Nogomet

Rashford o 11-metrovkah: Mourinho je dejal, da moramo biti iznajdljivi

Manchester, 15. 01. 2021 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pozornost otoških ljubiteljev nogometa je že nekaj časa povsem usmerjena v nedeljski derbi Liverpoola in Manchester Uniteda. "Rdeči vragi" prihajajo na Anfield kot vodilna ekipa Premier League, na vrhu lestvice pa so se znašli prvič po letu 2017. Veliko črnila je bilo v preteklih mesecih prelitega zaradi številnih enajstmetrovk v korist Uniteda, zasluge za to pa napadalec Marcus Rashford pripisuje tudi bivšemu trenerju Joseju Mourinhu.

Rashford (na fotografiji) se pri izvajanju najstrožjih kazni pri Unitedu praviloma izmenjuje s Portugalcem Brunom Fernandesom.
Rashford (na fotografiji) se pri izvajanju najstrožjih kazni pri Unitedu praviloma izmenjuje s Portugalcem Brunom Fernandesom. FOTO: AP

Marcus Rashford je pred nedeljskim gostovanjem v Liverpoolu dejal, da ga je nekdanji trener Jose Mourinho naučil "iznajdljivosti" v kazenskem prostoru. Besede angleškega napadalca so prilile še nekaj olja na ogenj nezadovoljstva v taboru branilcev naslova s stadiona Anfield, od koder je trener rdečih Jürgen Klopp že poslal nekaj izrazov nezadovoljstva glede velikega števila enajstmetrovk, ki jih ima na voljo ekipa trenerskega kolega Oleja Gunnarja Solskjaerja.

Po porazu s Southamptonom je Klopp dejal, da je "slišal", da je imel United v dveh letih na voljo več enajstmetrovk kot njegovi varovanci v petih letih in pol. 23-letni Rashford zasluge za visoke številke pripisuje tudi bivšemu trenerju Uniteda, Mourinhu, ki zdaj vodi Tottenham.

Če nisi iznajdljiv ...
"Jose je dejal: 'Če nisi iznajdljiv, ti je ne bodo dosodili!' je ob četrtkovi podelitvi nagrade Zveze nogometnih novinarjev (FWA) dejal Rashford, ki je debitiral pod taktirko Louisa van Gaala, nato pa svoj strm vzpon v družbi najboljših otoških napadalcev nadaljeval pod Mourinhom, ki je klop Uniteda zapustil po dveh sezonah leta 2018. 

Vse od takrat, ko je na vročo klop sedel Solskjaer (december 2018), je United samo v Premier League izvajal kar 27 strelov z bele pike, največ med vsemi klubi. V minuli sezoni so postavili tudi nov rekord za eno sezono (14 dosojenih enajstmetrovk), v tej sezoni pa so jo jih Rashford, Bruno Fernandes in kolegi v vseh tekmovanjih izvedli enajst.

"Ko vtekaš za hrbet branilcev ali preigravaš z žogo in vidiš, da ti jo bodo poskušali odvzeti, si ne želiš utrpeti starta, želiš priti v priložnost za dosego zadetka," je še povedal Rashford. "A bili so trenutki, ko morda enajstmetrovk nismo dobili. Ko je bil trener Jose, se spomnim pet ali šest primerov, ko bi morali dobiti enajstmetrovko. To je nekaj v smislu razvoja, česar se moraš naučiti in razumeti."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Henryja še vedno rad gleda in posluša
Samo Rashford je Unitedu priboril enajst strelov z bele pike v domačem prvenstvu in evropskih tekmovanjih, kar osem od teh pod taktirko Solskjaerja. Anglež, ki se je v minulih mesecih, ki jih je zaznamovala pandemija covida-19, izkazal s svojo dobrodelnostjo in (predvsem) pomočjo otrokom, je tudi razkril, da je med odraščanjem v Unitedovi akademiji poskušal posnemati predvsem svojega vzornika, legendo londonskega Arsenala Thierryja Henryja.

"On je bil nekdo, ki sem ga podrobno spremljal in je preprosto prekrasen nogometaš," je dejal Rashford, ki je za United na 242 tekmah dosegel 81 golov, Henry pa jih je ob drugem slovesu od Arsenala dosegel za londonski klub še vedno rekordnih 228.

"Res se tudi spozna na nogomet, zato še vedno poslušam njegove intervjuje in način, na katerega govori o zaključevanju akcij," je o Henryju, za katerim je sicer precej neuspešna trenerska preizkušnja pri francoskemu prvoligašu AS Monacu, še povedal Rashford.

"Ko sem imel kakšnih 16 ali 17 let, ko sem prvič začel igrati v tej vlogi 'devetice', je bil Henry nekdo, ki sem ga spremljal, saj ni tradicionalna 'devetica'. Je nekdo, ki se pomika na levo, počne stvari z žogo. Ni samo nekdo, ki bi ga imel za tradicionalnega napadalca v angleškem nogometu. Ko sem prvič prišel na položaj 'devetice', sem vedel, da nikoli ne bi mogel biti takšne vrste 'devetica'. Nekdo, ki bo zadrževal žogo, dobival skoke in počel takšne reči. A vedel sem tudi, kakšne kvalitete imam sam, vedel sem, kaj lahko naredim kot napadalec. Takrat je bil on med tistimi, po katerih sem se zgledoval, ker sem lahko videl podobnosti med tem, kakšno igro želim razviti sam, in njegovim načinom igre. Pomembno je, da še naprej vsrkavam to znanje. Z lastnimi možgani poskušam ravnati kot s spužvo, da res, res posrkam čim več informacij, kolikor jih lahko," je sklenil Rashford. 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
16. 01. 2021 13.16
+2
Mourinhovi nasveti z enajstmetrovkami so se porodili , ko je prišel k Realu...ampak v Laligi so bili tudi pogoji boljši za to
kadabra
15. 01. 2021 21.40
+1
Kako pa Klopp kaj komentira delfinske vložke Salaha, Maneja,...???
slo_veter
15. 01. 2021 17.47
+1
kakor sedaj kaže bo letos .. ManC, ManU, Liv
mpk2
15. 01. 2021 17.20
-2
LiVARpool bi lani brez spornih VAR in drugih sodniških odločitev imel vsaj 10.točk manj. Letos ima v PL Livarpul 5.penalov, united pa 6.... Tako da...
slo_veter
15. 01. 2021 17.46
+2
tisto kar se je dogajalo na tekmi z Evertonom ne moreš reč nič drugega kot, da so jih okradli. Če tist ni bil rdeč karton za prekršen nad VVD ?