Nogomet

Rekordnih šest sodnic bo delilo pravico na svetovnem prvenstvu

Doha, 18. 11. 2022 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvo zimsko svetovno prvenstvo v nogometu in prvo na arabskih tleh bo prvo še v enem pogledu. Prvič bodo na največjem reprezentančnem nogometnem tekmovanju na svetu sodile tudi sodnice.

Kathryn Nesbitt
Kathryn Nesbitt FOTO: AP

Jasno je, da je med nogometnimi navijači in dolgo časa tudi nogometaši in trenerji vladalo prepričanje, da ženske sodnice niso dovolj dobre, da bi sodile na tekmah moškega nogometa. Lahko bi šli korak dlje in rekli, da še vedno med določenim odstotkom ljubiteljev nogometa vlada to prepričanje, če ne celo bolj ciničen in šovinističen pogled na ženske sodnice. A svetovno prvenstvu v Katarju, državi, kjer so osnovne pravice žensk v veliki večini vezane na njihove moške "varuhe", je odlična priložnost, da sodnice dokažejo, iz kakšnega testa so.

Američanka Kathryn Nesbitt, ena od treh pomočnic sodnikov, ki bodo sodile na svetovnem prvenstvu, je z veseljem sprejela vabilo Fife: "Mislim, da smo vsi sodniki bili povabljeni, ker smo na približno enaki ravni. Vsi smo si zaslužili mesto tu. Točno tako se počutimo, kot eno moštvo."  Nesbittova je potrdila tudi, da bodo sodnice na tekmah nosile enake uniforme kot njihovi moški kolegi. Eden od sodnikov na prvenstvu, Maročan Ismail Elfath, verjame, da je prisotnost sodnic na prvenstvu popolnoma zaslužena. "Nas (sodnike op. a.) ne preseneča prisotnost naših kolegic v FIFA ekipi. Tu so zasluženo, ne zato, ker so ženske, ampak zato, ker si zaslužijo biti tu zaradi svojih sposobnosti na igrišču. Vsi, tudi sodniki, sanjamo o nastopu na svetovnem prvenstvu. O tem smo nekateri sanjali zadnjih 15, 20 let. Pripravljeni smo," je zagotovil samozavestni Maročan.

Tri glavne sodnice in tri pomočnice

Yamashita Yoshimi (Japonska), Salima Mukansanga (Rwanda) in Stephanie Frappart (Francija) bodo glavne sodnice na letošnjem svetovnem prvenstvu. Pridružile se jim bodo pomočnice Neuza Back (Brazilija), Karen Diaz Medina (Mehika) in prej omenjena Američanka Kathryn Nesbitt.

"Dejstvo, da bodo ženske prvič sodile na moškem svetovnem prvenstvu, je znak za druge ljudi, da potencial žensk nenehno raste in tudi jaz sem prepričana v to. Na Bližnjem vzhodu je zelo malo sodnic in rada bi videla, da se to spremeni. Svetovno prvenstvo bi ta proces lahko pospešilo,"  je pred prvenstvom dejala Yoshimijeva, ki je letos postala prva sodnica, ki je sodila na tekmi azijske Lige prvakov. Mukasanga je sodila na letošnjem moškem afriškem prvenstvu. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
19. 11. 2022 20.32
A z ruto in dolgimi hlačami
Fagus
18. 11. 2022 20.38
Si FIFA upa postaviti sodnico na tekmo proti Katarju
deltex
18. 11. 2022 14.54
+2
Ironija je, da bodo prvič sodile v Katarju, državi, kjer ženska kaj dosti pravic nima.
SAKOSAKO
18. 11. 2022 14.36
+2
To še gre, ampak samo ne ženske komentatorke za nogomet prosim!!!
Rudar
18. 11. 2022 14.31
+1
To je isto, kot, da bi moški sodil sinhrono plavanje.
Nikdar več
18. 11. 2022 14.26
+1
In če ne bodo pokrile kolen, izzivajo kamenjanje...
ledr
18. 11. 2022 14.17
+0
Zelo podrobno spremljam nogomet na vseh ravneh. Ampak nihče me ne bo prepričal, da lahko ženske sodijo na moških tekmah. Enostavno ne gre. Ni istega občutka in filinga, kot ga imajo moški. Pa ne me sedaj pljuvat, da sem kakšen šovinist ali, da sem proti ženskam. Niti slučajno nisem, prav rad jih imam in prav prijetne so ampak v moški nogomet preprosto ne spadajo! Ne gre!
CestniKolesar370Wattov
18. 11. 2022 14.09
+4
Stavim tudi, da je izmed 6000 delavcev, ki so preminuli ob delu za to svetovno prvenstvo, zelo malo žensk.
CestniKolesar370Wattov
18. 11. 2022 14.09
+1
Ko gledam krovce na strehah, pa še vedno sami moški. Sramota, Slovenija je 30 let za leseno žlico.