Liga prvakov

Debitant z izjemno obrambo rešil zmago zapravljivega Liverpoola

Liverpool, 01. 12. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.V., J.K.
Komentarji
12

Liverpool se je krog pred koncem skupinskega dela Lige prvakov že uvrstil v osmino finala, potem ko so varovanci Jürgna Kloppa na domačem Anfieldu še drugič v sezoni z edinim golom na tekmi premagali Ajax (1:0). Amsterdamčani so imeli po nekaj zapravljenih priložnostih domačih tudi veliko priložnost za izenačenje, a se je v enem zadnjih napadov rednega dela tekme izkazal 22-letni evropski debitant v Liverpoolovem golu Caoimhin Kelleher, ki je rdečim tudi že zagotovil prvo mesto.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Liverpool premagal Ajax
    03:33
    Iz 24UR: Liverpool premagal Ajax
  • Vrhunci torkovih tekem petega kroga skupinskega dela Lige prvakov (2. del)
    13:07
    Vrhunci torkovih tekem petega kroga skupinskega dela Lige prvakov (2. del)
  • Gol Curtisa Jonesa na tekmi Liverpool - Ajax
    01:22
    Gol Curtisa Jonesa na tekmi Liverpool - Ajax
  • Vrhunci torkovih tekem petega kroga skupinskega dela Lige prvakov (1. del)
    13:52
    Vrhunci torkovih tekem petega kroga skupinskega dela Lige prvakov (1. del)

 

Tik pred tekmo je zaradi bolečin v stegenski mišici vratarja Alissona Beckerja trener Liverpoola Jürgen Klopp v prvo postavo uvrstil 22-letnega debitanta na tekmah Lige prvakov, Irca Caoimhina Kelleherja. Rdečim je sicer napredovanje v izločilne boje prinašal že remi proti Ajaxu, tudi zato si je verjetno Klopp privoščil še kar nekaj "osvežitev" v začetni postavi, v katero so se v primerjavi z zadnjo tekmo, ko je Liverpool nepričakovano remiziral z Brightonom (1:1), vrnili Joël Matip, kapetan Jordan Henderson, Curtis Jones in Sadio Mane. Gostje, poraženi polfinalisti iz sezone 2018/19, ko jim je šele gol Lucasa Moure v zadnjih sekundah povratne tekme preprečil finalni zmenek v Madridu s kasnejšim osvajalcem naslova iz Liverpoola, so bili veliko bliže svoji (na papirju) najmočnejši postavi.

Jones je bil v prvih napadih najnevarnejši mož na zelenici in po tem, ko mu je strel z roba kazenskega prostora v drugi minuti "namestil" Diogo Jota (Jonesu je poskus brez večjih težav ubranil Andre Onana), je sledila še največja priložnost polčasa: tokrat je Jonesa  v podobnem slogu kot prej Jota zaposlil Mohamed Salah, poskus šele 19-letnega vezista pa je ustavila vratnica. V 13. minuti je po dolgi žogi iz zadnje vrste Matipa pobegnil Mane, ki je nato padel ob Perru Schuursu, a glavni sodnik Nemec Tobias Stieler ni zapiskal za najstrožjo kazen po res bežnem stiku med nogometašema. V 19. minuti je sledil resnejši odgovor Ajaxa, toda Anthony po prodoru skozi kazenski prostor in strelu z levico ni uspel zapretiti Kelleherju. Povsem drugače je bilo že v enem naslednjih napadov, ko se je mladi Irec prvič izkazal po strelu z glavo Davyja Klaassna, ko je tudi uspel zadržati žogo, a je bil gostujoči vezist tudi v prepovedanem položaju.

