Nogomet

Barcelona sezono sklenila z remijem, nov poraz Reala in novi žvižgi jeznega Bernabeua

Madrid, 19. 05. 2019 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V poslednjem krogu španske Primere Dvision je madridski Real na Santiagu Bernabeuu gostil Betis iz Seville. Galaktiki, ki imajo za sabo sezono za pozabo, vnovič niso blesteli in so na zadnji tekmi zasluženo izgubili (0:2). Barcelona je na gostovanju pri Eibaru iztržila le remi (2:2), pod oba zadetka Kataloncev se je v pičlo minuti podpisal Lionel Messi.

Barcelona z gostovanjem pri Eibaru sklenila prvenstveno sezono. Katalonci so v Baskijo pripotovali brez številnih poškodovanih igralcev, med drugim je zaradi okrevanja po poškodbi desnega kolena manjkal Luis Suarez, odsoten je bil tudi Philippe Coutinho. Do spremembe je prišlo tudi v vratih, namesto Marca-Andreja ter Stegna je med vratnici stopil Jasper Cillessen.

Lionel Messi je mrežo zatresel dvakrat v eni sami minuti.
Lionel Messi je mrežo zatresel dvakrat v eni sami minuti. FOTO: AP

Rezervni vratar Kataloncev je imel v začetnih nekaj minutah tekme kar nekaj dela. Podaja pred vrata je našla Gonzala Escalanteja, ta pa je žogo preusmeril v sredino gola, a se je z obrambo izkazal Nizozemec. Čeprav so imeli Katalonci žogo velik del polčasa v svoji posesti, pa so domači spretno izkoriščali vse podarjene priložnosti. V 21. minuti je eno takšnih izkoristil Marc Cucurella, pred njem je padel Gerard Pique, domači branilec pa je našel dovolj prostora za strel in popeljal Eibar v vodstvo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A to je trajalo le deset minut. Takrat je vajeti tekme v roke vzel Lionel Messi. Po lepo podaji Artura Vidala se je znašel sam pred vrati in brez težav potisnil žogo za hrbet domačega vratarja. Le minuto kasneje se je Argentinec še drugič na tekmi znašel na seznamu strelcev. Ivan Rakitić je na sredini zelenice predal žogo Messiju, slednji pa je bil hitrejši od obrambe, za piko pa i pa je žogo še drugič pospravil v mrežo. Prednost Kataloncev je tik pred koncem polčasa z neverjetnim zadetkom izničil Pablo De Blasis, z razdalje je sprožil volej, ki je končal v mrežo Barcelone.

Tudi v drugem polčasu so Katalonci žogo držali v svoji posesti, vendar niso uspeli nevarneje zapretiti domačim vratom. Zato pa so bili nevarnejši nogometaši Eibara, ki so poskrbeli za dve obetavni priložnosti, ti pa nista prinesli zadetka. Katalonski ponos je tako sezono sklenil z remijem 2:2. 

Zinedine Zidane
Zinedine Zidane FOTO: AP
Zadnja tekma ogledalo sezone

Čeprav bo madridski Real letos ostal brez lovorike, pa njegovi privrženci vsaj zadovoljno ugotavljajo, da navijači Barcelone ne bodo onečastili Madrida. Finale Lige prvakov bo namreč 1. junija na stadionu Wanda Metropolitano v Madridu. "Vseangleški" dvoboj v finalu sredi španske prestolnice bodo (so) madridski privrženci z lahkoto požrli, Barco v boju za laskavo lovoriko pa bi zelo težko. Tabor belega baleta komaj čaka, da se vse skupaj konča, sezona za pozabo ni zadovoljila nikogar, v takšnem razpoloženju je minila tudi zadnja prvenstvena tekma v Primeri Division, ko je na Santiagu Bernabeuu gostoval Betis iz Seville.

V prvi postavi ekipe trenerja Reala Zinedina Zidana je bilo kar nekaj posameznikov, ki so najverjetneje odigrali zadnjo tekmo v snežno belem dresu. V kratkem se bodo že začele korenite kadrovske spremembe. Polni bosta obe rubriki, tako odhodov, kot tudi prihodov. Keylor Navas, Marcos Llorente, Federico Valverde, Brahim Diaz in morda celo kapetan Marcelo so bolj ali manj že na izhodnih vratih in je bila tekma proti zeleno-belim iz Andaluzije njihova poslovilna. Real se je, tako kot večji del sezone, tudi proti Betisu zelo mučil. Igra nikakor ni stekla in gostje so bili v glavnem povsem enakovredni.

