Nogomet

Klopp ob zmagi Liverpoola videl 'eno najlepših reči v življenju'

Liverpool, 30. 12. 2018 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Trener Liverpoola Jürgen Klopp je poleg pohval svojim fantom, ki so dobili sobotni derbi v Premier League z Arsenalom in prednost na vrhu lestvice povišali na devet točk, izpostavil tudi potezo Mohameda Salaha, ki je v drugem polčasu prepustil izvedbo enajstmetrovke Robertu Firminu. Unai Emery je po porazu z 1 : 5 priznal, da mora s svojimi fanti še precej delati na obrambi.

Firmino (na fotografiji) je takole še tretjič zatresel mrežo Arsenala.
Firmino (na fotografiji) je takole še tretjič zatresel mrežo Arsenala. FOTO: AP

Jürgen Klopp je prepuščeno enajstmetrovko Mohameda Salaha, uspešno jo je za svoj tretji gol na tekmi izvedel Roberto Firmino, označil za "eno najlepših reči", ki jih je videl v življenju. Hat-trick Brazilca je bil pika na i izvrstnemu večeru v Liverpoolu, kjer je Salah že prej zadel z bele pike in pripravil tudi gol Sadiu Maneju, v 65. minuti pa raje prepustil izvedbo enajstmetrovke svojemu soigralcu iz Južne Amerike, ki ni grešil.

FIRMINO

Firmino je v prvem polčasu poskrbel za neverjeten preobrat Redsov, ki so proti Arsenalu zaostali po golu Ainsleyja Maintlanda-Nilesa, a v manj kot dveh minutah je brazilski napadalec dvakrat ukanil Bernda Lena v vratih Topničarjev. Njegovi zadetki so mu pomagali do naziva najboljšega brazilskega strelca v zgodovini Premier League.

'Ena najlepših reči, ki sem jih kadarkoli videl v mojem življenju'
"2018 se končuje z božičnim darilom Moja Salaha. Obožujem to, to gesto," se je na novinarski konferenci smejalo Kloppu. "Dal je žogo Bobbyju (Firminu, op. a.), da lahko zabije hat-trick. To je preprosto lepa reč. V samem trenutku nisem bil preveč vesel, ker na treningu Bobby prevečkrat ne zaključuje z enajstmetrovkami, če sem povsem pošten. Jasno pa je, da je bil danes njegov dan in absolutno v redu," je nadaljeval nekdanji trener Mainza in Borussie Dortmund.

SALAH

"Poglejte, delovalo je, zato je bila to ena najlepših reči, ki sem jih kadarkoli videl v mojem življenju. Res ne vem, če je veliko igralcev, ki bi to storili. Ko sem ga videl, kako je nato slavil z Bobbyjem, sem si rekel: 'Vau!' Preprosto izjemno. Zaenkrat je to najlepša gesta sezone. Res, res lepo," pravi 51-letnik.

Klopp (na fotografiji) po koncu tekme, ko je vnovič bežal od pomena vedno višje prednosti na vrhu lestvice.
Klopp (na fotografiji) po koncu tekme, ko je vnovič bežal od pomena vedno višje prednosti na vrhu lestvice. FOTO: AP

Rad bi bil v koži medijev, a s plačo trenerja
Poraz Tottenhama z Wolverhamptonom je še povečal apetite rdečih pred tekmo, saj bi se še pred tekmo Manchester Cityja lahko odlepili zasledovalcem na že zajetnih devet točk prednosti. Kloppu in varovancem je uspelo z zadušljivim pritiskom na Arsenalovo zadnjo vrsto povsem onemogočiti Londončane, a je nemški trener spet zadržano spregovoril o možnosti za težko pričakovani prvi naslov v Premier League.

"Mimogrede bo ta prednost jutri (v nedeljo, op. a.) znašala sedem, ko pa bomo igrali z Man. Cityjem, bi lahko znašala štiri (točke, op. a.). Možno je," opozarja Klopp. "Nisem najpametnejša oseba na svetu, a res nisem idiot. Vsaj ne vedno. To res ni nič. Absolutno ni pomembno, koliko točk spredaj si v decembru, četudi je konec decembra. Kar ustvarjate vsi vi (mediji, op. a.), razumem to, razumem, da je nemogoče, da niste pozitivni glede nas.  A vi ste prvi, ki boste, če bomo izgubili tri točke, naslednji naslov napisali takole: 'Ali so zdaj nervozni?' To je lahek posel. Rad bi bil v vaši situaciji, še vedno bi služil denar, kakršnega služim, a bil bi v vaši situaciji. Ne moremo igrati te igre in je ne bomo," je še dodal.

