SP v nogometu 2022

Senegal po enajstmetrovkah prek Egipta do vstopnice za svetovno prvenstvo

Diamniadio, 29. 03. 2022 23.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Povratne tekme izločilnih bojev afriškega cikla kvalifikacij so dale še pet potnikov na svetovno prvenstvo v nogometu, ki bo konec leta v Katarju. Na najatraktivnejši tekmi izločilnih bojev sta se pomerila finalista letošnjega afriškega pokala narodo Senegal in Egipt. Tako kot pred slabima dvema mesecema so po enajstmetrovkah slavili senegalski levi, ki so se na svetovno prvenstvo uvrstili drugič zapored in šel tretjič v zgodovini. Poleg Senegala bodo v Katar odpotovali še Kamerun, Gana, Maroko in Tunizija.

Senegalci so na domačem terenu lovili minimalen zaostanek s prve tekme in ga v rednem delu tudi nadoknadili. V sodnikovem podaljšku sta mreži počivali, nato pa so, tako kot v finalu afriškega pokala narodov, sledile enajstmetrovke. Prvi je žogo v roke vzel domači kapetan Kalidou Koulibaly, ki je sprožil močno, a zadel le prečko. Še slabše od branilca Napolija je streljal Liverpoolov zvezdnik Mohamed Salah, ki je žogo postal  142. vrsto. Tudi drugi strelec Senegala Saliou Ciss je zgrešil oziroma bolje povedano Mohamed El-Shenawy je enajstmetrovko dobro obranil. A kaj, ko je svoje strel z bele pike zapravil tudi drugi izvajalec Egipta Zizo.

Mohamed Salah in Edouard Mendy
Mohamed Salah in Edouard Mendy FOTO: AP

Nato je veljal stari dobri pregovor v tretje gre rado in Watfordov Ismaila Sarr je le uspel žogo spraviti v mrežo. Za Senegalcem je bil uspešen tudi tretji Egipčan po vrsti Amr Al-Sulaya. Senegalov Ahmadou Bamba Dieng je nadaljeval uspešno serijo afriških prvakov, četrtemu izvajalcu za Egipt Mostafi Mohamedu pa je Chelseajev vratar Edourad Mendy obranil poskus z bele pike.

Mohamed Salah in Sadio Mane je bil znova boljši slednji
Mohamed Salah in Sadio Mane je bil znova boljši slednji FOTO: AP

Odločilno žogo je nato v roko, tako kot v finalu afriškega pokala narodov, v roke vzel Sadio Mane, ki jo je z vso silo zabil po sredini gola in Senegal spravil na svetovno prvenstvo. 

Statistika tekme Senegal - Egipt

Kot prva afriška predstavnica se je na svetovno prvenstvo sicer uvrstila Gana, ki bo v Katar odpotovala po zaslugi gola v gosteh, ki ga je že v 10. minuti srečanja dosegel Arsenalov vezist Thomas Partey. Nigerija bo tako po treh zaporednih prvenstvih morala mundial v Katarju spremljati prek televizijskih ekranov.  Moroko je brez težav s skupnim rezultatom 5:2 odpravil DR Kongo, Tunisija pa je proti Maliju zadržala minimalno prednost s prve tekme. Kot zadnji pa si je vstopnico po napeti končnici priboril Kamerun. Tudi Kamerunci so tako kot Senegalci v rednem delu po golu Erica Maxima Choupo-Motinga izničili zasotanek s prve tekme, nato pa so sledili podaljški. V 118. minuti je Alžirija izenačila na 1:1 in se počasi že pripravljala na veselje ob uvrstitvi v Katar, a v 124. minuti je sledil šok. Karl Toko Ekambi je zadel za 1:2 in razblinil sanje Alžircev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izzidi kvalifikacijskih tekem afriškega cikla kvalifikacij (AFCON):

*prva tekma **druga tekma

Senegal – Egipt  *0:1 **1:1

-Senegal je slavil 3:1 po enajstmetrovkah

Alžirija – Kamerun *1:0 **0:1

-Kamerun je slavil 2:1 po podaljških in se na SP uvrstil zaradi dveh golov v gosteh

Nigerija – Gana *0:0 **1:1

-Gana se je na svetovno prvenstvo uvrstila zaradi gola v gosteh

Maroko – DR Kongo *1:1 **4:1

Tunizija – Mali *1:0 **0:0

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.