Karim Benzema je bil najbližje zadetku.
Karim Benzema je bil najbližje zadetku. FOTO: AP

Še posebej v zgodnji fazi tekme, potem pa so bili boljši na travniku galaktiki, ki so preko Karima Benzemaja sredi tega dela zadeli okvir vrat. Obetavne situacije pred vrati Navasa so imeli tudi Andaluzijci, najlepši priložnosti sta imela Argentinec Giovani Lo Celso in Loren Moron, a sta ekipi na odmor odšli z najmanj privlačnim rezultatom. Drugi polčas so bolje odprli gostitelji in bili nekajkrat blizu zadetku, še najbližje mladi Brazilec Vinicius Junior po samostojnem prodoru. Vendar pa je prvi gol na tekmi padel na drugi strani. Po hitrem protinapadu je po asistenci izkušenega Mehičana Andresa Guardada, učinkovito zadel Loren Moron. Da bodo madridski navijači še dlje časa po končani sezoni imeli slab okus v ustih je poskrbel nekdanji galaktik Jese Rodriguez, ki je zabil še zadnji žebelj v Realovo krsto (0:2).

Izid:

Eibar – Barcelona 2:2 (2:2)
Cucurella 20., De Blasis 45.; Messi 31., 32.

Real Madrid - Betis Sevilla 0:2 (0:0)
Loren Moron 62., Jese Rodriguez 74.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
20. 05. 2019 11.10
+3
Ipulko1 na ta portal si se prijavil leto prej , ko se je Messiju "vsralo" 91 golov na uradnih tekmah v koledarskem letu. Nazadnje s tako "polno ritjo" je bil Gerd
grozjak
20. 05. 2019 10.40
+11
sezona barcelone še ni končana. morda pokalni finale za 24 ur ne obstaja, zato naj vas popravim, da bo Barca sezono sklenila z zmago ali porazom, nikakor pa ne z remijem......
resnicaosvobaja
20. 05. 2019 11.02
+3
Za 24 ur je konec sezone Reala in Barcelone , ko je Ajax prišel na dvodnevni izlet na Bernabeu
265004
20. 05. 2019 10.24
+13
vsem belčkom:največ golov v španskem prvenstvu-Messi-36,drugi Suarez 21,največ asistenc-Messi 13,drugi Sarabia 12,največ skupnih strelov-Messi 171,drugi Griezman-113,največ skupnih strelov na gol-Messi 87,drugi Suarez 57,največ kreiranih šans za gol-Messi 92,drugi Jony-85, največ začetih kreiranih šans,ki so pripeljale do možnosti za gol-Messi 78,drugi Sarabia-57,največ golov iz prostih strelov-Messi 6,drugi Tello-3,največ golov izven kazenskega prostora-Messi-9,drugi Aspas-4,Največ dvojnih golov-Messi 7,drugi Aspas-5,največ hat trickov-Messi-3,Ben Yedder-2,največ podaj-Messi-1139,drugi Alba 872,največ zadetih vratnic in prečk Messi-10,drugiBenzema 6.......in še bi lahko našteval.Bo trend ko pride iz Avstralije to potrdil.....In na koncu,dobr se spomnim začetka sezone in Pereza ter Realovcev-glavna prioriteta letos je la liga....Evo zdej pa imate -19 in kape ter šale okrog vratu.Crispu pa lohk kakšen njegov post na čelo pripopam....
krneki_123
20. 05. 2019 09.42
+9
Najprej kot ipulko piše bedarije, Barcin fan my ass, nato pa sam sebi kot cripstoned laska, kako ima prav. Hahaha, da dol padeš. :)) -19 so aktualne številke, rekord rekordov. ;)
apodgra
20. 05. 2019 07.44
+8
Real ne more splezati iz globoke jame .Tudi prihod , tako opevanmega nogometnega strokovnjaka Zidan ni odravil krize v ekipi. Dve ali tri leta nazaj ,so se njemu pripisovale velike zasluge za uspeh Reala. Torej danes je izgubil vsa trenerska znanja in ni več tisti trener ,kot leta nazaj. Preprosti odgovor ,igralci ne opravjajo dobro svojega dela , kljub velikimi zvezdiniškimi imeni.
