Nogomet

PSG pojasnil ozadje Neymarjevega 'dodatka' za aplavz navijačem

Pariz, 10. 11. 2018 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po odmevnih razkritjih Football Leaks glede dodatkov v pogodbi brazilskega nogometnega zvezdnika Neymarja, se je pri pojasnjevanju ozadja Brazilcu zdaj pridružil še njegov delodajalec Paris Saint-Germain. V javnost so pricurljale tudi podrobnosti Neymarjevega prestopa v Pariz iz Barcelone, ki je očitno stal veliko več kot 222 milijonov evrov.

Neymar (v modrem dresu) na tekmi s Crveno zvezdo.
Neymar (v modrem dresu) na tekmi s Crveno zvezdo. FOTO: AP

Paris Saint-Germain skupaj s svojim napadalcem Neymarjem zanika, da je Brazilec za vsak aplavz, ki ga po koncu tekme nameni pariškim navijačem, dodatno nagrajen. V izjavi za javnost so pri PSG zapisali, da imajo tovrstno "etično klavzulo" v pogodbi vsi člani in članice kluba, zneska pa naj ne bi izplačevali kot poseben dodatek, temveč je "že del plače".

"Ta nagrada je del mesečnega nadomestila profesionalnih igralcev in članov podmladka. Ta nagrada ni v nobenem primeru odvisna od izpolnjevanja določenih ciljev, njen namen je pedagoški v smislu vrednot, za katere smo prepričani, da jih mora utelešati ta klub," so zapisali pri PSG.

Nihče še ni bil kaznovan, ker ni zaploskal
Neymar naj bi po nekaterih informacijah prejel 375.000 evrov za vsako tekmo, po kateri se z aplavzom poslovi od navijačev. Brazilec je, kot že rečeno, poročanja v medijih nemudoma zavrnil.

NEYMAR

"Nihče od naših igralcev ni bil nikoli kaznovan, ker ni zaploskal svojim navijačem na koncu tekme. Tovrstno nagrado pa smo nekaterim igralcem v izjemnih primerih odvzeli, denar pa je šel za Fundacijo PSG. Šlo je za neupravičene odsotnosti ali negativne komentarje, kot denimo v aferi Periscope (ko je branilec Serge Aurier prek omenjenega omrežja kritiziral soigralce in strokovno vodstvo, op. a.)," so še pojasnili s Parka princev.

Poleg 222 milijonov še 30 milijonov 'stroškov'
Football Leaks so v zadnjih dneh poskrbeli tudi za podrobnosti glede Neymarjevega lanskega prestopa iz Barcelone. Njegovo selitev so uradno potrdili 3. avgusta 2017, vsi pa so govorili le o klavzuli v njegovi pogodbi, 222 milijonov evrov, kolikor je moral za njegove usluge PSG odšteti Barceloni. Toda po informacijah Football Leaks, ki jih je prenesel Mediapart, je moral pariški klub seči še veliko globlje v žep: po 10,7 milijona evrov sta zaslužila oba Brazilčeva agenta, nogometašev oče Neymar starejši in sloviti Izraelec Pini Zahavi. K temu je potrebno dodati še 8,7 milijona evrov solidarnostnih sredstev, ki jih je moral PSG nakazati Neymarjevemu matičnemu klubu Santosu. Skupni znesek torej znaša 252 milijonov evrov.

Kar nekaj težav je bilo sodeč po objavljenih dokumentih glede plačila provizije agentoma, Zahavi je po informacijah Der Spiegla želel plačilo na svoj račun, ki ga ima odprtega na Malti, a Francozi tega niso želeli. Zahavi je nato predlagal plačilo prek svojega podjetja na Cipru, Grebere, tudi to je PSG zavrnil, na koncu pa je podjetni Izraelec dobil denar na svoj račun v domovini.

Parižani so Brazilca premamili tudi s plačo: služil naj bi po 30 milijonov evrov (neto) na sezono, čeprav so mu sprva ponujali pet milijonov manj, a popustili njegovim zahtevam. Fiksni znesek je 25,5 milijona evrov, že prej omenjeni etični dodatek pa znaša 4,5 milijona evrov. Podoben dodatek že od leta 2013 uporablja Francoska nogometne zveza s svojo slovito Modro listino,ki ki vsebuje kodeks obnašanja, spoštovati pa ga morajo reprezentanti od najmlajših kategorij pa do članov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
20. 11. 2018 16.22
Za eno tekmo prejeti 375000 Eurov . Za nekaj dotikov , strelov in padcev dobiti toliko denarja je nenormalno in velika neumnost za tistega ,ki mu ta denar daje .