Nogomet

Ranieri se vrača: Fulham odpustil Jokanovića in ustoličil legendarnega 'lisjaka'

London, 14. 11. 2018 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Član elitne otoške Premier League, londonski Fulham, ki se je po povratku med elito hitro znašel globoko v boju za obstanek, je odpustil srbskega trenerja Slavišo Jokanovića. Novosadčana bo na klopi prvoligaša iz prestolnice zamenjal stari znanec elitnega otoškega prvenstva, Italijan Claudio Ranieri, ki je leta 2016 z Leicester Cityjem osvojil nepričakovan naslov.

Ranieri (levo) je bil nazadnje trener slovenskega reprezentanta Reneja Krhina pri francoskem prvoligašu Nantesu.
Ranieri (levo) je bil nazadnje trener slovenskega reprezentanta Reneja Krhina pri francoskem prvoligašu Nantesu. FOTO: AP

Fulham se je razšel z uspešnim srbskim trenerjem Slavišo Jokanovićem, ki je z Londončani v minuli sezoni ob številnih pohvalah medijev in privržencev nogometa v izjemnem (napadalnem) slogu napredoval iz drugoligaškega Championshipa, toda življenje v Premier League se po 12 prvenstvenih krogih ni razpletalo po željah vodilnih na stadionu Craven Cottage.

FULHAM

Fulham namreč s petimi točkami še naprej zaseda zadnje mesto, v sredo dopoldne pa je lastnik kluba Shahid Khan s sodelavci sprejel odločitev o zamenjavi trenerja članskega moštva, ki ga bo v boj za obstanek popeljal nihče drug kot Italijan Claudio Ranieri, arhitekt neverjetne zmage Leicester Cityja v Premier League leta 2016. 67-letnik je s Fulhamom podpisal večletno pogodbo, prvo tekmo bo vodil na domačem stadionu prihodnjo soboto, ko v mesto prihaja še en iz skupine "ogroženih" Southampton.

Khan: Njegovo delo z Leicestrom je dobesedno legendarno
"Narediti spremembo brez pravega odgovora ali nasledstvenega načrta ni bila opcija," je v uradni izjavi zapisal ameriški mogotec Khan. "Zato je bilo pomirjujoče in predvsem ključnega pomena, da smo imeli nekoga Claudiovega kalibra, ki je bil pripravljen sprejeti naš izziv. Claudio ne predstavlja tveganja in je pripravljen na Premier League, predvsem pa na to, kar v tem trenutku potrebujemo pri Fulhamu. Njegovo nedavno delo z Leicester Cityjem je dobesedno legendarno, ko pa pogledaš Claudiove izkušnje s Chelseajem in velikimi klubi po Evropi, je precej jasno, da v Fulham Football Clubu izrekamo dobrodošlico izjemnemu nogometnemu človeku."

Ranieri je v sezoni 2015/16 z Leicestrom šokiral svetovno nogometno javnost in osvojil nepričakovan državni naslov kljub temu, da so imeli lisjaki na začetku tiste sezone na stavnicah kvoto 5000. Prekaljeni trenerski lisjak je v izjavi dejal, da ima Fulhamova ekipa v svojih vrstah nekaj "izjemnega talenta".

Ranieri: V vseh trenutkih težek nasprotnik
"Cilj pri Fulhamu ne bi smel nikoli biti zgolj obstati v Premier League. V vseh trenutkih moramo biti težek nasprotnik in pričakovati moramo, da nam bo uspelo. Ta Fulhamova ekipa ima izjemen talent, ki je v nasprotju s položajem na lestvici," je izjavil Ranieri.

Jokanović je Fulham po štiriletni odsotnosti popeljal nazaj med elito, Khan pa je o zamenjavi na trenerski klopi še povedal, da se je skupaj s podpredsednikom, sinom Tonyjem Khanom, sestal s številnimi kandidati, a da je bil Ranieri "skupna in jasna izbira". Italijan pa stari znanec otoškega nogometa ni le zaradi uspešne epizode pri Leicestru, saj je bil med letoma 2000 in 2004 trener Fulhamovega najbližjega londonskega soseda Chelseaja. Leicester ga je leta  2017 odpustil le devet mesecev po osvojitvi zgodovinskega prvega naslova.

Ranieri je predčasno končal tudi zadnjo službo v elitni francoski ligi, kjer je pri Nantesu vodil slovenskega reprezentanta Reneja Krhina, a zdržal le do polovice dveletne pogodbe. V domačem zahodnem Londonu bo moral več kot očitno sodelovati z lastnikovim sinom, ki naj bi še naprej nadziral prestope in sklepal pogodbe z nogometaši.

LESTVICA

PARI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.