Maxx365
20. 05. 2019 08.31
+7
Real z Ronaldom in brez njega ni ista ekipa. Se sprašujem, če je Zidane res tako vrhunski trener, ali je zgolj imel srečo, da je v ekipi imel Ronalda, letošnja sezona vse bolj potrjuje slednje.
krneki_123
20. 05. 2019 10.55
+6
Kakšna razlika je pa bila z Ronaldom? Z njim -17, brez njega -19, ne vidim strašne razlike. Če ne bi Ramos polomil Salaha, bi verjetno izgubili še finale CL, potem bi vsi govorili o katastrofalni sezoni, tako so jo pa uspešno zamaskirali. Ronaldo je vedel, da je vsega konec, zato je tudi šel.
resnicaosvobaja
20. 05. 2019 11.03
+6
Vedel je tudi Zidane, ampak njegov sin je pa ostal v Madridu
ipulko1
19. 05. 2019 21.30
-21
Vsem skupaj lep pozdrav, sem navijač Barcelone, ampak takšno blamažo na igrišču, kot kažejo zadnje kažejo igralci Barcelone niso vredni spoštovanja, kajti šele bajnih vsot denarja, katere se jim izplačijejo. Messi je kot figura na igrišču, če mu je, igra , če ne ne! Ni vreden kapetanskega traka, ker sam ne doda neke dodatne vrednosti moštvu. Včasih se mu "vserje"in da kakšen gol. Tako močno plačami igralci bi morali na igrišču pokazati več spoštovanja do nogometa , predvsem pa do gledalcev, kateri jim plačujejo lagodno življenje. Zato bi morali že enkrat ukinit to "sranje" z bajnimi prestopi in vrednostmi v denarju za igralce. A je nekdo res vreden 150 miljonov €, samo zato, da zna vdarit po žogi? Ne ni, in nikoli ne bo!!!! Kaj pa vsi ostali ljudji, kateri izumljajo nove stvari, da nam je lažje v življenju, vsi ostali poklici, katere opravljamo vsak dan, še bi lahko našteval,... Enkrat bomo morali narediti temu konec. Vsak poklic je časti vreden, so razlike med vrednostmi, ne pa miljonske, zato sem zato, da se ukinejo miljonske vrednosti med temi žogobrcaji, ker si ne zaslužijo nič več kot čistilke ali pa kdo drug. Ista situacija je v Sloveniji, kaj so pa ti žogobrcarji naredili za napredek ali razpoznavnost Slovenije? Če jim je igrajo za Slovenijo, če jim ni, pač imajo izgovore. Na koncu so še kar precej dobro plačani. In vse to podpiramo mi , kateri imamo radi nogomet. Izbranci pa samo služijo in lep živijo, zato se že nehajte enkrat prepirat in poglejte kaj vam je prineslo to slepo navijaštvo in kreganje med sabo? Nič drugega kot kreganje po forumih!!! A ste se že kdaj skupaj vsedli za mizo in se malo pogovorili, zakaj se tako sovražite med sabo, zaradi prevarantov in izkoriščevalcev na vas račun?
cripstoned
19. 05. 2019 21.39
-26
bravo...se so pravi navijaci barce....ko sem cestital za naslov so besede bile namenjen pravim navijacem....se ko sem cestital so me provocirali in zalili johnny, kollerik in ostali hejterji real madrida ki se imajo za navijace barce...o tem govorim ze lep cas...barca nima igre...do liverpoola niso imeli mocnega nasprotnika....potem pa tema...in ravno o tem govorim...real madrid si lahko privosci sezono brez lovorike...ker bo hitro nazaj in v to noben ne dvomi...kar se pa barce tice se je pa zacela potapljati od odhoda xavija...zdaj brez inieste je neprepoznavna in ko odide messi potem bo hudo....
NisteResni
20. 05. 2019 07.53
+12
13 in 33 si pozabil pomoje bos se celo desetletje tedve stevilke nabiju pol pa mogoce var ukinejo pa bo 33 in 14
