Nogomet

Ko je potrkal Udinese, ni dvakrat razmišljal

Ljubljana, 29. 07. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
1

Sandi Lovrić bo v tej sezoni del slovenske sedmerice v elitnem italijanskem prvenstvu. Konec marca je podpisal petletno pogodbo z nam bližnjim Udinesejem, kjer se mu je pred kratkim pridružil še Jaka Bijol. S 24-letnim v Avstriji rojenim slovenskim reprezentantom smo se pogovarjali med sklepno fazo priprav na novo tekmovalno sezono. V prvem krogu Serie A bo Udinese gostoval pri aktualnih prvakih, še pred tem se bodo "zebre" ta petek na prijateljski tekmi pomerile s Chelseajem.

Sandi Lovrić na prijateljski tekmi z Bayerjem iz Leverkusna.
Sandi Lovrić na prijateljski tekmi z Bayerjem iz Leverkusna. FOTO: Udinese Calcio 1896

Ko je postalo jasno, da nove pogodbe s švicarskim Luganom ne bo podpisal, so na njegov naslov začele prihajati številne ponudbe. Najprej se ga je povezovalo z Genoo, na koncu je Sandi Lovrić podpisal za Udinese. "Ko smo prišli v stik, nisem dvakrat razmišljal. Hitro mi je bilo jasno, da je to najboljši kraj za mojo prihodnost, kjer se bom lahko razvijal v pravo smer," pravi 24-letnik. "Obstajale so še neke druge možnosti, ampak od začetka mi je bilo jasno, da je Udinese najboljša izbira."

Za bivšega nogometaša avstrijskega Sturma in švicarskega Lugana bo to prva izkušnja v eni izmed petih najmočnejših evropskih lig. "Takoj sem občutil, da je nivo višji. Intenzivnost je večja, kvaliteta prav tako. V ritmu treningov in tekem se čuti, da gre za klub z najvišjega nivoja. Tudi z organizacijske plati sem hitro uvidel, da sem v eni izmed najmočnejših lig na svetu." 

Lovrić je bil rojen v Lienzu, pravico igranja za Slovenijo pa je dobil, ker sta njegova starša, sicer hrvaškega porekla, dolgo živela in delala v Piranu, kjer je še danes del njegove družine. Ali je bližina Vidma do slovenske meje odigrala vlogo pri njegovi odločitvi? "Ni, nisem bil pozoren na te stvari. Osredotočen sem bil samo na športno plat, geografija me ni zanimala." 

Lovrić si klubsko garderobo deli z reprezentančnim soigralcem Jako Bijolom.
Lovrić si klubsko garderobo deli z reprezentančnim soigralcem Jako Bijolom. FOTO: Aljoša Kravanja

Zaradi Bijola mu je lažje

Z njim smo se pogovarjali v hrvaščini. Slovenščino, ki mu ne gre najbolje, se uči s pomočjo inštruktorja. Da bo naš jezik prvič po obdobju Samirja Handanovića prisoten v garderobi Videmčanov, bo v tej sezoni skrbel tudi Jaka Bijol. Nekdanji član Rudarja je v začetku julija prestopil iz moskovskega CSKA. Lovrić pa priznava, da mu je bilo zaradi tega lažje. "Drug drugemu sva pomagala pri privajanju na novo okolje. Zagotovo je lažje, če imaš ob sebi nogometaša, ki si ga poznal že od prej." 

Lani je Udinese sezono v italijanskem prvenstvu sklenil na 12. mestu. O podrobnejših rezultatskih ciljih Lovrič ni želel govoriti. Želi si, da bi iz tedna v teden napredovali kot ekipa. Če bodo dosegli svoj maksimum, tudi rezultat ne bo izostal, je prepričan.

"Ogromno je odličnih ekip. Vsi vemo, kaj pomenijo Juventus, Inter in Milan. Ampak iskreno se veselim čisto vsake tekme, tu ni slabih nasprotnikov in lahkih tekem," se je še zazrl v bližajoči se začetek sezone v Serie A. Že v prvem krogu Udinese čaka eden od vrhuncev, v soboto, 13. avgusta, bodo "Friulani" gostovali na San Siru pri aktualnem prvaku Milanu. 

V Serie A ni slabih nasprotnikov in lahkih tekem, pravi Lovrić.
V Serie A ni slabih nasprotnikov in lahkih tekem, pravi Lovrić. FOTO: Udinese Calcio 1896

Z reprezentanti ugotovil, da to, kar so kazali, ni bilo dovolj

Čeprav je reprezentančni nogomet trenutno v senci priprav na začetek nove klubske sezone, nismo mogli mimo zadnjih tekem v slovenskem dresu. Slovenija je junija odigrala štiri tekme Lige narodov, najprej je dve izgubila, potem pa le pokazala pravi obraz in remizirala na Norveškem ter nato v Stožicah proti Srbiji. 

"Ne bi rekel, da je šlo kaj narobe. Mislim, da je to del procesa, skozi katerega moramo iti. Imamo veliko mladih nogometašev, ki potrebujejo izkušnje. Enostavno potrebujemo čas, da se razvijamo korak za korakom," je kljub ne prav prepričljivim predstavam reprezentance v zadnjem obdobju optimističen Lovrić.

Prihod Boštjana Cesarja na reprezentančno klop je prebudil sicer blede Slovence v junijskem ciklu.
Prihod Boštjana Cesarja na reprezentančno klop je prebudil sicer blede Slovence v junijskem ciklu. FOTO: NZS

V oči bode dejstvo, da je Slovenija svoji najboljši tekmi (proti Norveški in Srbiji) pokazala, ko je Boštjan Cesar na selektorskem stolčku nadomeščal Matjaža Keka, ki je manjkal zaradi pozitivnega testa na koronavirus. Napadalno usmerjeni vezist temu ne želi pripisovati pomembnejše vloge. Kot pravi, je "preklopilo" med igralci, ne na trenerskem stolčku. "Mislim, da smo mi, nogometaši, ugotovili, da moramo dati še nekaj več. Da je bilo to, kar smo kazali pred tem, enostavno premalo." 

Pod Kekovo taktirko je bil med najpomembnejšimi člani reprezentance, pod Cesarjem je obakrat obsedel na klopi. Zakaj? "Verjetno taktična odločitev trenerja, ampak to niti ni pomembno. Ekipa je na prvem mestu. Na meni je, da na vsakem treningu in tekmi iz sebe iztisnem maksimum." 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
29. 07. 2022 21.02
+1
Serie A to sploh ni liga