Nogomet

Liverpool upravičil vlogo favorita in tudi v drugo ugnal Leipzig

Budimpešta, 10. 03. 2021 22.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nogometaši Liverpoola so tudi na povratni tekmi osmine finala Lige prvakov upravičili vlogo favoritov in z enakim izidom kot na prvem obračunu, torej z 2:0, premagali borbeno zasedbo Leipziga. Mrežo nemškega predstavnika je v 71. minuti načel Mohamed Salah, tri minute pozneje pa je bil po podaji rezervista Divocka Origija uspešen še Sadio Mane.

Povratni obračun osmine finala elitne Lige prvakov na Puškaš Areni v Budimpešti med Liverpoolom in Leipzigom je ponudil za oko lepo nogometno predstavo. 

V vlogi gosta je bila tokrat zasedba nadarjenega nemškega stratega Juliana Nagelsmanna, ki je lovila zaostanek dveh zadetkov (0:2) s prve tekme. 'Redsom' se ni poznalo dejstvo, da preživljajo zelo turbulentno obdobje v domačem državnem prvenstvu, kjer so trenutno daleč za mesti, ki vodijo v skupinski del najelitnejšega klubskega tekmovanja na svetu v naslednji sezoni. Trener Liverpoola Jürgen Klopp ni mogel presenetiti z izbiro začetne enajsterice, saj še vedno pogreša lepo število standardnih nogometašev. Oboji so si v prvem delu igre priigrali nekaj zrelih priložnosti za dosego zadetka, a sta mreži Alissona Beckerja na eni in Petra Gulacsija na drugi strani ostali nedotaknjeni.

Statistika tekme: Liverpool vs Leipzig
Statistika tekme: Liverpool vs Leipzig FOTO: Sofascore.com

Že v 10. minuti je dlani brazilskega čuvaja mreže Liverpoola dodobra ogrel nekdanji član zagrebškega Dinama Dani Olmo. Domači so odgovorili devet minut pozneje, ko je udarec s kota z desne strani izvedel Giorginio Wijnaldum, do strela z glavo iz neposredne bližine pa je prišel Diogo Jota, a je bil Gulacsi na pravem mestu in žogo izbil v kot. Rdeči so iz minute v minuto postajali vse bolj nevarni, tako so po lepo izvedenem protinapadu v 24. minuti, ko je Thiago Alcantara z dolgo polvisoko žogo zaposlil hitronogega Salaha, znova zapretili 'rdečim bikom', a je bil po strelu egipčanskega napadalca vnovič na pravem mestu madžarski vratar. Liverpool je bil nevaren predvsem iz hitrih protinapadov, tako je Mane v 29. minuti lepo videl na desni strani vtekajočega Trenta Alexandra Arnolda, ki je prišel povsem blizu Gulacsija, a je preveč okleval, kar je postavni steber obrambe nemškega bundesligaša Upamencano, ki bo od prihodnje sezone branil barve aktualnega evropskega klubskega prvaka Bayerna iz Münchna, zlahka razrešil ter s tem preprečil vodilni zadetek tekmeca.

Evropski klubski prvak izpred dveh let bi lahko bil za zapravljene priložnosti kaznovan v 32. minuti, ko je z roba kazenskega prostora s strelom proti vratom Beckerja poskusil Forsberg, a je žoga švignila le nekaj centimetrov mimo leve vratnice. Do konca prvega polčasa smo videli še dve lepi priložnosti za Liverpool; najprej se je v 41. minuti žoga nesrečno odbila od Mukieleja in prišla do Jote, ki je streljal preslabo za dobro postavljenega Gulacsija. V sodnikovem dodatku sta bila zopet glavna protagonista Liverpoolove akcije Salah in Jota, prvi je najprej nastreljal Gulacsija, žoga se je nato odbila do Jote, ki pa je streljal premalo natančno, tako da je ob odhodu v garderobe ostalo pri začetnih 0:0.

Kampl ostal v slačilnici, odločila zadetka Salaha in Maneja
'Redsi' niso popuščali niti v nadaljevanju tekme. V 55. minuti je znova nevarno poskusil Jota, a je njegovo namero kot že nekajkrat na nocojšnjem dvoboju dobro 'prebral' Gulacsi za eno od najlepših posredovanj na srečanju. Sijajno priložnost za goste, ki bi z morebitnim vodilnim zadetkom tekmo lahko obrnili v povsem drugo smer, je v 65. minuti po lepi podaji Hwanga z desne strani zapravil rezervist Sorloth, ki je z glavo sicer odlično meril, a je Becker z bravurozno obrambo žogo preusmeril v prečko in kot.

Sadio Mane se s soigralcem Fabinhom veseli zadetka iz 74. minute na povratnem obračunu osmine finala Lige prvakov na Puškaš areni proti Leipzigu.
Sadio Mane se s soigralcem Fabinhom veseli zadetka iz 74. minute na povratnem obračunu osmine finala Lige prvakov na Puškaš areni proti Leipzigu. FOTO: AP

Na kar so potrpežljivo čakali praktično vso tekmo, so nogometaši v rdečih dresih dočakali v 71. minuti, ko je po podaji Jote Salah sprejel žogo na robu kazenskega prostora ter z ne preveč močnim, a natančnim strelom v levi spodnji kot premagal vratarja Leipziga Gulacsija za vodstvo Liverpoola z 1:0. Ko je vstopil v igro v zadnji tretjini tekme, je Divock Origi vnesel še več energije ter z eno od natančnih in ostrih podaj z desne strani v 74. minuti lepo zaposlil vtekajočega Maneja, kateremu ni bilo težko z neposredne bližine premagati Gulacsija za povišanje vodstva na 2:0 in posledično potrditev četrtfinalne vozovnice.

Klopp si je lahko pošteno oddahnil, saj so njegovi varovanci tokrat delovali precej bolje kot na nekaterih predhodnih tekmah v angleškem državnem prvenstvu. To je bila ena od tistih tekem, ki smo jih bili še ne tako dolgo nazaj vajeni od nogometašev Liverpoola na praktično tedenski ravni. Kljub odsotnosti določenih nogometašev, med katerimi se je na seznamu poškodovanih nazadnje znašel še brazilski napadalec Roberto Firmino, je imela igra rdečih po dolgem času rep in glavo. S skupnih 4:0 po dveh tekmah se je četa Jürgena Kloppa več kot zasluženo razveselila uvrstitve v četrtfinale Lige prvakov.

Liga prvakov, osmina finala, povratna tekma, izid:
Liverpool - Leipzig 2:0 (0:0) / (2:0)* - izid prve tekme
Salah 71., Mane 74.

Začetni enajsterici:
Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Phillips, Kabak, Robertson - Wijnaldum, Fabinho, Alcantara - Jota, Salah, Mane. Trener: Jürgen Klopp.

RB Leipzig: Gulacsi - Adams, Mukiele, Upamencano, Klostermann, Nkunku - Olmo, Kampl, Sabitzer, Forsberg - Poulsen. Trener: Julian Nagelsmann.

Glavni sodnik: Clement Turpin (Francija).

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slabzadah
11. 03. 2021 08.32
-3
Pa kdo še to gleda?
Brcavrit
11. 03. 2021 08.32
+1
Dokaz, da je Bundesliga, z izjemo Bayerna in Borussie D, na ravni Championsleague.