apodgra
20. 05. 2019 07.54
+11
ipulko01 Res je . da so nogometn igralci "bogovi" in absulutno preveč plačani za svoje včasih skromne predstave. Ne streiunjam se pa s tabo, da je Messi samo figura na igrišču in da se mu včasih usreje dati , kakšen gol. Kdo pa je najboljši strelec španske lige in v Evropi ? Tudi ti si se danes usral v svoje hlače , ker nisi nadzoroval potrebe tvojega telesa. Kja si ti gledal ,tekmo v kateri igra morda Ronaldo. Najbolj koristnejši igralec italijanske lige, pa je bil včeraj proti Atalanti popolnoma neviden . Njemu pa se res večkrat . Če Messi ne bil zabil dva gola , kdo bi po tvojem zabil ta dva gola.Samo poglej kdo je igral in
Maxx365
20. 05. 2019 08.37
+15
ipulko1, ti nisi noben navijač Barce, čeprav se nekaj hršiš, da si, ampak s svojimi nebulozami dokazuješ, da pojma nimaš o fuzbalu. Messi je letos dosegel 50 zadetkov in k temu dodal še 19 asistenc, s svojimi goli, predvsem pa z igro je pripeljal Barco do španskega naslova, do finala španskega pokala in v polfinale LP. In ti govoriš, da se mu včasih "vserje" kakšen gol? Pojma nimaš, po moje si prikriti hejter pod novim nikom, ki ga še nikoli nisem zasledil na tem forumu.
Brgolino
20. 05. 2019 08.55
+11
Messiju se goli vserjejo? Pa kolk tekem Barce si pa gledal ti letos de take pokas? Dolocene stvari si pa prav napisal in se ticejo vseh klubov in ne izpostavljati Barce...
Brgolino
20. 05. 2019 08.59
+12
Ce bi bil pravi navijac bi napisal kolk vikendov ti je Barca polepsala z zmagami ne pa da jo ocenjujes tako in govoris o nakbolksem nogometasu vseh casov de se mu vsirje kak gol...ti bom jst povedal kolk kiksov je nardila Barca letos....enega proti Liverpoolu ostalo je bila pa skoraj poezija tako kot zadnjih 10 let...7 naslovov v spanski La ligi pa nisi zadovoljen...
Brgolino
20. 05. 2019 09.10
+12
Cripstoned ne pozabi na 8 prvih mest v La ligi v zadnjih 11 letih...
alien8potnik
19. 05. 2019 21.27
+15
je pa zelo kruto, da bale ni igral. če je res, da odhaja. zaslužil bi si dostojno slovo. to me malo preseneča pri zizouju.
265004
20. 05. 2019 10.49
+2
tebe preseneča?mene nič...to na žalost ni Barca,kjer so vsi ena družina....Raul,Cassilas,Ronaldo,Navas....
krnekilojz
19. 05. 2019 20.55
+15
Očitno bo morala Barca kakšno tekmo odigrati v belih dresih, da bodo realovci vsaj barvno moralni zmagovalci! Ampak, kot pravi cripstoned, če bodo kaj osvojili prav, če pa ne pa tudi prav! Cripstoned ve, da kakor koli obrne in piše tiste svoje znamenite številke, ima Barca več lovorik skupno in da bo ta prednost samo naraščala. No, Barci tudi prav pride, da si nasprotniki sami dajejo gole ali pa se odmikajo Barcinim igralcem, dočim proti Realu igrajo, kot da se jim gre za živo glavo. Kakorkoli saj samo sebe laže in se tolaži na način, ki mu odgovarja!
cripstoned
19. 05. 2019 20.31
-27
poglejte hejterje spodaj...real madrid je moral izgubiti da so se prikazali....liverpool vas je poslal v luknje...real madrid vas je izbezal iz lukenj...kje je tu barcelona? ni pomembna...pomemben je real madrid, zidane in nove okrepitve ane? hahahahaah....kaksna dominacija real madrida tudi ko se sezona konca brez lovorik smo glavni v medijih in v glavah ranjenih oseb v vseh teh letih...zbogom hejterji...se vidimo naslednjo sezono...pa obdrzite prosim svoje profile....hahaahah
