Nogomet

Rožman: Dobro vem, kaj Jadranski derbi pomeni Rečanom

Reka, 06. 03. 2020 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Simon Rožman je drugi Slovenec na klopi hrvaškega prvoligaša z Reke v tem desetletju, potem ko je klub s Kvarnerja v letih od 2013 do 2018 vodil zdajšnji slovenski nogometni selektor Matjaž Kek. Celjana konec tedna čaka težko pričakovani Jadranski derbi proti splitskemu Hajduku. Ta bo na Reko dopotoval ranjen po bolečem domačem porazu proti Dinamu pred nekaj dnevi. Tekma bo zelo pomembna v boju za Ligo prvakov.

Rijeka je v zadnjem krogu doma visoko premagala Inker iz Zaprešića (4:0) in tako na najboljši možen način pričakuje Jadranski derbi proti Splitčanom. Ti na Reko prihajajo po bolečem domačem porazu na derbiju proti Dinamu (0:2).

Simon Rožman je svojo pot začel v Celju leta 2014 kot najmlajši trener v prvi slovenski ligi. Celjane je popeljal do drugega mesta in finala pokala, leto pozneje pa je prevzel Domžale, s katerimi je bil zmagovalec pokala ter na tretjem in četrtem mestu prve lige. Klub je zapustil septembra, potem ko v osmih krogih ni bilo ene same zmage. V sezoni 2017/18 se je z Domžalami prebil v zadnji krog kvalifikacij za evropsko ligo, ko so Domžale na tej poti izločile tudi nemški Freiburg.
Tekma med Rijeko in Hajdukom bo še kako pomembna, saj tekmeca lovita drugo mesto na lestvici, ki po koncu sezone prinaša kvalifikacije za Ligo prvakov. Hrvaški klubski nogomet je namreč nagrajen z dvema predstavnikoma v kvalifikacijah za LP. Gostitelji nedeljskega derbija imajo na lestvici točko zaostanka za Splitčani. "Za nami je natrpan ritem tekem, ki se vse bolj pozna. Igramo proti Hajduku, ki igra zelo direkten nogomet, zelo so agresivni in nepopustljivi, ves čas so na robu prekrška," je na novinarski konferenci pred nedeljskim derbijem opazil trener Rijeke Simon Rožman, ki se bolj ukvarja s svojo ekipo, kot s tekmeci. "Potrebujemo močan kolektivni dug in medsebojno povezanost. Moramo verjeti, da nam s skupnimi močmi lahko uspe," je razpredal 37-letni strokovnjak iz Štor, ki približno ve, kako se zoperstaviti Hajduku.

Simon Rožman je uspešno vodil Domžalčane.
Simon Rožman je uspešno vodil Domžalčane. FOTO: Damjan Žibert

"Zelo moramo biti pametni v zadnji tretjini igrišča, torej v fazi napada. Potrebujemo mirnost, potrebujemo pravo potezo v tej ključni fazi igrišča. Ob tem, da brez pomoči sreče ne bo šlo. Na takšnih tekmah jo preprosto potrebuješ," je pred zbrano sedmo silo nadaljeval Slovenec na klopi Rijeke. Rožman računa na bučno podporo domačega avditorija. "To nam bo dodaten impulz. Na zadnjih tekmah je vzdušje na Rujevici fantastično, čuti se pozitivna atmosfera med navijači in to velja izkoristiti. Igralci so lahko ponosni, da imajo za sabo tako zveste navijače. Mi vemo, kaj navijačem pomeni jadranski derbi, zato bomo naredili vse, da jih osrečimo," je zaključil Rožman, ki je podrobno spremljal tekmo Hajduk - Dinamo pred dnevi na Poljudu. "Splitčani so igrali na moč podobno kot že celo sezono. Dobro so organizirani z odličnim prehodom iz obrambe v napad. Moštvo je še posebej nevarno v igri ena na ena. Prav vsi lahko ustvarijo višek na igrišču."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
07. 03. 2020 14.01
Rožman, prosim vrni se v Domžale, ker Razdrh uničuje domžalski nogomet !!!!
riss
06. 03. 2020 18.31
+5
Pred Rozmanom je lepa trenerska kariera, za nase razmere. Malo trenerjev dela v tujini in Hrvaska liga je veliko boljsa kot nasa. Spomnim se odlocnih predstav v EU z Domzalami. Zakaj negativno gledanje?
poserjemsenavas
06. 03. 2020 20.25
-4
Zato ker kdor ga pozna, ta ve kakšen je kot človek in trener. Narcisoid in zamerljivec
Malo_sutra
06. 03. 2020 16.00
-5
Prosim te lepo ti ves kaj pomeni derbi. Prisel v nogomet samo ker si koncal solo za trenerja. Druge povezave z nogometom pri tebi ne vidim.