SP v nogometu 2022

Se bo po dveh desetletjih na mundialu zopet plesala samba?

Qatar, 14. 11. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
17

V nedeljo se bo v Katarju začelo 22. svetovno prvenstvo. V naslednjih dneh se bomo na naši spletni strani posvetili favoritom, ki imajo po mnenju stavnic največ možnosti, da se na finalu 18. decembra okitijo z najbolj želeno trofejo v svetu nogometa. Za začetek bomo pod drobnogled vzeli Brazilce, ki na šesti naslov čakajo že okroglih 20 let. Bodo Neymar in druščina končno upravičili visoka pričakovanja ter osrečili na nogomet nore rojake?

Brazilski selektor Tite je “doma” pustil kar nekaj odmevnih imen, med drugim Liverpoolovega napadalca Roberta Firmina.
Brazilski selektor Tite je “doma” pustil kar nekaj odmevnih imen, med drugim Liverpoolovega napadalca Roberta Firmina. FOTO: AP

Če vprašate stavnice, dvomov ni: Brazilci so prvi favoriti mundiala v Katarju. In to čeprav se že več kot tri leta niso pomerili z evropskim nasprotnikom, kar je njihova najdaljša serija po letu 1954. Obenem so lani v finalu Cope Americe na domačih tleh izgubili z Argentinci, a napadalni talent Neymarja in druščine ter čvrsta in predvsem izkušena zadnja linija bi morala biti dovolj, so prepričani v deželi sambe.

Reprezentanco, ki se lahko pohvali z največ (petimi) naslovi svetovnega prvaka, povsod spremljajo najvišja pričakovanja. Tokrat se zdi, da so visoki obeti odraz realnega stanja in ne le bogate nogometne zapuščine prejšnjih generacij. Karioke so v južnoameriških kvalifikacijah dobile 14 od 17 tekem, izgubile niso niti ene. Zelo povedna je tudi gol razlika 40:5.

Brazilski selektor Tite je bil na čelu že na prejšnjem SP v Rusiji, ki so ga Brazilci sklenili v četrtfinalu proti Belgijcem. Izkušeni 61-letnik je ves čas poudarjal, kako pomembno je imeti celoten štiriletni cikel v pripravah na SP. Za Rusijo ga ni imel, saj je vodenje reprezentance prevzel leta 2016, tokrat je drugače. Pred časom je Tite oznanil, da se po koncu turnirja v Katarju poslavlja od selektorskega stolčka. Zna se zgoditi, da se bo brazilskim navijačem še kolcalo po njem.

Prednost: Čeprav je Neymar nedvomno še naprej prvi zvezdnik, je Tite v zadnjem letu in pol okoli njega uspel dodati nogometaše, ki jim sam pravi "perninhas rapidas" (v prevodu: majhne hitre noge, op. a.). Vinicius Junior, Raphinha, Anthony, Rodrygo in Gabriel Martinelli so v klubskih barvah že večkrat dokazali, da so sposobni sami odločati najpomembnejše tekme. Da bo večina od njih tekme v Katarju začenjala na klopi, je za Titeja luksuz, na katerega ostali selektorji ne morejo računati.

Slabost: Brazilsko zadnjo vrsto bi lahko razdelili na dva dela: Marquinhos in Thiago Silva sta zacementirana v osrčju. Bistveno bolj vprašljiva pa bo Titejeva izbira nogometašev na bočnih položajih. Njegov taktični sistem 4-3-3 od bočnih branilcev zahteva stalno vključevanje v napad. Težava za Titeja pa je, da ima takšnih nogometašev zelo malo. Že to, da je v reprezentanco znova vpoklical 39-letnega Danija Alvesa, pove veliko. Na levi strani bo verjetno začenjal Juventusov Alex Telles, na desni pa ... kdo ve. Daniju Alvesu in Danilu bo konkurenco predstavljal tudi Eder Militao, ki je po osnovni izobrazbi osrednji branilec.

Neymar je v začetni enajsterici nedotakljiv, Tottenhamov Richarlison si bo minute v konici napada najverjetneje delil z Arsenalovim Gabrielom Jesusom.
Neymar je v začetni enajsterici nedotakljiv, Tottenhamov Richarlison si bo minute v konici napada najverjetneje delil z Arsenalovim Gabrielom Jesusom. FOTO: AP

Glavni zvezdnik: Tu dvomov ni. Neymar potrebuje le še dva zadetka, da na vrhu večne lestvice strelcev kariok izenači legendarnega Peleja. V kvalifikacijah je blestel z osmimi zadetki, v izjemni formi pa je tudi v dresu PSG-ja (15 golov in 12 asistenc na 20 tekmah v tej sezoni). Če bo Brazilija prekinila črno serijo 20 let brez uspeha na SP, bo Neymar blizu tudi zlati žogi.

Cilj (osvojitev naslova, op. a.) bodo izpolnili, če ... bo Neymarjeva individualna kakovost navdahnila še ostale nadarjene, a neizkušene napadalne adute.

