Nogomet

Poljaki proti Rusom ne nameravajo igrati, Vučić bi ruskim klubom priskočil na pomoč

Ljubljana, 26. 02. 2022 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
0

Po vojaškem napadu Rusije na Ukrajino se v obeh državah vrstijo odpovedi športnih dogodkov. Pod vprašajem je tudi tekma dodatnih kvalifikacij za preboj na svetovno prvenstvo med Rusijo in Poljsko, ki bi morala biti 24. marca v Moskvi. Predsednik poljske nogometne zveze je na Twitterju zapisal, da tekme ne nameravajo igrati, za bojkot pa se je zavzel tudi Robert Lewandowski. Ruski klubi v Evroligi bodo morali domače tekme igrati na nevtralnem prizorišču, zelo verjetno v Srbiji, kar je podprl tamkajšnji predsednik Aleksandar Vučić.

Poljaki o razmišljajo o bojkotu tekme proti Rusiji.
Poljaki o razmišljajo o bojkotu tekme proti Rusiji. FOTO: AP

"Nič več besed, čas je za ukrepanje! Poljska reprezentanca zaradi stopnjevanja ruske agresije proti Ukrajini ne namerava igrati tekme play-offa za uvrstitev na svetovno prvenstvo. To je edina prava odločitev. Pogovarjamo se s češko in švedsko nogometno zvezo, da bi Fifi predstavili skupno stališče," je bil v zapisu na družbenih omrežjih jasen Cezary Kulesza, prvi mož poljske nogometne zveze.

Odzval se je tudi kapetan poljske reprezentance Robert Lewandowski, ki je zapisal, da je to edina prava odločitev in da si igranja proti državi, ki je odgovorna za vojaški konflikt, ne more niti predstavljati. "Ruski nogometaši in navijači niso odgovorni za to, a ne smemo se pretvarjati, da se nič ne dogaja," je še pozval. 

Kuleszove besede je v komentarju podprl poljski predsednik Andrzej Duda, ki je dodal, da se proti nasilnežem (banditom, op. a.) enostavno ne bi smelo igrati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poljaki bi se morali z Rusi pomeriti v polfinalu dodatnih kvalifikacij, zmagovalca pa bi nato v odločilni tekmi čakal boljši z dvoboja med Čehi in Švedi. Iz obeh reprezentanc so se po začetku rusko-ukrajinskega konflikta že oglasili. Fifo so pozvali, naj čim prej razjasni svoje stališče, saj bi morala biti finalna tekma odigrana prav v Moskvi, kar pa se glede na trenutne razmere zdi zares malo verjetno.

Žalgiris: Naše vrednote se ne bodo spremenile 

Predstavniki 18 evroligaških klubov so imeli v petek sestanek, na katerem so dorekli, da bodo domače tekme ruskih predstavnikov začasno odigrane na nevtralnih prizoriščih. S tem pa niso bili zadovoljni pri litovskem Žalgirisu, kjer – podobno kot Poljaki – proti ruskim klubom trenutno ne mislijo igrati. 

"Naše vrednote se ne bodo spremenile. Ne želimo si igrati proti predstavnikom države, ki izvaja vojaško agresijo. Takšno držo smo predlagali tudi ostalim klubom, a žal ni bila uslišana," so zapisali v izjavi za javnost in dodatno pojasnili še: "Tekmi proti CSKA Moskvi in Zenitu iz Sankt Peterburga ne bomo odigrali, za kar smo pripravljeni sprejeti minimalno sankcijo, to je poraz z 0:20. Ne bomo pa pristali na kakršnokoli finančno kazen (od 100 do 200 tisoč evrov za vsako tekmo)." 

V najhujšem primeru bi lahko bil Žalgiris za obdobje od enega do treh let celo izključen iz elitnega evropskega košarkarskega tekmovanja, zato so v klubu svojim navijačem obljubili, da bodo skupaj z vodilnimi še naprej iskali rešitev, ki bi zadovoljila obe strani. Žalgiris, ki ga vodi slovenski strokovnjak Jure Zdovc, bi se moral 25. marca pomeriti s CSKA-jem, 8. aprila pa še z Zenitom. 

CSKA, Zenit in UNICS v Srbiji?

Od ruskih klubov v Evroligi poleg že omenjenih nastopa še UNICS iz Kazana, ki bo prav tako moral poiskati rezervno prizorišče za svoje domače tekme do konca sezone. Je pa srbski predsednik Aleksandar Vučić dejal, da bi lahko domače tekme ruskih klubov potekale v Srbiji. "Če se bodo vsi strinjali, potem se bom tudi jaz. Bili bi dobri gostitelji, sploh v reševanju težav," Vučićeve besede navaja Sportando

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi Cristiano Ronaldo pozval k miru

Po vojni, ki se je začela v četrtek, se na družbenih omrežjih in drugod vrstijo pozivi k miru, ki obsojajo vsakršno nasilje. Nedavno se je na Instagramu oglasil tudi Cristiano Ronaldo, ki je zapisal, da moli za mir in da bi morali ustvariti boljši svet za naslednje generacije. V znak solidarnosti z Ukrajino so pri Bayernu in Atletico Madridu svoja stadiona (Allianz Areno in Wando Metropolitano, op. a.) odeli v barve ukrajinske zastave. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou