Nogomet

Manchestrski derbi rdečim vragom, Everton porazil Chelsea, petarda Tottenhama,

Liverpool, London, 07. 12. 2019 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V 16. krogu angleškega prvenstva se je zmage na mestnem derbiju veselil Manchester United, vragi so na Etihadu porazili City (1:2). Nogometaši Evertona so na domačem Goodison Parku porazili londonski Chelsea. Ta je tako zabeležil že tretji poraz na zadnjih štirih tekmah (3:1). Tottenham je pometel z Burnleyjem (5:0), Liverpool pa je utrdil mesto na vrhu lestvice z zmago proti Bournemouthu (3:0).

Derbi kroga je opravičil pričakovanja nogometnih navdušencev. Na Etihad je pripotovala močno motivirana četa Oleja Gunnarja Solskjaerja. Norvežan že vse od začetka sezone ne more računati na peščico poškodovanih nogometašev, nekaj težav je imel tudi njegov trenerski kolega Pep Guardiola, ki zaradi poškodbe na tekmi s Chelseajem ni mogel računati na izjemnega Sergia Aguera. Manchesterski derbi vsakič znova dvigne veliko prahu, tokrat pa sta nekaj olja na ogenj prilila še trenerja, ki sta primerjala moštvi.

Solskjaer je svoje varovance vodil do pomembne zmage na mestnem derbiju.
Solskjaer je svoje varovance vodil do pomembne zmage na mestnem derbiju. FOTO: AP

Manchester City je z visokim ritmom krenili v tekmo, kljub podjetnim uvodnim minutam tekme pa se je prvi polčas končal v prid gostov z Old Trafforda. Ti so povedli po prekršku Bernarda Silve nad Marcusom Rashfordom v 20. minuti tekme. Čeprav delivec pravice Anthony Taylor tekme sprva ni prekinil, si je po pritožbah gostov ponovno ogledal posnetek prekrška in pokazal na belo točko. Rashford ni razočaral, žogo je poslala ob levi vratnici, Ederson ni imel možnosti, saj je krenil v desno.

Le nekaj trenutkov kasneje so vragi v protinapadu ponovno zapretili vratom Cityja, diagonalno podaja je našla Rashforda, ta pa pri strelu ni najbolje zadel žoge in sprožil strel mimo vrat. Svojo izjemno formo v tej sezoni je potrdil dve minuti kasneje, ko je z roba kazenskega prostora udaril proti vratom Edersona, meril v levi zgornji kot, žoga pa se je od prečke odbila v avt. Na srečo vražjih navijačev je bil Anthony Martial v naslednjem napadu natančnejši. Po lepi akciji Uniteda je sprožil natančen udarec z desne strani kazenskega prostora, žoga se je odbila od vratnice v mrežo nepripravljenega Edersona, ki strela ni pričakoval.

Manchester United
Manchester United FOTO: AP

Drugi polčas je bil obarvan v sinje-modre barve, vendar so na razočaranje domačih navijačev, njihovi ljubljenci streljali s praznimi naboji. Kevin De Bruyne je poskušal z glavo, nekaj minut za njim še Rodri, čigar precizen strel v zgornji desni kot je požrtvovalno prestregel David de Gea. V zadnjih izdihljajih polčasa pa so domači le našli rešitev za vrata španskega vratarja. Po podaji s kota je visoko skočil Nicolas Otamendi in žogo pospravil v sredino mreže. City je pritiskal vse do konca, vendar je zmanjkalo časa, da bi Guardiolini četi uspelo iztržiti vsaj točko.

TEKMA

Liverpool utrdil položaj na vrhu lestvice

Vodilni Liverpool je gostoval pri Bournemouthu. Domači niso bili dorasli dominantni igri redsov, ti pa so za dosego prvega zadetka potrebovali 35. minut. Po globinski podaji kapetana Jordana Hendersona pred vrata je nogo postavil Alex Oxlade-Chamberlain in usmeril žogo v mrežo. Prednost gostov je pred koncem prvega polčasa še povišal Naby Keita, ki je po dvojni podaji z Mohamedom Salahom našel dovolj prostora za strel in poslal žogo za hrbet domačega vratarja.

Nogometaši Liverpoola so z novo zmago še utrdili svoj položaj na vrhu prvenstvene lestvice.
Nogometaši Liverpoola so z novo zmago še utrdili svoj položaj na vrhu prvenstvene lestvice. FOTO: AP

V drugem polčasu se je dvojec Keita-Salah ponovno izkazal, le da se je tokrat med strelce vpisal Egipčan. Keita je ukradel žogo enemu izmed domačih obrambnih branilcev, našel Salaha, ta pa je žogo ležerno poslal v mrežo.

