Nogomet

Juventus po 'srbskem receptu' do visoke zmage v Salernu

Salerno, 07. 02. 2023 22.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J., STA
Komentarji
0

V poslednji tekmi 21. kroga italijanske Serie A sta se v Salernu pomerila Salernitana in Juventus. Gostje iz Piemonta, ki so nedavno prejeli kazen petnajstih točk in s tem izgubili vse možnosti v lovu za naslov italijanskega prvaka, kot tudi v boju za preboj v Ligo prvakov, so slavili s 3:0. Stara dama je do prepričljive gostujoče zmage prišla po "srbskem receptu". Vse gole sta zabila srbska reprezentanta. Dva je dosegel Dušan Vlahović, enega pa Filip Kostić.

Dušan Vlahović
Dušan Vlahović FOTO: AP

Nogometaši torinskega Juventusa in uprava kluba kljub odvzetim 15 točkam v domačem prvenstvu verjamejo, da se še vedno lahko uvrstijo v evropska tekmovanja in si s tem zagotovijo boljše finančno izhodišče za naslednjo sezono. 

Napoli, ki je s 3:0 premagal Spezio, ima 13 točk prednosti pred Interjem, ta je v tem krogu dobil milanski derbi z Milanom, Juventus za Milančani zaostaja 17 točk.

A po remiju z Atalanto in senzacionalnem porazu proti Monzi se te želje zdijo nemogoče, oziroma komaj uresničljive pa četudi je do konca sezone na Apeninskem polotoku še sedemnajst tekem. Po športni plati bodo nogometaši kljubovali tej odločitvi. "Potrebujemo izredno serijo, a ta izračun je že narejen," je že pred časom dejal trener Massimiliano Allegri. Tudi predsednik kluba Gianluca Ferrero  je po izrečeni kazni trenerje in igralce pozval, naj na zelenici opravijo svoje delo. "Klubska uprava se bo borila na sodiščih". Pri Juventusu so že oddali pritožbo na najvišjo nacionalno raven športnega razsojanja pri tamkajšnjem olimpijskem komiteju, kot možnost se ponuja tudi odhod na Mednarodno športno razsodišče v Lozano. 

Salernitana vs Juventus
Salernitana vs Juventus FOTO: Sofascore.com

Pri italijanski nogometni zvezi so Juvenstus kaznovali, saj so bili sodniki tam mnenja, da so v klubu svoje bilance močno popravili z dvigom ocene tržne vrednosti svojih nogometašev. V klubu to zanikajo. A klubu se obetajo nove težave. Finance bo podrobno pregledala tudi Evropska nogometna zveza, preiskuje jih tudi državno tožilstvo. Precenjena vrednost nogometašev namreč ni edina težava v klubu. Tožilstvo preiskuje očitke, da so v klubu nogometaše v času pandemije koronavirusa plačevali na črno in da naj bi na ta način v bilancah manjkalo več milijonov evrov.

Italijanski mediji pa namigujejo še na dodatne težave. Zaradi projekta nogometne Superlige ocenjujejo, da bo Evropska nogometna zveza do Juventusa v svoji obravnavi posebej stroga. To bi za Juventus Torinčane lahko pomenilo tudi večletno izključitev iz evropskih tekmovanj, kamor pa se mora klub najprej sploh uvrstiti.

V takšnem stanju je za nogometaše stare dame vsaka tekma še bolj zahtevna, saj bo (je) motivacija po drakonski kazni vse bolj vprašljiva in majava. Tudi gostovanje v Salernu, proti ekipi, ki se bo do konca sezone borila za obstanek med prvoligaši, je bilo za črno-bele iz Piemonta vsaj na papirju zahtevno. Tudi zato, ker trener Allegri ni mogel računati na številne (poškodovane) prvokategornike, ob tem pa je Juve med prestopnim rokom ostal brez nekaterih standardnih članov udarne enajsterice. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kljub vsem težavam stare dame na vseh področjih pa so nogometaši svoje na gostovanju v Salernu opravili brezhibno. Juve je bil ves čas gospodar travnika, zabil gole ob pravem času ter se veselil prepričljive zmage (3:0), ki bi lahko bila tudi višja. Pod vse tri zadetke sta se podpisal srbska reprezentanta. Dva je dosegel Dušan Vlahović, enega pa Filip Kostić. Slovenski reprezentant Domen Črnigoj je za domače v igro vstopil v 71. minuti, ko je izid že bil 0:3. Juventus navkljub zmagi v Salernu po odvzemu točk zaseda šele enajsto mesto na razpredelnici in je daleč od uvrstitve v evropska tekmovanja za prihodnje leto.

Izid, italijanska liga, 21. krog:           
Salernitana - Juventus 0:3 (0:2)
Vlahović 26./11m, 47., Kostić 45.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.