Nogomet

Cristiano Ronaldo svetovni rekorder za vse čase

Manchester, 13. 03. 2022 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Cristiano Ronaldo je znova dokazal, da še ni čas za njegovo športno upokojitev. Napadalec Manchester Uniteda je zablestel s "hat trickom" na derbiju proti Tottenhamu, ob tem je postavil nov svetovni rekord, kar se tiče doseženih golov. Z 807 goli je 37-letni napadalec poskrbel za nov mejnik svetovnega nogometa, saj je dosegel največ golov na uradnih tekmah v zgodovini moškega nogometa.

Nogometaši Manchester Uniteda so po zaslugi "hat-tricka" Cristiana Ronalda na derbiju v Premier League premagali Tottenham s 3:2. Portugalec je dva gola dosegel v prvem polčasu, zadnjega pa nato v 81. minuti. Ronaldo je pri 37 letih še enkrat pokazal, da je izjemno motiviran in "lačen" golov, kar daje veliko dozo optimizma tudi rdečim vragom pred nadaljevanjem sezone. 

United je trenutno na četrtem mestu Premier League, mestu, ki še vodi v konkurenco Lige prvakov za naslednjo sezono. Na petem mestu lestvice PL je Arsenal, ki zaostaja dve točki. Rdeče vrage že v torek čaka nova zelo zahtevna tekma, v Madridu bodo gostovali na povratni tekmi osmine finala Lige prvakov. United in Atletico sta se razšla z remijem (1:1) na prvi tekmi v Manchestru, sedaj sledi povratna tekma v Madridu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ronaldo je postal tudi svetovni rekorder z 807 doseženimi goli in je na prvem mestu lestvice strelcev vseh časov. Napadalec Uniteda je namreč podrl rekord Mednarodne nogometne zveze (Fifa) za največ golov na uradnih tekmah v zgodovini moškega nogometa. Pred tem je bil rekorder Josef Bican (805 golov), ki je igral nogomet v tridesetih letih prejšnjega stoletja. 

Bican je bil izjemen, ko je igral za SK Slavia Praga, takrat je zbral 535 golov v samo 272 nastopih v tem klubu. Leta 2020 je Fifa uradno priznala 805 golov Bicana, rojenega v Pragi, kot največ v svetovnem nogometu, Ronaldo pa je sedaj postavil nov, težko dosegljiv mejnik in se vpisal v nogometno zgodovino.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V tej sezoni je Ronaldo zaenkrat dosegel 18 golov v vseh tekmovanjih, nazadnje pa napadalec ni dosegel dvomestnega števila golov v sezoni 2004/05, ko jih je zbral devet. Najbolj plodne sezone za Ronalda so bile v času, ko je igral za Real Madrid in je dosegel 450 golov na 438 tekmah v obdobju devetih let. V tem času je portugalski napadalec zbral skupno 15 trofej, vključno s štirimi Ligami prvakov, in tako postal najboljši strelec kluba vseh časov. 

Ta podvig samo pripomore k drugim Ronaldovim dosežkom, napadalec Uniteda ima že rekord za največ golov v Ligi prvakov (140) in največ mednarodnih golov v svetovnem nogometu (115). Ronaldo je z zadnjim "hat-trickom" presegel klubski rekord Ruuda van Nistelrooya s 95 goli v Premier League za United, saj jih ima Portugalec zdaj 96 in se zanesljivo približuje stotici.

Ronaldo je na Instagramu po tekmi zapisal: "Izjemno zadovoljen s svojim prvim "hat-trickom", odkar sem se vrnil na Old Trafford! Nič ni boljšega od občutka, da se vrneš na igrišče in pomagaš ekipi z zadetki in trudom. Še enkrat smo dokazali, da lahko premagamo katero koli ekipo v katerem koli dnevu, če trdo delamo in stojimo skupaj kot eno. Za Manchester ni omejitev. United! Ne glede na vse! Gremo, Devils!"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zadnjih dneh je bilo precej govora o mogočih težavah oziroma sporu v slačilnici Uniteda, saj je Portugalčeva odsotnost proti Manchester Cityju zelo poznala. Številni so dejstvo, da ga ni bilo v kadru, vzeli kot dokaz, da "škriplje" v odnosih v klubu, toda njegova predstava proti Tottenhamu je bila zelo prepričljiva in dovolj zgovorna. 

Prave razlage, zakaj ga ni bilo v postavi na tej tekmi ni bilo, saj Portugalec praktično želi igrati vse minute in vse tekme, toda kot kaže večjih težav le ni. Tudi Ronaldov moštveni kolega Paul Pogba je v izjavi za BBC po tekmi zavrnil vsa namigovanja: "Ranili smo jih ob pravem času in Ronaldo je naredil tisto, kar zna najbolje. On nikoli ni bil problem. V naši ekipi imamo najboljšega napadalca v zgodovini nogometa, on ne more biti problem. Danes je bila njegova predstava in celotne ekipe briljantna."

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo FOTO: AP