Nogomet

Sedem ljudi aretiranih zaradi rasizma, uperjenega v Viniciusa

Madrid, 23. 05. 2023 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španska policija je sporočila, da je v zvezi z rasističnimi dejanji, ki jih je bil deležen zvezdnik Real Madrida Vinicius mlajši, aretirala sedem oseb. Štirje mladeniči so bili aretirani zaradi žaljive podobe, ki so jo januarja obesili na enem izmed mostov v Madridu, trije pa zaradi suma rasističnih vzklikov, namenjenih brazilskemu reprezentantu na nedeljski tekmi proti Valencii.

Navijači Realovih mestnih tekmecev Atletico Madrida so prešli vse zdrave meje rivalstva, ko so januarja pred četrtfinalno tekmo španskega kraljevega pokala na enem izmed mostov v Madridu obesili temnopolto lutko z dresom Viniciusa mlajšega in zraven razvili napis: "Madrid sovraži Real, Madrid sovraži Viniciusa."

To sicer ni bilo prvo rasistično dejanje, usmerjeno v Brazilca, je pa prvo, za katerega je španska policija, kot kaže, našla krivce. Navijači Atletica so namreč že septembra lani na prvenstvenem dvoboju Brazilcu vzklikali neprimerne besede, primer domnevnega rasizma so preiskovali tudi državni tožilci, ki pa so decembra končali preiskavo, češ da ni bilo mogoče identificirati krivcev. Tokrat pa je španskim oblastem uspelo in zaradi rasističnega incidenta so prostost vsaj začasno izgubili štirje mladeniči. "Preiskava, ki jo je izvedla policija z zbranimi dokazi, pričami in odprtokodno digitalno raziskavo, je med drugim vodila do identifikacije štirih moških, osumljenih kaznivega dejanja," je v uradni izjavi zapisala španska policija. "Aretirane osebe so moški stari med 18 in 21 let, trije pa so tudi aktivni člani radikalne navijaške skupine nogometnega kluba iz Madrida," so med drugim zapisali v izjavi za javnost.

Četverici pa se je v priporu pridružila tudi trojica navijačev, ki so na nedeljski tekmi na stadionu Mestalla v Valencii Viniciusa zmerjali z rasističnimi žaljivkami. 

Valencia je trojici že preklicala sezonske vstopnice in jih kaznovala z doživljenjsko prepovedjo obiskovanja Mestalle.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vinícius je bil v zadnjih dveh sezonah na tekmah LaLige večkrat izpostavljen rasističnim zlorabam s tribun. V uradnem sodniškem poročilu s tekme proti Valencii je bilo med drugim zapisano, da je manjša skupina navijačev proti Viniciusu vzklikala: "Opica, opica!"

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je že v ponedeljek stopil v bran Viniciusa in dejal, da ni mogoče, da imamo v 21. stoletju rasne predsodke, ki se krepijo na več nogometnih stadionih v Evropi: "Mislim, da je pomembno, da FIFA, španska liga in lige v drugih državah resnično ukrepajo, saj ne moremo dovoliti, da fašizem in rasizem prevladujeta na nogometnih stadionih."

V izjavi, objavljeni v torek, je LaLiga dejala, da uradno poziva k podelitvi pooblastil za sankcioniranje za boljši boj proti rasizmu v španskem nogometu.

Vinicius Junior
Vinicius Junior FOTO: AP

Trenutno LaLiga pravi, da ne more kaznovati klubov ali navijačev za incidente rasistične zlorabe in lahko le posreduje vsa poročila o zlorabah odborom španske nogometne zveze (RFEF) ali regionalnim tožilcem, ki jih obravnavajo kot pravne primere, preden se izrečejo tudi športne kazni.

V enem izmed incidentov, v katerega je bil vpleten Brazilec med tekmo Reala proti Atleticu 18. septembra lani, lokalni madridski tožilec ni sprožil primera, ker so bili rasistični kriki uperjeni v Viniciusa, kriki v kontekstu drugih "neprijetnih in nespoštljivih" vzklikov med "nogometno tekmo največjega rivalstva". Zaradi tega in ob vedno večjih kritikah zaradi pomanjkanja ukrepov v zvezi z rasističnimi incidenti LaLiga pravi, da "bo zdaj proaktivno iskala spremembo zakona, ki ji bo omogočila uvedbo disciplinskih ukrepov v prihodnje."

V ponedeljek so luči na znamenitem kipu Kristusa Odrešenika v Riu de Janeiru ugasnili v znak solidarnosti z Viniciusom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja