Nogomet

Rooney se vrača na Wembley: 'Zasluži si najboljše možno slovo'

London, 08. 11. 2018 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Otoku je bilo v zadnjih dneh veliko govora o poslovilni tekmi napadalca Wayna Rooneyja, ki se bo iz Združenih držav Amerike, kjer zelo uspešno zabija gole za D. C. United, vrnil za zadnjo tekmo v dresu angleške izbrane vrste. "Mislim, da si Wayne zasluži najboljše možno slovo," je na četrtkovi novinarski konferenci povedal selektor Gareth Southgate.

Rooney (desno) je blestel v vrstah D. C. Uniteda, toda po porazu po enajstmetrovkah s Columbusom, eno najstrožjo kazen je zapravil tudi sam, je s soigralci ostal brez preboja v zaključni del končnice.
Rooney (desno) je blestel v vrstah D. C. Uniteda, toda po porazu po enajstmetrovkah s Columbusom, eno najstrožjo kazen je zapravil tudi sam, je s soigralci ostal brez preboja v zaključni del končnice. FOTO: AP

Na četrtkovi prijateljski tekmi z reprezentanco Združenih držav Amerike bo Wayne Rooney vknjižil 120. in s tem zadnji nastop za izbrano vrsto Anglije, od katere se je sicer uradno poslovil avgusta lani. 33-letnik se vrača na stadion Wembley na pobudo Angleške nogometne zveze (FA), idejo pa je, vsaj uradno, podprl tudi selektor Gareth Southgate, ki pravi, da se želi od enega najboljših angleških nogometašev v tem tisočletju posloviti z vsemi častmi.

ANGLIJA

"Ti pogovori so se začeli že pred 12 meseci. Imamo priložnost, da se mu na tekmi na Wembleyju poklonimo," je na četrtkovi novinarski konferenci dejal Southgate. "Pripeljali smo tudi bivše nogometaše, ki bodo povedali nekaj besed in podarili drese. Mislim, da vsi igralci spoštujejo Waynov prispevek in to, da si zasluži najboljše možno slovo," je o najboljšemu strelcu v zgodovini reprezentance, za katero je na 119 tekmah dosegel 53 golov, dodal Southgate.

Slovo od Podolskega jih je prepričalo
Selektor, ki se je z Anglijo na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji z uvrstitvijo v polfinale podpisal pod enega največjih uspehov v ponosni zgodovini treh levov, je Rooneyja uvrstil na seznam 28 nogometašev pred tekmama z ZDA in Hrvaško, s katero se bodo Otočani udarili v Ligi narodov.

"Še vedno lahko gledam v prihodnost, glede na to, kakšno ekipo sem izbral," je kritikom odvrnil Southgate. Rooney je po uspešni karieri v Angliji, nastopal je za Everton in Manchester United, zdaj zvezda severnoameriške lige MLS, kjer brani barve D. C. Uniteda. Southgate je tudi priznal, da ga je v poslovilno tekmo za Rooneyja prepričal način, na katerega so se od napadalca Lukasa Podolskega lani ravno na tekmi z Anglijo poslovili Nemci.

'V zadnjih letih nismo bili ravno briljantni'
"Vsi smo se zavedli dejstva, da je bil to dober način, da si se poklonil nekomu, ki je imel fantastično kariero v reprezentanci. V tem v zadnjih letih nismo bili ravno briljantni," je še dodal Southgate, ki je sicer prvič vpoklical napadalca Bournemoutha Calluma Wilsona, strelca še šestih golov v aktualni sezoni Premier League.

Po odsotnosti zaradi poškodb se vračata vezista Dele Alli (Tottenham) in Jesse Lingard (Manchester United), tokrat pa vpoklica nista dobila Mason Mount (Derby County) in James Maddison (Leicester City). Angleži imajo po remiju s Hrvaško in zmagi nad Španijo še odprte možnosti tudi za prvo mesto v skupini, več bo znanega že po obračunu Hrvatov s Španci v Zagrebu. Vse omenjene ekipe lahko tudi izpadejo v nižjo ligo.

LIGANARODOV

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.