NOGOMET

Riera žalosten zaradi igralcev, a ponosen zaradi igre

Ljubljana, 29.07.2022, 7:00 | Posodobljeno pred 4 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Premalo za napredovanje, dovolj za glasen aplavz stožiške publike. Če je uprava kluba vse bolj oddaljena od ljubljanskih navijačev, ki so športnega direktorja Igorja Barišića med tekmo pošiljali nazaj v München, so nogometaši Olimpije v sredo zvečer storili korak naproti svojim privržencem. Pokazali so karakter, prišli do preobrata in enajstmetrovk, a na koncu jim je za tretji krog zmanjkalo tudi nekaj sreče.

Kljub zaostanku po prvi tekmi (1:3) se zmaji v Stožicah proti romunskemu Sepsiju niso predali. Že od prve minute so zaigrali pogumno, za kar so bili nagrajeni v drugem polčasu, ko so po dveh zadetkih prišli do podaljškov. Na koncu so odločile enajstmetrovke, za Sepsi so bili natančni vsi izvajalci, za zmaje sta zgrešila Mustafa Nukić in rezervist Ivan Prtajin

Ko so najzvestejši ljubljanski navijači po tekmi glasno vzklikali enemu od dveh tragičnih junakov (Nukiću, op. a.), je bilo v njihovem glasu čutiti ponos. Bili so zadovoljni s pristopom, ki so ga pokazali njihovi ljubljenci. Enako velja za trenerja Alberta Riero.

Mustafa Nukić je bil vseh 120 minut med najboljšimi na igrišču. Pri izvajanju enajstmetrovke pa je bil nenatančen.
Mustafa Nukić je bil vseh 120 minut med najboljšimi na igrišču. Pri izvajanju enajstmetrovke pa je bil nenatančen. FOTO: Luka Kotnik

"Zelo sem ponosen, a tudi žalosten zaradi igralcev. Pokazali so izjemen trud, ampak to na koncu ne pomeni nič, ker nismo napredovali. Veseli me, kako igramo. Že v Romuniji sem rekel, da smo z žogo v nogah boljša ekipa od njih. Ampak to ni bilo dovolj. Moramo sprejeti izpad, dvigniti glave in nadaljevati v tem ritmu. Sedaj se moramo osredotočiti na prvenstvo," Španec ni skrival razočaranja, ob tem pa večkrat izpostavil, kako zadovoljen je s predstavo svojih varovancev. 

Strelec zadetka za 2:0 Aljaž Krefl je nesrečen razplet dojel podobno: "Razočarani smo, ker je bil ves trud zaman. Želeli smo si rešiti tekmo že prej, a enostavno nam ni uspelo. Odigrali smo odlično srečanje. Na koncu so odločale enajstmetrovke, oni so imeli več sreče, in to je bilo to." 

28-letni bočni branilec, ki je zadetek posvetil svoji punci in novorojencu, je med razlogi za izpad izpostavil kombinacijo utrujenosti in pomanjkanja sreče. Kljub temu je prepričan, da bo s soigralci še občutno boljši, ko jim bo steklo v zaključkih akcij. 

Za zmaje sta zadela Mario Kvesić in Aljaž Krefl.
Za zmaje sta zadela Mario Kvesić in Aljaž Krefl.FOTO: Luka Kotnik

Nukić jih bo še izvajal

Od ofenzivnih nogometašev se ta hip najbolj v krizi zdi že omenjeni Nukić. Ljubljenec občinstva je najstrožjo kazen zastreljal že minuli konec tedna proti Taboru iz Sežane, a Albert Riera še naprej neomajno verjame vanj. "Tudi naslednjo bo streljal. Če je v krizi, mora začeti razmišljati, kako bo streljal naslednjo enajstmetrovko. Odločil sem se, da bo streljal. Če bo še enkrat zgrešil, bom morda zamenjal izvajalca. Ampak najprej mora zadeti," mu je zaupanje izkazal nekdanji član Liverpoola. 

Na vprašanje, kaj jim lahko za nadaljevanje sezone prinese takšna predstava, je odvrnil: "Predvsem občutek, da lahko igramo. Občutek, da smo z žogo v nogah superiorni od nasprotnika. Ponosen sem, da nogometaši počasi dojemajo moj koncept igre." 

Odgovornost za neuspeh je Riera prevzel nase. "Jaz sem se odločil za izvajalce. Tudi jaz delam napake, ampak iz njih se bom učil. Sedaj ne moremo ničesar spremeniti. Če bi razmišljali, kaj vse bi se lahko zgodilo, bi samo zapravljali čas," je pojasnil.

PREBERI ŠE
Olimpija, Koper in Mura po 120 minutah mučenja na koncu izpadli

Zdi se, da se navijači počasi vračajo

Po odličnem uvodu v prvenstvo – Olimpija je kot edina zabeležila dve zmagi – in častnem izpadu iz Evrope se zdi, da se ozračje okoli kluba le izboljšuje. V Stožicah je bilo tokrat približno dva tisoč navijačev, ki so bili 12. igralec. Čeprav so zopet jasno in glasno izrazili nestrinjanje z upravo kluba – direktorju Igorju Barišiću so namenili parolo, s katero so ga pošiljali nazaj v München –, so nogometašem na zelenici z navijanjem nedvomno dali nekaj prepotrebnih atomov energije.

"Tu se ne gre zame. Gre se za nogometaše. Če bodo videli, da za njimi stojijo navijači, jim bo lažje, igrali bodo boljše," je bil obiska in vzdušja vesel Riera. 

Po kaosu, ki ga je pričakal ob prihodu v Ljubljano, ko so ga Green Dragonsi spodili s prve novinarske konference, z všečnim stilom igre počasi pridobiva navijače na svojo stran. Kljub izpadu je Olimpija v sredo pokazala eno najboljših (če ne kar najboljšo) evropskih predstav v zadnjih letih. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.