Statistika tekme Liverpool - Ajax.
Statistika tekme Liverpool - Ajax. FOTO: Sofascore.com

Ajax boljši, v zaključku polčasa se je Liverpool le prebudil
To so bili morda najboljši trenutki polčasa za Ajax, Andy Robertson pa je moral izbiti oster predložek Dušana Tadića v 23. minuti. Robertson je nato potreboval zdravniško pomoč, a po tem, ko so mu oskrbeli bolečo nogo, je tekmo nepopustljivi Škot vendarle odigral do konca. V 32. minuti je sledil nevaren poskus Noussairja Mazraouija, ki je močno udaril s precejšnje razdalje, a ni uspel presenetiti Kelleherja, ki je žogo izbil v kot. Kelleher je prav po tem kotu storil morda celo edino napako na celotnem obračunu, potem ko so gostje odigrali kratko kombinacijo in je s predložkom na oddaljenejšo vratnico poskusil Tadić. Kelleher je slabo ocenil žogo, ki pa je v mrežo ni uspelo potisniti enemu od gostujočih nogometašev, v nobenem primeru pa gol ne bi veljal, saj je šlo tudi za prepovedan položaj. Liverpoolčani so bolje zaključili sicer precej povprečen polčas, Robertson pa bi  v 43. minuti skoraj presenetil Onanaja s strelom na bližnjo vratnico, potem ko so vsi pričakovali, da bo Škot podal, a je zatresel le zunanji del mreže.

Ajax, ki je prvi polčas sklenil z 61-odstotno posestjo žoge, je imel tudi na začetku drugega polčasa vsaj nekaj lepih situacij pred vrati Liverpoolčanov. Vse se je sicer začelo z lepo diagonalno podajo proti Maneju v 49. minuti, ko bi Senegalec ob boljšem ustavljanju žoge lahko ostal povsem sam pred vratarjem Onanajem, a ga je tudi zaradi malce slabše reakcije ujel požrtvovalni Mazraoui. Ajax je odgovoril že v naslednji minuti, ko je po novi uigrani akciji s prostega strela in predložku s strani sam pred vrati ostal Klaassen, toda zgrešil z glavo. Dramatičnih nekaj minut se je nadaljevalo v 52. minuti s ponesrečenim volejem Neca Williamsa, ki ga je po predložku na oddaljenejšo vratnico osamljenega "zmotil" Salah, David Neres pa je na drugi strani tudi sam zatresel zunanji del mreže v 54. minuti, potem ko ga je lepo zaposlil razigrani Tadić.

Onana povsem 'zaplaval', Kelleher pa je rešil Liverpool
V 57. minuti so Ajax le centimetri vodili od vodstva, potem ko je po prodoru Anthonyja njegov strel po tleh ubranil Kelleher, "odbitek" pa je v vratnico poslal Neres. Kazen je sledila že v naslednjem napadu, ko si je neverjetno napako privoščil Onana. Williams je z desnega boka poslal zavito žogo na oddaljenejšo vratnico, kjer je preletela nepozornega Onanaja, v prazno mrežo pa jo je hladnokrvno pospravil najnevarnejši mož prvega polčasa Curtis Jones. Nizozemci so bili še v šoku, ko bi lahko Liverpool tekmo že odločil: Schuurs je slabo vračal žogo Onanaju, podajo je prestregel Salah, ki pa se je namesto strela sam pred vratarjem odločil za preigravanje, tokrat pa se je amsterdamski čuvaj mreže izkazal. Kelleher je moral v enem naslednjih napadov ustaviti Anthonyja, ki pa je po tem, ko ga je lepo zaposlil kapetan Tadić, streljal odločno preslabo in točno v naročje Irca.  Klopp je pred začetkom zadnjih 20 minut rednega dela tekme namesto nerazpoloženega Jote v igro poslal Roberta Firmina, njegov trenerski kolega Erik ten Hag pa je odgovoril z "aktivacijo" Zakarie Labyada.

Caoimhin Kelleher je bil najbolje ocenjeni igralec tekme Liverpool - Ajax po izračunih Sofascore.com.
Caoimhin Kelleher je bil najbolje ocenjeni igralec tekme Liverpool - Ajax po izračunih Sofascore.com. FOTO: Sofascore.com

Ten Hag je v zaključku obračuna tvegal vse in v igro poslal še v tej sezoni izjemno razpoloženega Lassino Traoreja, toda bližje kot Ajax golu za izenačenje je bil vseeno Liverpool golu za povišanje prednosti, potem ko se je v 84. minuti sam pred Onanaja prebil Firmino, a je Brazilca z odličnim posredovanjem ter pomočjo vratnice ustavil gostujoči vratar. Salah je imel v 85. minuti tudi sam izjemno priložnost za gol za 2:0, potem ko je vnovič pobegnil obrambi Ajaxa, toda po prodoru v kazenski prostor z desne strani udaril prek stičišča oddaljenejše vratnice in prečke. Zadnji udarec bi tako lahko pripadel Ajaxu in svežemu Klaas-Jan Huntelaarju, potem ko je izkušeni strelec v igro vstopil v 86. minuti in je Salah sebično zapravil še eno obetavno akcijo, je nekdanji član Real Madrida in AC Milana v kazenskem prostoru ostal pozabljen s strani domače obrambe, toda s strelom z glavo povsem po sredini vrat ni uspel premagati Kelleherja, ki se je vnovič izkazal in z obrambo v skoku izbil žogo v kot.