"Pred tekmo smo slišali, ker je bilo na vseh zaslonih, za rezultat Tottenhama. Ste mislili, da se je zabava že začela? Nisem videl nasmeška na nobenem obrazu v slačilnici. Samo poglejte si (rezultat, op. a.) in nato pojdite naprej. Zdaj ne gre za ustvarjanje naslovov, ustvarjanje zgodb. Vse je podrejeno pripravi na nogometne tekme, da jih odigraš tako dobro, kot jih lahko, in poskušal dobiti čimveč točk, kolikor jih lahko. To je to. Primer: v tem trenutku je občutek, kot da tečemo maraton. Pred maratonom je vreme briljantno, novi tekaški čevlji, nova majica, novo vse. Ljudje rečejo: 'Danes boš zmagal!' A najprej moram teči. Ljudje okoli nas so izjemno zadovoljni, en tip pa mora še teči. Moramo teči. Zato dajemo vse od sebe."

Nogometaši Liverpoola slavijo po enem od golov na sobotnem derbiju kroga.
Nogometaši Liverpoola slavijo po enem od golov na sobotnem derbiju kroga. FOTO: AP

Emery: Razlika ni takšna
Arsenalov trener Unai Emery, ki je Kloppa in Liverpool tako navdušujoče v kozji rog ugnal v finalu Lige Evropa še kot trener Seville, je tokrat moral priznati premoč. Priznal je tudi, da mora s Topničarji še precej delati na obrambi, a vztrajal, a rezultat ne odseva prava razlike v moči med ekipama. Njun zadnji obračun se je na stadionu Emirates končal z 1:1, ko je bil Arsenal še sredi niza 22 tekem brez poraza, a na Anfieldu so gostje dobili bolečo zaušnico.

"Čaka nas še veliko dela, tudi obrambno, vemo, da se moramo izboljšati," je dejal Emery. "Govorili smo v slačilnici ... To je za nas nova izkušnja. Slaba izkušnja, toda izkušnja, iz katere se lahko učimo. V drugem polčasu bi se jim morali postaviti po robu, ohraniti naše položaje v igri individualno in kolektivno. Zdaj lahko razmišljamo le še o tekmi v torek in vemo, da razlika med nami in Liverpoolom ni takšna, kakršen je bil današnji rezultat. Morda lahko vzpostavimo neko ravnovesje, neko mešanico med remijem (na Emiratesu, op. a.) in današnjim rezultatom."

'VAR je pomemben'
To je bil najvišji poraz Arsenala pod Emeryjevim vodstvom, zaostanek za četrtim mestom pa bi lahko ob zmagi Chelseaja narasel na pet točk. Baskovski strokovnjak ni pozabil omeniti kar dveh enajstmetrovk v korist domačih, ob katerih so gostje precej protestirali: Salah je pri prvi padel ob kontaktu s Sokratisom Papastathopoulosom, drugo pa je glavni sodnik dosodil po prerivanju Seada Kolašinca in Dejana Lovrena.

"Zadnja gola, obe enajstmetrovki ... Mislim, da je to za nas veliko. Mislim, da je VAR pomemben. Naslednje leto prihaja, ker mislim, da bo pomagal sodnikom pri sprejemanju boljših odločitev. Rezultat je jasen. Ni krivda sodnika. Nekaj pozitivnih reči je bilo na igrišču, denimo Ainsley je igral kot desno krilo in zadel, dobro deloval," je še dodal Emery.

"Tudi (Alex) Iwobi, potem ko nekaj tekem ni odigral preveč dobro, danes je igral 90 minut z dobro predstavo. A obrambno moramo biti močnejši, delati. Naši obrambni trenutki v našem kazenskem prostoru, to je moja odgovornost in nato potrebujemo ravnovesje. Zakaj ni bilo Mesuta Özila? Ne vem, če je velika ali ne, a gre za težavo z njegovim kolenom."

TEKMA

LESTVICA

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

elrocco77
30. 12. 2018 10.17
+6
Liverpool je zame osebno eden izmed klubov ki jih najmanj maram in za katere ne bi nikoli mogel navijati vendar moram priznati, da bi si letos res zaslužili naslov prvaka v premier ligi. Če pa še letos zaj...ejo kot par let nazaj pa ne bojo še naslednjih 30 let..