sandulaho
19. 05. 2019 20.36
+17
Kripl a ves da ima real letos najveci zaostanek v zgodovini kluba na koncu sezone -19 lan ste tud podrl rekord -17... tko da res ste mel supr sezono ampak dobr da si mel barco da si se imel scim ukvarjat... aja ti se bos verjetno se oglasal ob finalu pokala fix tko da zate se ni konec sezone... hala madrid kripl
cripstoned
19. 05. 2019 21.36
-9
ja in? se vedno smo aktualnni evropski prvaki...nekaj o cemer lahko abrcelona samo sanja....
kmet1
20. 05. 2019 08.45
+4
Koliko točk je že zaostal za Barco? To še res mora pisati po medijih.😂😂😂
Iniesta
19. 05. 2019 19.53
+29
Zizu je kot Gunar ... njuni ekipi sta postali kanti za nabijanje ...
Johnny_J
19. 05. 2019 19.44
+30
Sej ne mores verjet, kaj vse uspe temu kripsteljnu spacat skup. Bolano bolan v bolano glavo.
resnicaosvobaja
19. 05. 2019 19.40
+19
Za navijače Reala se bojim, da je Zidane, sprejel vlogo trenerja v veliki meri zaradi sina. Cripsi pa si mendaželi za naslednjo sezono zaželel katerokoli " nepomembno" lovoriko
Brgolino
19. 05. 2019 18.54
+27
Ce se Real in Atletico drugo leto ne popravita v igri in bo Barca spet po parih odigranih tekmah ze na pragu zmage v prvenstvu se bojim da se bo zgodba ponavljala...lep primer je angleska liga kjer celo leto igrajo tezke tekme in so jih navajeni...Barca potrebuke mocen Real in Atletico ne pa trening tekem
cripstoned
19. 05. 2019 19.20
-46
ravno obratno bo naslednjo sezono...real gre po spanski naslov ...atletiko pravtako...ne bi se cudil ce bo naslednjo sezono 1.real 2.atleti in 3. barca....je pa res da so nasprotniki reala in atletov igrali bolj na noz kot pa proti barceloni....pa tudi real in atletiko trpita posledice zadnjih 4 evropskih sezon....tako da to je se najlazji naslov barce v zadnjih 10letih...
Brgolino
19. 05. 2019 19.32
+20
Haha...pa MUFC bo tud prvak v Angliji...ker ima zgodovino
bala sena
19. 05. 2019 19.45
+18
res je na večini tekem so nasprotniki ležali na travi barca pa je trpala gole🤪
šumar
19. 05. 2019 19.52
+18
cripa zakaj misliš da bo sel real po te nepomembne lovorike haha
Brgolino
19. 05. 2019 20.42
+8
sportko47
19. 05. 2019 18.49
+20
Pršu VAR , odšel Malenco , še Pogbaja kupjo in sam še Crisp vid svetlo prihodnost ! Mogoče le če naročijo svetlo - bele drese ! Zidan pa iz dneva v dan dokazuje “ svojo veličino “ ! Kera brca v temo prevzet te “ šalabajzarje po treh “ srečnih naslovih v LP ! Pa ne mi govort da je dnar postedi , on bi dubu povsod kokr bi reku ! Alžirc , pać.. ni glih brihta!
saturnsky23 saturnsky23
19. 05. 2019 18.28
+31
V Barceloni se pod tem trenerjem ne bo nič spremenilo. Tudi ta današnja igra in vodenje je katastrofa. Da ti celo Eibar odčita lekcijo, šola borbenosti manjka tukaj in zdaj, vse to je v domeni Ernesta, ki zadeve ne obvlada. Pod nujno bi morala skupščina Barcelone odstavit Bartomeua, posledično še Valverdeja, kajti Messi v nedogled ne bo mogel.
Kollerik
19. 05. 2019 18.37
+24
+++++. Po debaklu na Anfieldu so tokrat še slepci spregledali, edino Bartomeu in njegov Valverde na žalost še ne. Z Valverdejem na krmilu, ki je več kot dokazano nesposoben za osvojitev LP se Barci ob odhodu Messija zna zgoditi razsulo Real Madrida.
