Nogomet

Rummenigge razočaran: Lewandowski bi lahko osvojil zlato žogo

München, 28. 07. 2020 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V enem zadnjih javnih nastopov kot izvršni direktor Bayerna je Karl-Heinz Rummenigge okrcal revijo France Football, ki se je odločila, da v letošnjem letu ne bo podelila cenjene zlate žoge.

Rummenigge (na fotografiji) bo svoj položaj v pisarnah Bayerna prepustil legendarnemu vratarju kluba Oliverju Kahnu.
Rummenigge (na fotografiji) bo svoj položaj v pisarnah Bayerna prepustil legendarnemu vratarju kluba Oliverju Kahnu. FOTO: AP
Bayern v avgustu čaka vsaj še ena tekma Lige prvakov, povratni obračun osmine finala s Chelseajem v Münchnu. Bavarci imajo s prve tekme v Londonu lepo prednost (3:0). V petek, 7. avgusta, si boste lahko na Kanalu A in VOYO ogledali obračun Manchester Cityja in Real Madrida (ob 20.40), v soboto, 8. avgusta, pa dvoboj Barcelone in Napolija (prav tako ob 20.40).

Razlog za nezadovoljstvo pri Bayernu je seveda dejstvo, da je poljski napadalec Robert Lewandowski kljub prekinitvi zaradi koronavirusne pandemije odigral nepozabno sezono, v kateri lahko Bavarci še vedno osvojijo celo trojno krono in ponovijo uspeh iz leta 2013, ko so pod taktirko Juppa Heynckesa prvič in zadnjič v enem letu osvojili tako 1. Bundesligo kot nemški pokal in Ligo prvakov.

Lewandowski bi bil v letu 2020 gotovo med glavnimi kandidati za cenjeno priznanje revije France Football, ki je v zadnjem desetletju z izjemo leta 2018, ko se je zmage veselil  hrvaški vezist Real Madrida Luka Modrić, romala v roke trenutnega rekorderja Argentinca Lionela Messija in njegovega prvega zasledovalca Portugalca Cristiana Ronalda. Lewandowski je v nemškem prvenstvu dosegel neverjetnih 34 golov, Rummenigge pa na ponedeljkovi novinarski konferenci ni skrival razočaranja.

Morda celo sezona kariere
"Verjamem, da ima Robert Lewandowski fantastično sezono, morda mu je uspela celo najboljša sezona v karieri," je dejal Rummenigge. "Žal je France Football odpovedal podelitev zlate žoge, kar nas ni preveč razveselilo, saj konec koncev ni preveč pošteno, ne le do Bayerna, a tudi do Roberta Lewandowskega, ki bi lahko zmagal. Menim, da je zelo pomembno, da v sezoni, ki so jo vsi razen francoskega prvenstva odigrali do konca, obstaja možnost podelitve nagrade najboljšemu nogometašu sveta, seveda pa verjamem, da bi v teh okoliščinah Robert imel dobro možnost za zmago, ki bi bila zanj prva v karieri."

France Football je v obrazložitvi svoje odločitve zapisal, da ni bilo mogoče zagotoviti enakih pogojev za vse morebitne kandidate. Nagrado so sicer neprekinjeno podeljevali od leta 1956, dodali pa so, da morajo ščititi "kredibilnost in legitimnost" cenjenega priznanja, ki mora skozi leta "ostati neoporečno".

Kritike v smeri Uefe in čestitke kolegom pri Manchester Cityju ter 'prijatelju Guardioli'
Rummenigge se je z nekaj kritičnimi pogledi lotil tudi Evropske nogometne zveze (Uefa) in njenega finančnega fair playa, ki je bil nedavno spet na preizkušnji na Mednarodnem arbitražnem razsodišču za šport v Lozani (Cas), kjer si je Manchester City kljub domnevnim kršitvam pravil uspel izogniti dveletni kazni prepovedi nastopanja v evropskih tekmovanjih.

"Finančni fair play moramo modificirati, saj se je v zadnjih desetih letih nogomet močno spremenil, kar se tiče financ. Zato moramo poiskati druga orodja v primerjavi s tistimi, ki smo jih morda potrebovali pred desetimi leti. Menim, da je to možno," je prepričan Rummenigge.

"Mislim, da moramo poiskati spremenjeno pravilo finančnega fair playa, ki bi ga na koncu sprejeli vsi deležniki, tu mislim na igralce, agente in, seveda, nenazadnje tudi klubi, ker moramo živeti na pošten in resen način, da bi uspeli vse skupaj prepričati, da je finančni fair play uporabno orodje za vse. Mislim, da je do odločitve Casa prišlo, potem ko Uefa preprosto ni dovolj dobro opravila dela, to je moč slišati iz različnih virov. Najverjetneje se na primer niso dobro pripravili. Vseeno gredo čestitke mojim kolegom pri Manchester Cityju. Vesel sem za mojega prijatelja Pepa Guardiolo (nekdanjega trenerja Bayerna, op. a.). Vem, kaj mu osebno pomeni nastopanje v Ligi prvakov."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jaz112
28. 07. 2020 10.49
+4
Mene samo zanima če so Staretu končno odvzeli pravico glasovanja?
ddolores
28. 07. 2020 12.38
-2
Stare se je pobunil, on bi rad glasoval vseeno! Saj njegov listič je že 10 let enak! On glasuje osebnostno - torej najbolj mu je všeč Ronaldo, torej, tudi, če nič ne osvoji, in zabije zelo malo golov, potem Lewandowski in pa Cavani! Mislim, pa, da je za letos prva trojica Lewandowski, Messi in Iličič!
Kollerik
28. 07. 2020 20.19
resnicaosvobaja
28. 07. 2020 10.34
+2
Kaj pa Henderson ? Lahko bi ga porivali do nagrad kot Modriča...
+2
Odvisn kaj bi pokazu v ligi prvakov, tam bi se odlocalo o temu.
borjac
28. 07. 2020 09.34
+2
Nikar ne bodi razočaran Rumenigge, saj tile športni novinarčki, neodvisno od kvalitete igralcev izbirajo samo med igralci z južnoamerškimi priimki, ti so bolj spektakularni, njihove žene, ljubice ali kaj drugega se razkazujejo v bikinijih, in tako se štejejo kriteriji, ki niso ravno nogometni, novica je pač novica, in to je zaslužek, svet se vrti okrog denarja.
grozjak
28. 07. 2020 09.34
-1
Za osvojitev zlate žoge bo lewa pač moral prestopiti v kakšno atraktivno nogometno ligo...bundes liga pač ne dosega kriterijev, ki sta jih postavila premier liga in la liga....
ddolores
28. 07. 2020 09.30
+1
Na France footballu so rekli, da bodo podeljevali palone d*or samo kadar jo bo dobil Cmeraldo!
samomojemnenje
28. 07. 2020 08.29
+13
Res škoda za Lewandovskega. Odpovedali pa so zaradi tega, ker so Francozi odpovedali igranje prvenstva do konca. Po drugi strani pa bi morali vseeno podeliti in ko šljivi Francoze. Če so skoraj vsi odigrali do konca, bi lahko tudi oni.
jaz112
28. 07. 2020 10.48
+1
Glede na to da nagrado podeljuje Francoska medijska hiša težje rečejo ko šaljivi Francoze in vseeno podelijo