TEKMA

Petarda spursov

Tottenham je pred domačimi navijači gostil Burnley. Varovanci Joseja Mourinha za potrditev vloge favorita niso potrebovali veliko časa, povedli so že v 4. minuti tekme po izjemnem zadetku kapetana Harryja Kanea. Slednji je z razdalje sprožil močan strel proti vratom, gostujoči vratar je bil nemočen. Pet minut kasneje so spursi vodili že za dva zadetka. Son Heung-Min je poskušal, a je njegov strel blokiral vratar Burnleyja, žogo je v zmedi našel Dele Alli, ki jo je z glavo podal nazaj, v mrežo pa jo je potisnil Lucas Moura.

TEKMA

Piko na i je v prvem polčasu postavil Heung-Min, ki je po lepi samostojni akciji prehitel gostujočo obrambo in še tretjič zatresel mrežo gostov. Prednost spursov se je v drugem delu tekme še povišala, še drugič je z mojstrovino navdušil Kane. Po lepi samostojni akciji se poigral z obrambo Burnleyja in sprožil strel v desni zgornji kot vrat. Prav kapetan je prispeval tudi podajo pri že petem zadetku Tottenhama na tekmi, na seznam strelcev pa se je vpisal še Moussa Sissoko.

Nov poraz Lampardove čete

Everton je med tednom utrpel poraz na mestnem derbiju z Liverpoolom, rane pa so nogometaši z Goodison Parka nekoliko zacelili z zmago proti Chelseaju v 16. krogu Premier League. Za zadovoljstvo domačih navijačev je že v uvodnih minutah tekme poskrbel Richarlison. Po predložku Djibrila Sidibeja z leve strani je Brazilec preskočil vse Chelseajeve branilce in z glavo žogo pospremil v mrežo. 

TEKMA

V začetku drugega polčasa so domači prednost še povišali, po nespretnem posredovanju gostujoče obrambe ob podaji v kazenski prostor je do žoge prišel Dominic Calvert-Lewin, ki se je poigral z branilci in žogo pospravil za hrbet Kepe Arrizabalage. Le tri minute kasneje so gostje le našli pot do domače mreže, z razdalje je močan strel ob desni vratnici sprožil Mateo Kovačić. Chelseajeva obramba je vnovič zatajila pred koncem tekme, v 84. minuti je prav Calvert-Lewin, z veliko mero sreče in spretnosti, postavil končnih 3:1. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mormnekipisat
09. 12. 2019 09.40
-4
Tisti dve roki MU sta pod ?
Brgolino
08. 12. 2019 11.46
+24
Bravo united...upam da se vrnete na stara pota slave
cripstoned
08. 12. 2019 11.25
+21
mourinhov efekt se ze pozna...clovek je rojen za vodenje klubov ki jim ne gre..
ledr
09. 12. 2019 14.34
+3
Je pa tudi rojen, da te klube po treh sezonah spet spravi na poden.
mormnekipisat
09. 12. 2019 20.23
Clovek je dpber da sestavi ekipo ,potem pa prepustis drugemu da z njimi dela naprej.
Iniesta
08. 12. 2019 10.23
+18
Muri je preporodil Totnhem ...
AS1983
08. 12. 2019 08.34
-1
Peklenki razpored za liverpool ta mesec, upam da bojo zdrzali so borci
KavčStrokovnjak
08. 12. 2019 08.54
+10
Mislim, da ni strahu. Po videnem tudi mladinci in rezervisti lahko igrajo na nivoju. Če jim steče še v pokalu imajo lahko najtrofejnejšo sezono zadnjih desetletij.
KavčStrokovnjak
08. 12. 2019 07.49
+12
Čestitke Unitedu. Hvala za še večjo prednost L'poola. :D
er0nixx
08. 12. 2019 09.25
+19
Mislim da city letos sploh ni problem... Lester je le blizu, in so zelo nepredvidljivi
KavčStrokovnjak
09. 12. 2019 19.05
+0
Ne odpiši Pepa. Čeprav izgleda da se je že predal.
Anticripstoned
08. 12. 2019 07.28
+7
ehjaehja
07. 12. 2019 20.59
+17
pepček je gotof niti z miljardami ne more zmagovati več.