resnicaosvobaja
19. 05. 2019 18.17
+19
Imate najboljšega trenerja na svetu in Modrič bo še pol leta najboljši nogometaš na svetu in tu je treba graditi ekipo
kebbab
19. 05. 2019 21.10
+1
Jah saj imate tudi vi še kake 2 sezona "najboljšega nogometaša na svetu" me pa zanima okoli koga boste gradili po tem.
Maxx365
20. 05. 2019 08.41
+2
Maxx365
20. 05. 2019 08.41
+2
cripstoned
19. 05. 2019 18.09
-34
real madrid brez ronalda in z vsemi mogocimi tezavami na koncu na 3.mestu....barci brez messija grozi izpad iz lige...zato vam navijacem polagam na duso da se ne norcujete iz real madrida ker je koncal sezono brez lovorik...da ne bo takoj naslednjo sezono enako z barco...saj veste da karma ne pociva...danes vas je udarila po vsega 4urah...hahahahaha eibar je nadigral barcelono v vseh segmentih igre....
resnicaosvobaja
19. 05. 2019 18.12
+27
-18 točk je nov rekord Zidana in iz tega se nihče ne norčuje...lepo pa ni
resnicaosvobaja
19. 05. 2019 18.14
+25
cripstoned
19. 05. 2019 18.21
-23
vse lepo in prav....ampak koliko tekem je bil zidane na klopi? ....spet boste pojedli svoje besede...kako vas nikoli ne izuci...hahahaha
Kollerik
19. 05. 2019 18.28
+9
Fuzbaler
19. 05. 2019 18.45
+21
Cripsi enkrat govoris da bi bil Messi brez Barce nula,drugic pa da bi bila Barca brez Messija nula. Odloci se.
Brgolino
19. 05. 2019 18.47
+16
Nic posebnega od igre edino pokazala se je zelja in borbenost Eibarja premagati Barco...sam pravim temu trening tekma pred finalom in pa spet maestro Messi je pokazal nekaj vec...zaradi totalne premoci Barce pa prvenstvo ze pol sezone ni vec zanimivo...
kebbab
19. 05. 2019 21.13
-1
kebbab
19. 05. 2019 21.24
-2
Sej ko boste brez Messia ostal nam boste poslali ponudo za Aubameyanga. Saj Henry je bil dober ne 😝😝
šumar
19. 05. 2019 17.43
+23
messi dva gola v dveh minutah haha to care
resnicaosvobaja
19. 05. 2019 17.16
+18
Mallenco je odšel...tudi v sodniške vrste bo moral Real pripeljati kakega obetavnega mladega sodnika
Maximus
19. 05. 2019 16.34
+16
V trenutku ko je bil Ronaldo na izhodnih vratih, bi moral Real doživeti remont od temeljev dalje, konec koncev je kar nekaj nosilcev že v letih pravega podmladka pa ni videti. To se seveda ni zgodilo. Perez je bil kot vedno narcisistično prepričan, da je on tvorec uspehov in da bo tudi letos on zabil ta pomembne gole. En in edini krivec za letošnjo sezono Reala. Izkazalo se je, da je paličica, ki jo ima v hlačah zgolj paličica in ni prav nič čarobna.
apodgra
20. 05. 2019 08.30
+2
Maximus Predolgo je Real imel v svoji ekip Ronalda. Že prej se bi moral zgoditi potrebni remont. Tudi Barca predolgo igra samo na karto n vse stavi na enega igralca in ko bo ta igralec prenehal igrati bodo teževe za Barco zelo hude. Vse poteze glede igre ne vlečejo predsedniki klubov, temveč samo trenerji. Kaj počne Valverde, spremembe, spremenbe in še enkrat spremembe , počitek, pa zopet počitek nosilcev iger , rotacije , rotacije in posledica vseh teh neumnosti je prekinjanje nogometnega ritma in neuigranost ekipe . Zadnja dva meseca je Messi igral zelo malo in kaj je bilo to dobro za ekipo, izpad iz Lige prvakov in bila bi lahko tudi izguba "Zlatega " čevjla Messiju.