Thiago Silva je pri 38 letih še vedno steber brazilske obrambe.
Thiago Silva je pri 38 letih še vedno steber brazilske obrambe. FOTO: AP

Bojijo se, da ... se bodo proti koncu turnirja zelo izkušeni zadnji vrsti poznala leta. Le Bremer, Marquinhos in Alex Telles od vpoklicanih branilcev še niso zakorakali v četrto desetletje življenja. Thiago Silva (38) in Dani Alves (39) sta zelo blizu petemu.

Presenetiti bi znal ... Lucas Paqueta. Čeprav ima Tite na razpolago celo plejado odličnih krilnih igralcev, mesto na levi strani napada pogosto zaupa napadalnemu vezistu West Hama. Za Brazilijo je na 35 tekmah dosegel sedem zadetkov, a njegova največja kakovost še zdaleč ni doseganje golov, temveč sposobnost razigravanja soigralcev. Okoli sebe bo imel ofenzivce svetovnega formata, kaj več bi si težko želel. Lucas Paqueta, oder je tvoj.

25-letni Paqueta ima sijajno priložnost, da se izstreli med svetovne superzvezdnike.
25-letni Paqueta ima sijajno priložnost, da se izstreli med svetovne superzvezdnike. FOTO: AP

Seznam 26 nogometašev brazilske reprezentance za SP v Katarju: 

Vratarji: Alisson (Liverpool), Ederson (Manchester City), Weverton (Palmeiras),

Branilci: Dani Alves (Pumas), Bremer (Juventus), Danilo (Juventus), Marquinhos (PSG), Eder Militao (Real Madrid), Alex Sandro (Juventus), Thiago Silva (Chelsea), Alex Telles (Sevilla),

Vezisti: Casemiro (Manchester United), Fabinho (Liverpool), Fred (Manchester United), Bruno Guimares (Newcastle), Lucas Paqueta (West Ham), Everton Ribeiro (Flamengo),

Napadalci: Antony (Manchester United), Gabriel Jesus (Arsenal), Gabriel Martinelli (Arsenal), Neymar (PSG), Pedro (Flamengo), Raphinha (Barcelona), Richarlison (Tottenham), Rodrygo (Real Madrid), Vinicius Júnior (Real Madrid).

Brazilija se bo v skupinskem delu pomerila s Švico, Srbijo in Kamerunom. Že v osmini finala pa jo najverjetneje čaka bodisi Urugvaj bodisi Portugalska.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matiy
17. 11. 2022 08.32
Neymar je njihova slaba točka. Nič ne bo..do osmine finala pol pa na cug in domov..-
Lucky
14. 11. 2022 16.48
-2
Se pravi, Alves za Brazilijo je dovolj dober, za Barco pa ne?
Barni3
14. 11. 2022 17.21
+0
Allves je dober branilec...ampak je letih....barca pa igra 2 tehmi na teden in za njegova leta je to prevec....im dvomim da bo v prvi postavi brazilije....mogoce na kaki tekmi
Lucky
14. 11. 2022 17.48
+0
Še vedno je boljši kot Bellerin in Roberto skupaj. Če misljo res prpelat tega Martineza, ki ma 19 let, pa ne bi blo boljšga, za prenašanje izkušenj.
Lucky
14. 11. 2022 17.50
-1
Drgač na RB nisem siguren, da je kdo odigral več kot 4 tekme.
pomlad14
14. 11. 2022 15.40
-2
Do polfonala pridejo pol letijo tako kot ponavadi. Če jih ne izloči Argentina , pa jih bo Nemčija. Še pomnite tistih sedem zadetkov v mreži cariok. Zgodovina se ponavlja.
pomlad14
14. 11. 2022 15.38
-1
Bodo zboleli za corono, in naslov aut
wsharky
14. 11. 2022 15.09
-2
raje vidim 20 prispevkov dnevno o mundiualu kot en prispevek o cudeznem decku lukecu
cripstoned
14. 11. 2022 13.52
+5
prepovedati ta SP...
crestor
14. 11. 2022 13.18
+2
Moji kandidati so Argentinci in Angleži, tretji v vrsti so Francozi.
DediDPitbul
14. 11. 2022 12.40
+3
Po mojem mnenju ne bo naslova za Brazilce.
TvojPrijatelj
14. 11. 2022 11.37
slofc.com
14. 11. 2022 11.19
+0
Privoščim da Ronaldo v finalu proti Argentini v 120 minuti zabije iz penala in še zadnjič sleče majico ter tokrat tudi hlače (v Katarju je pač vroče) in odide v zaslužen pokoj
lepdanvsakdan
14. 11. 2022 10.42
+0
težko Neymar je iz stekla..prešibek za osvojitev prvenstva
crestor
14. 11. 2022 10.40
+9
Po tistih neverjetnih 1:7 na domačem SP, ko so jih razmontirali Nemci, Brazilcem nekako ne verjamem več. Mislim, da se jim je ta poraz dobesedno zabetoniral v psiho in nič ne kaže, da bi se bremena kmalu otresli.
Barni3
14. 11. 2022 10.10
+3
Mal sem gledal postave reprezentanc....me je pa pr spaniji zmotlo da mata "umetna" kluba (mc in psg) lih tolk igralcev kokr ponos spanije real madrid...
3xčipiran
14. 11. 2022 10.00
+1