Ajax se v štiriminutnem sodnikovem podaljšku izenačenju ni več približal in vrat Kelleherja ni več ogrozil, tako da je ostalo pri zmagi Liverpoola, ki je z identičnim rezultatom na začetku skupinskega dela slavil že v Amsterdamu. Rdeči so si že zagotovili uvrstitev v osmino finala s prvega mesta, medtem ko bodo Amsterdamčani z Atalanto Josipa Iličića, ki v Bergamu ni uspel streti Midtjyllanda (1:1), odločali o drugem potniku na februarski "zbor" 16 najboljših ekip stare celine.

Liga prvakov, skupina D, 5. krog:

Liverpool – Ajax 1:0 (0:0)
Jones 58.

Atalanta – Midtjylland 1:1 (0:1)
Romero 79.; Scholz 13.
Josip Iličić (Atalanta) je igral od 46. minute.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.17

Hvala za vašo pozornost, s tem podatkom tudi končujemo naše nocojšnje druženje. Ne pozabite na vrhunce s preostalih srečanj, ki si jih boste lahko vsak hip ogledali na Kanalu A, okoli polnoči pa tudi na naši spletni strani. Naj vam izdam samo nekaj "bombončkov": poraz Real Madrida v Kijevu, remi med Atleticom in Bayernom v Madridu, kjer Jan Oblak enkrat za spremembo tekme ni zaključil z nedotaknjeno mrežo ... Ostanite z nami, z vami sem bil nocoj Jan Krstovski. Lahko noč!

23.16

Najbolje ocenjeni igralec tekme je ...

Kdo drug?!

22.55

Statistika tekme

Tudi tokrat nam jo zagotavljajo naši prijatelji (in prijateljice) s spletne strani Sofascore.com!

90'+4

Konec tekme!

Liverpool je z zmago 1:0 nad Ajaxom že v osmini finala, Nizozemci pa bodo z Atalanto v zadnjem krogu na neposrednem obračunu v Amsterdamu odločali o drugem potniku v naslednji krog iz skupine D!

90'+4

Liverpool ima met iz avta globoko na nasprotni polovici. Nizozemcem bo zmanjkalo časa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
02. 12. 2020 10.21
+1
AS1983
02. 12. 2020 09.16
+2
Rezervni golman kelleher mvp tekme
fcliverpool1
01. 12. 2020 21.58
Naslov članka ????? Ali gledamo isto tekmo ,redsi zadeli stativo .tulipani dobri nikakor pa ni liverpool v težavah, Lahko pa ,da bo haha. Lp.
User792410
01. 12. 2020 21.19
-1
Tudi Danci niso po župi priplaval in vodijo v Bergamu.
User792410
01. 12. 2020 21.28
+1
Lojze22
01. 12. 2020 21.52
+1
FCL
01. 12. 2020 21.09
+2
YNWA!!! GOO REDSI!
dark horse
01. 12. 2020 20.55
-1
Galakticna predstava reala in najboljšega trenerja 🙈😂
gogi_
01. 12. 2020 20.52
+1
Real bo vedno sano real,odkar je var ni vec prevar. vinicius pa najboljsi plesalec tekme,so ga mladci vrteli kot pepelko😂😂😂
User792410
01. 12. 2020 20.48
+6
Real pa pušiona pri Šahtarju...
slo_veter
01. 12. 2020 20.48
+0
Adrian je v zadnjih 12 mesecih 3x popolnoma potopil LIV .. tako da je na stranskem tiru.
yanay
01. 12. 2020 10.11
+1
Glede na lepo število poškodovanih prvokategornikov, bo imel Livepool težko delo z razigranim Ajaxom. Vseeno pa se nadejam dobre, gledljive tekme.