Nogomet

Sane veliki junak derbija: City prizadejal prvi prvenstveni poraz Liverpoolu

Manchester, 03. 01. 2019 22.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nogometaši Manchester Cityja so v poslastici 21. kroga angleškega državnega prvenstva na domačem Etihadu gostili še neporaženi Liverpool, ki pa je tokrat moral priznati premoč tekmecu. Odločilni trenutek srečanja je nastopil v 72. minuti, ko je gostujočega čuvaja mreže Alissona Beckerja za končnih 2:1 premagal Leroy Sane.

Na Etihadu je bil odigran eden od zanimivejših obračunov angleške premier league v zadnjem obdobju, v katerem sta se srečali vodilni moštvi - do nocoj še neporaženi Liverpool in njegov najbližji zasledovalec, sicer aktualni državni prvak, Manchester City.

Strokovno vodstvo slednjega na čelu z glavnim strategom Pepom Guardiolo je glede na točkovni zaostanek pred začetkom dvoboja (7 točk) temu primerno sestavilo taktični načrt, ki je temeljil na agresivnem pokrivanju tekmeca po celem igrišču in obenem težnji po dosegi zgodnjega zadetka, ki bi potek tekme popeljal po željah domačega moštva. Čeprav se je v uvodnih 15 minutah čutilo, da je vložek te tekme preprosto prevelik za obe moštvi, ki sta tekmo začeli zelo previdno, pa so do prve izjemne priložnosti prišli gostje, ki so v 18. minuti že videli žogo v domači mreži, a je po strelu Sadia Maneja le-to z golove črte v polje odbil John Stones. 'Redsi' so se sicer zelo uspešno in organizirano branili ter v prvem polčasu več ali manj prežali na hitre protinapade, medtem ko so sinje-modri z jalovo premočjo v posesti žoge le redko prihajali do gostujočih vrat.

Leroy Sane je bil veliki junak derbija na Etihadu. Z odločilnim zadetkom v 72. minuti je postavil končni izid 2:1 za Manchester City proti Liverpoolu.
Leroy Sane je bil veliki junak derbija na Etihadu. Z odločilnim zadetkom v 72. minuti je postavil končni izid 2:1 za Manchester City proti Liverpoolu. FOTO: AP
Agüero izkoristil napako Lovrena, Firmino izenačil
Toda v 40. minuti je odlični argentinski napadalec Sergio Agüero izkoristil slabo posredovanje Liverpoolovega osrednjega branilca Dejana Lovrena in neubranljivo zadel desni zgornji kot Beckerjevih vrat za zasluženo vodstvo 'meščanov' z 1:0. Na začetku drugega polčasa je strateg aktualnih evropskih klubskih podprvakov Jürgen Klopp v igro poslal Fabinha namesto Jamesa Milnerja, kar se je hitro pokazalo za zadetek v polno. Gostje so namreč v 64. minuti izpeljali odlično akcijo, ki jo je na sredini igrišča začel Henderson, ki je podal na desno stran do Arnolda, ta je z visokim predložkom na drugo vratnico lepo našel Robertsona, ki je z natančno podajo v vratarjev petmetrski prostor zaposlil Roberta Firmina, kateremu iz neposredne bližine ni bilo težko poslati žoge v prazno domačo mrežo za izenačenje izida na 1:1.

Zdelo se je, kot da so gostje ujeli pravi ritem, in da bi lahko do konca obračuna prišli do popolnega rezultatskega zasuka, a je bil to račun brez razpoloženega Cityjevega napadalca Leroyja Saneja. Ta je po podaji Raheema Sterlinga z roba kazenskega prostora nekoliko z leve strani z natančnim strelom v levi spodnji kot Beckerjevih vrat zadel najprej vratnico, od katere se je žoga nato odbila v mrežo za vodstvo Guardiolinega moštva z 2:1. Po novem prejetem zadetku so 'redsi' vse moči usmerili v napad, kar je domačim odpiralo ogromno prostora za izvedbo bliskovitih protinapadov. V teh stra prednjačila predvsem hitronogi Sterling in Sane, a sta bila v nekaj situacijah bodisi nenatančna bodisi premalo odločna v odločilnih trenutkih.

Sergio Agüero je dosegel vodilni zadetek za sinje-modre v derbiju proti Liverpoolu.
Sergio Agüero je dosegel vodilni zadetek za sinje-modre v derbiju proti Liverpoolu. FOTO: AP

Salah zapravil priložnost za remi
Kar bi lahko izkoristil Liverpool, toda Mohamed Salah v 72. minuti kljub zelo natančnemu strelu s približno 10 metrov od domačih vrat ni uspel premagati dobro postavljenega čuvaja mreže Cityja Edersona, ki je žogo odbil v kot. Do konca dvoboja se kljub priložnostim na obeh straneh rezultat ni več spremenil. To je bil prvi poraz Liverpoola v letošnjem državnem prvenstvu, City pa se je z zmago vodilnemu moštvu lige približalo na znosne štiri točke prednosti.

Angleško državno prvenstvo, 21. krog, izid:
Manchester City - Liverpool 2:1 (1:0)
Agüero 40., Sane 72.; Firmino 64.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

idiu3krasne
04. 01. 2019 16.53
-2
Klopp je spet moral stopit na tla...Guardiola ga je šolal. Divjanje na kontre se pač ne obnese vedno.
idiu3krasne
04. 01. 2019 16.54
+0
Pa bi lahko bilo še ene 2...3 komade ...Kün bi moral zadet zicer.
ledr
04. 01. 2019 10.10
+10
Odlična tekma dveh trenutno zelo dobrih ekip. Sem pa včeraj opazil še nekaj: odlično sojenje!!!
er0nixx
04. 01. 2019 09.48
+2
gremo hejterčki !!!
Carrasco
04. 01. 2019 09.30
-2
Čestitke Luzerpulčiču in Salahecu " najboljšem na svetu "
Janezcesnik
04. 01. 2019 08.18
+0
Ce nebi kun uceri zapravu tok ptiloznoazi bi jih liverpool se bol fasal
dadaljudi
04. 01. 2019 10.10
-2
Res je sam ce bi liverpool zadel tist na zacetku in se par priloznosti po tem bi lahk bil zelo drgacen rezultat sam dobr IDEMO CITY
the kop
04. 01. 2019 07.21
-26
Liverpool ne bo prvak, srečni bodo lahko če bodo 4!! klopp je flop!!