kateri reprezentanci zares želijo zmage, pa bo verjetno jasno šele, ko bodo angleški "trije levi" in belgijski "rdeči vragi" zakorakali na zelenico stadiona v Kaliningradu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

5lamca
27. 06. 2018 07.23
-1
neki testiram
prepricaj_me
26. 06. 2018 19.55
+33
Žreb bi bilo najbolj pravično kot to naredijo v ligi prvakov ne pa da se reprezentwnce ki ciljajo na naslov bojijo vsake ovire in kalkulirajo koliko kalorij je za zajtr pojedla katera reprezentanca..... prvak more biti zmožen premagati vse če ne prej v finalu
NerdIRL
26. 06. 2018 20.55
-1
Ni res, logično je da igra 1. ekipa z drugouvrščeno (kao lažji nasprotnik). Povsod je tako.
Haralmaan
26. 06. 2018 19.29
+5
Sam da ne bo še en Gijon
DAEMONIUM
26. 06. 2018 18.12
-5
No multikulti pa je v francoski reprezentanci terjal svoj davek.
MKII
26. 06. 2018 18.26
+27
Če smo posteni, če bi za Francoze igrali samo autohtoni beli Francozi, le-ti ne bi nikoli, ampak res nikoli speljali niti kvalifikacij za SP. Tudi s petimi Platiniji.
ddolores
26. 06. 2018 18.11
+9
To se pravi, da bo ob neodločenem rezultatu zmagovalca skupine odločil sodnik, ki bo za nek porekršek dal enemu rumen karton (to bo tak prekršek, kjer je sodniška presoja - lahko mu ga dam lahko pa tud ne) In lahko teoretično zaradi tega kartona zgubiš naslov svetovnega prvaka! Ker bi ob neprejetem kartonu imel potem v osmini, četrtfinalu in polfinalu druge tekmece!
prepricaj_me
26. 06. 2018 19.59
+7
Ali pa zmagaš.... nikoli neves koga si sposoben premagati in kako bi nasprotnik igral proti tebi letos je padla ze nemčija prav tako argentina vse je možno. Prej boš zgubu proti mehičanom kot pa argentincem
krneki_123
26. 06. 2018 15.27
+40
Vsako kalkuliranje se prej ko slej vrne kot bumerang..