Nogomet

Slovenci z golom Šeška do remija na Švedskem in obstanka v ligi B

Stockholm, 27. 09. 2022 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
J.B., T.Š.
Komentarji
54

Po presenetljivi zmagi nad Norveško v Stožicah so imeli varovanci Matjaža Keka vse niti v Ligi narodov v svojih rokah. Računica je bila jasna: če v Stockholmu ne bi izgubili, bi ohranili svoje mesto v ligi B. Slovenci so na Švedskem iztržili remi (1:1), Benjamin Šeško je dosegel vodilni gol v 28. minuti, izenačil je Emil Forsberg v 42. minuti.

Gol Benjamina Šeška na gostovanju v Stockholmu.
Gol Benjamina Šeška na gostovanju v Stockholmu. FOTO: AP

Pisal se je 2. junij, ko je Slovenija nastope v drugem kakovostnem razredu Lige narodov odprla z domačim porazom proti Švedski. Slabe tri mesece kasneje tretjo sezono novega Uefinega tekmovanja zaključujejo proti istemu nasprotniku, tokrat na gostovanju. Tudi če bi Slovenija v soboto proti Norveški remizirala, na kar je kazalo vse do zmagovitega projektila Benjamina Šeška v 81. minuti, bi nocoj sama odločala o svoji usodi. A s pomembno razliko, da je v Friends Areni v Stockholmu potrebovala vse tri točke, tako pa ji je za obstanek v sila zahtevni skupini zadoščal že remi. 

Torej, najprej poraz proti Švedom doma, potem pa je sledila še katastrofalna predstava proti Srbiji v Beogradu. Takrat nič ni kazalo, da bi lahko varovanci Matjaža Keka realno računali na obstanek, a krivulja slovenskih predstav se je odtlej močno obrnila navzgor. 

Ob odsotnosti selektorja, ki je bil takrat pozitiven na koronavirus in ga je nadomeščal Boštjan Cesar, so slovenski reprezentanti najprej zadržali ničlo na Norveškem, potem pa po preobratu, ko so ob polčasu že zaostajali z dvema goloma, prišli do točke proti Srbiji. Pozitiven epilog junijskega reprezentančnega ciklusa so pred polnimi Stožicami nadgradili z zmago nad Norveško. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Švedi so obstanek iskali brez dveh svojih najboljših napadalcev. Zlatana Ibrahimovića tako ali tako že dolgo ni več v reprezentanci, zvezdnik Newcastla Alexander Isak, ki je lani blestel na evropskem prvenstvu, pa je poškodovan. 

Na drugi strani sta težave za Keka predstavljala predvsem odsotnosti kaznovanih Andraža Šporarja, ki je v soboto poskrbel za izenačenje na 1:1, in vezista Jasmina Kurtića. Oba sta izpolnila kvoto rumenih kartonov. Namesto kaznovanega Šporarja je v konici napada začel Jan Mlakar, Kurtića pa je v vezni vrsti nadomeščal Jon Gorenc Stanković. Švedska je večino tekme prevladovala, a en gol ni bil dovolj, na koncu je v skupini zbrala štiri točke, Slovenija pa dve več. 

Po en gol na vsaki strani po prvih 45 minutah
Kek je na igrišče poslal naslednjo enajsterico: Oblak, Sikošek, Bijol, Blažič, Karničnik, Gorenc Stanković, Gnezda Čerin, Stojanović, Verbič, Mlakar, Šeško. Švedi so izvstno začeli in stisnili Slovence na njihovo polovico, nevarno sta zapretila Claesson že v 1. minuti, ko je žoga švignila mimo vratnice, nato pa še Kuluševski v sedmi minuti, ko je Žan Karničnik žogo odbil z igrišča. Nato pa je v 12. minuti Benjamin Šeško prišel do izjemne priložnosti, ko se je sam znašel pred vratarjem Robinom Olsnom, a je bil Šved uspešnejši in je odlično ubranil strel slovenskega napadalca, podobno tudi v nadaljevanju akcije, ko je s strelom poizkusil še Petar Stojanović

Švedska - Slovenija
Švedska - Slovenija FOTO: Sofascore.com

Prav Stojanović je bil podajalec pri golu Slovenije v 28. minuti. Lepa podaja do Šeška, ki je z volejem poslal žogo neubranljivo v mrežo Olsena, ki je bil brez moči. Slovenci so vodili za gol, malo zatem pa so imeli Slovenci v "nogah" višje vodstvo. Znova je bil v elementu Šeško, ki je streljal s precejšnje oddaljenosti, a je bil njegov strel po tleh precej natančen, tako da se je Olsen moral krepko iztegniti, da je odbil žogo, ki je prišla do Mlakarja, ki je streljal, a je bil vratar na mestu. 

