Nogomet

Rooney vrača udarec kritikom: Nogometaše želijo stisniti v kot

London, 05. 04. 2020 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodstvo Premier League in nogometaši, ki igrajo v najmočnejšem otoškem prvenstvu, so že lep čas na udaru glasnih kritik. Nogometaši se namreč še vedno pogajajo glede napovedanega 30-odstotnega znižanja plač, po mnenju zvezdnika angleškega nogometa Wayna Rooneyja pa so igralci neupravičeno kritizirani.

Rooney (na fotografiji) se je po povratku iz ZDA, kjer je branil barve washingtonskega D. C. Uniteda, podal na klop drugoligaša Derby Countyja, kjer poleg tega, da pomaga glavnemu trenerju, tudi igra.
Rooney (na fotografiji) se je po povratku iz ZDA, kjer je branil barve washingtonskega D. C. Uniteda, podal na klop drugoligaša Derby Countyja, kjer poleg tega, da pomaga glavnemu trenerju, tudi igra. FOTO: AP

V pogovoru za dnevnik The Times je Wayne Rooney, ki po povratku v domovino igra in opravlja tudi trenersko službo pri drugoligašu Derby Countyju, dejal, da je pritisk na nogometaše s strani javnosti in politike "sramoten", medtem ko vodstvo Premier League išče načine, s katerimi bi ublažila posledice pandemije novega koronavirusa. Britanski državni sekretar za zdravstvo Matt Hancock je ob četrtkovem nagovoru javnosti dvignil veliko prahu z besedami, da naj nogometaši v Premier League z znižanjem plač "odigrajo svojo vlogo" v boju s pandemijo, ki je nekatere klube že primorala v odpuščanje zaposlenih.

To je po Newcastle Unitedu, Tottenhamu, Norwich Cityju in Bournemouthu nazadnje storil tudi Liverpool in naletel na ostre kritike nekdanjega kapetana kluba Jamieja Carragherja, medtem pa plače nogometašev in trenerjev v članskih moštvih ostajajo nespremenjene. Sindikat nogometašev Premier League je celo postregel z oceno, da bi 30-odstotno znižanje plač storilo več škode kot koristi, saj bi država v tem primeru pobrala manj davkov. A Rooney je bil v kolumni za The Times zelo jasen in je brez zadržkov obračunal s kritično javnostjo in vladnimi uslužbenci.

'Občutek je, da gre za sramotenje igralcev'
"Razplet dogodkov v zadnjih nekaj dneh je sramoten," meni najboljši strelec v zgodovini Manchester Uniteda in angleške članske reprezentance. "Najprej zdravstveni sekretar, Matt Hancock, v svojem dnevnem poročilu o koronavirusu reče, da bi morali igralci v Premier League sprejeti znižanje plač. Državi bi moral povedati najnovejše informacije o največji krizi, s katero smo se soočili v naših življenjih. Zakaj je bila plača nogometašev sploh v njegovi glavi? Je tako obupno želel preusmeriti pozornost s tega, kako se njegova vlada spopada s to pandemijo?" je na kritike glede počasnega odziva britanske vlade ob širjenju novega koronavirusa namignil Rooney in nadaljeval:

"Premier League je nato oznanila, da poskuša zagotoviti, da se bodo igralci odpovedali ali kako drugače počakali na plače za 30 %. To se je zgodilo kljub temu, da so se lastniki in upravni odbor Premier League zavedali, da so igralci že globoko v pogovorih glede tega, kako bi morali prispevati. Zdelo se mi je čudno, ker so vse ostale odločitve v tem procesu zadržali za zaprtimi vrati, a to so morali oznaniti javno. Zakaj? Občutek je, da gre za sramotenje igralcev, da jih stisnejo v kot, ko bodo morali poravnati račun za izgubljene prihodke."

Dodal je še: "Govorim o nogometaših, ljudeh, s katerimi sem si delil slačilnice. Pritisk nanje je nesprejemljiv in moram dvigniti glas zanje. V tem trenutku je vsakomur skorajda dovoljeno vse: kot da bi vlada, Premier League in deli medijev pripravili vse potrebno, da bi igralci padli. To, da Premier League kar tako oznani predlog, kar so tudi storili, še poveča pritisk na igralce, po mojem mnenju pa je takšna situacija brezizhodna. Če igralci rečejo, da se ne strinjajo ali niso pripravljeni plač znižati za 30 %, četudi je pravi razlog ta, da bi takšno znižanje nekatere finančno uničilo, bodo vse skupaj predstavili kot 'Bogati igralci zavrnili znižanje plač'. Kakorkoli pogledaš, smo lahke tarče. Izgubi pa se informacija, da polovico naših plač dobi davkarija. Denar, ki gre vladi, denar, ki pomaga NHS (Državni zdravstveni sistem, op. a.)."

Neville: V nogometu je preveč različnih interesov 
Oglasil se je tudi vedno pronicljivi nekdanji kapetan Manchester Uniteda Gary Neville, ki je po upokojitvi postal eden najbolj spoštovanih strokovnih sodelavcev televizije Sky Sports. Neville meni, da je ravnanje Premier League v trenutni krizi "katastrofalno".

"Nogomet ima preveč deležnikov z različnimi interesi. Dobrodošlo bi bilo, če bi bili vsi klubi, navijači in igra spet na isti valovni dolžini," je na Twitterju zapisal Neville, ki je v nekaj alinejah med "katastrofalne" poteze uvrstil tudi prepočasno ustavitev tekmovanja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaj pa pol
05. 04. 2020 19.35
+3
predragi so.zdej se vidi kako preplačani so za klube.
Rožice cvetijo
05. 04. 2020 18.22
+10
Nimaš kaj, kdor ne dela, ne dobi plačila....čeprav nekateri " kao" delajo in so še kako dobro plačani. Nogometaši pa so prepričani,da so z drugega planeta....roko na srce, tudi navadni smrtniki smo bili tega mnenja, glede na njihove zaslužke. Upam, da jim bo ta kriza močno pristrigla peruti. Ker to, anormno zaslužkarstvo je preseglo že vse meje dobrega okusa.
MarKav
05. 04. 2020 18.02
+12
Če imaš polno rit, težko razumeš tistega, ki je nima.
Zver23
05. 04. 2020 17.23
+10
Naj mal prispeva kraljica
mackon08
05. 04. 2020 17.10
+19
Kaj temu ni jasno če ni dela ni plače, aja oni so iz drugega planeta.
Hetiamenti
05. 04. 2020 17.07
+5
Ljudje, lahko bi skupaj stopili in jim pomagali! V teh kriznih casi se pokazejo pravi obrazi!
TITO 50
05. 04. 2020 17.02
+7
Veličina polpismena , vesel naj bo da mu ne poberejo vse in napodijo iz kluba. Kako bi se boril da pride nazaj, navijači hodijo na tekme zaradi svojega kluba, igralci pa so tam da jih zabavajo.
Roman Kosmos
05. 04. 2020 16.08
+18
Res so siromaki.
samomojemnenje
05. 04. 2020 16.07
+13
Naj ne skrbijo, ko bodo nazaj na igrišču, bodo spet bogovi za kruha in iger željne navijače.