Nogomet

Šajn: Ne vem, ali se politika zaveda pomembnosti funkcije predsednika Uefe

Ljubljana, 26. 06. 2020 19.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlado Šajn, član sodniškega komiteja pri Evropski nogometni zvezi (Uefa), je prepričan, da je "odnos slovenske politike do nogometa glede na njegovo vlogo in pomembnost v sodobni družbi izrazito neprimeren in podcenjevalen".

"Nedavne popolnoma neutemeljene in absurdne obtožbe na račun Uefe, da naj bi bila kriva za izbruh pandemije v Evropi, ker naj bi dovolila tekmo Atalanta – Valencia, to zelo dobro ilustrirajo. Pri tem je posredno šlo za napad na njenega predsednika. To priča o odnosu vladajoče politike do predsednika Uefe in izjemnega človeka Aleksandra Čeferina. Ne vem, ali se politika zaveda izjemne pomembnosti funkcije predsednika Uefe ali pa to zavestno ignorira," je v intervjuju za Dnevnik poudaril Vlado Šajn, sicer tudi predsednik Zveze nogometnih sodnikov Slovenije.

Položaj predsednika Uefe je na ravni vodilnih politikov najvplivnejših svetovnih držav, je prepričan Šajn.
Položaj predsednika Uefe je na ravni vodilnih politikov najvplivnejših svetovnih držav, je prepričan Šajn. FOTO: Damjan Žibert

"Položaj predsednika Uefe je na ravni vodilnih politikov najvplivnejših svetovnih držav ali pa predsednikov največjih svetovnih korporacij. Namesto da bi tako kot večina urejenih držav, ki svoje vplivne rojake na pomembnih položajih po svetu skušajo čim bolj pritegniti in njihov vpliv izkoristiti na različnih področjih, enako poskušali s Čeferinom, se je pri nas nanj vsul plaz neprimernih očitkov, napadov in poskusov diskreditacij," je dodal Šajn. 

Vinčićeva kariera se bo še vzpenjala
Šajn se je v pogovoru za Dnevnik dotaknil nedavnega incidenta Slavka Vinčića, ki je bil pridržan v Republiki Srbski, kar je zaradi prisotnosti drog in prostitutk na zabavi vrglo slabo luč na delo sodnikov v Sloveniji. "Ničesar ni obtožen. Zaslišan je bil le kot priča. Ob napačnem času je bil na napačnem kraju. Bil je na poslovnem potovanju in vedno ne moreš preveriti, kam te povabi poslovni partner. Prepričani smo, da ni kriv. Ko takšna stvar pride v medije, madež ostane, čeprav nisi kriv. Trajalo bo nekaj časa, da zadeva potihne, a večjega vpliva na njegovo kariero ne bo imela," je najprej pojasnil Šajn, nato pa dodal, da je bil "letos pozimi Vinčić uvrščen v elitno skupino, v kateri je 25 najboljših evropskih sodnikov, kjer je tudi Damir Skomina". Šajn je prepričan, da vse skupaj na kariero mariborskega sodnika ne bo negativno vplivalo: "Vinčićeva kariera se je uspešno vzpenjala in verjamem, da tega še ni konec."

Sodnik Slavko Vinčić (levo) se je že vrnil na delo.
Sodnik Slavko Vinčić (levo) se je že vrnil na delo. FOTO: 24ur.com

Spregovoril je tudi o težavah, na katere je naletel sodniški komite Uefe pri organizaciji zaključnega turnirja v Lizboni. "Ne moremo delegirati sodnikov, ki niso sodili pol leta. Problem so Nizozemca Bjorn Kuiperes in Danny Makkelie ter Francoz Clement Turpin. Pomagali jim bomo tako, da bodo sodili na drugih nacionalnih prvenstvih," je pojasnil Šajn.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3