Kazalo je na uspešen zaključek prvega polčasa s slovenske strani, toda Emil Forsberg je bil drugačnega mnenja. Njegovega prodora v 42. minuti ni ustavil nihče od slovenskih igralcev, Šved pa je z roba kazenskega prostora v zaključku akcije meril natančno in strelom v kot premagal tudi Jana Oblaka in izid je bil izenačen. Izenačeno po prvem polčasu, kar se tiče statistike je bila Švedska v prednosti kar se tiče posesti žoge (66:34 v odstotkih), v strelih v okvir gola pa je bilo 5:3 za Slovenijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenci zadržali prednost in obstali v ligi B
V drugem polčasu se je dvakrat izkazal Oblak, najprej ob strelu Kuluševskega v 47. minuti, nato je bil nevaren še Claessen. V 61. minuti znova izvrstna reakcija slovenskega vratarja ob strelu Claessena, nato pa je imel Gorenc Stanković na "glavi" ime priložnost za novo vodstvo iz neposredne bližine, vendar je žoga zletele mimo gola. Švedi so bili v prvi polovici drugega polčas izjemno nevarni in so Slovencem povzročali veliko težav v obrambi. V 74. minuti nova lepa slovenska priložnost, Domen Černigoj je streljal močno z roba kazenskega prostora, a je Olsen lepo ubranil njegov poizkus.

V zaključku tekme je bilo znova napeto, a je slovenski "zid" zdržal in Slovenci se v domovino vračajo z remijem in kar je še pomembnejše, s točko, ki jim zagotavlja obstanek v ligi B. Švedska je zasedla zadnje mesto v skupini in se seli v ligo C.

Jaka Bijol - najbolje ocenjeni igralec na Sofascore.com
Jaka Bijol - najbolje ocenjeni igralec na Sofascore.com FOTO: Sofascore.com

Švedske težave: kako zaustaviti prosti padec?
Švedi so po uvodni zmagi na največjem slovenskem stadionu zabeležili štiri zaporedne poraze, nazadnje so z 1:4 izgubili proti Srbiji. Junak zmage "orlov" je bil Aleksander Mitrović s "hat-trickom". Zmaga za Švede je bila nujna tudi zato, ker bi z morebitnim obstankom vsaj do neke mere zajezili padec reprezentance, ki ga spremljamo v zadnjih letih. 

Po uvrstitvi med osem najboljših na svetovnem prvenstvu v Rusiji pred štirimi leti so v dodatnih kvalifikacijah ostali brez nastopa v Katarju, ko jih je izločila Poljska. Za nameček Švedom grozi drugi zaporedni izpad v Ligi narodov, prejšnjo sezono v ligi A so v skupini s Francijo, Portugalsko in Hrvaško zaključili na zadnjem mestu. Na lanskem Euru so po sedmih tekmah v skupinskem delu izpadli na prvi stopnički izločilnih bojev – v osmini finala –, ko jih je po podaljških domov poslala Ukrajina. 

O nocojšnji tekmi med Švedsko in Slovenijo smo se pogovarjali z nekdanjim reprezentantom Valterjem Birso, ki ga je Božidar Bulat gostil v zadnji epizodi oddaje Fuzbal! Več v spodnjem videu. 

Na Norveškem se je odvil dvoboj za prvo mesto v skupini, a so Skandinavci ostali praznih rok. Srbi so zabeležili četrto zmago, bilo je 0:2. Povedli so z golom Dušana Vlahovića v 42. minuti in nato vodstvo povišali z golom Aleksandra Mitrovića v 54. minuti, kar je bil končni izid.

Izida lige B, skupina 4:
Švedska - Slovenija 1:1 (1:1)
Forsberg 42.; Šeško 28.
Švedska: Olsen, Augustinsson, Hien (88./Ishak), Lindelöf, J. Andersson, K. Olsson (79./Svanberg), Karlström, Claesson (70./Elanga), Forsberg, Kuluševski, Quaison (70./Gyökeres);
Slovenija: Oblak, Sikošek (64./Balkovec), Bijol, Blažič, Karničnik, Gorenc Stanković (71./Elšnik), Gnezda Čerin, Stojanović, Verbič (85./Lovrić), Mlakar (64./Črnigoj), Šeško.

Norveška - Srbija 0:2 (0:1)
Vlahović 42., Mitrović 54.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ol77
28. 09. 2022 10.41
+0
SAm da ste vi predvajal uno kraljico 2 tedna pa je vse ok...nej že en spuca ta rtv enkrat da bo mir
tianot
28. 09. 2022 10.38
+3
Dajmo vsi na Tuttosport glasovat za Benjamina -golden boy👍tuttosport.com/sondaggi/calcio/golden-boy/2022/09/15-97126300/golden_boy_ecco_i_40_ancora_in_gara_vota_il_sondaggio
tianot
28. 09. 2022 10.36
+1
Trippin balls
28. 09. 2022 09.26
+2
Benjamin van Šeško
tekač
28. 09. 2022 09.16
+7
Torej Švedi so bili godni za 3:0. Takšne priložnosti ne smemo zapravljati. Stankovič je pa itak fenomen, da iz treh metrov fali sedemetrski gol za en meter. Kaj ga niso učili, da se igra iz bližine z glavo naravnost, kar je za golmane neubranljivo...gre za reakcijski čas...
dark horse
28. 09. 2022 08.57
-2
Gol je bil za v anale, podoben Osterčevemu s tem, da on ni imel tega namena 🙈 primerjati ta gol z golom Van Bastena je pa smešno. Takega kot je on dosegel leta 88 bo težko kdaj kdo ponovil
Castrum
28. 09. 2022 09.20
+3
@dark, ah dej! Gol Van Bastna in gol Šeška sta popolnoma enaka! Le stran igrišča je druga!....Golj Šeška je po mojem še boljši, saj je prejel žogo od zadaj in je zaradi tega še težja koordinacija.
dark horse
28. 09. 2022 09.27
-1
Popolnoma enaka 🙈🙈🙈 en iz mrtvega kota Van Basten, drugi s strani podaja pa res iz hrbta in strel iz učbenika. Rekel sm gol za v anale ampak...
Castrum
28. 09. 2022 09.29
-1
Iz mrtvega kota? Ma daj prosim ne palamudi! Van Basten na višini vratarjevega prostora, Šeško mogoče pol metra dlje, skratka isto!
dark horse
28. 09. 2022 09.50
+0
Pejt k optiku po očala. Van Basten 4 metre od stranske linije bolj iz kota, Šeško vsaj 7,8 met od črte
Žac
28. 09. 2022 10.28
-2
Castrum,a se vi sploh pogovarjata o istem golu Van Bastena? V kratkem res rabis ocale. Pejt na yutube in poglej gol Van Bastena. Ni priblizno ni isto. Pa ne mores nas vse imeti za slepe.
blazter
28. 09. 2022 08.35
+2
Dobro je bilo. Obrambo še poštimat, pa bo.
Castrum
28. 09. 2022 08.30
+5
Bravo Fantje! Zelo dobra tekma. Po dolgem času spet ekipa, ki diha skupaj kot eno.
Vap0
28. 09. 2022 08.11
-14
Ta liga narodov je kar nekaj. Navadna pasja večerja...
Hanza Plast
28. 09. 2022 08.40
+11
drzi se ti zelenskega .. nogomet pac ni za vsakega
motorist_mb
28. 09. 2022 08.09
+7
Pubeci 👏👏👏
cool123
27. 09. 2022 21.57
+5
a kdo vidi jugoslovansko zastavo za golom🤦‍♂️
NDM
27. 09. 2022 21.52
-5
Jih ne morem poslusat.. Obreza. Eno in isto trobentata. Za kozlat
SamoPovemMojeMnenje
27. 09. 2022 21.51
-5
Pep Pepo Bolcev
27. 09. 2022 21.49
-10
SDS podpira slovenski sport! In sploh vse kar je slovenskega! 😂🤦🏼😂
multifit
27. 09. 2022 21.39
+7
Ne rabimo ilicica. Ti fantje borbajo. Ilocic je balerina in nebo borbal. Tocno to potrebujemo kar imamo. Borbene fante. Malo so se uigrali in povezali. Ker tresti norvesko in s svedsko igrati na istem nivoju je ze kar lep uspeh. Vem pa da so zmozni veliko vec
multifit
27. 09. 2022 21.41
+4
Sem pa vesel da imamo tudi v fuzbalu sedaj luko doncica. Šeško upam da bo priden in miren v slogu halanda.potem imamo zvezdo. Ce bo pa v slogu verbica po pa propadli talent
rcarlos
27. 09. 2022 21.31
+4
Manjka nam kak obrambni igralec kova Šeško in pa upam da se čimprej vrne Iličič v kar se da dobri formi :)
Chandler Bing
27. 09. 2022 21.29
+0
Neki nobody svedski se je dobesedno sprehodo skozi naso obrambo
mojcd
27. 09. 2022 21.28
-11
Se enkrat se zadereta Sesko pa neham gledat
rcarlos
27. 09. 2022 21.24
+0
Buffstream -> tam imate zastonj prenos... To je za vse tiste, ki vam ni za plačevat naročnin pri raznih telemachih ipd.
Apoteka
27. 09. 2022 21.20
+4