Nogomet

Predsednik PSG eden izmed obtožencev v preiskavi podkupovanja

Pariz, 20. 02. 2020 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nad Parkom princev so se zgrnili novi črni oblaki. Predsednik francoskega nogometnega velikana PSG Nasser Al-Khelaifi je eden izmed obtožencev v preiskavi podkupovanja nekdanjega sekretarja Fife Jeromeja Valckeja.

Nekdanji sekretar Mednarodne nogometne zveze Jerome Valcke je bil pred štirimi leti suspendiran, spoznali so ga za soudeleženca pri 'poslih' nekdanjega predsednika Fife Seppa Blatterja, obtoženega prejemanja podkupnin pri prodaji televizijskih pravic za tekme svetovnega prvenstva. 

Katarski poslovnež Al-Khelaifi je tudi vodja medijske družbe BeIN.
Katarski poslovnež Al-Khelaifi je tudi vodja medijske družbe BeIN. FOTO: AP

Obtožnica, vložena v Švici, se prav tako nanaša na prodajo televizijskih pravic za prenos tekem SP, med obtoženimi pa se je znašel tudi predsednik PSG Nasser Al-Khelaifi, sicer član izvršnega odbora Uefe. Obtožnica ga bremeni mahinacij v procesu prodaje televizijskih pravic in drugih nepravilnosti. Katarski mogotec je namreč tudi vodja medijske družbe BeIN, ki naj bi po neuradnih informacijah prejela 1,25 milijona evrov. 

Švicarsko tožilstvo je pojasnilo ozadje obtožnice: "Preiskava je razkrila, da je Valcke pridobil ugodnosti s strani obeh obtoženih. Valckeju je bilo vrnjeno vplačilo pol milijona evrov, ki ga je izplačal tretji osebi za nakup vile na Sardiniji, potem ko je Al-Khelaifi kupil vilo preko podjetja namesto Valckeja. Ta je nato s strani Al-Khelaifija dobil ekskluzivne pravice za uporabo vile v obdobju 18 mesecev, za kar je zahteval plačilo med 900 tisoč in 1,8 milijoni evrov. Od tretjega obtoženca je Valcke prejel tri izplačila v skupni vrednosti 1,25 milijona evrov, nakazilo je bilo izvedeno na njegovo podjetje Sportunited LLC." 

Naser Al-Khelaifi je obtožen nepravilnosti in mahinacij.
Naser Al-Khelaifi je obtožen nepravilnosti in mahinacij. FOTO: Damjan Žibert

Valcke, po poročilu tožilstva, teh ugodnosti ni prijavil Fifi. 

"Obtožbe temeljijo na dejstvih, da je med 2012 in 2015 Valcke izkoristil svoj položaj na Mednarodni nogometni zvezi, da bi vplival na dodelitev televizijskih pravic za različna svetovna prvenstva in konfederacijske pokale med letoma 2018 in 2030. S tem je želel ustreči medijskim partnerjem, ki so mu bili ljubši," se glasi izjava tožilstva, ki v nadaljevanju ovrže nekatere dosedanje sume: "Sum, da je Valcke od Al-Khelaifija sprejel luksuzno uro v zameno za izkoriščanje položaja pri Fifi ni utemeljen." 

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poserjemsenavas
21. 02. 2020 07.20
+1
To ne more biti res, poglejte si kakšno pošteno faco ima
Fichte
20. 02. 2020 17.32
+4
Naj se spokajo ti arabci iz Evrope. Sam sranje delajo.
Carrasco
21. 02. 2020 09.54
+1
Če so Evropejci tko pohlepni da so jim vse prodali haha kaj so zdaj šejki krivi